................................................................ Διαδικτυακή Εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση για τον πολίτη ..............................................................
______________________________________________________________________________________________________________________
* Εβδομαδιαία ειδησεογραφική, οικονομική Eφημερίδα από το 1993 * Σύμβουλος Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής, - email: athenspress1@gmail.com
________________________________________________________________________________________________________________________

*

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..."Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό.Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη................................................................................................................ Νίκος Μπελογιάννης [1915-1952]
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Σάββατο, 28 Ιουνίου 2008

Δυσαρέσκεια και δυσπιστία απέναντι στον πολιτικό κόσμο καταγράφει δημοσκόπηση


H εικόνα στο ερώτημα για την πρόθεση ψήφου στις Ευρωεκλογές του Ιουνίου 2009

Όχι» σε όλους!
Δυσαρέσκεια και δυσπιστία απέναντι στον πολιτικό κόσμο καταγράφει δημοσκόπηση

Αθήνα:
Καταλυτικά επιδρά στο πολιτικό σκηνικό η υπόθεση της Siemens, εντείνοντας τη δυσπιστία απέναντι στο σύνολο του πολιτικού κόσμου, όπως φανερώνει δημοσκόπηση της ΚΑΠΑ Research για Το Βήμα της Κυριακής.
H συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων πιστεύει ότι το θέμα της Siemens πλήττει το πολιτικό σύστημα στο σύνολό του και τα δύο μεγάλα κόμματα (53,3% και 25,9% αντιστοίχως, σύνολο 79,2%) αντί τα πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται σε αυτό (17,9%).
Παράλληλα, επικρατεί απαισιοδοξία ότι τελικώς «η υπόθεση θα κουκουλωθεί» (80,2%) και ότι οι εξεταστικές επιτροπές «οδηγούν τελικά σε κουκούλωμα των υποθέσεων» (78,9%).
Σε αυτό το πλαίσιο, η δύναμη των δύο μεγάλων κομμάτων -βάσει ερωτήματος για τις Ευρωεκλογές- φαίνεται να εξασθενεί, ενώ στάσιμα εμφανίζονται και τα μικρότερα κόμματα.
Έτσι, στο ερώτημα για την πρόθεση ψήφου στις ευρω-κάλπες του Ιουνίου 2009, η ΝΔ συγκεντρώνει 24,7%, το ΠΑΣΟΚ 21%, το ΚΚΕ 7,1%, ο ΣΥΡΙΖΑ 11,7% και ο ΛΑΟΣ 3,6%. Το ποσοστό των αναποφάσιστων (27,4%) ξεπερνά τα επιμέρους ποσοστά των δύο μεγάλων κομμάτων.
Καταλληλότερος για πρωθυπουργός εξακολουθεί να εμφανίζεται ο Κ.Καραμανλής με 38,2%. Ακολουθεί ο Γ.Παπανδρέου με 19,2%, ο Αλ.Τσίπρας με 7,3%, η Αλ.Παπαρήγα (2,8%) και ο Γ.Καρατζαφέρης (2,6%). Εντούτοις, το 27,7% των πολιτών δηλώνει «κανένας».
Οι ερωτηθέντες εμφανίζονται διχασμένοι ως προς την κίνηση της απομάκρυνσης του Κ.Σημίτη από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, θεωρούν πιθανή τη δημιουργία νέου πολιτικού φορέα από στελέχη των «εκσυγχρονιστών» και ένα σύνολο 9,4% δηλώνει ότι θα το ψήφιζε.
Την ίδια στιγμή, ως το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα θεωρείται η ακρίβεια και ακολουθούν η ανεργία, η διαφθορά και η κατάσταση της οικονομίας.
Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε το χρονικό διάστημα 23-26 Ιουνίου σε πανελλαδικό δείγμα 2.029 ατόμων με προσωπικές και τηλεφωνικές συνεντεύξεις και βάσει ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου.

*από την εφημ. "Το Βήμα της Κυριακής" 29.6.2008

Γραφείο (ταλαιπωρίας) για ξένους εργαζόμενους... για άδειες παραμονής στο Δήμο Αθηναίων

Μια φωτογραφία αξίζει χίλιες λέξεις...Καθημερινό μαρτύριο για χιλιάδες άτυχα παιδιά που επιλέξανε την χώρα μας για μια καλύτερη τύχη.
Εμείς τι περισσότερο να πούμε... καθημερινά πάνε στις 3.00 τα ξημερώματα για να πιάσουνε σειρά με μωράκια στην αγκαλιά και με 38 βαθμούς πάνω από τα κεφάλια τους.
Ο Δήμος Αθηναίων που είναι υπεύθυνος γι' αυτή την κατάσταση πρέπει να διορθώσει τα "κακώς κείμενα" για μια πιο ανθρώπινη αντιμετώπιση των συνανθρώπων μας.
Γιατί ειλικρινά αυτή η κατάσταση δεν μας τιμά ούτε σαν χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης αλλά ούτε σαν ανθρώπους "πολιτισμένους".
Θα επανέλθουμε με μαρτυρίες αυτών των ανθρώπων που τους ταλαιπωρούν για τα αυτονόητα.

Κυριακή, 22 Ιουνίου 2008

Αλέξης Τσίπρας: "Η σημερινή Ευρώπη, ανέφερε, προκαλεί δυσπιστία και ανασφάλεια"


Διαφάνεια ζητά ο Αλέξης Τσίπρας
Ο κάθε Έλληνας, η κάθε Ελληνίδα, όλοι οι πολίτες οφείλουν να γνωρίζουν ποιοι τα πήραν, πώς τα πήραν, πώς λειτουργούσε όλο αυτό το κύκλωμα διανομής μαύρου πολιτικού χρήματος στα μεγάλα κόμματα στη χώρα μας, δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ σχετικά με την υπόθεση της Siemens.
Ο κ.Αλέξης Τσίπρας, τόνισε ότι "στη Γερμανία έχουν προχωρήσει οι έρευνες και έχει διαλευκανθεί μια δύσκολη υπόθεση διότι υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο που, όχι μόνο αφήνει ελεύθερη τη δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της, αλλά τη διευκολύνει κιόλας. Δεν υπάρχει αυτός ο απαράδεκτος νόμος περί ευθύνης υπουργών, που παραγράφει τις ποινικές τους ευθύνες μετά το πέρας της πενταετίας.
Στην Ελλάδα τα πράγματα δεν είναι έτσι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι ο Εισαγγελέας του Άρειου Πάγου κ. Σανιδάς και ο Υπ. Δικαιοσύνης κ. Χατζηγάκης έσπευσαν πριν μια εβδομάδα και πριν την ολοκλήρωση της ανακριτικής διαδικασίας να πουν ότι δεν υπάρχουν ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων".Συνέντευξη Αλέκου Αλαβάνου στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία
«Η υπόθεση Siemens είναι η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι της υπομονής της κοινωνίας. Ζούμε το αντίστοιχο της περιόδου με τα «καθαρά χέρια» στην Ιταλία, και ας μην έχουμε εισαγγελέα τον Ντι Πιέτρο, αλλά τον Σανιδά». Αυτό εκτιμά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος σε συνέντευξή του στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, εκφράζοντας ωστόσο την ελπίδα του «ότι θα υπάρχει μια μεγάλη διαφορά στον επίλογο» όπου το «το έδαφος καλύφθηκε από τη συμμαχία μεγαλοεπιχειρηματιών, νεοφασιστών και τοπικιστών».

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις μετά τη διαγραφή Σημίτη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για «σχέδια διαίρεσης των μεγάλων κομμάτων για τη διευκόλυνση κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας» ενώ για την κρίση στο ΠΑΣΟΚ δηλώνει ότι «δεν είμαστε όρνια για να τρεφόμαστε από τη σάρκα αυτού που βρίσκεται σε αδυναμία».
Παρέμβαση στη συνεδρίαση του κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς
«Σταθερή επιδίωξη της Ευρωπαϊκής Αριστεράς είναι η οικοδόμηση μιας ενωμένης, ειρηνικής, δημοκρατικής, κοινωνικής και οικολογικής Ευρώπης, ανεξάρτητης από τις Η.Π.Α.Η οικοδόμηση αυτής της Ευρώπης περνάει μέσα από τη σύγκρουση με τον νεοφιλελευθερισμό. Και μάλιστα, τη διεθνοποιημένη σύγκρουση με τη νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση και την κυριαρχία των ΗΠΑ, τόνισε ο κ.Αλέξης Τσίπρας στη συνεδρίαση των Προέδρων των Κομμάτων της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, στο Παρίσι.

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ μίλησε για "διεθνοποίηση των δημοκρατικών θεσμών και αξιών και υπεράσπιση της ευρωπαϊκής ενοποίησης, αλλά με όρους δημοκρατίας και κοινωνικής δικαιοσύνης. Γι' αυτό και είμαστε εναντίον της Ευρωσυνθήκης. Γιατί υπηρετεί μία Ευρώπη νεοφιλελεύθερη, στρατιωτικοποιημένη και αντιδημοκρατική, που θα επεξεργάζεται επιθετική και αντικοινωνική πολιτική και θα την επιβάλλει στα μέλη της, χωρίς οι κυβερνήσεις να επωμίζονται το ανάλογο πολιτικό κόστος".

Επιμένουν να προσπαθούν να εμφανίσουν τους ψηφοφόρους του ΟΧΙ (σήμερα τους Ιρλανδούς, χθες τους Γάλλους και τους Ολλανδούς) ως ξενοφοβικούς και συντηρητικούς, τόνισε ο κ.Τσίπρας. "Αποσιωπούν, όμως, το γεγονός ότι τα μόνα σημάδια κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής που βλέπει ο κόσμος είναι η ανεξέλεγκτη Ευρωπαϊκή Τράπεζα, η οδηγία Μπολκενστάιν, το 65ωρο. Και πολύ λογικά οι πολίτες προτιμούν να διαπραγματεύονται αυτά τα θέματα σε εθνικό επίπεδο, όπου έχει την, έστω και περιορισμένη, δυνατότητα δημοκρατικού ελέγχου".

Η σημερινή Ευρώπη, ανέφερε, προκαλεί δυσπιστία και ανασφάλεια. Για τους πολίτες και τον κόσμο της εργασίας το όνομα της Ευρώπη συνδέεται σήμερα με θυσίες και λιτότητα χωρίς τελειωμό, την ίδια στιγμή που συγκεκριμένες μειοψηφίες συνεχίζουν να συσσωρεύουν μονόπλευρα οφέλη χωρίς τελειωμό. Άρα λοιπόν, το πολιτικό μας καθήκον είναι να μετατρέψουμε τη δυσαρέσκεια σε ένα νέο επιθετικό διεκδικητικό πλαίσιο για μια Ευρώπη κοινωνική και δημοκρατική.
Η ακρίβεια των προϊόντων διατροφής, τόνισε ο κ.Τσίπρας, έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο επίπεδο, ενώ ποτέ άλλοτε στην Ευρώπη, από τη δεκαετία του 70 και μετά, η κατανομή εισοδήματος μεταξύ εργασίας και κεφαλαίου δεν ήταν τόσο πολωμένη και άνιση όσο σήμερα. Ποτέ άλλοτε το δικαίωμα στη μόνιμη εργασία δεν είχε αποσταθεροποιηθεί τόσο πολύ με τις πολιτικές ευελιξίας και μερικής απασχόλησης. Ποτέ άλλοτε δεν έχουν απαξιωθεί τόσο πολύ οι εθνικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Οφείλουμε να αναλάβουμε δράση, να συμβάλλουμε στην επαναδραστηριοποίηση των κοινωνικών κινημάτων. Να πρωτοστατήσουμε στην καμπάνια κατά της ακρίβειας, υπέρ της φορολογίας των κερδών, της κοινωνικής πολιτικής, κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΥΝ.

Παρουσίαση του βιβλίου του Σώτου Αλεξίου «Μια ζωή δυο φορές» την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου στις 7:30 μ.μ.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ Περιοδικό & Εκδόσεις Μετρονόμος Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η Οι εκδόσεις Μετρονόμος και το Polis Art ...