............................................................ Διαδικτυακή Εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση για τον πολίτη
__________________________________________________________________________________________________________________
... * Εβδομαδιαία ειδησεογραφική, Eφημερίδα από το 1993 * Σύμβουλος Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής, - email: athenspress1@gmail.com
__________________________________________________________________________________________________________________

*

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..."Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό.Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη................................................................ Νίκος Μπελογιάννης [1915-1952]
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Σάββατο 31 Μαΐου 2008

Για τον θάνατο του Άγγελου Ελεφάντη


Ανακοίνωση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ για τον θάνατο του Άγγελου Ελεφάντη


Η ελληνική αριστερά πενθεί σήμερα για την απώλεια του Άγγελου Ελεφάντη.
Ο θάνατος του Άγγελου Ελεφάντη αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό. Ο Άγγελος, ταγμένος από τα νεανικά του χρόνια στην υπόθεση του σοσιαλισμού, υπήρξε χαρακτηριστική περίπτωση στρατευμένου διανοούμενου. Τα χρόνια της δικτατορίας στη Δυτική Ευρώπη πρωτοστάτησε στις κινητοποιήσεις εναντίον του καθεστώτος των συνταγματαρχών. Εκεί συντάχθηκε το 1968 με το ανανεωτικό-ευρωκομμουνιστικό ρεύμα του κομμουνιστικού κινήματος, το οποίο υπηρέτησε μαχητικά μέχρι σήμερα. Στην Ελλάδα, με το περιοδικό «ο Πολίτης», ιδρυτής και διευθυντής του οποίου ήταν μέχρι σήμερα, συνέβαλε στον προβληματισμό, τη συζήτηση και τη διαπάλη των ιδεών στον χώρο της Αριστεράς. Ο ιστορικός Άγγελος Ελεφάντης με το έργο του φώτισε πλευρές της ιστορίας του Κομμουνιστικού Κόμματος και του εργατικού κινήματος της χώρας μας. Με την αρθρογραφία του έδινε πάντοτε αφορμή για σκέψη και προβληματισμό.
Ο Άγγελος Ελεφάντης ήταν υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στον νομό Ευρυτανίας στις εκλογές του 2004 και του 2007.
Θα μας λείψει το ήθος και το πνεύμα του Άγγελου, ο στοχαστής, ο αγωνιστής, ο τεχνίτης του λόγου, ο σύντροφος, ο φίλος.
Στην οικογένεια και στους συγγενείς του τα θερμά μας συλλυπητήρια.

Παρασκευή 23 Μαΐου 2008

Στρίβειν μετά του... Διοδίου


του Αλέξανδρου Καμπάς
UP ΟΨΕΙΣ:

Πέρσι το Μάιο ξεκίνησα να ανακαινίζω ένα διαμέρισμα που κληρονόμησα από τη μακαρίτισσα τη θεία μου. Ήρθε ο εργολάβος, με πολύ καλή προσφορά, τακτοποιήσαμε τα σχέδια, τις λεπτομέρειες, διαλέξαμε τα υλικά και συμφωνήσαμε χρόνο παράδοσης στις σαράντα μέρες.
Έντεκα μήνες μετά το διαμέρισμα είναι ακόμη γιαπί και ο εργολάβος άφαντος। Γιατί; Διότι έκανα το λάθος να τον πληρώσω μπροστά.

Από τις 2 Απριλίου (για να μη φανεί πρωταπριλιάτιο αστείο) ισχύουν νέες τιμές στα διόδια των δύο κεντρικών δικτύων Αθηνών-Λαμίας και Κορίνθου-Τριπόλεως, κατά 50% αυξημένες σε σχέση με πριν, ενώ θα προστεθούν και νέοι σταθμοί. Τα χρήματα θα εισπραχθούν από ιδιώτες που έχουν αναλάβει τον εκσυγχρονισμό των οδών και την κατασκευή νέων. Όμως αυτή η ιστορία μου θυμίζει τη δική μου περίπτωση που δεν είναι και η καλύτερη εμπειρία. Οι ιδιωτικοί δρόμοι δεν είναι κάτι που με ενοχλεί. Εξάλλου φαίνεται πως είναι πλέον ο μόνος τρόπος να αποκτήσουμε οδικό δίκτυο, αφού η αδυναμία του δημοσίου μας καθήλωσε για τουλάχιστον 40 χρόνια στα ίδια καλντερίμια και μας έκανε να αναπολούμε εποχές Τρικούπη! Άσε τις κακοτεχνίες και τα «μη παραδομένα» έργα, όπως το οδόστρωμα της Αθηνών-Κορίνθου

ή πιο πρόσφατα τη μεγαλύτερη συγκέντρωση φωτεινών σηματοδοτών ανά χιλιόμετρο που ονομάζουμε Λεωφόρο Μαραθώνος.

Όμως η προείσπραξη μου έχει αφήσει μια πικρή γεύση στο στόμα και αρκετούς τόνους μπάζων στο διαμέρισμα της θείας μου. Θα έπρεπε να ξέρω καλύτερα πως αν πληρώσεις την μπριζόλα σου για ζουμερή πριν στη φέρουν σαν σόλα δε θα έχεις τρόπο ούτε να διαμαρτυρηθείς, αλλά ούτε να απαιτήσεις να στην αντικαταστήσουν. Γι’ αυτό εξάλλου το να πληρώνεις μπροστά κάτι πριν το παραλάβεις συμβαίνει μόνο στα φαστ φουντ και η ποιότητα του φαγητού εκεί ξέρουμε όλοι πως είναι. Άρα το να αρχίσουν να εισπράττουν αυξημένα διόδια οι εργολάβοι με υπόσχεση κάποια στιγμή να παραδώσουν ένα έργο πολύ φοβάμαι πως είναι κακή ιδέα. Υπάρχουν όμως και άλλα δύο σημεία που προβληματίζουν.

Το πρώτο είναι η παντελής απουσία της Εθνικής οδού Κορίνθου-Πατρών από τα σχέδια. Μήπως πιστεύουν πως είναι ήδη σύγχρονη και δεν χρειάζεται καμία βελτίωση;

Ή μήπως είναι τέτοιο το κόστος ανακατασκευής που κανένα διόδιο δεν θα αποδώσει το κεφάλαιο ώστε να κάνει μια τέτοια ιδιωτική επένδυση συμφέρουσα; Γιατί εκεί δεν υπάρχει περίπτωση να προεισπράξουν διόδια όσο ο δρόμος είναι σ’ αυτήν τη δραματική κατάσταση. Το άλλο είναι κατά πόσο είναι δίκαιο να εισπράττονται διόδια στη μία περιοχή της Ελλάδας για να φτιαχτεί δρόμος σε μία άλλη. Δεν λεω, είναι σημαντικό να φτιαχτεί ο δρόμος Αντίρριο-Ιωάννινα, όμως γιατί να τον πληρώσει ο κάτοικος της Θήβας ή της Λαμίας που χρησιμοποιεί το δρόμο μπροστά από την πόλη του κάθε μέρα, αλλά σπανίως θα ταξιδέψει στη δυτική Ελλάδα; Τέλος έχω και μία ακόμη απορία.

Τα διόδια που εισέπραττε το Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας τόσα χρόνια τι τα έκανε;

Γιατί εμφανώς ούτε να συντηρήσει τους υπάρχοντες δρόμους κατάφερε, ούτε να φτιάξει καινούριους. Τα χρήματα που θα μαζεύουν τώρα οι ιδιώτες είναι διπλάσια από πριν και όταν παραδώσουν όλα τα έργα το 2013 θα τετραπλασιαστούν. Από 0,02 ευρώ το χιλιόμετρο πήγαν στα 0,04 και κατόπιν στα 0,08 ευρώ/χλμ. Με αυτές τις αυξήσεις δεν θα μπορούσε το δημόσιο να φτιάξει τους δρόμους; Γιατί αν όχι, τότε κάτι πάει στραβά είτε με το δημόσιο, είτε με τους ιδιώτες. Το μόνο που φοβάμαι είναι μήπως όπως και με το διαμέρισμα έτσι και με τους δρόμους η ανακαίνιση θα προβληματίζει ακόμη την επόμενη γενιά.


* από το http://www.ams.gr/

Πέμπτη 22 Μαΐου 2008

Οι γειτονιές της ηρωίνης



* Οδοιπορικό στις περιοχές όπου οι μεν κάνουν χρήση ουσιών και οι δε τους προσπερνούν βιαστικά για να μην μπλέξουν
Οι γειτονιές της ηρωίνης
Εικόνες από τον χειρότερο εφιάλτη στα πέριξ της πλατείας Ομονοίας


Ι. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΜΠΙΤΣΙΚΑ*
Η καρδιά της πόλης, πέριξ της Ομονοίας, από τις γειτονιές του Ψυρρή ως το Μουσείο, σβήνει μαζί με τους ανθρώπους της, τους ζωντανούς-νεκρούς του κόσμου των ναρκωτικών και των άλλων που ζουν δίπλα τους και περνούν γρήγορα για να μη δουν και να μην μπλέξουν· να μη βρεθούν από τη μια στιγμή στην άλλη ακούσιοι πρωταγωνιστές κάποιου εκ των πολλών, συχνά θανατηφόρων επεισοδίων που εκτυλίσσονται καθημερινά. Το σκηνικό γύρω ζέχνει και τα λόγια δεν φτάνουν για να περιγράψουν τις σκληρές εικόνες. Πεταμένα χαρτόκουτα πάνω στο πλακόστρωτο. Σπασμένα μπουκάλια μπίρας, μικροί σωροί από αποτσίγαρα. Ξεφτισμένες ψάθες. Ξερατά και αποφάγια.
«Μην αφήνετε αποφάγια στην είσοδο» προειδοποιεί η πινακίδα στην είσοδο του ανακαινισμένου κτιρίου γραφείων στην πλατεία Θεάτρου, πίσω από τη Βαρβάκειο Αγορά. Λίγο πιο πέρα, στην είσοδο της Στοάς Θανοπούλου, δύο τοξικομανείς προσπαθούν να βοηθήσουν ο ένας τον άλλον να πάρει τη δόση του. Μετά από λίγο ο «βοηθός» κατηφορίζει τρεκλίζοντας την οδό Σοφοκλέους και στέκεται στην είσοδο του χώρου σίτισης του Δήμου Αθηναίων. Κρατά τη σύριγγα, τη βάζει στην τσέπη της χιλιοτρυπημένης ζακέτας που φορά πάνω από ένα λιγδιασμένο φούτερ, περνά μέσα, περιμένει στην ουρά. Παίρνει το πλαστικό πιάτο, το γεύμα διαθέτει μακαρόνια με κιμά, ένα κομμάτι ψωμί, ένα μαραγκιασμένο μήλο, λίγο τυρί. Επιστρέφει αργά και κάθεται δίπλα στον αποχαυνωμένο σύντροφό του. Προσπαθεί να του δώσει μικρές μπουκιές στο στόμα, τα μακαρόνια χύνονται στο πεζοδρόμιο. Στην απέναντι πλευρά του δρόμου δεκάδες αλλοδαποί από το Μπανγκλαντές, το Πακιστάν και τη Ρουμανία, απλοί περίεργοι που παζαρεύουν κινητά τηλέφωνα, εξαρτήματα και άλλα αξεσουάρ.

Στη διασταύρωση της Σοφοκλέους με την οδό Πειραιώς ένας σκελετωμένος τοξικομανής, έχοντας πεσμένες στα πόδια του δύο μισοσπασμένες πατερίτσες, κινεί το πάνω μέρος του σώματός του, καθισμένος στο κράσπεδο της νησίδας, στον ρυθμό του ρεύματος των αυτοκινήτων. Πίσω του ξεκινά το παζάρι για τη δόση. Ο μακρυμάλλης έμπορος δείχνει αμετακίνητος στην αρχική τιμή που ίσα που ψιθυρίζει. Το δίδυμο των τοξικομανών τον βρίζει σκαιά. Ο έμπορος απομακρύνεται, οι δύο τον ακολουθούν περνώντας ανάμεσα στα κινούμενα οχήματα. Στο πεζοδρόμιο της Πειραιώς, μέσα από ένα σωρό με χαρτόκουτα και κομμάτια από παλιές, ηλεκτρικές συσκευές, ξεπροβάλλει το ημίγυμνο σώμα ενός γενειοφόρου που ουρεί επί τόπου.

Η πλατεία Ελευθερίας, πιο γνωστή ως Κουμουνδούρου, αποτελεί την κοιτίδα των αθλίων της Αθήνας. Μέσα στο απάγκιο που δημιουργούν η πίσω όψη του κτιρίου της Δημοτικής Πινακοθήκης, η μικρή εκκλησία των Αγίων Αναργύρων και τα κάγκελα της παιδικής χαράς στον 3ο Βρεφονηπιακό Σταθμό του Δήμου Αθηναίων συνωστίζονται δεκάδες κορμιά, πάνω στο τσιμέντο, στα μάρμαρα, στο χώμα. Την ώρα που τα πιτσιρίκια του παιδικού σταθμού τρέχουν, γελούν και κάνουν κούνια και τραμπάλα, πίσω από τα κάγκελα και τη συστάδα των δέντρων, «καρφώνονται» δύο νεαροί απολυμαίνοντας κατόπιν τη σύριγγα με φέτες από λεμόνι. Σέρνονται ως το πρώτο χαρτόκουτο που βρίσκεται κοντά τους και ξαπλώνουν μέσα σε αυτό.

Στην εκκλησία των Αγίων Αναργύρων σταματά μία μαύρη μοτοσικλέτα. Το ζευγάρι που επιβαίνει, ένας άντρας με ξυρισμένο κεφάλι και μια μαυροφορεμένη κοπέλα με κοντά, ξανθά μαλλιά συναντούν έναν τύπο με μεγάλα, κοκάλινα γυαλιά ηλίου. Φορά ένα λινό κουστούμι και καρό πουκάμισο και τους δίνει σβέλτα δύο μπλε σακουλάκια, αφού τσεπώσει ταχύτατα ένα μασούρι χαρτονομίσματα. Το ζευγάρι κρύβεται πίσω από το περβάζι ενός εκ των παραθύρων της εκκλησίας, ο άντρας κατεβάζει την κάλτσα του και βγάζει τη σύριγγα.

Ο καβγάς είναι σφοδρός. Ο κοντοκουρεμένος άνδρας που ουρλιάζει έχει κοπεί βαθιά στο σβέρκο. Διασταύρωση Πατησίων και Τοσίτσα, δίπλα στο ιστορικό κτίριο του Πολυτεχνείου, στο Μουσείο. Το τρόλεϊ σταματά λίγο πριν από τη στάση, οι δεκάδες πολίτες που περιμένουν εκεί μεριάζουν μόλις οι κλωτσιές και τα σπρωξίματα αγγίζουν τις πλάτες τους. Ο άνδρας πέφτει μπρούμυτα στο οδόστρωμα, «με κλέψατε, μ...ες» ουρλιάζει μαινόμενος. Σηκώνεται αργά, βγάζει τη ζώνη του, τη σηκώνει σαν μαστίγιο πάνω από το κεφάλι του, χτυπά με την αγκράφα δύο μικρόσωμους μακρυμάλληδες που ματώνουν στα μάγουλα. Στον πεζόδρομο της Τοσίτσα το αλισβερίσι της «άσπρης» έχει σταματήσει, όλοι παρακολουθούν το επεισόδιο. Ενας ψαρομάλλης με παλιομοδίτικο κούρεμα και τζιν πουκάμισο σκισμένο στην πλάτη ξεκόβει από τους θεατές τοξικομανείς του πεζοδρόμου και πετά δύο γυάλινα μπουκάλια προς τον αιμόφυρτο που ουρλιάζει. Το επεισόδιο γενικεύεται προς την 3ης Σεπτεμβρίου.

Δύο περιπολικά καταφθάνουν είκοσι λεπτά αργότερα και σταματούν για λιγότερο από πέντε λεπτά. Στη θέα των αστυνομικών οι περισσότεροι απομακρύνονται προς την Μπουμπουλίνας και την πίσω πλευρά του Πολυτεχνείου. Μία μεσόκοπη κυρία θέλει να κατευθύνει τους αστυνομικούς και τους διηγείται το επεισόδιο. Οταν οι αστυνομικοί γυρίζουν την πλάτη και επιβιβάζονται στα αυτοκίνητα, την πλησιάζει ο ψαρομάλλης που εκτόξευε τα μπουκάλια. «Δεν είπες για μένα, κυρά, έτσι; Μην ανακατεύεσαι, κυρά, έτσι; Σπίτι σου και κουζίνα σου τώρα, έτσι;». Και μετά η «ζωή» συνεχίζεται. Με τον ίδιο ρυθμό, την αγωνία και τις απειλές. Ως την επόμενη ημέρα. Και το καινούργιο επεισόδιο...


Κρύβουν τους «αθλίους» κάτω από τα (μελλοντικά) «φιλέτα»





Τα ανθρώπινα ράκη της πόλης έχουν την τιμή τους σε ένα περίεργο real estate που «κουκουλώνεται» από τα μεγαλεπήβολα σχέδια «αναβάθμισης» σε γειτονιές της Αθήνας. Στο χρηματιστήριο της γης, και μάλιστα της πρωτευουσιάνας γης, οι αναπλάσεις και η δημιουργία «χάι» περιοχών υπόσχονται πάντα σαν ατού την «εξαφάνιση» της ανθρώπινης δυστυχίας - τοξικομανείς στη γύρα, άστεγοι στην κούτα, ανάπηροι στη «ζήτα». Αλλο κι αν αυτό σημαίνει «μετατόπιση» πιο δίπλα, πιο μακριά από τα τετραγωνικά που αναλογούν σε νεόδμητες μεζονέτες του Μεταξουργείου, σε ακίνητα γύρω από το νυχτερινό «downtown» στου Ψυρρή ή σε «lofts» και εν ευθέτω χρόνω πέριξ του... επελαύνοντος Βοτανικού. Πιο πριν η υποβάθμιση είχε φτιάξει τη «μαγιά» για να φυλλορροήσουν μόνιμοι κάτοικοι, να αλλάξουν οι λειτουργίες της περιοχής, να έρθουν χαμηλά εισοδήματα, να μειωθούν οι τιμές των ακινήτων για να αυξηθούν όταν αγοραστούν αντί πινακίου φακής από τους έχοντες και κατέχοντες ή από σχεδιάζοντες και καλά πληροφορημένους. Την ίδια ώρα στα όρια της Αθήνας ψάχνουν ή φτιάχνουν στέκια απόκληροι κάθε είδους. Οι υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων υπολογίζουν σε 1.500-1.700 τους χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών, τους φτωχούς ανθρώπους και τους ψυχικά ασθενείς που ζουν στον δρόμο. Καθημερινά στο Ιδρυμα Αστέγων του Δήμου Αθηναίων, στη συμβολή των οδών Πειραιώς και Σοφοκλέους, σιτίζονται 580 χρήστες, ενώ συνολικά, μεσημέρι και βράδυ, περισσότερα από 1.200 άτομα. Συγχρόνως από τη μια δημιουργούνται περιοχές-καταφύγια ανθρώπων με χαμηλά εισοδήματα αλλά και περιοχές-περάσματα για νέους μετανάστες και από την άλλη μελλοντικά «φιλέτα». Απλώς αλλάζει η γεωγραφία της δυστυχίας, που τη θέλουν αόρατη στο όνομα του εξευγενισμού των επιλεγμένων από τα επενδυτικά κεφάλαια.

Οπως σημειώνει η κοινωνιολόγος και μέλος της κοινότητας «Ανοικοδόμησης» κυρία Κατερίνα Νασιώκα, σε εισήγησή της στην ανοιχτή συζήτηση για την περιοχή Κεραμεικός - Μεταξουργείο, που διοργανώθηκε από το Δίκτυο Νομαδική Αρχιτεκτονική τον Νοέμβριο του 2007, «η αύξηση των αξιών γης και οι αποσπασματικές αναπλάσεις χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαίτεροι παράγοντες που συνθέτουν τη φυσιογνωμία της περιοχής (κοινωνική σύνθεση πληθυσμού, χρήσεις γης κ.ά.) και οι επενδυτικές πρωτοβουλίες αποτελούν παράγοντες που δεν οδηγούν στην αναζωογόνηση των υποβαθμισμένων περιοχών αλλά εντείνουν την κοινωνική αποδιάρθρωση του πληθυσμού». Ο Κεραμεικός αποτελεί μία από τις περιπτώσεις υποβαθμισμένων περιοχών πολύ κοντινών στο κέντρο της πόλης, που μετατράπηκε σταδιακά από προνομιούχος περιοχή ιστορικής μνήμης σε σύγχρονη ζώνη ανέχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, επισημαίνει η κυρία Νασιώκα. Σήμερα στον Κεραμεικό το 29,4% του συνολικού μονίμου πληθυσμού είναι μετανάστες (όταν το αντίστοιχο ποσοστό στο σύνολο του Δήμου Αθηναίων είναι 17,4%), σημειώνει, ενώ εννοείται ότι και Ελληνες με χαμηλά εισοδήματα βρίσκουν φθηνή κατοικία. Η περιοχή γύρω από την οδό Πειραιώς ύστερα από την αλλαγή χρήσης, την αποβιομηχάνιση, την πτώση της αξίας γης, τους σταθμούς μετρό, τις αναπλάσεις γίνεται «αναπτυξιακό κελεπούρι».

Στην Κουμουνδούρου οι χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών σέρνονται στα στενά της πλατείας. Από την Ερμού ως την Ομόνοια και την Κουμουνδούρου οι μόνιμοι κάτοικοι έχουν ελαχιστοποιηθεί, ενώ έχουν φύγει πάμπολλοι από τους παλιούς επαγγελματίες και καταστηματάρχες. Αλλού έφυγαν οι «περιθωριακοί» για να σωριαστούν πιο δίπλα. Ο κ. Λευτέρης Σκιαδάς, αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων, θυμίζει την εποχή των Ολυμπιακών Αγώνων «όταν αναρωτιόμασταν πού πήγαν οι χρήστες ουσιών. Μετακινήθηκαν 100 μέτρα πιο κάτω από την πλατεία Ομονοίας και τη Βάθης με την ένταση της αστυνόμευσης και την αύξηση της επισκεψιμότητας». Αναφέρει επίσης τον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου ή της ευρύτερης περιοχής των Πετραλώνων όταν αναβαθμίστηκαν τα κτίρια, αλλά και το Γκάζι, με την αύξηση των κτιρίων επαγγελματικής χρήσης και κατοικίας.

Ωστόσο το πρόβλημα με τους χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών, με τους φτωχούς αστέγους ή τους ψυχικά ασθενείς του δρόμου υπάρχει και θα υπάρχει όσο οι υποδομές στήριξης απουσιάζουν και κυρίως όσο οι προτεραιότητες της πολιτείας δεν καθορίζονται με βάση τις ανάγκες των ανθρώπων αλλά τα περισσεύματα της... οικονομικής ανάπτυξης. Χρήστες συναντάς, λέει ο κ. Σκιαδάς, εκτός από τα σημεία όπου ο ΟΚΑΝΑ χορηγεί τις δόσεις μεθαδόνης, στα Εξάρχεια, στην Κουμουνδούρου, στη Σοφοκλέους αλλά και σε περιοχές του Κολωνού, στου Στρέφη, στο Πεδίον του Αρεως, σποραδικά στο Θησείο, στην Ομόνοια. Επίσης, σημειώνει ο κ. Σκιαδάς, αλκοολικοί μαζεύονται στις πλατείες Κλαυθμώνος και Αγίου Παύλου διότι εκεί, στα κοντινά φανάρια, ζητούν χρήματα ενώ υπάρχουν άνθρωποι που τους προσφέρουν φαγητό. Πίσω από τη βιτρίνα όλα αυτά ή κάτω από το χαλί των... αναπλάσεων.



Το ΒΗΜΑ, 18/05/2008 ,
http://tovima.dolnet.gr/print_article.php?e=B&f=15361&m=A44&aa=2

Επιβιώνοντας στην Ελλάδα με 700 ευρώ

Ρ.Χ.Σ.: Επιβιώνοντας στην Ελλάδα με 700 ευρώ
Από το Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα
Ελλάδα. Η χώρα του ήλιου, της θάλασσας, του κρασιού και της καλής παρέας. Η χώρα που καλεί τους νέους από όλο τον κόσμο να ζήσουν το μύθο τους σε αυτήν. Ποια είναι όμως η πραγματικότητα για τους κατοίκους μιας χώρας όπου ένα σημαντικό μέρος των εργαζομένων, ιδίως νέων, αμείβονται με λιγότερα από 1000 ευρώ το μήνα, την ίδια στιγμή που οι τιμές βασικών αγαθών είναι από τις ακριβότερες στην Ευρώπη; Πόσο οι Έλληνες απολαμβάνουν τη ζωή και τα αγαθά της πατρίδας τους, όταν εργάζονται περισσότερο από κάθε άλλο ευρωπαϊκό λαό;
Το Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα κατέγραψε για ένα μήνα τη ζωή πέντε ανθρώπων που προσπαθούν να επιβιώσουν ενάντια στην ακρίβεια και τους χαμηλότατους κατώτατους μισθούς.
Ο Κώστας είναι 29 ετών, απόφοιτος του Πολυτεχνείου, με μεταπτυχιακό δίπλωμα. Προσπάθησε να βρει δουλειά, όμως οι μισθοί που του προτάθηκαν από τεχνικές εταιρείες δεν ξεπερνούσαν τα 700 ευρώ το μήνα, τη στιγμή που τα τρέχοντα έξοδά του είναι σχεδόν διπλάσια. Έτσι αναγκάζεται να κάνει τρεις δουλειές για να τα βγάλει πέρα. Η καθημερινή ζωή του Οδύσσεια ξεκινάει το πρωί από το σπίτι του στην Λούτσα. Αφού διασχίσει όλη την Αττική καταλήγει το απόγευμα στο Φάληρο, όπου εργάζεται σαν σερβιτόρος.
Ο Μανώλης είναι καθηγητής, 43 ετών. Ζει στα Χανιά με τη γυναίκα και τα 2 μικρά παιδιά του, 6 και 3 ετών. Παρότι έχει πετύχει τρεις φορές στις εξετάσεις του ΑΣΕΠ ακόμη δεν έχει διοριστεί και αναγκάζεται να εργάζεται ως ωρομίσθιος καθηγητής, με 340 ευρώ το μήνα, τα οποία και πληρώνεται με καθυστέρηση πολλών μηνών. Τα οικονομικά της οικογένειας βασίζονται στο μισθό της γυναίκας του, στον υπερδανεισμό, τις πιστωτικές κάρτες και ένα αυστηρότατο προϋπολογισμό. Ένα έκτακτο έξοδο -οι οδοντιατρικές δαπάνες της συζύγου του- ανατινάζουν τον προϋπολογισμό στον αέρα.
Η Τζίνα είναι 32 ετών, πτυχιούχος ιταλικής γλωσσολογίας και μιλά 4 ξένες γλώσσες. Αν και είχε μια καλή δουλειά στην Ιταλία, αποφάσισε να γυρίσει στην Ελλάδα το 2004, μέσα στην ευφορία των Ολυμπιακών Αγώνων. Τα τελευταία 2 χρόνια εργάζεται ως γραμματέας με μισθό 770 ευρώ, με τα οποία πρέπει να ζήσει η ίδια και η 5χρονη κόρη της.
Η Αφροδίτη είναι 27 ετών, απόφοιτος του τμήματος δημοσιογραφίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Λονδίνο. Ζει μόνη της στην Αθήνα προσπαθώντας να τελειώσει το διδακτορικό που ξεκίνησε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Παράλληλα με τις σπουδές της, εργάζεται με καθεστώς μερικής απασχόλησης, για να τα βγάλει πέρα στην ακριβή Αθήνα. Όμως τα χρήματά της συχνά τελειώνουν πριν τα μέσα του μήνα...
Ο Ιορδάνης, είναι 31 ετών, με σπουδές στο μάρκετινγκ. Έκανε εφτά μήνες να βρει δουλειά και τελικά προσελήφθη ως πωλητής σε εταιρία πληροφορικής, με μισθό... 680 ευρώ. Δεν άντεξε να μένει με τους γονείς του και να συντηρείται από αυτούς και αποφάσισε να μεταναστεύσει. Ο πρώτος του μισθός στην Ολλανδία ήταν 1700 ευρώ. Ο φακός της εκπομπής τον παρακολουθεί να πληρώνει 1,5 ευρώ για τον καφέ του, στην κεντρική πλατεία του Άμστερνταμ.
Το ντοκιμαντέρ «Επιβιώνοντας στην Ελλάδα με 700 Ευρώ» θα προβληθεί την Πέμπτη 22 Μαΐου, στις 22:00, στο πλαίσιο μιας Θεματικής Βραδιάς, για την ακρίβεια και για τη γενιά των 700.
Στο πλαίσιο της εκπομπής θα προβληθεί βίντεο με έναν ακόμη νέο που παρακολούθησε η ομάδα του Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα: Ο Δημήτρης, 28 ετών, στράφηκε στην ομάδα του γνωστού, πλέον, blog g700।blogspot.com για να ενημερωθεί για τα δικαιώματά του και τις κινήσεις που θα έπρεπε να ακολουθήσει για να διεκδικήσει τα δεδουλευμένα του από την εταιρεία στην οποία εργαζόταν. Με τη συμβολή των μελών του G700 - με τους οποίους ο Δημήτρης συζητά για τα προβλήματα της «γενιάς των 700» - η υπόθεση μεταφέρθηκε τους τελευταίους μήνες στις αίθουσες των δικαστηρίων...
*από το ।g700.blogspot.com/">http://www।g700.blogspot.com/

Δευτέρα 19 Μαΐου 2008

Αναβολή πρυτανικών εκλογών - Σκληρή αναμέτρηση φοιτητών-κυβέρνησης στα πανεπιστήμια


Πορεία διαμαρτυρίας φοιτητών στο κέντρο της Αθήνας,

«Καζάνι που βράζει» παραμένουν τα πανεπιστήμια της χώρας με ομάδες φοιτητών να εμποδίζουν τη διεξαγωγή των πρυτανικών εκλογών αντιδρώντας στην εφαρμογή του νόμου πλαισίου.
Ήδη το Πολυτεχνείο Κρήτης και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας αποφάσισαν την αναβολή των εκλογών.
Οι εκλογές στο Πολυτεχνείο Κρήτης επρόκειτο να διεξαχθούν την Τρίτη και αναβλήθηκαν σήμερα, Δευτέρα, με απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου χωρίς να προσδιορίσει νέα ημερομηνία.
Στη συνεδρίαση του που άρχισε σχεδόν ταυτόχρονα με την κατάληψη του ιδρύματος από φοιτητές , το όργανο ουσιαστικά επικύρωσε την απόφαση που είχε λάβει τις προηγούμενες ημέρες όταν και έγιναν γνωστές οι προθέσεις της φοιτητικής κοινότητας για κατάληψη του ιδρύματος με αφορμή την διενέργεια των πρυτανικών εκλογών με βάση το νέο νόμο πλαίσιο. Το θέμα θα συζητηθεί σε νέα συνεδρίαση του Πρυτανικού Συμβουλίου.
Από τις 20:00 το βράδυ φοιτητές του Πολυτεχνείου απέκλεισαν την κεντρική είσοδο στην Πολυτεχνειούπολη όπου ανήρτησαν και πανό και θα παραμείνουν εκεί μέχρι το βράδυ της Τρίτης. Την Τετάρτη σε νέα γενική συνέλευση οι φοιτητές θα επανακαθορίσουν την στάση τους.
Στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας οι πρυτανικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 27 Μαΐου.
Την ίδια ώρα, οι καθηγητές του Πάντειου, του Πανεπιστημίου Αιγαίου, του Δημοκρίτειου καθώς και των τμημάτων του πανεπιστημίου Αθηνών και της Κρήτης υιοθετούν την πρόταση της ομοσπονδίας τους για απεργία τη Τρίτη και την Τετάρτη. Στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο αναμένονται τρίωρες στάσεις εργασίας τις ίδιες ημέρες. Στα ΤΕΙ οι κινητοποιήσεις αναμένεται να κλιμακωθούν την Πέμπτη, ημέρα εκλογών νέων προέδρων στα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά.
Την πεποίθησή του ότι η άμιλλα με τα μη κρατικά ΑΕΙ θα αναβαθμίσει το δημόσιο πανεπιστήμιο εξέφρασε ο υπουργός Παιδείας, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων με διασταλτική ερμηνεία του άρθου 16.
Ο υπουργός Παιδείας Ευριπίδης Στυλιανίδης, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό τη Δευτέρα, τόνισε ότι η κυβέρνηση πιστεύει στην απελευθέρωση του μη κρατικού πανεπιστημίου και θεωρεί ότι ο πιο σοβαρός και υπεύθυνος τρόπος για να γίνει είναι η αναθεώρηση του άρθρου 16.
«Η συνύπαρξη του μη κρατικού με το δημόσιο πανεπιστήμιο απελευθερώνει τις δημιουργικές δυνάμεις στα δημόσια πανεπιστήμια, ανοίγει τις πόρτες εισόδου στη χώρα ενός διακεκριμένου επιστημονικού δυναμικού Ελλήνων που βρίσκονται στο εξωτερικό και παράλληλα επιτρέπει στους Έλληνες χορηγούς να επενδύσουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση χωρίς να γίνονται υπεργολάβοι ή υπάλληλοι ξένων συμφερόντων» εξήγησε.
Ο ίδιος, πάντως, έσπευσε να επαναλάβει ότι η διασταλτική ερμηνεία του άρθρου 16 επιτρέπει τη δημιουργία μη κρατικών πανεπιστημίων, ωστόσο, το θέμα αυτό είναι απλά αντικείμενο μελέτης.
Σε ερώτηση για το πώς θα λυθεί πρακτικά το πρόβλημα αν συνεχιστούν τα εμπόδια για τις πρυτανικές εκλογές, ο κ.Στυλιανίδης εκτίμησε ότι όλοι οι παράγοντες της ακαδημαϊκής κοινότητας, έχουν στα χέρια τους τα θεσμικά εργαλεία για να προστατέψουν τη λειτουργία και της δημοκρατίας αλλά και των ίδιων των ιδρυμάτων.
Σε ό,τι αφορά την αποδέσμευση του Λυκείου από την εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, επανέλαβε ότι η πανευρωπαϊκή τάση είναι η διευκόλυνση της πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και σημείωσε ότι ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει θα πρέπει να είναι προϊόν εξαντλητικής συζήτησης στην οποία θα συμμετέχουν όλοι οι παράγοντες της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Προηγούμενο άρθρο:
Tα μη κρατικά ΑΕΙ αναβαθμίζουν τη δημόσια Παιδεία, λέει ο Ευρ.Στυλιανίδης (19/5/2008)
Δείτε το βίντεο...

* από το Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σάββατο 17 Μαΐου 2008

36 Hours in Athens, Greece



Yannis Kontos/Polaris for The New York Times
The Parthenon crowns the Acropolis.


By JOANNA KAKISSIS
Published: May 4, 2008
FOR years, Athens was little more than a one-night stand on the way to the Greek isles. Concretized and crowded, it lived off its archaeological sites and dirty-dancing-on-tables night life. But now a visit has become more than just a quickie for the sake of the Parthenon. Athens is reinventing itself as a city where antiquity meets edginess. Museums and galleries abound, and new ones are in the works. Late this year, the New Acropolis Museum, designed by the New York-based architect Bernard Tschumi, is scheduled to open at the foot of the ancient citadel. Not a bad warm-up for Mykonos.

5 p.m.
1) WALK IN THE PARK
Once the private grounds of Greece’s long-deposed royal family, the National Gardens is one of the few leafy oases in Athens. Cypress, pine and palm trees shade trails, brooks, bridges, duck ponds, a botanical museum and prides of stray cats. The stately parliament building is next door and faces the Monument of the Unknown Soldier, where tourists try to distract the photogenic young evzones (the elite military guards who wear the skirt-like foustanella).

6:30 p.m.
2) CAFE CULTURE
The jolting iced Nescafé frappé and the thick, grainy elliniko (don’t call it Turkish coffee) have lately been eclipsed in Athens by the freddo, cappuccino or espresso blended with crushed ice. The best is at Clemente VIII (City Link, Voukourestiou 3; 30-210-321-9340), a cafe packed with Athenian yuppies and coffee snobs on an elegant pedestrianized street near Syntagma Square. The area is also a hot shopping district, home to the Attica department store; designer boutiques; high-end jewelers; pâtisseries, including baklava-crazy Karavan (Voukourestiou 11); and specialty shops like Kombologadiko (Amerikis 9; 30-212-700-0500; www.kombologadiko.gr), where you can buy variations of traditional worry beads (komboloi).

9 p.m.
3) CRAZY ABOUT CRETE
The rustic cuisine of Crete is the latest regional food craze to hit Athens. In the Ilissia neighborhood, Alatsi (Vrassida 13; 30-210-721-0501), which means salt in the dialect of Crete, the chef Dimitris Skarmoutsos dazzles with dishes like gamopilafo, a pilaf made with rich meat broth and sheep-milk butter; snails boubouristi fried in olive oil, vinegar and rosemary; and rabbit stewed in wine (25 to 35 euros for dinner, about $40 to $57 at $1.63 to the euro).

11 p.m.
4) BAR WITH A VIEW
Cynical Athenians say the city looks best at night, when darkness hides its cement dowdiness. For a panoramic view of nighttime Athens, go to the balcony of the Galaxy bar (Vassilissis Sofias 46; 30-210-728-1000) on the roof of the Hilton near central Athens. You can admire the Acropolis while sipping a ridiculously expensive drink.

Saturday

9 a.m.
5) MUSEUM ROW
The old-money neighborhood of Kolonaki is big on overpriced shops and gorgeous museums. The Benaki (Koumbari 1 and Vassilisis Sofias) has a magnificent collection of Greek works from antiquity to modern times, all in a restored mansion. Nearby, the Museum of Cycladic Art (Neofytou Douka 4 and Irodotou; 30-210-722-8321) has possibly the world’s largest collection of art from the island group that includes Mykonos as well as Delos, Milos, Naxos and Siros. In neighboring Exarcheia, the renovated National Archaeological Museum (Patission 44; 30-210-821-7724) has classical sculptures and gold treasures from Mycenae.

11 a.m.
6) ATHENS DOES BRUNCH
Many Greeks like to joke that breakfast is coffee and cigarettes, with maybe a greasy cheese pie. But at Sofia’s Valaoritou Cafe (Valaoritou 15; 30-210-361-1993) near Syntagma Square, you’ll find a selection of mouthwatering brunch food like frittata with truffles, tomatoes and artichokes or a tart with spinach, feta and smoked bacon (15 to 20 euros, with coffee).

1 p.m.
7) STEP INTO HISTORY
The Unification of Archaeological Sites walkway is one of the best things that has happened to Athens in recent decades. About 2.5 miles long, it connects the city’s most important historical sites and is lined with chapels, neo-Classical homes and cafes. For 12 euros you get into the Acropolis, the Ancient Agora, the Theater of Dionysus, the Kerameikos Cemetery, the Temple of Olympian Zeus and the Roman Forum. Expect more buzz later this year, when the New Acropolis Museum opens.

4 p.m.
8) ISLAND LIFE
Though Plaka is touristy, this old neighborhood is far richer architecturally than most in Athens. Skip the tavernas and cafes and walk through the pretty streets packed with churches, modern art museums like the Frissiras (Monis Asteriou 3-7; 30-210-323-4678; www.frissirasmuseum.com) and ruins. Then take a walk to Anafiotika, a slice of old island life in Athens. In the early 19th century, homesick stonemasons from the tiny island of Anafi chiseled a tiny reproduction of a whitewashed Cycladic village into the foothills of the Acropolis. The minuscule lanes are lined with courtyards and balconies blooming with jasmine and roses.

5 p.m.
9) ACROPOLIS SUNSET
Built in the fifth century B.C., the Acropolis temples — the Parthenon, Temple of Athena Nike and Erechtheum — are considered the greatest architectural accomplishment of classical Greece. Enjoy them after the Mediterranean sun cools and bathes the city in a warm-toned glow. The view of Mount Hymettus is especially stunning at sunset.

8 p.m.
10) GAS ALLEY
In the last five years, the Gazi district — once the site of the city’s gasworks, which blanketed much of the area with soot — has turned into the hottest area in central Athens. A central square where a new metro stop opened last year is lined with bars, restaurants and cafes. At Varoulko (Pireos 80; 30-210-522-8400; 50 to 60 euros for dinner), the star chef Lefteris Lazarou cooks creative dishes like caramelized octopus with mavrodaphne-sweetened trahana cream. Far less expensive but still delicious are the deep-sea squid, thick-cut fried potatoes and taramosalata — fish roe dip — at Sardelles (Persefonis 15; 30-210-347-8050; 25 euros for dinner).

11 p.m.

11)
BAUHAUS TO BEACH HOUSE
Artists and intellectuals like the laid-back Nixon bar (Agisilaou 61B, Kerameikos; 30-210-346-2077), which also has a screening room. The post-alternative crowd hangs out at Bios (Pireos 84, Gazi; 30-210-342-5335) in a Bauhaus building, grooving to everything from electronica to avant-garde noise, while the more mainstream Soul (Evripidou 65, Psyrri; 30-210-331-0907) has pop, hip-hop, R & B and fantastic mojitos. If you must dance on a table to bouzouki music, skip the goat-throated howlers and go for sweet-voiced popsters like Michalis Hatziyiannis, the Greek pop John Mayer, who headlined at the club Vox (Iera Odos 16; 30-210-341-1000) last season. Tickets start at about 25 euros for standing room, and tables start at about 100 euros, though prices vary with the performer. In summer, try the beach-side clubs like Bo (Karamanli 14; 30-210-895-9645) in the southern suburb of Voula.

Sunday

10 a.m.
12) HONEY MOUNTAIN
Hop on the No. 224 bus to Ethnikis Antistaseos Road, then walk about 20 minutes to hike through the blooms and pines of Mount Hymettus, which the ancient Greeks believed was the source of honey. Spring is especially beautiful, enlivened by riotous colors and scents of lavender, sage and thyme. For 2 euros you can see the frescoed chapels at the Kaisariani Monastery (30-210-723-6619; 8 a.m. to 3 p.m.).

2 p.m.
13) HARBOR CHIC
Athenians used to turn up their noses at Piraeus, the blue-collar harbor city, but scenesters are staking it out again, especially the yacht-lined Mikrolimano harbor. The results have been mixed, with goofy trance bars kicking out some wonderful old fish tavernas, but a few good places got coveted spots on the harbor. The best include Plous Podilatou (Akti Koumoundourou 42; 30-210-413-7910; about 30 euros), where you can have crayfish tails sautéed in ouzo and aniseed, and Ammos (Akti Koumoundrou 44; 30-210-422-4633; about 15 euros), a family-style taverna where you can happily (and cheaply) gorge on fried squid, grilled octopus, sautéed cuttlefish and all the fixings. Maybe Mykonos can wait.

THE BASICS
Airlines that fly from the New York area to Athens include Olympic Airways, Air France, Continental and Delta; all have direct weekend flights. Based on a recent Internet search, round-trip fares for late May start at about $1,100. An express bus from the airport to Syntagma Square runs about every 15 to 20 minutes and costs 3.20 euros, about $5.22 at $1.63 to the euro. A cab into the city center is 25 to 30 euros.

Though in the heart of the unlovely Psyrri district, Ochre & Brown (Leokoriou 7; 30-210-331-2950; www.ochreandbrown.com) has elegant, minimalist rooms and is close to the central Athens sights. Rooms start at 190 euros in high season.

In Kolonaki, the St. George Lycabettus (Kleomenous 2; 30-210-729-0711; www.sglycabettus.gr) has small but comfortable rooms and a rooftop bar with Acropolis views. Doubles with breakfast from 195 euros in late spring and summer.

At the Divani Apollon Palace & Spa (Aghiou Nikolaou 10 and Iliou; 30-210-891-1100; www.divanis.gr) in Vouliagmeni all rooms have balconies with sea views. Doubles with breakfast start at 280 euros.

Πέμπτη 15 Μαΐου 2008

Στις 22 Μαΐου η «επίμαχη» εκπομπή του Στ. Κούλογλου


Στις 22 Μαΐου πρόκειται να προβληθεί τελικά η πολυσυζητημένη εκπομπή «Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα»του με θέμα τη γενιά των 700 ευρώ, η οποία κατά πολλούς αποτέλεσε και την αιτία της ρήξης του δημοσιογράφου κ. Στέλιου Κούλογλου με τη διοίκηση τη ΕΡΤ, και τη διακοπή της συνεργασίας τους μετά από 12 ολόκληρα χρόνια.

Την Τετάρτη η κρατική τηλεόραση, ύστερα ίσως και από τη διάσταση που έχει πάρει το θέμα, έσπευσε να ανακοινώσει ότι η συγκεκριμένη εκπομπή με τίτλο «Επιβεβαιώνοντας στην Ελλάδα με 700 Ευρώ», θα προβληθεί την ερχόμενη Πέμπτη 22 Μαΐου , ενώ αυτή την Πέμπτη 15 Μαΐου θα προβληθεί η εκπομπή με τίτλο «Τα Δικά μας 60’s».
Η συγκεκριμένη εκπομπή παρουσιάζει τη ζωή 5 νεαρών ανθρώπων στην Ελλάδα του 2008, οι οποίοι αν και κατέχουν πτυχία και μεταπτυχιακά, αναγκάζονται να ζουν στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα με μισθούς οι οποίοι με το ζόρι φτάνουν για να καλύψουν τα έξοδα του μήνα ενώ καθίστανται απαγορευτικοί για περαιτέρω σχέδια όπως δημιουργία οικογένειας κλπ.

* αναδημοσίευση από το: http://www.e-liberta.gr/site/content.php?artid=8930

Τετάρτη 14 Μαΐου 2008

Επίκαιρη ερώτηση του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή για την κατάργηση εκπομπών του Στέλιου Κούλογλου

ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΧΥΤΗΡΗΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ B’ ΑΘΗΝΩΝ

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Ερώτηση Τ. Χυτήρη προς τον υπουργό Επικρατείας για την κατάργηση εκπομπών του Στέλιου Κούλογλου (13/5/2008)

ΘΕΜΑ: «Κατάργηση εκπομπών του Στέλιου Κούλογλου “Ρεπορτάζ χωρίς σύνορα” και “Θεματική Βραδιά”». Δύο εξαίρετες, κατά γενική ομολογία, ενημερωτικές εκπομπές της ΕΡΤ, οι οποίες αποτελούσαν όαση στο γενικότερο πρόγραμμά της, “Ρεπορτάζ χωρίς σύνορα” και “Θεματική Βραδιά”, του βραβευμένου δημοσιογράφου και συγγραφέα Στέλιου Κούλογλου, καταργήθηκαν αναιτίως και αυθαιρέτως από τον Πρόεδρο της ΕΡΤ κ. Χρήστο Παναγόπουλο. Επειδή η ΕΡΤ ανήκει σε όλους τους Έλληνες, οι οποίοι και την πληρώνουν, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός κ.Ρουσόπουλος :

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Επικρατείας

ΘΕΜΑ: «Κατάργηση εκπομπών του Στέλιου Κούλογλου «Ρεπορτάζ χωρίς σύνορα» και «Θεματική Βραδιά»
Δύο εξαίρετες, κατά γενική ομολογία, ενημερωτικές εκπομπές της ΕΡΤ, οι οποίες αποτελούσαν όαση στο γενικότερο πρόγραμμά της, «Ρεπορτάζ χωρίς σύνορα» και «Θεματική Βραδιά», του βραβευμένου δημοσιογράφου και συγγραφέα Στέλιου Κούλογλου, καταργήθηκαν αναιτίως και αυθαιρέτως από τον Πρόεδρο της ΕΡΤ κ. Χρήστο Παναγόπουλο.

Επειδή η ΕΡΤ ανήκει σε όλους τους Έλληνες, οι οποίοι και την πληρώνουν, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός κ.Ρουσόπουλος :

1. Πως και γιατί παύτηκαν οι εκπομπές αυτές αναιτίως και με αυταρχικό τρόπο, που θυμίζει άλλες εποχές («αποφασίζομεν και διατάσσομεν»);

2. Τι μέτρα θα λάβει ώστε να συνεχιστεί η μετάδοση των εκπομπών αυτών απρόσκοπτα και να αποκατασταθεί ο δημοσιογράφος και συγγραφέας κ. Στέλιος Κούλογλου, όπως η δημοκρατική δεοντολογία επιτάσσει;
Ο ερωτών Βουλευτής,
Τηλέμαχος Χυτήρης

Τρίτη 13 Μαΐου 2008

Εκοψαν και τον Κούλογλου απο την ανυπόληπτη Κρατική Τηλεόραση!


ΘΥΜΑ ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑΣ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ ΚΑΙ Η ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ!

ΕΠΙΒΙΩΝΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ 700 ΕΥΡΩ
Ελλάδα. Η χώρα που καλεί τους νέους από όλο τον κόσμο να ζήσουν το μύθο τους σε αυτήν. Ποια είναι όμως η πραγματικότητα για τους κατοίκους μιας χώρας όπου ένα σημαντικό μέρος των εργαζομένων, ιδίως νέων, αμείβονται με λιγότερα από 1000 ευρώ το μήνα, την ίδια στιγμή που οι τιμές βασικών αγαθών είναι από τις ακριβότερες στην Ευρώπη; Το Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα κατέγραψε για ένα μήνα τη ζωή πέντε ανθρώπων που προσπαθούν να επιβιώσουν ενάντια στην ακρίβεια και τους χαμηλότατους κατώτατους μισθούς.

δείτε περισσότερα στην ιστοσελίδα: http://www.rwf.gr/


Εκοψαν και τον Κούλογλου απο την ανυπόληπτη Κρατική Τηλεόραση-Μόνο την Καλομοίρα και βίζιτες πάνω στα τραπέζια θα μας δείχνουν!
ΜΠΡΑΒΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΕ...
ΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΣΟΥ ΑΝΤΑΝΑΚΛΑΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΠΟΥ ΕΜΕΙΣ ΤΑ ΚΟΡΟΙΔΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ!

*από το kourdistoportocali.blogspot.com


**Εμείς συμπληρώνουμε: "Η εξουσία χαρίζει τα αγαθά της μόνο σε όσους επιθυμούν να την υπηρετήσουν". (Μιχάλης Σπέγγος)

***Γνωρίζετε κ. Παναγόπουλε σε πόσους άρεσε η εκπομπή από εμάς που σας πληρώνουμε υποχρεωτικά; Νομίζετε ότι σας πληρώνουμε για να αποφασίζετε για λογαριασμό μας; Έχετε την εντύπωση ότι μας αρέσει η υποκουλτούρα που συνήθως μας σερβίρετε;
Το πέρασμά σας από την ΕΡΤ θα γραφτεί στην ιστορία της ραδιοτηλεόρασης σαν ένα από τα χειρότερα της μεταπολίτευσης.

Σάββατο 10 Μαΐου 2008

Ο Γιάννης Κρητικός βραβεύεται στο Ίδρυμα Μπότση ως "δημοσιογράφος της χρονιάς"

Αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για τις 8/5 δίκη του συναδέλφου Γιάννη
Κρητικού (Έθνος της Κυριακής) από τον οποίο ο πρώην διοικητής του
νοσοκομείου Ικαρίας Π.Νικολακάκος ζητούσε 1.250.000 ευρώ για
συκοφαντική δυσφήμιση που οδήγησε στην αποπομπή του από το νοσοκομείο.
Το ενδιαφέρον είναι ο λόγος της αναβολής, που δεν παραπέμπει σε πρώην
διοικητή νοσοκομείου, αλλά σε απατεωνίσκο του κοινού ποινικού δικαίου.
Η δικηγόρος του πρώην διοικητή δήλωσε ότι δεν είναι εξουσιοδοτημένη να
τον εκπροσωπήσει, επίσης η διεύθυνση κατοικίας που εκείνος δήλωσε
είναι ανύπαρκτη(!), πήγε ο δικαστικός επιμελητής να του επιδόσει κλήση
για παράσταση σε ένορκη κατάθεση και κανένας δεν γνωρίζει τέτοιο
όνομα.Aξίζει να σημειωθεί ότι ο «κακός δημοσιογράφος» που θα καθόταν
στο εδώλιο, την ερχόμενη Τρίτη βραβεύεται στο Ίδρυμα Μπότση, παρουσία
του προέδρου της Δημοκρατίας, ως ο... "δημοσιογράφος της χρονιάς" στο
ελεύθερο (κοινωνικό) ρεπορτάζ!
Επισυνάπτουμε την ανακοίνωση συμπαράστασης που εξέδωσε το σωματείο
εργαζομένων του νοσοκομείου Ικαρίας με ενδιαφέροντα στοιχεία για τον
πρώην διοικητή του νοσοκομείου (έχουν βγεί ανακοινώσεις από την ΕΛΜΕ
Ικαρίας, την ΠΟΕΔΗΝ, τις εφημερίδες ΑΛΗΘΕΙΑ και ΓΝΩΜΗ της Χίου,
υπογραφές συμπαράστασης από εργαζόμενους της ΕΡΤ). Επίσης μάρτυρας
υπέρ του Γ.Κρητικού είναι ο (Ικαριώτης στην καταγωγή και αναμεμιγμένος
στα γεγονότα) δημοσιογράφος Νάσος Μπράτσος, μέλος των Financial
Crimes. Ευχαριστούμε όσους έδωσαν το παρόν μέχρι σήμερα και
συνεχίζουμε, μέχρι να τσακίσουμε στην πράξη τον «τυποκτόνο» νόμο.

* εργασιακή ενημέρωση στο:financialcrimesnews.blogspot.com

Πέμπτη 8 Μαΐου 2008

Ο Μάης του '68




Τo 1968 και ειδικά η «Άνοιξη του '68», έχει περάσει στα χρονικά σαν μια μνημειώδης χρονιά. Για να βρει κάποιος παρόμοια, τουλάχιστον ως προς την έκταση των γεγονότων, πρέπει ν ανατρέξει 120 χρόνια πίσω.

Ο ελληνικός Μάης άνθισε κάτω από τον χουντικό γύψο
Ενας Ελληνας θυμάται από τη Σορβόνη ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΣΜΟΣ
Βατερλώ στο... Λονδίνο για Γκ. Μπράουν και Εργατικούς
Στη σκιά του απόλυτου διχασμού
Ειρήνη εντός του 2008 «βλέπει» η Κ. Ράις
Στόχος της Ε.Ε. 8 εκατ. λαθρομετανάστες
περισσότερα »
Τo 1968 και ειδικά η «Άνοιξη του '68», έχει περάσει στα χρονικά σαν μια μνημειώδης χρονιά. Για να βρει κάποιος παρόμοια, τουλάχιστον ως προς την έκταση των γεγονότων, πρέπει ν ανατρέξει 120 χρόνια πίσω. Στις αστικές επαναστάσεις του 1848, που συγκλονίζανε την Ευρώπη. Η γηραιά ήπειρος φλέγεται από τον «Γαλλικό Μάη», που θα περάσει στην ιστορία ως σύμβολο εξέγερσης και επαναστατικών οραμάτων. Μπορεί στη Γαλλία να προσλαμβάνει διαστάσεις επανάστασης, αλλά αγκαλιάζει όλη τη Δυτική Ευρώπη. Αλλά και χώρες της Ανατολικής. Στο Βελιγράδι, τη Βαρσοβία, την Πράγα. Η εξέγερση είναι παρούσα από τις ΗΠΑ έως την Τουρκία και το Μεξικό...

Η «προετοιμασία» του Μάη

Μάρτιος
Καταλήψεις πανεπιστημίων στην Ιταλία,επιθέσεις κατά φοιτητών
Μεγάλες αντιπολεμικές διαδηλώσεις στο Λονδίνο για το Βιετνάμ (η αποτρόπαιη σφαγή των αμάχων στο Μάι Λάι).
Ο Φράνκο κλείνει το Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης
Στη Γαλλία γεννιέται το «Κίνημα της 22ας Μαρτίου» που καταλαμβάνει το πανεπιστήμιο. Είναι ομάδα 200 φοιτητών της Ναντέρ, με επικεφαλής τον Κον Μπεντίτ.

Απρίλιος
Στη Φραγκφούρτη εμφανίζεται η «Φράξια Κόκκινος Στρατός» (Αντρέα Μπάαντερ και Γκούντρουν Εσλιν).
Απόπειρα δολοφονίας του Ρ. Ντούτσκε στο Δ. Βερολίνο. Μαχητικές διαδηλώσεις σε πολλές δυτικογερμανικές πόλεις όλη τη Μ. Εβδομάδα του Πάσχα των Καθολικών.

Η φαντασία που έγινε εξουσία
Ο Μάιος του 1968, με επίκεντρο την πόλη του αιωνίου φωτός, με τα γεγονότα των αμέσως προηγούμενων και επόμενων βδομάδων, συμπυκνώνει ολόκληρες εποχές. Μια μάτια στον κόσμο πριν το 1968 και μια μετά, καταδεικνύει την πρόοδο που συντελέστηκε...

3.5 Εναρξη της εξέγερσης. Συνέλευση φοιτητών στη Σορβόνη. Η αστυνομία επεμβαίνει βίαια και εκκενώνει τον χώρο. Συμπλοκές στη συνοικία Καρτιέ Λατέν. Περίπου 100 τραυματίες και 600 συλλήψεις.
5.5 Φυλακίζονται φοιτητές που είχαν συλληφθεί στα προηγούμενα επεισόδια. Στο Παρίσι αρχίζουν να κλείνουν οι πανεπιστημιακές σχολές. Τα πρώτα οδοφράγματα έξω από τη Σορβόνη.
7.5 Σφοδρές συγκρούσεις φοιτητών-αστυνομικών τη νύχτα με εκατοντάδες τραυματίες. Αντί για απελευθέρωση των συλληφθέντων, όπως απαιτούν οι διαδηλωτές, νέες συλλήψεις (400-500).
8.5 Η κυβέρνηση σκέφτεται να ξανανοίξει τη Σορβόνη, αλλά δεν το επιχειρεί.
9.5 Ανοίγει το Πανεπιστήμιο της Ναντέρ, η θρυαλλίδα της εξέγερσης.
10.5 Στο Παρίσι αρχίζουν οι ειρηνευτικές συνομιλίες ΗΠΑ- Βιετνάμ. Αντιιμπεριαλιστικές διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο.
10.5 Η «νύχτα των οδοφραγμάτων». Δώδεκα χιλιάδες διαδηλωτές και εξήντα οδοφράγματα στο Καρτιέ Λατέν. Αποτυγχάνουν οι διαπραγματεύσεις φοιτητών - αστυνομίας (οι διαδηλωτές ζητούν απόσυρση των πάνοπλων αστυνομικών).
11.5 Ο Τα συνδικάτα αποφασίζουν γενική απεργία για τη Δευτέρα 13 Μαϊου. Ο πρωθυπουργός Ζ. Πομπιντού (απουσίαζε ως τότε σε ταξίδι στο Αφγανιστάν ) ανακοινώνει μέτρα «κατευνασμού». Είναι όμως απελπιστικά αργά για εκτόνωση.
14.5 Επέκταση των απεργιών σ' όλη τη χώρα, που θα διαρκέσουν ως τις 30 Μαϊου. Ανακήρυξη της Σορβόνης σε «ελεύθερη κοινότητα».
18.5 Ο Ντε Γκωλ αρνείται να διαπραγματευτεί με τους φοιτητές. Κινηματογραφιστές καταλαμβάνουν τον χώρο του φεστιβάλ των Καννών, ενώ σκηνοθέτες αποσύρουν τις ταινίες τους.
19.5 Πρόσκληση της ομοσπονδίας των εργατών (CGT) «να συγκεντρωθούν στους τόπους δουλειάς οι εργαζόμενοι και ν αποφασίσουν τις νέες μορφές αγώνα».
22.5 Αφαιρείται από τον Κον Μπεντίτ η ιθαγένεια. Διαδηλώσεις με το σύνθημα-απάντηση «Είμαστε όλοι Γερμανοεβραίοι». Δεν εγκρίνεται η πρόταση μομφής.
22.5 Η κυβέρνηση απαγορεύει τη μετάδοση απευθείας ρεπορτάζ από τα γεγονότα στο Καρτιέ Λατέν.
24.5 Ο Ντε Γκωλ προκηρύσσει δημοψήφισμα για την παραμονή του ή όχι στην Προεδρία. Ανακοίνωση για έναρξη διαπραγματεύσεων μεταξύ κυβέρνησης και συνδικάτων.
25-26.5 Απεργία και στην κρατική ραδιοτηλεόραση με αίτημα την ελευθερία στην πληροφόρηση. Διαπραγματεύσεις κυβέρνησης - συνδικάτων σ' εθνικό επίπεδο και καταρχήν συμφωνία υπό την αίρεση «αν εγκριθούν από τη βάση».
27.5 Οι εργάτες της Ρενώ και άλλων μεγάλων εργοστασίων αρνούνται τη συμφωνία. Συνεχίζονται για 4η βδομάδα οι απεργιακές κινητοποιήσεις.
29.5 Ο Ντε Γκωλ εγκαταλείπει τα Ηλύσια. Συναντιέται μυστικά με τον στρατηγό Μασού στη Γερμανία, διοικητή των γαλλικών δυνάμεων στη Δ. Γερμανία. Η «Ουμανιτέ» (όργανο του Γαλλικού ΚΚ ) ζητά με τον κύριο τίτλο της «Λαϊκή κυβέρνηση με κομμουνιστική συμμετοχή».
30.5 Επιστροφή του Ντε Γκωλ. Εκατοντάδες χιλιάδες γκωλιστές (η «σιωπηλή πλειοψηφία») διαδηλώνουν στα Ηλύσια. Ο στρατηγός ανακοινώνει διάλυση της Βουλής και διεξαγωγή πρόωρων εκλογών για το τέλος Ιουνίου.

Παγκόσμια απήχηση

ΗΠΑ
2.5 Στο Μέμφις πραγματοποιείται η «πορεία των φτωχών». Είναι η τελευταία που οργανώνει ο Μ.Λ. Κινγκ.

Γερμανία
11.5 Μαζική πορεία προς τη Βόννη από έξι διαφορετικά σημεία της Γερμανίας. Οι διαδηλωτές καταγγέλλουν την απόπειρα δολοφονίας του Ρ. Ντούτσκε και καταδικάζουν του νόμους για τα έκτακτα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση.

Ιταλία
19.5 Οι κομμουνιστές κατακτούν τον ένα στους τρεις ψηφοφόρους.

Κολουμπία
22.5 Στη Νέα Υόρκη φοιτητές καταλαμβάνουν το Πανεπιστήμιο Κολούμπια σ' ένδειξη διαμαρτυρίας για τον αμερικανικό πόλεμο στο Βιετνάμ.

«Απαγορεύονται οι απαγορεύσεις»

Της Τέας Βασιλειάδου

Τα συνθήματα του Μάη δεν ήταν μαρξιστικά. Ήταν ποιητικά. Σουρεαλιστικά. «Κάτω από το λιθόστρωτο, η παραλία», «Απαγορεύονται οι απαγορεύσεις», «Να είστε ρεαλιστές: να ζητάτε το αδύνατο».

Το 1968 είναι μια χρονιά σταθμός! Το κίνημα των χίπις, εδραιωμένο ήδη στις ΗΠΑ, απλώνεται και στην Ευρώπη. Το κορμί απελευθερώνεται. Το σεξ επαναστατεί! Ο φεμινισμός θριαμβεύει. Το ροκ επιβάλλει νέες αξίες. Το τόπλες έρχεται για να συμπληρώσει την επίθεση στον πουριτανισμό που το μίνι είχε ήδη ταράξει από το 1965. Οι νέοι αντιδρούν στην τάξη πραγμάτων. Αντιδρούν στη βαθιά κρίση του σύγχρονου πολιτισμού με ένα ανεπανάληπτο πολιτιστικό ταρακούνημα, όπως αυτό αποτυπώνεται στην ταινία «Οι Ονειροπόλοι» (2003) του Μπερνάρντο Μπερτολούτσι, ο οποίος εξιστορεί ένα μικρό χρονικό διάστημα από τη ζωή τριών νέων σινεφίλ φοιτητών με φόντο τα γεγονότα του Μαϊου του 1968, όπως το καταγράφει ο Αντονιόνι στο «Ζαμπρίσκι Πόιντ», μια ταινία ενάντια στον καταναλωτικό πολιτισμό με το μοναδικό φινάλε όταν μια βόμβα εκρήγνυται ξερνώντας πλυντήρια, αυτοκίνητα, τηλεοράσεις και χάμπουργκερ.

Οι νέοι αντιδρούν στη βλακεία και η μουσική, βασικός κρίκος επικοινωνίας και διάδοσης των καινούργιων ιδεών, αλλάζει ριζικά. Η εποχή των απλοϊκών, εύπεπτων τραγουδιών έχει περάσει. Soucefull of Secrets, Ummagumma (Pink Floyd) και το αξεπέραστο ψυχεδελικό αριστούργημα των Beatles -Magical Mystery Tour, περιγράφουν ανάγλυφα την hippie ιδεολογία: all you need is love! (Το μόνο που χρειάζεσαι είναι αγάπη). Μέσα σ' αυτό το παγκόσμιο κοινωνικό, πολιτικό, πολιτιστικό κλίμα ο Μάης του 68 στο Παρίσι, είναι μια τομή ιστορική, εξαιρετικού ενδιαφέροντος. Μια πνευματική εξέγερση που έθεσε σε αμφισβήτηση όλες τις απόψεις, όλες τις θέσεις -ακόμη και τις πιο προοδευτικές.

Ρεαλισμός και φαντασία
Αν θέλαμε, λοιπόν, να κατατάξουμε τον Παρισινό Μάη στις επαναστάσεις, αυτή την επανάσταση θα την ονομάζαμε επανάσταση της αμφισβήτησης του δυτικού πολιτισμού στο σύνολό του. Μια αυθόρμητη επανάσταση εξοπλισμένη μόνον με φαντασία. Τα συνθήματα του Μάη δεν ήταν μαρξιστικά. Ήταν ποιητικά. Σουρεαλιστικά. «Κάτω από το λιθόστρωτο, η παραλία», «Απαγορεύονται οι απαγορεύσεις», «Να είστε ρεαλιστές: να ζητάτε το αδύνατο». Σήμερα, από τον Μάη του 68 δεν φαίνεται να έμεινε σχεδόν τίποτε. Παρά την πλατειά του εμβέλεια και τη μαζικότητά του έσβησε γρήγορα. Εκ πρώτης όψεως. Μπορεί να είμαστε πια πολύ μακριά από την εποχή που έγραψε το σύνθημα «η φαντασία στην εξουσία»... Μπορεί η πρωταγωνιστές του να χάθηκαν ή να προσαρμόστηκαν... Μπορεί να επιστρέψαμε στην καπιταλιστική... ομαλότητα, όμως η γοητεία του Μάη επιζεί.

Ακόμη κι αν σήμερα ο Μάης του 68 συνεχίζει να υπάρχει ως νοσταλγία, αυτή η νοσταλγία είναι κληροδότημα πολύτιμο. Μια θύμηση που ταυτίζεται με τη νιότη όλων των νέων σε κάθε εποχή. Το μάθημα του Μάη του 68, ότι τίποτα δεν είναι αδύνατο, είναι μάθημα ζωής.

*από την εφημ. "Η" 3/5/2008

SOS.ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ 17ΧΡΟΝΗΣ,ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ;




ΠΗΓΗ http://www.hamogelo.gr/

Ονοματεπώνυμο:
ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΟΛΙΟΓΙΑΝΝΗ
Ημερομηνία Γέννησης:
6/7/1990
Χρώμα μαλλιών:
Καστανά
Ημερομηνία εξαφάνισης:
25/2/2008
Χρώμα ματιών:
Γαλάζια
EΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΚΑΛΟΓΡΕΖΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΦΟΡΟΥΣΕ ΤΖΙΝ ΠΑΝΤΕΛΟΝΙ

ΟΙ ΛΑΟΙ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥΣ


O ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ μιλώντας στην πόλη Τρέντο της Βόρειας Ιταλίας για «το Ποντιακό Ζήτημα στα πλαίσια του τουρκικού προβλήματος» κατά την παρουσίαση της Ιταλικής Έκδοσης του Βιβλίου του “La nuova Questione Orientale” το Νέο Ανατολικό Ζήτημα.

Η ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
ΟΙ ΛΑΟΙ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥΣ
Ο ΒΗΣΣΑΡΙΩΝ Ο ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΙΟΣ ΘΑ ΑΙΣΘΑΝΕΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΥΤΥΧΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΣΑΣ

Μέχρι σήμερα γεωπολιτικοί λόγοι και λογικές των Κρατών στέρησαν από τους λαούς την Μικράς Ασίας το δικαίωμα να διεκδικούν και να απολαμβάνουν τα δικαιώματά τους.
Η δική σας πράξη για την έκδοση στα Ιταλικά του βιβλίου μου «Aspects of the New Eastern Question” - Όψεις του Νέου Ανατολικού Ζητήματος που υπήρξε καρπός των δραστηριοτήτων μου στην (LIDLIP) Διεθνή Ένωση για τα Δικαιώματα και την Απελευθέρωση των Λαών εμπεριέχει πολλές δυναμικές.
Διευρύνει την γεωγραφία των δικαιωμάτων στην ιστορική περιοχή της Μικράς Ασίας που μέχρι σήμερα στερήθηκε το δικαίωμα στα δικαιώματα. Προτείνει το δικό σας παράδειγμα αυτό του Τρεντίνο – Αλτο Αντιτζε (Νοτίου Τυρόλου) ως θεσμικό και αναπτυξιακό πρότυπο για τους λαούς της Ανατολίας που δεν είχαν και δεν έχουν ακόμη τη δική σας τύχη. Στην περιφέρειά σας δεν είχατε εκτοπίσεις, γενοκτονίες, ξεριζωμούς. Το Νότιο Τυρόλο δεν έγινε Ίμβρος και Τένεδος.
Εκτός αυτού αντί για την υποανάπτυξη που γνωρίζει ο Πόντος, το Κουρδιστάν, η Αντιόχεια, οι Περιφέρειες της Ανατολίας, εσείς διαμορφώσατε ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα Ευρωπαϊκά Αναπτυξιακά Πρότυπα.
Δικαιώνει τις προσδοκίες για μια άλλη σχέση ανάμεσα στους λαούς του Ιδρυτού της Ένωσης (LIDLIP) μας. Του μεγάλου Ιταλού διανοούμενου, πολιτικού και δασκάλου μου Λέλιο Μπάσο.
Αυτός όμως που θα αισθάνεται δικαιωμένος για την πράξη σας είναι ένας από τους μεγάλους πατέρες της Ευρώπης ο Βησσαρίων ο Τραπεζούντιος που γνώριζε καλά την περιοχή σας. Η γενέτειρα πόλη του η Τραπεζούντα, η πατρίδα του, ο Πόντος παρ’ όλες τις συστηματικές πολιτικές βιολογικής εξαφάνισης, γενοκτονίας των Ποντίων και πολιτικές βίαιης πολιτισμικής αφομοίωσης των πληθυσμών που έμειναν εκεί, παραμένει μια ευρωπαϊκή πολιτισμική ψηφίδα που ζητά την αναγέννησή της.
Ακόμη όμως και σήμερα το τουρκικό κράτος δολοφονεί, αντί να προστατεύει στον Πόντο την πλησιέστερη προς την αρχαία ελληνική ομιλούμενη σήμερα γλώσσα.
Πιστεύω και εύχομαι ότι τα επόμενα χρόνια πολλοί Δήμοι και Περιφέρειες της Ευρώπης θα πυκνώσουν αυτό το ιστορικό ευρωπαϊκό μέτωπο της διεύρυνσης των δικαιωμάτων στην ιστορική Μικρά Ασία και Μεσοποταμία. Αυτό ζητούν όλοι οι αυτόχθονοι λαοί της. Ο ίδιος ο τουρκικός λαός για να απελευθερωθεί από τα δικά του δεσμά.
* το βιβλίο εκδόθηκε από την Τοπική Ένωση Δήμων της Περιφέρειας Τρεντίνο

Κυριακή 4 Μαΐου 2008

"Κοινωνικοί Αγώνες και Ελευθερία του Τύπου"

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ
Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας για την Ελευθερία του Τύπου, σας προσκαλούμε στην ανοικτή εκδήλωση που διοργανώνουμε στις 15-5-2008, ημέρα ΠΕΜΠΤΗ και ώρα 19:30 (07:30 μ.μ) στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Γλυκών Νερών (Ιωάννου Κώτσου 25) , με θέματα:
Κοινωνικοί Αγώνες και Ελευθερία του Τύπου.
Η Συμβολή του Τοπικού Τύπου και των εναλλακτικών Δικτύων Ενημέρωσης στην Ανάδειξη και Επίλυση Προβλημάτων της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ανατολικής Αττικής
Η εκδήλωση οργανώνεται σε συνεργασία με Οργανώσεις Πολιτών και Γονέων της περιοχής και τους εκπροσώπους των εναλλακτικών δικτύων ενημέρωσης ΑΤΤΙΚΗΣ, ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ, ΔΙΚΤΥΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ (www.an-attiki.gr).
Για καλύτερη επικοινωνία και οποιαδήποτε διευκρίνιση, αποστείλετε το e-mail σας στο e-mail του ΕΝΕΡΓΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ ( medicitizen@gmail.com ).

*δείτε στο http://www.an-attiki.gr/ και το αναφέρουμε ΔΙΚΤΥΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ο Μπερλουσκόνι, η Ολυμπιακή και το Κοινοτικό Δίκαιο

του Δημήτρη Καστριώτη*
Η... εμμονή των Ιταλών να επανεκλέγουν κάθε τόσο τον Μπερλουσκόνι μπορεί ασφαλώς να οφείλεται σε αίτια αρμοδιότητας των ψυχαναλυτών ή στην επιρροή της τηλεόρασης που ο μεγιστάνας ελέγχει. Ισως όμως κατά ένα μικρό μέρος η εκλογική απήχηση του ιταλού κροίσου να οφείλεται και στο ότι διατηρεί πολιτικό ένστικτο- ακόμη και απέναντι στους... γίγαντες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οπως είδαμε, ο Μπερλουσκόνι παρενέβη στο «παζάρι» μεταξύ Ιταλίας και Κομισιόν για το αν θα επιτραπεί η επιδότηση της αεροπορικής εταιρείας Αlitalia, απειλώντας ότι, αν η Επιτροπή δεν εγκρίνει την επιδότηση, η Ιταλία θα επανακρατικοποιήσει την Αlitalia από την... πίσω πόρτα, μεθοδεύοντας την εξαγορά της από την κρατική εταιρεία σιδηροδρόμων. Με άλλα λόγια, ο Μπερλουσκόνι προειδοποίησε την Κομισιόν ότι, αν επιμείνει στα ακραία «ζύγια» της, η Ιταλία θα μεταχειριστεί τεχνάσματα και ελιγμούς κοινού... μπερμπάντη, ώστε αφενός να θολώσει τα νερά στο νομικό σκέλος, αφετέρου να πιέσει την ΕΕ διακηρύσσοντας την επί της ουσίας παραβίαση των αποφάσεών της. Πώς δηλαδή συμπεριφέρθηκε η ελληνική κυβέρνηση στο θέμα της Ολυμπιακής; Ε... καμία σχέση, που θα έλεγαν οι νεότεροι. Η Ιταλία δεν δείχνει διάθεση να υποχωρήσει χωρίς σκληρές διαπραγματεύσεις- κι ούτε ανέθεσε τη σχετική αρμοδιότητα σε κάποιον που είχε ως ευρωβουλευτής «διακριθεί» για τις ερωτήσεις του εναντίον του κρατικού αερομεταφορέα. Αντιλαμβανόμενη ότι η ενίσχυση της Αlitalia παραβιάζει την κοινοτική νομοθεσία περί ανταγωνισμού, η Ιταλία αντιμετωπίζει το πρόβλημα ασκώντας πολιτική πίεση και όχι κύπτοντας στα θέσφατα των επιτρόπων. Ελπίζει ότι με αυτόν τον τρόπο είναι πιθανότερο να βρεθεί συμβιβασμός, όπως- ας το θυμίσουμε- ο Ανδρέας Παπανδρέου όταν αψήφησε τα ασφαλιστικά μέτρα της Κομισιόν κατά του ελληνικού εμπάργκο έναντι των Σκοπίων. Γιατί όμως είναι επαινετή η ιταλική στάση; Στο κάτω κάτω, με τις υπογραφές των χωρών μας δεσμευθήκαμε να τηρούμε το Κοινοτικό Δίκαιο και τις αρχές του ΠΟΕ. Γιατί θέλουμε τώρα να επιδοτούμε την Ολυμπιακή ή την Αlitalia; Οπως σε πλήθος θέματα, η ad hoc απάντηση δεν είναι εύκολη. Ενδέχεται, πράγματι, να μη συντρέχει «εθνικός» λόγος για τη διατήρηση ενός ελλειμματικού αερομεταφορέα, όπως δεν φαίνεται να υπάρχει πια λόγος κρατικού μονοπωλίου σπίρτων. Το ζήτημα είναι ότι, αν κριθεί ότι συντρέχει λόγος για τον οποίο το κράτος χρειάζεται τα δικά του «φτερά» (ίδετε, π.χ., τα προβλήματα στην ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών), δεν έχουμε απέναντί μας στην Ευρώπη ένα όργανο που θα σταθμίσει τα πράγματα με πολιτική ευελιξία, αλλά μια ομάδα υψηλόμισθων στελεχών με αγγλοσαξονικές επιρροές, οι οποίοι θέτουν πάνω απ΄ όλα το δίκαιο του ανταγωνισμούκαι δεν αποτελούν καν όργανο πολιτικής ένωσης. Η διαφορά προβάλλει χαρακτηριστική αν στρέψει κανείς το βλέμμα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Οποτε παραστεί ανάγκη, η Ουάσιγκτον επιδοτεί τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, ακόμη και χωρίς να τηρεί τα προσχήματα. Μετά την επίθεση στη Νέα Υόρκη το 2001, όταν οι αεροπορικές εταιρείες κλονίστηκαν, ο πρόεδρος Μπους δεν δίστασε καθόλου να εγκρίνει 15 δισ. δολάρια ενισχύσεων. Την ίδια ώρα οι πολιτικοί κολοσσοί της Κομισιόν απέρριπταν κάθε σχετική εισήγηση μη στάξει η ουρά του... ανταγωνισμού. Το Κοινοτικό Δίκαιο δεν είναι προς σαρκασμό. Κανένα δίκαιο όμως δεν στέκει παγωμένο στον χρόνο και καμία αρχή- πολλώ δε μάλλον οι «οικονομίστικες»- δεν μπορεί να ίσταται ως διαρκές αξίωμα ερήμην της μεταβολής των περιστάσεων (ακόμη και αν αυτή συνίσταται στην επιβράδυνση της πολιτικής ένωσης λόγω της διεύρυνσης και των... διδύμων της Πολωνίας). Η προσαρμογή τους είναι ακριβώς το έργο της πολιτικής. Και η Κομισιόν δεν είναι πολιτική ηγεσία. Δεν τελεί υπό λαϊκό έλεγχο, δεν έχει εντολή. Δεν μπορεί ο λόγος της να είναι πάνω απ΄ όλα.
Απόκομμα ΤΟ ΒΗΜΑ - Ημερομηνία δημοσίευσης 3/5/2008

Πέμπτη 1 Μαΐου 2008

Εργατική πρωτομαγιά


Με πορείες και απεργίες ο εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς. Συγκέντρωση των Συνδικάτων στο Πεδίο Αρεως και στη συνέχεια πορεία προς το Υπουργείο Οικονομίας. Χειρόφρενο για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Χωρίς μπλέ λεωφορεία, Προαστιακό και Τράμ θα μείνει η Αθήνα όλο το 24ωρο. Τα πλοία θα μείνουν αγκυροβολημένα από τις 8 έως τις 12 το μεσημέρι. Οι Ολυμπιακές Αερογραμμές θα πραγματοποιήσουν μόνο μία πτήση ανά προορισμό στο εσωτερικό δίκτυο και μία ανά χώρα στο εξωτερικό δίκτυο.



Εργατική πρωτομαγιά
*από το http://www.flash.gr/

ΜΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Dionisis Vitsos ΑΘΗΝΑ               ΜΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ         «Ο Μπαϊρακτάρης, εξαπέλυσε αποσπάσμα...