................................................................ Διαδικτυακή Εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση για τον πολίτη ..............................................................
______________________________________________________________________________________________________________________
* Εβδομαδιαία ειδησεογραφική, οικονομική Eφημερίδα από το 1993 * Σύμβουλος Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής, - email: athenspress1@gmail.com
________________________________________________________________________________________________________________________

*

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..."Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό.Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη................................................................................................................ Νίκος Μπελογιάννης [1915-1952]
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Σάββατο, 10 Μαΐου 2008

Ο Γιάννης Κρητικός βραβεύεται στο Ίδρυμα Μπότση ως "δημοσιογράφος της χρονιάς"

Αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για τις 8/5 δίκη του συναδέλφου Γιάννη
Κρητικού (Έθνος της Κυριακής) από τον οποίο ο πρώην διοικητής του
νοσοκομείου Ικαρίας Π.Νικολακάκος ζητούσε 1.250.000 ευρώ για
συκοφαντική δυσφήμιση που οδήγησε στην αποπομπή του από το νοσοκομείο.
Το ενδιαφέρον είναι ο λόγος της αναβολής, που δεν παραπέμπει σε πρώην
διοικητή νοσοκομείου, αλλά σε απατεωνίσκο του κοινού ποινικού δικαίου.
Η δικηγόρος του πρώην διοικητή δήλωσε ότι δεν είναι εξουσιοδοτημένη να
τον εκπροσωπήσει, επίσης η διεύθυνση κατοικίας που εκείνος δήλωσε
είναι ανύπαρκτη(!), πήγε ο δικαστικός επιμελητής να του επιδόσει κλήση
για παράσταση σε ένορκη κατάθεση και κανένας δεν γνωρίζει τέτοιο
όνομα.Aξίζει να σημειωθεί ότι ο «κακός δημοσιογράφος» που θα καθόταν
στο εδώλιο, την ερχόμενη Τρίτη βραβεύεται στο Ίδρυμα Μπότση, παρουσία
του προέδρου της Δημοκρατίας, ως ο... "δημοσιογράφος της χρονιάς" στο
ελεύθερο (κοινωνικό) ρεπορτάζ!
Επισυνάπτουμε την ανακοίνωση συμπαράστασης που εξέδωσε το σωματείο
εργαζομένων του νοσοκομείου Ικαρίας με ενδιαφέροντα στοιχεία για τον
πρώην διοικητή του νοσοκομείου (έχουν βγεί ανακοινώσεις από την ΕΛΜΕ
Ικαρίας, την ΠΟΕΔΗΝ, τις εφημερίδες ΑΛΗΘΕΙΑ και ΓΝΩΜΗ της Χίου,
υπογραφές συμπαράστασης από εργαζόμενους της ΕΡΤ). Επίσης μάρτυρας
υπέρ του Γ.Κρητικού είναι ο (Ικαριώτης στην καταγωγή και αναμεμιγμένος
στα γεγονότα) δημοσιογράφος Νάσος Μπράτσος, μέλος των Financial
Crimes. Ευχαριστούμε όσους έδωσαν το παρόν μέχρι σήμερα και
συνεχίζουμε, μέχρι να τσακίσουμε στην πράξη τον «τυποκτόνο» νόμο.

* εργασιακή ενημέρωση στο:financialcrimesnews.blogspot.com

Πέμπτη, 8 Μαΐου 2008

Ο Μάης του '68
Τo 1968 και ειδικά η «Άνοιξη του '68», έχει περάσει στα χρονικά σαν μια μνημειώδης χρονιά. Για να βρει κάποιος παρόμοια, τουλάχιστον ως προς την έκταση των γεγονότων, πρέπει ν ανατρέξει 120 χρόνια πίσω.

Ο ελληνικός Μάης άνθισε κάτω από τον χουντικό γύψο
Ενας Ελληνας θυμάται από τη Σορβόνη ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΣΜΟΣ
Βατερλώ στο... Λονδίνο για Γκ. Μπράουν και Εργατικούς
Στη σκιά του απόλυτου διχασμού
Ειρήνη εντός του 2008 «βλέπει» η Κ. Ράις
Στόχος της Ε.Ε. 8 εκατ. λαθρομετανάστες
περισσότερα »
Τo 1968 και ειδικά η «Άνοιξη του '68», έχει περάσει στα χρονικά σαν μια μνημειώδης χρονιά. Για να βρει κάποιος παρόμοια, τουλάχιστον ως προς την έκταση των γεγονότων, πρέπει ν ανατρέξει 120 χρόνια πίσω. Στις αστικές επαναστάσεις του 1848, που συγκλονίζανε την Ευρώπη. Η γηραιά ήπειρος φλέγεται από τον «Γαλλικό Μάη», που θα περάσει στην ιστορία ως σύμβολο εξέγερσης και επαναστατικών οραμάτων. Μπορεί στη Γαλλία να προσλαμβάνει διαστάσεις επανάστασης, αλλά αγκαλιάζει όλη τη Δυτική Ευρώπη. Αλλά και χώρες της Ανατολικής. Στο Βελιγράδι, τη Βαρσοβία, την Πράγα. Η εξέγερση είναι παρούσα από τις ΗΠΑ έως την Τουρκία και το Μεξικό...

Η «προετοιμασία» του Μάη

Μάρτιος
Καταλήψεις πανεπιστημίων στην Ιταλία,επιθέσεις κατά φοιτητών
Μεγάλες αντιπολεμικές διαδηλώσεις στο Λονδίνο για το Βιετνάμ (η αποτρόπαιη σφαγή των αμάχων στο Μάι Λάι).
Ο Φράνκο κλείνει το Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης
Στη Γαλλία γεννιέται το «Κίνημα της 22ας Μαρτίου» που καταλαμβάνει το πανεπιστήμιο. Είναι ομάδα 200 φοιτητών της Ναντέρ, με επικεφαλής τον Κον Μπεντίτ.

Απρίλιος
Στη Φραγκφούρτη εμφανίζεται η «Φράξια Κόκκινος Στρατός» (Αντρέα Μπάαντερ και Γκούντρουν Εσλιν).
Απόπειρα δολοφονίας του Ρ. Ντούτσκε στο Δ. Βερολίνο. Μαχητικές διαδηλώσεις σε πολλές δυτικογερμανικές πόλεις όλη τη Μ. Εβδομάδα του Πάσχα των Καθολικών.

Η φαντασία που έγινε εξουσία
Ο Μάιος του 1968, με επίκεντρο την πόλη του αιωνίου φωτός, με τα γεγονότα των αμέσως προηγούμενων και επόμενων βδομάδων, συμπυκνώνει ολόκληρες εποχές. Μια μάτια στον κόσμο πριν το 1968 και μια μετά, καταδεικνύει την πρόοδο που συντελέστηκε...

3.5 Εναρξη της εξέγερσης. Συνέλευση φοιτητών στη Σορβόνη. Η αστυνομία επεμβαίνει βίαια και εκκενώνει τον χώρο. Συμπλοκές στη συνοικία Καρτιέ Λατέν. Περίπου 100 τραυματίες και 600 συλλήψεις.
5.5 Φυλακίζονται φοιτητές που είχαν συλληφθεί στα προηγούμενα επεισόδια. Στο Παρίσι αρχίζουν να κλείνουν οι πανεπιστημιακές σχολές. Τα πρώτα οδοφράγματα έξω από τη Σορβόνη.
7.5 Σφοδρές συγκρούσεις φοιτητών-αστυνομικών τη νύχτα με εκατοντάδες τραυματίες. Αντί για απελευθέρωση των συλληφθέντων, όπως απαιτούν οι διαδηλωτές, νέες συλλήψεις (400-500).
8.5 Η κυβέρνηση σκέφτεται να ξανανοίξει τη Σορβόνη, αλλά δεν το επιχειρεί.
9.5 Ανοίγει το Πανεπιστήμιο της Ναντέρ, η θρυαλλίδα της εξέγερσης.
10.5 Στο Παρίσι αρχίζουν οι ειρηνευτικές συνομιλίες ΗΠΑ- Βιετνάμ. Αντιιμπεριαλιστικές διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο.
10.5 Η «νύχτα των οδοφραγμάτων». Δώδεκα χιλιάδες διαδηλωτές και εξήντα οδοφράγματα στο Καρτιέ Λατέν. Αποτυγχάνουν οι διαπραγματεύσεις φοιτητών - αστυνομίας (οι διαδηλωτές ζητούν απόσυρση των πάνοπλων αστυνομικών).
11.5 Ο Τα συνδικάτα αποφασίζουν γενική απεργία για τη Δευτέρα 13 Μαϊου. Ο πρωθυπουργός Ζ. Πομπιντού (απουσίαζε ως τότε σε ταξίδι στο Αφγανιστάν ) ανακοινώνει μέτρα «κατευνασμού». Είναι όμως απελπιστικά αργά για εκτόνωση.
14.5 Επέκταση των απεργιών σ' όλη τη χώρα, που θα διαρκέσουν ως τις 30 Μαϊου. Ανακήρυξη της Σορβόνης σε «ελεύθερη κοινότητα».
18.5 Ο Ντε Γκωλ αρνείται να διαπραγματευτεί με τους φοιτητές. Κινηματογραφιστές καταλαμβάνουν τον χώρο του φεστιβάλ των Καννών, ενώ σκηνοθέτες αποσύρουν τις ταινίες τους.
19.5 Πρόσκληση της ομοσπονδίας των εργατών (CGT) «να συγκεντρωθούν στους τόπους δουλειάς οι εργαζόμενοι και ν αποφασίσουν τις νέες μορφές αγώνα».
22.5 Αφαιρείται από τον Κον Μπεντίτ η ιθαγένεια. Διαδηλώσεις με το σύνθημα-απάντηση «Είμαστε όλοι Γερμανοεβραίοι». Δεν εγκρίνεται η πρόταση μομφής.
22.5 Η κυβέρνηση απαγορεύει τη μετάδοση απευθείας ρεπορτάζ από τα γεγονότα στο Καρτιέ Λατέν.
24.5 Ο Ντε Γκωλ προκηρύσσει δημοψήφισμα για την παραμονή του ή όχι στην Προεδρία. Ανακοίνωση για έναρξη διαπραγματεύσεων μεταξύ κυβέρνησης και συνδικάτων.
25-26.5 Απεργία και στην κρατική ραδιοτηλεόραση με αίτημα την ελευθερία στην πληροφόρηση. Διαπραγματεύσεις κυβέρνησης - συνδικάτων σ' εθνικό επίπεδο και καταρχήν συμφωνία υπό την αίρεση «αν εγκριθούν από τη βάση».
27.5 Οι εργάτες της Ρενώ και άλλων μεγάλων εργοστασίων αρνούνται τη συμφωνία. Συνεχίζονται για 4η βδομάδα οι απεργιακές κινητοποιήσεις.
29.5 Ο Ντε Γκωλ εγκαταλείπει τα Ηλύσια. Συναντιέται μυστικά με τον στρατηγό Μασού στη Γερμανία, διοικητή των γαλλικών δυνάμεων στη Δ. Γερμανία. Η «Ουμανιτέ» (όργανο του Γαλλικού ΚΚ ) ζητά με τον κύριο τίτλο της «Λαϊκή κυβέρνηση με κομμουνιστική συμμετοχή».
30.5 Επιστροφή του Ντε Γκωλ. Εκατοντάδες χιλιάδες γκωλιστές (η «σιωπηλή πλειοψηφία») διαδηλώνουν στα Ηλύσια. Ο στρατηγός ανακοινώνει διάλυση της Βουλής και διεξαγωγή πρόωρων εκλογών για το τέλος Ιουνίου.

Παγκόσμια απήχηση

ΗΠΑ
2.5 Στο Μέμφις πραγματοποιείται η «πορεία των φτωχών». Είναι η τελευταία που οργανώνει ο Μ.Λ. Κινγκ.

Γερμανία
11.5 Μαζική πορεία προς τη Βόννη από έξι διαφορετικά σημεία της Γερμανίας. Οι διαδηλωτές καταγγέλλουν την απόπειρα δολοφονίας του Ρ. Ντούτσκε και καταδικάζουν του νόμους για τα έκτακτα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση.

Ιταλία
19.5 Οι κομμουνιστές κατακτούν τον ένα στους τρεις ψηφοφόρους.

Κολουμπία
22.5 Στη Νέα Υόρκη φοιτητές καταλαμβάνουν το Πανεπιστήμιο Κολούμπια σ' ένδειξη διαμαρτυρίας για τον αμερικανικό πόλεμο στο Βιετνάμ.

«Απαγορεύονται οι απαγορεύσεις»

Της Τέας Βασιλειάδου

Τα συνθήματα του Μάη δεν ήταν μαρξιστικά. Ήταν ποιητικά. Σουρεαλιστικά. «Κάτω από το λιθόστρωτο, η παραλία», «Απαγορεύονται οι απαγορεύσεις», «Να είστε ρεαλιστές: να ζητάτε το αδύνατο».

Το 1968 είναι μια χρονιά σταθμός! Το κίνημα των χίπις, εδραιωμένο ήδη στις ΗΠΑ, απλώνεται και στην Ευρώπη. Το κορμί απελευθερώνεται. Το σεξ επαναστατεί! Ο φεμινισμός θριαμβεύει. Το ροκ επιβάλλει νέες αξίες. Το τόπλες έρχεται για να συμπληρώσει την επίθεση στον πουριτανισμό που το μίνι είχε ήδη ταράξει από το 1965. Οι νέοι αντιδρούν στην τάξη πραγμάτων. Αντιδρούν στη βαθιά κρίση του σύγχρονου πολιτισμού με ένα ανεπανάληπτο πολιτιστικό ταρακούνημα, όπως αυτό αποτυπώνεται στην ταινία «Οι Ονειροπόλοι» (2003) του Μπερνάρντο Μπερτολούτσι, ο οποίος εξιστορεί ένα μικρό χρονικό διάστημα από τη ζωή τριών νέων σινεφίλ φοιτητών με φόντο τα γεγονότα του Μαϊου του 1968, όπως το καταγράφει ο Αντονιόνι στο «Ζαμπρίσκι Πόιντ», μια ταινία ενάντια στον καταναλωτικό πολιτισμό με το μοναδικό φινάλε όταν μια βόμβα εκρήγνυται ξερνώντας πλυντήρια, αυτοκίνητα, τηλεοράσεις και χάμπουργκερ.

Οι νέοι αντιδρούν στη βλακεία και η μουσική, βασικός κρίκος επικοινωνίας και διάδοσης των καινούργιων ιδεών, αλλάζει ριζικά. Η εποχή των απλοϊκών, εύπεπτων τραγουδιών έχει περάσει. Soucefull of Secrets, Ummagumma (Pink Floyd) και το αξεπέραστο ψυχεδελικό αριστούργημα των Beatles -Magical Mystery Tour, περιγράφουν ανάγλυφα την hippie ιδεολογία: all you need is love! (Το μόνο που χρειάζεσαι είναι αγάπη). Μέσα σ' αυτό το παγκόσμιο κοινωνικό, πολιτικό, πολιτιστικό κλίμα ο Μάης του 68 στο Παρίσι, είναι μια τομή ιστορική, εξαιρετικού ενδιαφέροντος. Μια πνευματική εξέγερση που έθεσε σε αμφισβήτηση όλες τις απόψεις, όλες τις θέσεις -ακόμη και τις πιο προοδευτικές.

Ρεαλισμός και φαντασία
Αν θέλαμε, λοιπόν, να κατατάξουμε τον Παρισινό Μάη στις επαναστάσεις, αυτή την επανάσταση θα την ονομάζαμε επανάσταση της αμφισβήτησης του δυτικού πολιτισμού στο σύνολό του. Μια αυθόρμητη επανάσταση εξοπλισμένη μόνον με φαντασία. Τα συνθήματα του Μάη δεν ήταν μαρξιστικά. Ήταν ποιητικά. Σουρεαλιστικά. «Κάτω από το λιθόστρωτο, η παραλία», «Απαγορεύονται οι απαγορεύσεις», «Να είστε ρεαλιστές: να ζητάτε το αδύνατο». Σήμερα, από τον Μάη του 68 δεν φαίνεται να έμεινε σχεδόν τίποτε. Παρά την πλατειά του εμβέλεια και τη μαζικότητά του έσβησε γρήγορα. Εκ πρώτης όψεως. Μπορεί να είμαστε πια πολύ μακριά από την εποχή που έγραψε το σύνθημα «η φαντασία στην εξουσία»... Μπορεί η πρωταγωνιστές του να χάθηκαν ή να προσαρμόστηκαν... Μπορεί να επιστρέψαμε στην καπιταλιστική... ομαλότητα, όμως η γοητεία του Μάη επιζεί.

Ακόμη κι αν σήμερα ο Μάης του 68 συνεχίζει να υπάρχει ως νοσταλγία, αυτή η νοσταλγία είναι κληροδότημα πολύτιμο. Μια θύμηση που ταυτίζεται με τη νιότη όλων των νέων σε κάθε εποχή. Το μάθημα του Μάη του 68, ότι τίποτα δεν είναι αδύνατο, είναι μάθημα ζωής.

*από την εφημ. "Η" 3/5/2008

SOS.ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ 17ΧΡΟΝΗΣ,ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ;
ΠΗΓΗ http://www.hamogelo.gr/

Ονοματεπώνυμο:
ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΟΛΙΟΓΙΑΝΝΗ
Ημερομηνία Γέννησης:
6/7/1990
Χρώμα μαλλιών:
Καστανά
Ημερομηνία εξαφάνισης:
25/2/2008
Χρώμα ματιών:
Γαλάζια
EΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΚΑΛΟΓΡΕΖΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΦΟΡΟΥΣΕ ΤΖΙΝ ΠΑΝΤΕΛΟΝΙ

ΟΙ ΛΑΟΙ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥΣ


O ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ μιλώντας στην πόλη Τρέντο της Βόρειας Ιταλίας για «το Ποντιακό Ζήτημα στα πλαίσια του τουρκικού προβλήματος» κατά την παρουσίαση της Ιταλικής Έκδοσης του Βιβλίου του “La nuova Questione Orientale” το Νέο Ανατολικό Ζήτημα.

Η ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
ΟΙ ΛΑΟΙ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥΣ
Ο ΒΗΣΣΑΡΙΩΝ Ο ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΙΟΣ ΘΑ ΑΙΣΘΑΝΕΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΥΤΥΧΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΣΑΣ

Μέχρι σήμερα γεωπολιτικοί λόγοι και λογικές των Κρατών στέρησαν από τους λαούς την Μικράς Ασίας το δικαίωμα να διεκδικούν και να απολαμβάνουν τα δικαιώματά τους.
Η δική σας πράξη για την έκδοση στα Ιταλικά του βιβλίου μου «Aspects of the New Eastern Question” - Όψεις του Νέου Ανατολικού Ζητήματος που υπήρξε καρπός των δραστηριοτήτων μου στην (LIDLIP) Διεθνή Ένωση για τα Δικαιώματα και την Απελευθέρωση των Λαών εμπεριέχει πολλές δυναμικές.
Διευρύνει την γεωγραφία των δικαιωμάτων στην ιστορική περιοχή της Μικράς Ασίας που μέχρι σήμερα στερήθηκε το δικαίωμα στα δικαιώματα. Προτείνει το δικό σας παράδειγμα αυτό του Τρεντίνο – Αλτο Αντιτζε (Νοτίου Τυρόλου) ως θεσμικό και αναπτυξιακό πρότυπο για τους λαούς της Ανατολίας που δεν είχαν και δεν έχουν ακόμη τη δική σας τύχη. Στην περιφέρειά σας δεν είχατε εκτοπίσεις, γενοκτονίες, ξεριζωμούς. Το Νότιο Τυρόλο δεν έγινε Ίμβρος και Τένεδος.
Εκτός αυτού αντί για την υποανάπτυξη που γνωρίζει ο Πόντος, το Κουρδιστάν, η Αντιόχεια, οι Περιφέρειες της Ανατολίας, εσείς διαμορφώσατε ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα Ευρωπαϊκά Αναπτυξιακά Πρότυπα.
Δικαιώνει τις προσδοκίες για μια άλλη σχέση ανάμεσα στους λαούς του Ιδρυτού της Ένωσης (LIDLIP) μας. Του μεγάλου Ιταλού διανοούμενου, πολιτικού και δασκάλου μου Λέλιο Μπάσο.
Αυτός όμως που θα αισθάνεται δικαιωμένος για την πράξη σας είναι ένας από τους μεγάλους πατέρες της Ευρώπης ο Βησσαρίων ο Τραπεζούντιος που γνώριζε καλά την περιοχή σας. Η γενέτειρα πόλη του η Τραπεζούντα, η πατρίδα του, ο Πόντος παρ’ όλες τις συστηματικές πολιτικές βιολογικής εξαφάνισης, γενοκτονίας των Ποντίων και πολιτικές βίαιης πολιτισμικής αφομοίωσης των πληθυσμών που έμειναν εκεί, παραμένει μια ευρωπαϊκή πολιτισμική ψηφίδα που ζητά την αναγέννησή της.
Ακόμη όμως και σήμερα το τουρκικό κράτος δολοφονεί, αντί να προστατεύει στον Πόντο την πλησιέστερη προς την αρχαία ελληνική ομιλούμενη σήμερα γλώσσα.
Πιστεύω και εύχομαι ότι τα επόμενα χρόνια πολλοί Δήμοι και Περιφέρειες της Ευρώπης θα πυκνώσουν αυτό το ιστορικό ευρωπαϊκό μέτωπο της διεύρυνσης των δικαιωμάτων στην ιστορική Μικρά Ασία και Μεσοποταμία. Αυτό ζητούν όλοι οι αυτόχθονοι λαοί της. Ο ίδιος ο τουρκικός λαός για να απελευθερωθεί από τα δικά του δεσμά.
* το βιβλίο εκδόθηκε από την Τοπική Ένωση Δήμων της Περιφέρειας Τρεντίνο

Κυριακή, 4 Μαΐου 2008

"Κοινωνικοί Αγώνες και Ελευθερία του Τύπου"

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ
Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας για την Ελευθερία του Τύπου, σας προσκαλούμε στην ανοικτή εκδήλωση που διοργανώνουμε στις 15-5-2008, ημέρα ΠΕΜΠΤΗ και ώρα 19:30 (07:30 μ.μ) στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Γλυκών Νερών (Ιωάννου Κώτσου 25) , με θέματα:
Κοινωνικοί Αγώνες και Ελευθερία του Τύπου.
Η Συμβολή του Τοπικού Τύπου και των εναλλακτικών Δικτύων Ενημέρωσης στην Ανάδειξη και Επίλυση Προβλημάτων της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ανατολικής Αττικής
Η εκδήλωση οργανώνεται σε συνεργασία με Οργανώσεις Πολιτών και Γονέων της περιοχής και τους εκπροσώπους των εναλλακτικών δικτύων ενημέρωσης ΑΤΤΙΚΗΣ, ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ, ΔΙΚΤΥΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ (www.an-attiki.gr).
Για καλύτερη επικοινωνία και οποιαδήποτε διευκρίνιση, αποστείλετε το e-mail σας στο e-mail του ΕΝΕΡΓΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ ( medicitizen@gmail.com ).

*δείτε στο http://www.an-attiki.gr/ και το αναφέρουμε ΔΙΚΤΥΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ο Μπερλουσκόνι, η Ολυμπιακή και το Κοινοτικό Δίκαιο

του Δημήτρη Καστριώτη*
Η... εμμονή των Ιταλών να επανεκλέγουν κάθε τόσο τον Μπερλουσκόνι μπορεί ασφαλώς να οφείλεται σε αίτια αρμοδιότητας των ψυχαναλυτών ή στην επιρροή της τηλεόρασης που ο μεγιστάνας ελέγχει. Ισως όμως κατά ένα μικρό μέρος η εκλογική απήχηση του ιταλού κροίσου να οφείλεται και στο ότι διατηρεί πολιτικό ένστικτο- ακόμη και απέναντι στους... γίγαντες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οπως είδαμε, ο Μπερλουσκόνι παρενέβη στο «παζάρι» μεταξύ Ιταλίας και Κομισιόν για το αν θα επιτραπεί η επιδότηση της αεροπορικής εταιρείας Αlitalia, απειλώντας ότι, αν η Επιτροπή δεν εγκρίνει την επιδότηση, η Ιταλία θα επανακρατικοποιήσει την Αlitalia από την... πίσω πόρτα, μεθοδεύοντας την εξαγορά της από την κρατική εταιρεία σιδηροδρόμων. Με άλλα λόγια, ο Μπερλουσκόνι προειδοποίησε την Κομισιόν ότι, αν επιμείνει στα ακραία «ζύγια» της, η Ιταλία θα μεταχειριστεί τεχνάσματα και ελιγμούς κοινού... μπερμπάντη, ώστε αφενός να θολώσει τα νερά στο νομικό σκέλος, αφετέρου να πιέσει την ΕΕ διακηρύσσοντας την επί της ουσίας παραβίαση των αποφάσεών της. Πώς δηλαδή συμπεριφέρθηκε η ελληνική κυβέρνηση στο θέμα της Ολυμπιακής; Ε... καμία σχέση, που θα έλεγαν οι νεότεροι. Η Ιταλία δεν δείχνει διάθεση να υποχωρήσει χωρίς σκληρές διαπραγματεύσεις- κι ούτε ανέθεσε τη σχετική αρμοδιότητα σε κάποιον που είχε ως ευρωβουλευτής «διακριθεί» για τις ερωτήσεις του εναντίον του κρατικού αερομεταφορέα. Αντιλαμβανόμενη ότι η ενίσχυση της Αlitalia παραβιάζει την κοινοτική νομοθεσία περί ανταγωνισμού, η Ιταλία αντιμετωπίζει το πρόβλημα ασκώντας πολιτική πίεση και όχι κύπτοντας στα θέσφατα των επιτρόπων. Ελπίζει ότι με αυτόν τον τρόπο είναι πιθανότερο να βρεθεί συμβιβασμός, όπως- ας το θυμίσουμε- ο Ανδρέας Παπανδρέου όταν αψήφησε τα ασφαλιστικά μέτρα της Κομισιόν κατά του ελληνικού εμπάργκο έναντι των Σκοπίων. Γιατί όμως είναι επαινετή η ιταλική στάση; Στο κάτω κάτω, με τις υπογραφές των χωρών μας δεσμευθήκαμε να τηρούμε το Κοινοτικό Δίκαιο και τις αρχές του ΠΟΕ. Γιατί θέλουμε τώρα να επιδοτούμε την Ολυμπιακή ή την Αlitalia; Οπως σε πλήθος θέματα, η ad hoc απάντηση δεν είναι εύκολη. Ενδέχεται, πράγματι, να μη συντρέχει «εθνικός» λόγος για τη διατήρηση ενός ελλειμματικού αερομεταφορέα, όπως δεν φαίνεται να υπάρχει πια λόγος κρατικού μονοπωλίου σπίρτων. Το ζήτημα είναι ότι, αν κριθεί ότι συντρέχει λόγος για τον οποίο το κράτος χρειάζεται τα δικά του «φτερά» (ίδετε, π.χ., τα προβλήματα στην ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών), δεν έχουμε απέναντί μας στην Ευρώπη ένα όργανο που θα σταθμίσει τα πράγματα με πολιτική ευελιξία, αλλά μια ομάδα υψηλόμισθων στελεχών με αγγλοσαξονικές επιρροές, οι οποίοι θέτουν πάνω απ΄ όλα το δίκαιο του ανταγωνισμούκαι δεν αποτελούν καν όργανο πολιτικής ένωσης. Η διαφορά προβάλλει χαρακτηριστική αν στρέψει κανείς το βλέμμα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Οποτε παραστεί ανάγκη, η Ουάσιγκτον επιδοτεί τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, ακόμη και χωρίς να τηρεί τα προσχήματα. Μετά την επίθεση στη Νέα Υόρκη το 2001, όταν οι αεροπορικές εταιρείες κλονίστηκαν, ο πρόεδρος Μπους δεν δίστασε καθόλου να εγκρίνει 15 δισ. δολάρια ενισχύσεων. Την ίδια ώρα οι πολιτικοί κολοσσοί της Κομισιόν απέρριπταν κάθε σχετική εισήγηση μη στάξει η ουρά του... ανταγωνισμού. Το Κοινοτικό Δίκαιο δεν είναι προς σαρκασμό. Κανένα δίκαιο όμως δεν στέκει παγωμένο στον χρόνο και καμία αρχή- πολλώ δε μάλλον οι «οικονομίστικες»- δεν μπορεί να ίσταται ως διαρκές αξίωμα ερήμην της μεταβολής των περιστάσεων (ακόμη και αν αυτή συνίσταται στην επιβράδυνση της πολιτικής ένωσης λόγω της διεύρυνσης και των... διδύμων της Πολωνίας). Η προσαρμογή τους είναι ακριβώς το έργο της πολιτικής. Και η Κομισιόν δεν είναι πολιτική ηγεσία. Δεν τελεί υπό λαϊκό έλεγχο, δεν έχει εντολή. Δεν μπορεί ο λόγος της να είναι πάνω απ΄ όλα.
Απόκομμα ΤΟ ΒΗΜΑ - Ημερομηνία δημοσίευσης 3/5/2008

UNICEF: Κάντε τον ψηφιακό κόσμο ασφαλέστερο για τα παιδιά - αυξάνοντας παράλληλα την πρόσβαση στο διαδίκτυο προς όφελος των πιο μειονεκτούντων

Αθήνα, 11 Δεκεμβρίου 2017 UNICEF: Κάντε τον ψηφιακό κόσμο ασφαλέστερο για τα παιδιά - αυξάνοντας παράλληλα την πρόσβαση στο διαδ...