............................................................ Διαδικτυακή Εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση για τον πολίτη
__________________________________________________________________________________________________________________
... * Εβδομαδιαία ειδησεογραφική, Eφημερίδα από το 1993 * Σύμβουλος Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής, - email: athenspress1@gmail.com
__________________________________________________________________________________________________________________

*

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..."Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό.Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη................................................................ Νίκος Μπελογιάννης [1915-1952]
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Πέμπτη 20 Μαρτίου 2008

«Αρκαδία, Διαδρομές», της Λίτσας Παγώνη στην «Τεχνόπολις» σε συνεργασία με το Κέντρο Πελοποννησιακών Μελετών


Εκθεση ζωγραφικής
«Αρκαδία, Διαδρομές» στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων ।Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 26 Μαρτίου και ώρα 19।30


Εικαστικό ταξίδι σε μια από τις ομορφότερες περιοχές της Ελλάδος υπόσχεται η έκθεση ζωγραφικής της Λίτσας Παγώνη με τίτλο «Αρκαδία, Διαδρομές», που διοργανώνει η «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με το Κέντρο Πελοποννησιακών Μελετών, από τις 26 μέχρι και τις 30 Μαρτίου 2008 (αίθουσα «Τάκης Παπατσώνης» Πειραιώς 100 Γκάζι)।Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 26 Μαρτίου και ώρα 19।30।Με τα 50 περίπου έργα της, η καλλιτέχνης επιβεβαιώνει για άλλη μία φορά πως η ζωγραφική αποτελεί έκφραση ιδεών και συναισθημάτων σε δισδιάστατη εικαστική γλώσσα, μεταδίδοντας το εικαστικό μήνυμά της. Τα χρώματα τους με την μεικτή τεχνική, που αποτελούν και τα φυσικά και συνειρμικά χρώματα της Αρκαδίας, προκαλούν οπτικές εντυπώσεις χώρου, όγκου και φωτός, δημιουργώντας δυνάμεις αρμονίας και έντασης, σε μια αέναη κίνηση του χρόνου.Το πέρασμα από το μύθο στην ιστορία ως τη σύγχρονη πραγματικότητα μας οδηγούν σ’ ένα ονειροφόρο ταξίδι από το παρελθόν στο παρόν και από τη φαντασία στην πραγματικότητα, ενώ κάθε πίνακας φαντάζει μ’ ένα ανοιχτό παράθυρο ενόρασης και συλλογισμού προς το μέλλον.Οι νύμφες, οι γοργόνες, οι μεταμορφώσεις, τα κάστρα, τα πυργόσπιτα, το ανθάνεμα και οι Αρκαδιανές, σκιαγραφούν τη δυναμική και τη φυσιογνωμία της Αρκαδίας, σηματοδοτώντας παράλληλα και μια ποιοτική ζωγραφική μέσα από την οποία η δημιουργός περίτεχνα ξεδιπλώνει τον ανθρωποκεντρισμό, την αισιόδοξη διάθεση και την υψηλή αισθητική της έκφραση.Η Λίτσα Παγώνη, καταγόμενη από την Ερμιόνη, έχει σπουδάσει ζωγραφική και χαρακτική στο εργαστήρι του ζωγράφου κ. Κόκκινου (της ομάδας Τσαρούχη - Βασιλείου) στον Πειραιά, στην Σχολή Καλών Τεχνών της Ρώμης, όπου παρακολούθησε μαθήματα μεικτής Τεχνικής, ενώ διδάχτηκε «φρέσκο» τοιχογραφία στο Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα. Ζει στο Άστρος Αρκαδίας, είναι δασκάλα, διατηρεί εργαστήρι ζωγραφικής με μόνιμη έκθεση των έργων της και παράλληλα είναι ενεργό μέλος στον πολιτιστικό τομέα του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας. Έχει πραγματοποιήσει προσωπικές και ομαδικές εκθέσεις στο Ζάππειο Μέγαρο, στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά, στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, στο Πνευματικό Κέντρο Άστρους, στην Ερμιόνη και την Τρίπολη.
Ώρες λειτουργίας: 11.00 - 21.00.


Oι Κινέζοι τρέφουν ένα παρανοϊκό μίσος για τον Δαλάι Λάμα


ΤΗΕ ΤΙΜΕS
Της Rosemary Righter

Oι Κινέζοι τρέφουν ένα παρανοϊκό μίσος για τον Δαλάι Λάμα για τους ίδιους ουσιαστικά λόγους που ο υπόλοιπος κόσμος τον σέβεται: ως τον ταπεινά πειστικό πνευματικό ηγέτη μιας μεγάλης παγκόσμιας θρησκείας, η προσωρινή έλλειψη εξουσίας του οποίου δεν μειώνει κατ΄ ουδένα τρόπο την αφοσίωση και την αγάπη που εμπνέει. Είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο οι κινεζικές μέθοδοι εθνοτικού εποικισμού έχουν αποτύχει στο Θιβέτ.
Ο Δαλάι Λάμα μιλά για το θιβετιανό πρόβλημα με όρους «ταυτότητας ενός λαού». Είναι το μοναδικό σημείο στο οποίο συμφωνεί το Πεκίνο. Μόνο καταστρέφοντας τη θιβετιανή ταυτότητα μπορεί να τερματίσει την αντίσταση στο Θιβέτ. Κατακλύζει ηθελημένα την περιοχή με Κινέζους Χαν και άλλους μετανάστες, επιβάλλοντας «πατριωτική εκπαίδευση» και τη γνώση της κινεζικής ως προϋπόθεση για την εύρεση εργασίας, καταπνίγεισε κάθε τους έκφανση πλην της τουριστικής έκθεσης- τα θιβετιανά έθιμα.
Στο εσωτερικό της Κίνας, η καταστολή στο Θιβέτ έχει αποδειχθεί μέχρι τώρα αρκετά ακίνδυνη: δυστυχώς, λίγοι Κινέζοι τρέφουν ιδιαίτερη συμπάθεια για το Θιβέτ। Εκτός Κίνας, το Πεκίνο ποντάρει στην εξασθένιση των ξένων διαμαρτυριών, όπως ακριβώς συνέβη και με την περίπτωση της Βιρμανίας, αρκετά έγκαιρα ώστε να αποφευχθούν μποϊκοτάζ των Ολυμπιακών Αγώνων। Άραγε κάνουν λάθος εκτίμηση; Θυμάμαι τον σερ Πέρσι Κράντοκ, τον τότε σύμβουλο εξωτερικής πολιτικής της Μάργκαρετ Θάτσερ, να κάθεται στη Ντάουνινγκ Στριτ μουρμουρίζοντας αδιάφορα «όταν θα κατακαθήσει η σκόνη», όταν έξυναν ακόμα φρέσκο αίμα, και όχι σκόνη, από τους τοίχους γύρω από την Πλατεία Τιενανμέν. Το ίδιο θα ήταν να πει κανείς κατόπιν αυτών «τίποτα δεν πρέπει να τορπιλίσει τους Ολυμπιακούς».
*από την εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ" 19.३.2008

Δίνουν μάνατζμεντ ΟΤΕ - Πωλητήριο για ΕΛΤΑ - ΟΣΕ - αεροδρόμια...


Το αργότερο μέχρι τις αρχές Μαΐου, οι υπογραφές με Deutsche Telekom


Πήρε φόρα η κυβέρνηση και μετά την αποκρατικοποίηση του ΟΤΕ ανοίγει το κεφάλαιο της ιδιωτικοποίησης των ΕΛΤΑ.



Του ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΜΟΥΡΗ*
Θέμα χρόνου, όπως όλα δείχνουν, είναι η τοποθέτηση ανθρώπων της Deutsche Telekom στο 13ο όροφο του μεγάρου του ΟΤΕ
Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής αποφασίστηκε να ξεκινήσουν σύντομα οι διαδικασίες για την είσοδο στρατηγικού επενδυτή στην εταιρεία ταχυμετοφορών που είναι σήμερα θυγατρική των Ελληνικών Ταχυδρομείων. Σχετικές πληροφορίες κάνουν λόγο για εκδηλωμένο ενδιαφέρον κυρίως από ταχυδρομικές εταιρείες της Ε.Ε., ορισμένες από τις οποίες δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να προχωρήσουν ακόμη και στην αγορά πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της επιχείρησης, ώστε να αποκτήσουν και τον πλήρη έλεγχό της. Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν πως και το συγκεκριμένο θέμα θα έχει κλείσει εντός του 2008, ενώ δεν αποκλείεται μαζί με τη θυγατρική το δρόμο της ιδιωτικοποίησης να πάρουν ταυτόχρονα και τα ίδια τα ΕΛΤΑ. «Θα δούμε πώς ακριβώς θα πάμε, το βέβαιο είναι ότι θέλουμε να κλείσουμε και αυτό το θέμα φέτος», λένε στενοί συνεργάτες του υπουργού Μεταφορών Κ. Χατζηδάκη.

Τόσο οι κυβερνήσεις της Ν.Δ. όσο και του ΠΑΣΟΚ είχαν στο παρελθόν επεξεργαστεί διάφορες μεθόδους για την έστω και μερική αποκρατικοποίηση των ΕΛΤΑ. Στις αρχές της δεκαετίας είχε προκηρυχθεί διεθνής διαγωνισμός για την πώληση του 10% των ΕΛΤΑ και του 50% της θυγατρικής στις ταχυμεταφορές. Την καλύτερη προσφορά είχε υποβάλει τότε η Sofipost, εταιρεία των Γαλλικών Ταχυδρομείων, που αρχικά δήλωνε πως θα διαθέσει 26 εκατ. ευρώ για τη συγκεκριμένη εξαγορά, αλλά ο διαγωνισμός ναυάγησε το Νοέμβριο του 2002, όταν οι Γάλλοι επανήλθαν με νέα μειωμένη προσφορά κατά 8 εκατ. Ακολούθησαν εξαγγελίες περί εισόδου των ΕΛΤΑ στο Χρηματιστήριο που όμως δεν υλοποιήθηκαν ποτέ.

Τα ΕΛΤΑ σήμερα έχουν το μεγαλύτερο δίκτυο καταστημάτων στην Ελλάδα (υπολογίζεται πως διαθέτουν περισσότερα από 1.000 σημεία παρουσίας), ενώ στον όμιλο περιλαμβάνονται επίσης η εταιρεία ταχυμεταφορών και μια εταιρεία διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων. Το 2006 σε ενοποιημένη βάση ο όμιλος είχε εμφανίσει έσοδα 543 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 13,3 εκατ.

Φουλ για αεροδρόμια, ΟΣΕ
Ταυτόχρονα η κυβέρνηση εμφανίζεται διατεθειμένη να ανοίξει το δρόμο για την εκμετάλλευση των περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας από ιδιώτες επενδυτές. Σχετικές πληροφορίες μιλούν για εφαρμογή του μοντέλου ΣΔΙΤ, αρχής γενομένης επίσης από φέτος, ενώ την ίδια στιγμή εξελίξεις δρομολογούνται και στον ΟΣΕ. Συγκεκριμένα την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανακοινωθεί νέα διοίκηση στον -ιδιαίτερα προβληματικό- οργανισμό, ενώ το Π.Δ. για τη συνένωση των θυγατρικών και την ανεξαρτητοποίηση της ΤΡΕΝΟΣΕ περιμένει την υπογραφή του υπουργού Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη για να προωθηθεί στο ΣτΕ. Οσο για την Ολυμπιακή ο Κ. Χατζηδάκης επανέλαβε πως στόχος είναι να κλείσει (και) αυτό το κεφάλαιο εντός του 2008.

ΟΤΕ: Θέμα χρόνου

Θέμα χρόνου, είναι όπως όλα δείχνουν, η τοποθέτηση ανθρώπων της Deutsche Telekom στο 13ο όροφο του μεγάρου του ΟΤΕ στη λεωφ. Κηφισίας και στην κυβέρνηση προσπαθούν με κόπο να κρύψουν τα πλατιά τους χαμόγελα.

Πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο αναφέρουν πως το αργότερο ώς τις αρχές Μαΐου θα έχουν μπει οι υπογραφές στη συμφωνία μετόχων, βάσει της οποίας:

-Το ποσοστό του Δημοσίου θα υποχωρήσει από 28% που είναι σήμερα στο 15-20%. Στη χειρότερη περίπτωση από την (πλήρη πια) αποκρατικοποίηση του ΟΤΕ το Δημόσιο θα εισπράξει περίπου 1 δισ. ευρώ, διατηρώντας παράλληλα δικαιώματα βέτο για ορισμένα θέματα στρατηγικής.

-Αντίστοιχα η Deutsche Telekom θα ελέγχει ώς και το 33% του ΟΤΕ, έχοντας καταβάλει συνολικά 3,5-4 δισ.

-Οι Γερμανοί θα αποκτήσουν τον έλεγχο της διοίκησης, ενώ η κυβέρνηση θα έχει πρόσωπο της επιλογής της σε θέση «τοποτηρητή».

Η επίτροπος... προξενήτρα

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ενδιαφέρον των Γερμανών για τον ΟΤΕ αναθερμάνθηκε το φθινόπωρο με αφορμή την παρουσίαση του σχεδίου της επιτρόπου Βίβιαν Ρέντινγκ για την ανάπτυξη των τηλεπικοινωνιών. Η αναφορά της επιτρόπου για διάσπαση των πρώην μονοπωλίων (όπως η Deutsche Telekom και ο ΟΤΕ) έφερε πολύ κοντά τις δύο πλευρές και το φλερτ κατέληξε στο διαφαινόμενο γάμο με τη MIG σε ρόλο καταλύτη.

**«Οργανώνεται η μεταβίβαση όχι ενός ποσοστού του μετοχικού κεφαλαίου, αλλά του ίδιου του ελέγχου του ΟΤΕ με όρους ασύμφορους και για το Δημόσιο και για την ίδια την κοινωνία», υποστηρίζει ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ με αφορμή τις πρόσφατες εξελίξεις μεταξύ άλλων τόνισε: «Τώρα αποκαλύπτεται ότι στην πραγματικότητα οργανώθηκε μια ολόκληρη συμπαιγνία ανάμεσα στην κυβέρνηση και ιδιωτικά συμφέροντα προκειμένου η Deutsche Telekom να αποκτήσει τον έλεγχο του ΟΤΕ όχι ευθέως, αλλά με την ακριβή διαμεσολάβηση της MIG. Προκύπτουν τεράστια ζητήματα νομιμότητας και διαφάνειας».

* από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 19/03/2008

Δευτέρα 10 Μαρτίου 2008

Α, ρε Μίκη....


Να εξηγηθώ από την αρχή:
Για να μιλήσω για τον Μίκη και πολύ μικρός είμαι και πολύ λιγότερα ξέρω και μάλλον δεν με παίρνει και πολύ πολύ.
Με το μαλακό λοιπόν...
Τι είναι αυτά, βρε Μίκη μου;
Τι να πω στους άλλους που με κοροϊδεύουν όταν ακούω ακόμα τη Δραπετσώνα και το Σφαγείο;
Τι μας έκαναν οι άνθρωποι να τους κλείσουμε τα σύνορα και να τους απομονώσουμε; Επειδή θέλουν να λέγονται όπως γουστάρουν; Μπας κι ήταν οι γείτονες ο Εχθρός Λαός που μελοποίησες κάποτε;
Μου τα λένε οι πιο μεγάλοι, αλλά δεν θέλω να ακούω. «Τι περίμενες» και τέτοια... Εγώ με τις δικές σου μουσικές άλλα θυμάμαι και άλλα θα σκέφτομαι. Με τους παππούδες και τους μπαρμπάδες μου δεν λέγατε παλιά για διεθνισμούς και για τέτοια; Τώρα κι αυτοί με κατανόηση με κοιτούν...
Η πλάκα ξέρεις ποια είναι; Έτσι και αποφασίσεις να κάνεις καμιά συναυλία και να γεμίσεις τα γήπεδα για το Μακεδονικό, πάλι εκεί θα είναι ο κόσμος. Και πάλι γεμάτο θα είναι το στάδιο. Αλλά το ερώτημα είναι τι κάνουμε. Καβαλάμε το κύμα και πάμε όπου μας πάει. Εμείς δεν έπρεπε να είμαστε από μπροστά; Εμείς δεν έπρεπε να είμαστε κόντρα;
Είπες και την άλλη φορά να πλένω το στόμα μου όποτε μιλώ για τον αρχιεπίσκοπο και βάλαμε νιπτήρες στο ραδιόφωνο έξω από το studio. Γιατί είχαμε πολλά να πούμε. Άλλο που έγινε μακαριστός...
Και τώρα, βρε Μίκη, και συμπάθα με για τον ενικό, πολλά έχουμε να πούμε θαρρώ με τους γειτοναίους... Τους ίδιους χορούς χορεύουμε, τις ίδιες μουσικές ακούμε, στα ίδια χώματα πατάμε...
Αλλά αυτά έπρεπε να μου τα λες εσύ, όχι εγώ.
Α, ρε Μίκη....

*από την βδομαδιάτικη εφημερίδα "Ανάποδος Τύπος"Φύλλο 2 / 1 Μαρτίου 2008
Μάριος Διονέλλης
http://www.pisoselides.gr/

Παρασκευή 7 Μαρτίου 2008

Εντυπωσιακή αύξηση της εγκληματικότητας


Για «εφιαλτική κατάσταση» και «απειλή της δημόσιας ασφαλείας» κάνουν λόγο αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ.



Νέο ρεκόρ κλοπών και ληστειών σημειώθηκε τον Ιανουάριο του 2008 στην Αττική
ΡΕΠΟΡΤΑΖ Β. Γ. ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ*

Ι διαίτερα ανησυχητική αύξηση της εγκληματικότητας, της τάξεως ακόμη και του 100%, εμφανίζεται τις τελευταίες εβδομάδες στην Αττική, σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ.

Τον Ιανουάριο του 2008 σημειώθηκαν σε όλη την πρωτεύουσα 292 ληστείες έναντι μόλις 159 τον Ιανουάριο του 2007. Επιπλέον τον ίδιο μήνα του 2008 σημειώθηκαν στην Αττική 3.580 κλοπές και διαρρήξεις έναντι 2.762 τον ίδιο μήνα πέρυσι- δηλαδή αύξηση της τάξεως του 30%. Ειδικότερα στις κεντρικές συνοικίες της Αθήνας (Αγιος Παντελεήμων, Κυψέλη, Ανω Πατήσια) οι κλοπές και διαρρήξεις αυξήθηκαν κατά 40%.

Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. κάνουν λόγο για «κατάσταση δίχως προηγούμενο, αφού σε αντίστοιχες μετρήσεις τα προηγούμενα χρόνια υπήρχαν μειώσεις ή αυξήσεις της εγκληματικότητας από 5% έως 20%». Παράλληλα μιλούν για «γκετοποίηση πολλών περιοχών της Αθήνας» και για «απειλή για τη δημόσια ασφάλεια». Οπως λένε μάλιστα, «τα στοιχεία αυτά ανάγκασαν τον νέο αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. κ. Β.Τσιατούρα να χτυπήσει αστυνομικό συναγερμό, αφού πλέον η έξαρση του εγκλήματος, λόγω κυρίως της αδυναμίας των ενστόλων,σπάει όλα τα ρεκόρ».

Ο «πολύπαθος» Αγιος Παντελεήμων
Η έκθεση για την εγκληματικότητα στην Αττική αποτυπώνει μια ζοφερή πραγματικότητα για την ΕΛ.ΑΣ. και το υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Η κατάσταση παρουσιάζεται δραματική στις κεντρικές συνοικίες της Αθήνας, όπου οι κακοποιοί οργιάζουν. Στο κέντρο της Αθήνας σημειώθηκαν τον Ιανουάριο του 2008 1.721
κλοπές και διαρρήξεις (δηλαδή οι μισές ολόκληρης της Αττικής) έναντι 1.236 τον αντίστοιχο μήνα του 2007. Οι κεντρικές συνοικίες της πρωτεύουσας όπου παρατηρούνται τα περισσότερα κρούσματα είναι η Ακρόπολη, όπου τον Ιανουάριο σημειώθηκαν 221 κλοπές και διαρρήξεις (έναντι 136 πέρυσι, δηλαδή αύξηση 62,5%), η Νέα Σμύρνη, με 134 αδικήματα (53 πέρυσι- αύξηση 83%), η Ομόνοια, με 124 κλοπές και διαρρήξεις (81 πέρυσι- αύξηση 53%), και ο πολύπαθος Αγιος Παντελεήμων, όπου τον Ιανουάριο του 2008 καταγράφηκαν 113 κλοπές και διαρρήξεις, έναντι 69 τον ίδιο μήνα πέρυσι, νούμερα που δηλώνουν αύξηση της τάξεως του 63,7%.
Ειδικότερα για τον Αγιο Παντελεήμονα υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρουν ότι πρόκειται ίσως για την περιοχή με το μεγαλύτερο πρόβλημα, καθώς εκεί σημειώνονται, εκτός από ληστείες, κλοπές και διαρρήξεις, πολλές αιματηρές επιθέσεις, κυρίως με ταξύ αλλοδαπών. Στον Αγιο Παντελεήμονα διαμένουν περίπου 100.000 κάτοικοι και στο Τμήμα Ασφαλείας της περιοχής υπηρετούν εν συνόλω πέντε αστυνομικοί. Αλλωστε η αποψίλωση των αστυνομικών υπηρεσιών αποτελεί έναν από τους βασικότερους λόγους «εκτόξευσης» της εγκληματικότητας. Οι περιοχές με τις περισσότερες κλοπές και διαρρήξεις στην υπόλοιπη Αττική είναι το Μαρούσι, η Γλυφάδα, το Ιλιον, το Μενίδι, καθώς και το κέντρο του Πειραιά.
Οσον αφορά τον εφιάλτη των ληστειών και των «εγκλημάτων του δρόμου», ο αριθμός των 292 ληστειών σε διάστημα ενός μηνός δηλώνει ότι καταγράφονται καθημερινά περίπου 10 ληστείες. Με βάση αυτούς τους ρυθμούς εκτιμάται ότι οι ληστείες που θα σημειωθούν το 2008- εφόσον δεν ληφθούν από την Αστυνομία έκτακτα μέτρα- θα είναι περισσότερες από 3.500, θα πρόκειται δηλαδή για πρωτοφανές ρεκόρ έξαρσης της εγκληματικότητας στην Ελλάδα. Σημειώνεται ότι ο μεγαλύτερος αριθμός ληστειών την τελευταία δεκαετία είχε σημειωθεί στην Αθήνα το 2004, όταν είχαν καταγραφεί 2.014 σχετικά αδικήματα. Αυτό σημαίνει ότι εφέτος η ανώτατη «επίδοση» αριθμού ληστειών θα αυξηθεί κατά 73%! Οι περιοχές δε όπου σημειώνονται οι περισσότερες ληστείες είναι τα Ανω Πατήσια, το Περιστέρι, η Κηφισιά και η Γλυφάδα.


Απελπιστικά τα ποσοστά εξιχνίασης εγκλημάτων
Ενδεικτικά της ασυδοσίας των ληστών είναι τα τελευταία δελτία συμβάντων της ΕΛ.ΑΣ. Το βράδυ της Δευτέρας δύο άγνωστοι μαχαίρωσαν στην ωμοπλάτη οδηγό ΙΧ σε δρόμο κοντά στην Ομόνοια προκειμένου να του αρπάξουν μέσα από το αυτοκίνητο 1.000 ευρώ. Την Πέμπτη το βράδυ άγνωστοι εισέβαλαν σε πρακτορείο ΠροΠο στη Νέα Σμύρνη και με την απειλή όπλου άρπαξαν 5.000 ευρώ. Επιπλέον στα Ανω Λιόσια τρεις ανήλικοι πλησίασαν συνομήλικό τους και με την απειλή μαχαιριού τού άρπαξαν τα τρία ευρώ που είχε στην τσέπη του, καθώς και το κινητό του τηλέφωνο.
Παράλληλα απελπιστικά είναι για την ΕΛ.ΑΣ. τα ποσοστά εξιχνίασης εγκληματικών ενεργειών (5%-12%), παρά το γεγονός ότι η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. θέτει συνεχώς «υψηλούς στόχους». Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Δημόσιας Τάξης «αυτή η απελπιστική κατάσταση οφείλεται κυρίως στην αποδυνάμωση των υπηρεσιών ασφαλείας. Οι αστυνομικοί των Τμημάτων Ασφαλείας καλούνται συνεχώς να παρακολουθούν κινήσεις αντιεξουσιαστών στα Εξάρχεια,να καλύπτουν κενά στις φρουρήσεις επικίνδυνων “στόχων”, να καλύπτουν κενά σε αστυνομικές έρευνες στην επαρχία κ.ο.κ.».

Τέλος, το μόνο παρήγορο για την ΕΛ.ΑΣ. είναι ότι τον πρώτο μήνα του 2008 δεν έχει καταγραφεί αύξηση των κλοπών οχημάτων.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
«Ολο και πιο φθηνή γίνεται η ανθρώπινη ζωή»


*Απόκομμα ΤΟ ΒΗΜΑ - Ημερομηνία δημοσίευσης 7/3/2008

Πέμπτη 6 Μαρτίου 2008

Στα πρόθυρα της διάλυσης η χώρα...

Το Ασφαλιστικό παραλύει τη χώρα
Απεργίες, διαδηλώσεις, κυκλοφοριακό χάος, διακοπές ρεύματος, υπό δοκιμασία τα συστήματα πληρωμών - Κλειστό παραμένει το Χρηματιστήριο - Σύγκρουση Αλογοσκούφη-Γκαργκάνα
Οι αντιδράσεις για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή παραλύουν τη χώρα. Το Χρηματιστήριο παρέμεινε κλειστό για τρίτη ημέρα. Σήμερα ενδέχεται να λειτουργήσει υπό προϋποθέσεις ενώ η κυβέρνηση επιρρίπτει ευθύνες για τον διασυρμό της χώρας στη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος. Οι συνεχιζόμενες απεργίες στη ΔΕΗ προκάλεσαν εκτεταμένες διακοπές ρεύματος και κυκλοφοριακό χάος.

*από την εφημ. ΤΟ ΒΗΜΑ 6.3.2008

Η Μπιορκ στη Σανγκάη μίλησε για την αυτονομία του Θιβέτ


Αντιδράσεις Κινέζων προκάλεσε η... πολιτική της Μπιορκ
Οργή στα κινεζικά μπλογκ, επειδή σε συναυλία της στη Σανγκάη μίλησε για την αυτονομία του Θιβέτ
ΤΟΥ CLΙFFΟRDCOONAN
Η Μπιορκ είναι μάλλον γνωστότερη ως εκκεντρική μουσικός της ποπ παρά ως μια πολιτική δύναμη. Οπως απέδειξε όμως η ισλανδή ερμηνεύτρια μπορεί να προκαλέσει εξοργιστικές αντιδράσεις και σε καθεστωτικά ζητήματα. Αυτό απέδειξε όταν κατά τη διάρκεια συναυλίας της στη Σανγκάη (απ΄ όπου και το στιγμιότυπο) και μόλις τελείωσε το τραγούδι «Declare Ιndependence» («Κηρύξτε ανεξαρτησία») φώναξε: « Θιβέτ!Θιβέτ! ».
Η αυτονομία του Θιβέτ αποτελεί θέμα ταμπού στην Κίνα. Η Μπιορκ όμως δεν δίστασε να δικαιώσει τον τίτλο της «βασίλισσας του απροσδόκητου», τον οποίο της είχε αποδώσει ο εγχώριος Τύπος- και μάλιστα μέσα στην οικονομική πρωτεύουσα της Κίνας. Τα σχόλιά της βέβαια παρουσιάζουν τα προβλήματα τα οποία πιθανώς να αντιμετωπίσει η χώρα με τον ερχομό αθλητών και άλλων προσωπικοτήτων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου. Η Μπιορκ, η οποία είχε εμφανιστεί και στην τελετή έναρξης των Αγώνων στην Αθήνα, είχε χρησιμοποιήσει πρόσφατα σε συναυλία της στο Τόκιο το ίδιο τραγούδι για να στηρίξει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου.
Το περιστατικό μάλλον... διέφυγε από τους 3.000 θαυμαστές της οι οποίοι ήταν παρόντες στη συναυλία της Σανγκάης και τα μέσα δεν αναφέρθηκαν σε αυτό. Οι πίνακες ανακοινώσεων όμως και τα μπλογκ γέμισαν με οργισμένες απαντήσεις: « Αν όντως το έκανε αυτό,τότε είναι για να ξερνάς » αναφέρει σχόλιο στο Sina.com. « Οι διοργανωτές του σόου πρέπει να μηνυθούν και δεν πρέπει να φέρνουμε τέτοια σκουπίδια για συναυλίες » γράφει άλλο σχόλιο στο δημοφιλές Danwei.
Ως πρόσφατα στην Κίνα επιτρέπονταν μόνο «ασφαλείς», από όλες τις απόψεις, συναυλίες. Τελευταία υπάρχει μεγαλύτερο ρίσκο- οι Ρόλινγκ Στόουνς μάλιστα λίγο έλειψε να χαλάσουν τη συμφωνία της εμφάνισής τους εξαιτίας της λογοκρισίας. Η Μπιορκ, αν και επιμένει ότι δεν είναι επαγγελματίας πολιτικός, κάποτε είχε πει: «Ισως να μπορώ να γίνω εκπρόσωπος ανθρώπων οι οποίοι δεν ενδιαφέρονται συνήθως για την πολιτική ». Η διαμαρτυρία της ήρθε σε μια στιγμή κατά την οποία πολλές ανεξάρτητες οργανώσεις έχουν ξεκινήσει εκστρατείες για την απελευθέρωση του Θιβέτ εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων.

* Απόκομμα ΤΟ ΒΗΜΑ - Ημερομηνία δημοσίευσης 6/3/2008

Δευτέρα 3 Μαρτίου 2008

ΑΠΟΣΥΝΘΕΣΗ του δικομματισμού...


ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ κατρακύλα για ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.

ΠΑΣΟΚ: Δεν γίνονται τώρα θαύματα, ο χρόνος θα μας δικαιώσει
Ν.Δ. Φοβάται τη μη αυτοδυναμία και αναζητά στρατηγική αντι-Τσίπρα

Αλαβάνος: Δεν είμαστε εισαγγελείς, αλλά αγγελιαφόροι του καινούργιου
Κατρακυλάει διαρκώς ο δικομματισμός με μεγάλο χαμένο το ΠΑΣΟΚ και μεγάλο κερδισμένο τον ΣΥΡΙΖΑ. Η πτώση των δύο μεγαλύτερων κομμάτων είναι πρωτοφανής και αν επαληθευτεί στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση, ο σχηματισμός αυτοδύναμης κυβέρνησης θα είναι πολύ δύσκολος. Το ενδεχόμενο αυτό φοβίζει και τη Ν.Δ. Το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται ψύχραιμο, ελπίζοντας ότι ο χρόνος θα αλλάξει τη σημερινή κατάσταση. «Είμαστε ακόμα στην αρχή για να σπάσουμε το τέλμα του δικομματισμού», είπε ο Αλαβάνος.

*από την εφημ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 3.3.2008

Κυριακή 2 Μαρτίου 2008

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΣΟΚ: «Αστυνομικοί σκότωσαν στο ξύλο αλλοδαπό»


Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΕΡΒΑ*
Τον θάνατο νεαρού αλλοδαπού στο κέντρο της Αθήνας, μετά τον άγριο ξυλοδαρμό του από τρεις αστυνομικούς, κατήγγειλαν στην Ομάδα Δικηγόρων για τα Δικαιώματα των Προσφύγων πολλοί αυτόπτες μάρτυρες του περιστατικού। Οπως αναφέρουν οι μάρτυρες, αναζητούσαν επί έξι ημέρες τα ίχνη του θύματος που είχε διακομισθεί με ασθενοφόρο σε νοσοκομείο, αλλά οι υπεύθυνοι του αστυνομικού τμήματος Ακροπόλεως στο οποίο απευθύνθηκαν αρνήθηκαν να τους δώσουν τη παραμικρή πληροφορία।Το πρωτοφανές σε βαναυσότητα γεγονός συνέβη, σύμφωνα πάντα με τους αυτόπτες μάρτυρες, στις 22 Φεβρουαρίου, στις 2 μετά το μεσημέρι, στην περιοχή της Ομόνοιας. Οπως καταθέτουν, τρεις αστυνομικοί της άμεσης δράσης, με μηχανές, σταμάτησαν μεταξύ Σοφοκλέους και Σωκράτους τον Abdukarim Yahya Idris, Σουδανό πολίτη, 25-30 ετών.Στη συνέχεια άσκησαν σε βάρος του υπέρμετρη και αναιτιολόγητη βία. Ενας από τους αστυνομικούς τον χτύπησε επανειλημμένα με ιδιαίτερη σκληρότητα. Τον κλότσησε τόσο δυνατά στο πρόσωπο, που εκείνος σωριάστηκε στο έδαφος αναίσθητος, ενώ από το στόμα του έτρεχε αίμα. Οι αυτόπτες μάρτυρες φώναζαν στους αστυνομικούς να σταματήσουν. «Τι κάνετε εκεί. Θα τον σκοτώσετε», έλεγαν. Τελικά το θύμα μεταφέθηκε με ασθενόφορο σε νοσοκομείο.Γνωστοί του άρχισαν εναγωνίως να τον αναζητούν. Την περασμένη Τετάρτη, πήγαν στο αστυνομικό τμήμα Ακροπόλεως, με δικηγόρο, αλλά πάλι δεν έμαθαν τίποτα. Τελικά, την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου, ενημερώθηκαν από την Πολυκλινική Αθηνών ότι το θύμα είχε μεταφερθεί νεκρό στο νοσοκομείο και πως την επομένη ημέρα, 23 Φεβρουαρίου, αστυνομικοί του τμήματος Ακροπόλεως είχαν παραλάβει το πτώμα!Η κηδεία του είχε προγραμματιστεί να γίνει χθες. Επειδή το θύμα δεν έχει άλλα συγγενικά πρόσωπα εδώ, η Ομάδα Δικηγόρων κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία, ώστε να γίνει εγκαίρως ιατροδικαστική εξέταση.

*από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 01/03/2008

Στο όνομα της αγάπης



Mind the gap
Υπάρχει μια εταιρεία που δεν επηρεάστηκε καθόλου από την οικονομική κρίση. Πρόκειται για την Taser International που εδρεύει στην Αριζόνα και κατασκευάζει όπλα που προκαλούν ηλεκτροσόκ και προσωρινή παράλυση. Αντιθέτως, τα κέρδη της διπλασιάστηκαν φτάνοντας τα 4,7 εκατομμύρια δολάρια. Ολοένα και περισσότερες αστυνομικές δυνάμεις εφοδιάζονται Taser. Στο Λονδίνο, που η χρήση τους επετράπη το περασμένο καλοκαίρι, έχουν καταγραφεί 47 περιστατικά χρήσης. Τα 2/3 από αυτά σε μαύρους. Σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Αμνηστίας, 310 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην Αμερική από το 2001 έπειτα από χρήση του Taser. Mind the gap!
Από τι προήλθαν αυτοί οι θάνατοι; Τα αίτια δεν είναι σαφή. Η εταιρεία δεν έχει χάσει καμία από τις αγωγές που έχουν γίνει εναντίoν της. Τον περασμένο Αύγουστο πάντως το δίκτυο Bloomberg ανέφερε ότι πολλές από αυτές αποσύρθηκαν. Παρόλο που η εταιρεία αρνήθηκε ότι πλήρωσε όλους όσοι έκαναν πίσω, παραδέχτηκε ότι πλήρωσε σε κάποιες περιπτώσεις όπου «ο οικονομικός διακανονισμός ήταν μικρότερος από τα έξοδα της αντιδικίας». Mind the Gap!
Η κυκλοφορία του Taser C2, του «προσωπικού φρουρού» όπως λανσάρεται -μικρό, εύχρηστο όπλο σε διάφορα χρώματα και με MP3-, έδειξε τον προσανατολισμό της εταιρείας στη λιανική πώληση, προκειμένου να κάνει τη συσκευή της τρόπο ζωής. Στην Αριζόνα γυναίκες προσλαμβάνονται για κατ’ οίκον επιδείξεις, στη λογική των επιδείξεων τάπερ. Παρά τις προειδοποιήσεις της Διεθνούς Αμνηστίας για περιπτώσεις οικογενειακής βίας με Taser C2, μία από τις γυναίκες που οργανώνει επιδείξεις θα πει στο CNN: «Από το να μου επιτεθούν με όπλο ή μαχαίρι, προτιμώ το Taser». Αν η βία είναι μονόδρομος, ελεύθερη επιλογή αποτελεί, μόνο, το όπλο άσκησής της. Τελευταίο καμάρι της εταιρείας, ένα κατακόκκινο C2 που με το σλόγκαν «Love her? Protect her» (Την αγαπάς; Προστάτεψέ τη!) έκανε την εμφάνιση του Αγίου Βαλεντίνου.
Μεγάλη η χάρη του! Mind the love trap!
Μαρία Παναγιώτου

*από την εφημερίδα "ΑνάποδοςΤύπος" - Φύλλο 2ο /1 Μαρτίου 2008

marpanagiot@yahoo.gr

Ανάποδος Τύπος...


Ανάποδος Τύπος...
Αχαρακτήριστη εφημερίδα του Σαββατοκύριακου



http://anapodostypos.blogspot.com/

Σάββατο 1 Μαρτίου 2008

Τα αιτήματα των πολιτών από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ)


Τα πιστοποιητικά γέννησης και οικογενειακής κατάστασης, τα προγράμματα του Οργανισμού Εργατικής Εστίας, μεταξύ άλλων τα δελτία κοινωνικού τουρισμού, η μεταβίβαση και έκδοση άδειας κυκλοφορίας ΙΧ, καθώς και η χορήγηση αντιγράφων ποινικού μητρώου και φορολογικής ενημερότητας καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις στον κατάλογο αιτημάτων προς το Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) του Συντάγματος, του μεγαλύτερου της χώρας. Τα στοιχεία του 2007 τόσο για το ΚΕΠ του Συντάγματος όσο και για αυτό της Κηφισιάς, του νομαρχιακού διαμερίσματος Αθήνας- και τα δυο τελούν υπό την αιγίδα της Υπερνομαρχίας Αθηνών - Πειραιώς με επικεφαλής την κυρία Κωνσταντίνα Μπέη - είναι ενδεικτικά της κινητικότητας των δύο υπηρεσιών: από την 1η Ιανουαρίου ως τον μήνα Ιούνιο διεκπεραιώθηκαν 26.374 υποθέσεις και 5.707 υποθέσεις αντιστοίχως, ενώ οι ίδιοι ρυθμοί τηρούνται και στο δεύτερο εξάμηνο από τον Ιούλιο ως τα τέλη Δεκεμβρίου με 24.398 και 6.244 υποθέσεις αντιστοίχως.
Τα αιτήματα των πολιτών από τα ΚΕΠ
Τα πιστοποιητικά γέννησης και οικογενειακής κατάστασης, τα προγράμματα του Οργανισμού Εργατικής Εστίας, μεταξύ άλλων τα δελτία κοινωνικού τουρισμού, η μεταβίβαση και έκδοση άδειας κυκλοφορίας ΙΧ, καθώς και η χορήγηση αντιγράφων ποινικού μητρώου και φορολογικής ενημερότητας καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις στον κατάλογο αιτημάτων προς το Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) του Συντάγματος, του μεγαλύτερου της χώρας। Τα στοιχεία του 2007 τόσο για το ΚΕΠ του Συντάγματος όσο και για αυτό της Κηφισιάς, του νομαρχιακού διαμερίσματος Αθήνας- και τα δυο τελούν υπό την αιγίδα της Υπερνομαρχίας Αθηνών - Πειραιώς με επικεφαλής την κυρία Κωνσταντίνα Μπέη - είναι ενδεικτικά της κινητικότητας των δύο υπηρεσιών: από την 1η Ιανουαρίου ως τον μήνα Ιούνιο διεκπεραιώθηκαν 26.374 υποθέσεις και 5.707 υποθέσεις αντιστοίχως, ενώ οι ίδιοι ρυθμοί τηρούνται και στο δεύτερο εξάμηνο από τον Ιούλιο ως τα τέλη Δεκεμβρίου με 24.398 και 6.244 υποθέσεις αντιστοίχως.

*Απόκομμα ΤΟ ΒΗΜΑ - Ημερομηνία δημοσίευσης 29/2/2008

ΜΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Dionisis Vitsos ΑΘΗΝΑ               ΜΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ         «Ο Μπαϊρακτάρης, εξαπέλυσε αποσπάσμα...