............................................................ Διαδικτυακή Εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση για τον πολίτη
__________________________________________________________________________________________________________________
... * Εβδομαδιαία ειδησεογραφική, Eφημερίδα από το 1993 * Σύμβουλος Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής, - email: athenspress1@gmail.com
__________________________________________________________________________________________________________________

*

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..."Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό.Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη................................................................ Νίκος Μπελογιάννης [1915-1952]
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2008

Γ. Α. Παπανδρέου: Eξοντωτικές για κάθε οικογένεια oι δαπάνες για την Παιδεία

Η Ν.Δ. οδηγεί σε υποβάθμιση και απαξίωση την Παιδεία
26.02.2008
«Το σύνολο των προτάσεων - δεσμεύσεων του Κινήματος για την Παιδεία συμπυκνώνεται στο τρίπτυχο, αξιοπρεπής αμοιβή, συνεχής επιμόρφωση, αξιοκρατική αξιολόγηση», υπογραμμίζει ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Α. Παπανδρέου, στην Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στην Βουλή, στο πλαίσιο της Ώρας του πρωθυπουργού, με θέμα «Απαξίωση της δημόσιας πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης». Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου ασκεί έντονη κριτική στην κυβέρνηση για την πολιτική της υποχρηματοδότησης, των μεγάλων ελλείψεων σε εκπαιδευτικό προσωπικό, της απόλυτης αναξιοκρατίας και της εγκατάλειψης των Ολοήμερων Σχολείων και των προγραμμάτων διδακτικής στήριξης. «Είναι προφανές το αποτέλεσμα της «μη πολιτικής» σας: η απορρύθμιση, η υποβάθμιση και η απαξίωση της δημόσιας εκπαίδευσης», αναφέρει χαρακτηριστικά και ερωτά τον πρωθυπουργό «τι προτίθεται να πράξει για την μείωση των ιδιωτικών δαπανών για την Παιδεία». Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επαναλαμβάνει την πρόταση του Κινήματος για την δημόσια εκπαίδευση και την αύξηση της χρηματοδότησης για την Παιδεία έως το 5% του ΑΕΠ.
O Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Α. Παπανδρέου, κατέθεσε σήμερα, στο πλαίσιο της Ώρας του Πρωθυπουργού, στη Βουλή, Επίκαιρη Ερώτηση για την απαξίωση της δημόσιας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης:

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον πρωθυπουργό κ. Κωνσταντίνο Καραμανλή

ΘΕΜΑ: Απαξίωση της δημόσιας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
Πριν από περίπου δέκα μήνες, το ΠΑΣΟΚ, αντιδρώντας δημιουργικά και υπεύθυνα στις ανάγκες και τα αιτήματα της Ελληνικής κοινωνίας, παρουσίασε τις θέσεις του για την δημόσια Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, με πρωταρχική δέσμευση την αύξηση της χρηματοδότησης για την Παιδεία, με στόχο το 5% του ΑΕΠ.

Το σύνολο των προτάσεών μας, το συζητούμε με το σύνολο των πολιτών και, κυρίως, με τους εκπαιδευτικούς, για τους οποίους η δέσμευσή μας συμπυκνώνεται στο τρίπτυχο, αξιοπρεπής αμοιβή, συνεχής επιμόρφωση, αξιοκρατική αξιολόγηση.

Η κυβέρνησή σας, παρά τις συνεχείς και θυελλώδεις αντιδράσεις του συνόλου της εκπαιδευτικής κοινότητας, συνεχίζει, και την τρέχουσα σχολική χρονιά, την πολιτική της υποχρηματοδότησης, των κακοπληρωμένων ή και απλήρωτων εκπαιδευτικών, των μεγάλων ελλείψεων εκπαιδευτικών και των καθυστερήσεων στην πρόσληψη, την απόσπαση και την μετάθεσή τους, της απόλυτης αναξιοκρατίας στις κρίσεις των στελεχών της εκπαίδευσης, των σχολείων χωρίς βιβλία, των βιβλίων χωρίς αξιολόγηση, του φροντιστηρίου από το δημοτικό, της έμμεσης επιβολής των «λυσαριών», της εγκατάλειψης των Ολοήμερων Σχολείων και των προγραμμάτων διδακτικής στήριξης κλπ. Είναι προφανές το αποτέλεσμα της «μη πολιτικής» σας: η απορρύθμιση, η υποβάθμιση και η απαξίωση της δημόσιας εκπαίδευσης!
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. πρωθυπουργός:
Πώς εξηγείται ότι, μετά από τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης, είναι εξαιρετικά οξυμένη η κατάσταση σε όλα τα σημαντικά ζητήματα χρηματοδότησης, υποδομών, προσωπικού, διδακτικών βιβλίων και λοιπών βοηθημάτων, που αντιμετωπίζει η Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση;
Προτίθεται η κυβέρνηση, σε αντίθεση με τη μέχρι τώρα στάση της, να ενδιαφερθεί εμπράκτως για τη μείωση των ιδιωτικών δαπανών για την Παιδεία, οι οποίες, στη χώρα μας, είναι εξοντωτικές για κάθε οικογένεια;
Ο Ερωτών
Γιώργος Α. Παπανδρέου

Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2008

Στα όρια της φτώχειας, ζουν το 21% των Ελλήνων στο σύνολο του πληθυσμού

βάσει στοιχείων που αναθεωρήθηκαν την 1η Φεβρουαρίου 2008

Εχουμε την υψηλότερη φτώχεια (21%) και όσα δίνουμε για αντιμετώπισή της πάνε... στράφι (9%)
Δεν ζεις με κάτω από 1.183 ευρώ στην Ελλάδα
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
Του ΚΩΣΤΑ ΜΟΣΧΟΝΑ
Ψίχουλα προσφέρει το ελληνικό κοινωνικό κράτος στους πολίτες του, με αποτέλεσμα να έχει η Ελλάδα το υψηλότερο ποσοστό εργαζόμενων νοικοκυριών που ζουν στα όρια της φτώχειας στην Ευρώπη των 27 και ένα από τα υψηλότερα ποσοστά όσον αφορά τα παιδιά.
Σύμφωνα με στοιχεία της έκθεσης (2008) για την κοινωνική προστασία και ενσωμάτωση στην Ε.Ε. που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το 14% των νοικοκυριών στα οποία εργάζεται τουλάχιστον ένα άτομο στην Ελλάδα ζουν στα όρια της φτώχειας (8% στην Ε.Ε.). Μετά την Ελλάδα ακολουθεί η Πολωνία (13%), η Πορτογαλία και η Λετονία (11%), ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά έχουν η Τσεχία (3%), καθώς και η Δανία, το Βέλγιο, η Ολλανδία και η Φινλανδία (4%).Το ποσοστό των παιδιών που ζουν σε τέτοια νοικοκυριά ανέρχεται στο 17% στη χώρα μας και είναι το υψηλότερο ποσοστό στην Ε.Ε. μετά την Πολωνία (22%), την Πορτογαλία (21%), την Ισπανία (20%) και τη Λιθουανία (19%).
Πού πάνε τα λεφτά;
Αυτό, όμως, που έχει μεγάλη σημασία είναι ότι το ελληνικό κοινωνικό κράτος παίζει σχεδόν μηδαμινό ρόλο μπροστά σ' αυτήν την κατάσταση. Οι κοινωνικές παροχές μειώνουν το ποσοστό φτώχειας μόνο κατά 9% στο σύνολο του πληθυσμού και 8% όσον αφορά τα παιδιά ηλικίας 0-17 ετών. Και οι δύο επιδόσεις είναι οι χειρότερες στην Ε.Ε.
Ο μέσος κοινοτικός όρος των επιπτώσεων των κοινωνικών παροχών στη μείωση του ποσοστού φτώχειας είναι 38% για το σύνολο του πληθυσμού και 42% για τα παιδιά.
Το υψηλότερο ποσοστό μείωσης της φτώχειας από κοινωνικές παροχές στο σύνολο του πληθυσμού βρίσκεται στη Σουηδία (59%). Ακολουθούν η Δανία (57%), η Φινλανδία και η Τσεχία (55%).
Στο σύνολο του πληθυσμού, το 21% των Ελλήνων ζουν στα όρια της φτώχειας, βάσει στοιχείων που αναθεωρήθηκαν την 1η Φεβρουαρίου 2008.
Με άλλα λόγια δεν υπάρχει καμία βελτίωση σε σχέση με τα στοιχεία της τελευταίας πενταετίας. Πρόκειται για το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό μετά το 24% της Λετονίας.
Ο μέσος κοινοτικός όρος είναι 16%.Κι από πάνω... Flexicurity
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν, ο μέσος μηνιαίος μισθός μιας τετραμελούς οικογένειας (2 ενήλικοι και 2 παιδιά) στην Ελλάδα για να μη βρεθεί στα όρια της φτώχειας πρέπει να ανέρχεται σε 1.183,4 ευρώ. Το ποσό αυτό απέχει πολύ από την πραγματικότητα... Τα στοιχεία της Κομισιόν αποδεικνύουν επίσης πόσο ύποπτα είναι τα σχέδια περί εφαρμογής της Flexicurity στην ελληνική αγορά εργασίας, όταν δεν υπάρχει κοινωνικό κράτος...

*από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 26/02/2008

Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2008

Νέος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι από χθες ο γ.γ. του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας,


O πρώτος ηγέτης Κ.Κ. που εκλέγεται στο ύπατο αξίωμα χώρας-μέλους της Ε.Ε. * ΑΝΕΤΗ νίκη (53,36%-46,64%) επί του Ι. Κασουλίδη
Νίκη με διαβεβαιώσεις για ανοιχτή οικονομία
ΛΕΥΚΩΣΙΑ
Του ΦΑΝΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ*
Μέλη και φίλοι του ΑΚΕΛ πανηγυρίζουν την εκλογή του γ.γ. του κόμματός του στην προεδρία της Κυπριακής ΔημοκρατίαςΘα εγκατασταθεί την ερχόμενη Παρασκευή στη Βουλή, οπότε λήγει η θητεία του απερχόμενου προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου. Ο Δ. Χριστόφιας πήρε το 53,36% και ο Ι. Κασουλίδης το 46,64%.Ο κ. Κασουλίδης παραδέχτηκε από νωρίς την ήττα του, τηλεφώνησε στον κ. Χριστόφια, τον οποίο συνεχάρη και του ανέφερε ότι είναι στη διάθεσή του για οποιαδήποτε βοήθεια στο εθνικό θέμα. Τον κ. Χριστόφια συνεχάρη και ο απερχόμενος πρόεδρος, Τάσσος Παπαδόπουλος.Ο «μόνος κομμουνιστής»Πάντως, οι ξένοι ανταποκριτές επισήμαναν το γεγονός ότι ο νέος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ένας γνήσιος αριστερός, ο μόνος κομμουνιστής πρόεδρος στην Ε.Ε. Ωστόσο, οι Βρυξέλλες δεν φαίνεται να ανησυχούν -προς το παρόν- διότι ένας κομμουνιστής θα βρίσκεται στο πηδάλιο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο κ. Χριστόφιας έδωσε ρητές διαβεβαιώσεις ότι θα κινηθεί στο πλαίσιο των αρχών της Ε.Ε. και στο πλαίσιο της μικτής οικονομίας και όχι στις αρχές της κομμουνιστικής ιδεολογίας.Ο κ. Ι. Κασουλίδης παραμένει ευρωβουλευτής.Ο κ. Χριστόφιας πήρε από τους ψηφοφόρους του Τάσσου Παπαδόπουλου και του ΔΗΚΟ το ποσοστό εκείνο που χρειαζόταν για να κερδίσει τις εκλογές, δηλαδή πάνω από το 60%.Το 35% των ψηφοφόρων του ΔΗΚΟ πήρε ο κ. Κασουλίδης, πράγμα που σημαίνει ότι ένα μεγάλο ποσοστό ψηφοφόρων του ΔΗΚΟ δεν συμμορφώθηκε προς την απόφαση του κόμματος για ψήφο υπέρ του Χριστόφια.Αντίθετα, οι ψηφοφόροι της ΕΔΕΚ συμμορφώθηκαν προς τις οδηγίες του κόμματός τους και ψήφισαν Χριστόφια. ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ θα έχουν ενεργό συμμετοχή στη νέα κυβέρνηση. Να σημειωθεί ότι το ΔΗΚΟ παίρνει και την προεδρία της Βουλής.Στο μεταξύ, με την εκλογή Χριστόφια στην προεδρία της Δημοκρατίας κενούνται, όχι μόνο η προεδρία της Βουλής, αλλά και η θέση του γ.γ. του ΑΚΕΛ. Τη θέση αυτή είναι φυσικό να διεκδικήσει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Νίκος Κατσουρίδης. Ανακατατάξεις θα υπάρξουν και στις άλλες βαθμίδες του ΑΚΕΛ.Μόνο για μία θητείαΟ κ. Χριστόφιας έχει δηλώσει ότι θα παραμείνει πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας μόνο για μία πενταετία.Την υποψηφιότητά του υποστήριξαν το ΑΚΕΛ, το ΔΗΚΟ, η ΕΔΕΚ και οι Οικολόγοι.Στο στρατόπεδο του Κασουλίδη και του ΔΗΣΥ επικρατούσε το βράδυ μεγάλη απογοήτευση για την ήττα Κασουλίδη, την οποία δεν ανέμεναν τόσο μεγάλη. Ηλπιζαν στην ανατροπή των δεδομένων υπέρ Χριστόφια μέχρι την τελευταία στιγμή.Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Ν. Αναστασιάδης, συνεχάρη τηλεφωνικώς τον κ. Χριστόφια, ενώ παράλληλα συνεχάρη και τον κ. Κασουλίδη για τη σκληρή μάχη που έδωσε. Ο κ. Αναστασιάδης υποσχέθηκε κάθε βοήθεια στον κ. Χριστόφια στον χώρο της Ευρώπης για το καλό της Κύπρου.Ανοίγει γραφείο ο ΤάσσοςΟ Τάσσος Παπαδόπουλος, με την αποχώρησή του από την προεδρία της Δημοκρατίας, θα συγκροτήσει πολιτικό γραφείο, από το οποίο θα επιλέγει να κάνει τις πολιτικές του παρεμβάσεις, ενώ δεν θα έχει καμιά ανάμιξη στα κομματικά δρώμενα του Δημοκρατικού Κόμματος. Δίνει μεγάλη σημασία στη διαχείριση του Κυπριακού και εκεί θα επικεντρώσει την προσοχή του.


*Από την εφημ. "Ελευθεροτυπία" 25.2.2008

Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2008

Δέκα Χρόνια ΑΛΕΦ (εξ αναβολής)


Αυτή είναι η τούρτα που παρελήφθη από καλό εργαστήριο (της Λυκόβρυσης) το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου και επρόκειτο να κοπεί στα δέκατα γενέθλια της ΑΛΕΦ την Κυριακή 17 Φεβρουαρίου.
Βεβαίως το χιόνι την είχε δει αλλιώς. Και νωρίς την Κυριακή έγινε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο (τηλεφωνικό) όπου με ψήφους τέσσερις προς μία αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί η εκδήλωση χιονίζει δεν χιονίζει αφού είχαμε ήδη την τούρτα.
Ο ηρωικός Ταμίας της λέσχης κος Μιχάλης Μανωλιός, έβαλε αλυσίδες στο αυτοκίνητό του και ξεκίνησε να παραλάβει την επίμαχη τούρτα από το σπίτι της Γραμματέως κας Βάσως Χρήστου (στην Πεύκη). Έφτασε εκεί μετά πολλών κόπων και βασάνων και φυσικά αποκλείστηκε με την τούρτα στα χέρια μέσα στην χιονοθύελλα...
Τότε λοιπόν - και λόγω αντικειμενικών δυσκολιών - αναβλήθηκε η εκδήλωση. Η τούρτα κλείστηκε σε εξωτερική ντουλάπα μπαλκονιού, όπου και πάγωσε πολύ ικανοποιητικά μέχρι που ξαναβγήκε ο ήλιος. Και εδώ ολοκληρώθηκε το δράμα της τούρτας. Υπάρχουν υποψίες ότι μπορεί κάποιος να την έφαγε μετά, αλλά αν δεν τελειώσει η ΕΔΕ δεν μπορώ να κατηγορήσω κανέναν.

Η εκδήλωση έχει αναπρογραμματιστεί γι' αυτή την Κυριακή (24 Φεβρουαρίου) την ίδια ώρα στο Φαεινόν και φυσικά ισχύουν όσα έχω αναφέρει εδώ. Εκτός από την τούρτα, αλλά μπορεί -αν έτσι αποφασίσει το ΔΣ - να φτιάξουμε άλλη. Σίγουρα δεν θα σερβίρουμε την παγόπληκτη (που είναι συζητήσιμο και αν υπάρχει), όμως στην περίπτωση που είναι ακόμη ακέραια προτείνω σοβαρά να την διατηρήσουμε σε διαφανή κώδωνα με CO2 και να την εκθέσουμε στο μελλοντικό μουσείο της ΑΛΕΦ.
Δεν πέρασε και λίγα η κακομοίρα...
Posted by PiKei at 1:04 PM 2 comments Links to this post
Labels: Ελληνική

Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2008

Καμπάνια του Δήμου Αθηναίων για την καθαριότητα

Τη διανομή 2.000 κάδων για ανακυκλώσιμα υλικά ανακοίνωσε ο κ. Κακλαμάνης
Ενημερωτική εκστρατεία για την καθαριότητα στην πόλη υπό τον τίτλο «Βρες το σωστό σημείο» θέτει σε εφαρμογή ο Δήμος Αθηναίων. Η καμπάνια, με βασικό στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών, θα διαρκέσει περίπου έναν μήνα και θα πάρει τη μορφή καταχωρίσεων και μηνυμάτων σε έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ. Τμήμα της εκστρατείας αποτελούν τα δέκα ενημερωτικά περίπτερα που θα στηθούν σε κεντρικά σημεία της πόλης, όπως οι πλατείες Συντάγματος και Ομονοίας, ενώ στο πλαίσιό της θα ξεκινήσει σύντομα και η διανομή περίπου 2.000 κάδων απορριμμάτων από ανακυκλώσιμο υλικό, έτσι ώστε να πολλαπλασιαστούν τα «σωστά σημεία» για τα σκουπίδια. Την καμπάνια στο Διαδίκτυο έχει αναλάβει να προωθήσει η ιστοσελίδα sostosimeio.gr/. Το κόστος της καμπάνιας, η οποία αποτελεί εσωτερική παραγωγή του δημοτικού ραδιοφωνικού σταθμού Αθήνα 9,84, δεν υπερβαίνει τα 250.000 ευρώ. «Η καθαριότητα για εμάς είναι πρώτη προτεραιότητα» υπογράμμισε χθες σε σχετική συνέντευξη Τύπου ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Ν.Κακλαμάνης, θυμίζοντας ότι έχει προηγηθεί η έκδοση του οδηγού καθαριότητας σε έξι γλώσσες και η εξαγγελία προστίμων από 40 ως και 8.000 ευρώ (έχουν ήδη επιβληθεί πρόστιμα ύψους 3.000 ευρώ). «Αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της καθημερινής μας ζωής στην πόλη» πρόσθεσε ο κ. Κακλαμάνης. Στην κατεύθυνση αυτή, εξάλλου, η δημοτική αρχή δίδει ιδιαίτερη σημασία στην ανανέωση του μηχανολογικού εξοπλισμού της καθαριότητας. Τον Μάρτιο, με χρηματοδότηση του υπουργείου Ανάπτυξης, θα έχει στη διάθεσή της απορριμματοφόρα φυσικού αερίου ενώ αναμένει την προμήθεια δέκα οχημάτων- τα τρία εκ των οποίων είναι κινητοί σταθμοί μεταφόρτωσης- με κονδύλια του Γ΄ ΚΠΣ, μέσω προγράμματος του ΥΠΕΧΩΔΕ. Ο δήμαρχος είπε ότι σε καθημερινή βάση υλοποιείται αποκομιδή 70 τόνων ανακυκλώσιμου υλικού έναντι 20 τόνων το 2006. «Οι κεντρικές λεωφόροι πλένονται καθημερινά ενώ οι πλατείες καθαρίζονται με ζεστό νερό και ειδικό απορρυπαντικό κάθε δέκα ημέρες» τόνισε από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος καθαριότητας κ. Γ. Δημόπουλος. «Πλύθηκαν για πρώτη φορά όλοι οι κάδοι απορριμμάτων του δήμου και από τον Νοέμβριο έχει ξεκινήσει το τακτικό πλύσιμό τους μία φορά στις 40 ημέρες». Καμπάνια του Δήμου Αθηναίων για την καθαριότητα
Τη διανομή 2।000 κάδων για ανακυκλώσιμα υλικά ανακοίνωσε ο κ. Κακλαμάνης Ε νημερωτική εκστρατεία για την καθαριότητα στην πόλη υπό τον τίτλο «Βρες το σωστό σημείο» θέτει σε εφαρμογή ο Δήμος Αθηναίων. Η καμπάνια, με βασικό στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών, θα διαρκέσει περίπου έναν μήνα και θα πάρει τη μορφή καταχωρίσεων και μηνυμάτων σε έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ. Τμήμα της εκστρατείας αποτελούν τα δέκα ενημερωτικά περίπτερα που θα στηθούν σε κεντρικά σημεία της πόλης, όπως οι πλατείες Συντάγματος και Ομονοίας, ενώ στο πλαίσιό της θα ξεκινήσει σύντομα και η διανομή περίπου 2.000 κάδων απορριμμάτων από ανακυκλώσιμο υλικό, έτσι ώστε να πολλαπλασιαστούν τα «σωστά σημεία» για τα σκουπίδια. Την καμπάνια στο Διαδίκτυο έχει αναλάβει να προωθήσει η ιστοσελίδα sostosimeio.gr/. Το κόστος της καμπάνιας, η οποία αποτελεί εσωτερική παραγωγή του δημοτικού ραδιοφωνικού σταθμού Αθήνα 9,84, δεν υπερβαίνει τα 250.000 ευρώ. «Η καθαριότητα για εμάς είναι πρώτη προτεραιότητα» υπογράμμισε χθες σε σχετική συνέντευξη Τύπου ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Ν.Κακλαμάνης, θυμίζοντας ότι έχει προηγηθεί η έκδοση του οδηγού καθαριότητας σε έξι γλώσσες και η εξαγγελία προστίμων από 40 ως και 8.000 ευρώ (έχουν ήδη επιβληθεί πρόστιμα ύψους 3.000 ευρώ). «Αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της καθημερινής μας ζωής στην πόλη» πρόσθεσε ο κ. Κακλαμάνης. Στην κατεύθυνση αυτή, εξάλλου, η δημοτική αρχή δίδει ιδιαίτερη σημασία στην ανανέωση του μηχανολογικού εξοπλισμού της καθαριότητας. Τον Μάρτιο, με χρηματοδότηση του υπουργείου Ανάπτυξης, θα έχει στη διάθεσή της απορριμματοφόρα φυσικού αερίου ενώ αναμένει την προμήθεια δέκα οχημάτων- τα τρία εκ των οποίων είναι κινητοί σταθμοί μεταφόρτωσης- με κονδύλια του Γ΄ ΚΠΣ, μέσω προγράμματος του ΥΠΕΧΩΔΕ. Ο δήμαρχος είπε ότι σε καθημερινή βάση υλοποιείται αποκομιδή 70 τόνων ανακυκλώσιμου υλικού έναντι 20 τόνων το 2006. «Οι κεντρικές λεωφόροι πλένονται καθημερινά ενώ οι πλατείες καθαρίζονται με ζεστό νερό και ειδικό απορρυπαντικό κάθε δέκα ημέρες» τόνισε από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος καθαριότητας κ. Γ. Δημόπουλος. «Πλύθηκαν για πρώτη φορά όλοι οι κάδοι απορριμμάτων του δήμου και από τον Νοέμβριο έχει ξεκινήσει το τακτικό πλύσιμό τους μία φορά στις 40 ημέρες».
Απόκομμα ΤΟ ΒΗΜΑ - Ημερομηνία δημοσίευσης 21/2/2008

Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2008

Κλειστά θα παραμείνουν την Τετάρτη αρκετά σχολεία του λεκανοπεδίου Αττικής


Ποια θα λειτουργήσουν κανονικά
Η κακοκαιρία των προηγούμενων ημερών θα κρατήσει αρκετά σχολεία κλειστά
ΑΠΕ Αθήνα:
Κλειστές θα παραμείνουν αρκετές σχολικές μονάδες σε περιοχές του Λεκανοπεδίου Αττικής που αντιμετώπισαν προβλήματα με το χιονιά. Με απόφαση των νομαρχιών, ανοιχτά τα σχολεία σε Πειραιά, καθώς και αρκετά σχολεία στην Ανατολική Αττική. Κλειστά θα παραμείνουν αρκετά σχολεία της Νομαρχίας Αττικής καθώς και της Νομαρχίας Δυτικής Αττικής.

Με απόφαση του Νομάρχη Αθηνών, κ. Γιάννη Σγουρού, η οποία ελήφθη μετά από τις σχετικές εισηγήσεις των Διευθύνσεων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, από τα 2.020 σχολεία των 48 Δήμων κλειστά θα παραμείνουν την Τετάρτη τα εξής:

Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια (δημόσια και ιδιωτικά) των Δήμων Χαλανδρίου, Βριλησσίων, Νέας Πεντέλης, Παλαιάς Πεντέλης, Μελισσίων, Φιλοθέης, Αμαρουσίου, Κηφισιάς, Νέας Ερυθραίας, Πεύκης, Μεταμόρφωσης, Λυκόβρυσης, Παπάγου, Αγίας Παρασκευής, Παλαιού Ψυχικού, Περιστερίου, Πετρούπολης, Αιγάλεω, Χαϊδαρίου και Αγίας Βαρβάρας.

Τα νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία των Δήμων: Νέας Ιωνίας, Νέου Ηρακλείου, Χολαργού, Νέου Ψυχικού, Γαλατσίου.

Όλα τα δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία του Δήμου Βύρωνα, καθώς και τα ιδιωτικά δημοτικά σχολεία «Σύγχρονη Παιδεία» και «Βυζάντιο», το Γυμνάσιο Καρέα και το Γενικό Ενιαίο Λύκειο (ΓΕΛ) Καρέα.

Στον Δήμο Υμηττού δεν θα λειτουργήσουν τα: 3ο Δημοτικό Σχολείο, 5ο Νηπιαγωγείο, 3ο Γυμνάσιο και 3ο Γενικό Ενιαίο Λύκειο (ΓΕΛ) Υμηττού.

Κλειστά θα παραμείνουν επίσης τα: 77ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών (Ανω Πετράλωνα), 62ο και 146ο Δημοτικό Σχολείο (Σεπόλια), 69ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών (Αγιος Νικόλαος - Κάτω Πατήσια), 6ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Αθηνών (Κολωνός), 31ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών (Κάτω Πατήσια), 145ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών (Σεπόλια), 59ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών (Σεπόλια), 32ο, 89ο και 104ο Νηπιαγωγεία Αθηνών (Σεπόλια), 22ο Νηπιαγωγείο Αθηνών, 55ο και 116ο Νηπιαγωγεία Αθηνών (Κολωνός), 79ο Νηπιαγωγείο Αθηνών και 141ο Νηπιαγωγείο Αθηνών (Σεπόλια), 6ο και 69ο Νηπιαγωγείο (Παγκράτι) και 88ο και 68ο Νηπιαγωγείο (Άγιος Αρτέμιος), 14ο Δημοτικό Σχολείο (Λυκαβηττός), 116ο Δημοτικό Σχολείο (Λυκαβηττός), 14ο Νηπιαγωγείο (Λυκαβηττός), 105ο Δημοτικό Σχολείο (Πολύγωνο), 166ο Δημοτικό Σχολείο (Πολύγωνο), 102ο Δημοτικό Σχολείο (Πολύγωνο), 121ο Δημοτικό Σχολείο (Πολύγωνο), 25ο Νηπιαγωγείο και 138ο Νηπιαγωγείο (Πολύγωνο), 107ο Δημοτικό Σχολείο (περιοχή Γηροκομείου), 20ο Νηπιαγωγείο (περιοχή Γηροκομείου).

Δεν θα λειτουργήσουν επίσης τα σχολεία: 40ο, 41ο, 42ο, 135ο Δημοτικά Σχολεία (Γκύζη), 19ο, 21ο, 111ο και 127ο Νηπιαγωγεία Γκύζη, 36ο Δημοτικό Σχολείο (Λόφος Στρέφη), 82ο και 94ο Νηπιαγωγεία (Λόφος Στρέφη), 80ο Δημοτικό και 10ο Δημοτικό Σχολείο (περιοχή Μεσογείων), 41ο Νηπιαγωγείο και 102ο Νηπιαγωγείο (περιοχή Μεσογείων), 18ο, 19ο, 104ο και 125ο Δημοτικά Σχολεία (περιοχή Αμπελοκήπων), Ιδιωτικό Δημοτικό Σχολείο «Αρμούτη» (περιοχή Αμπελοκήπων), 16ο, 18ο, 40ο και 77ο Νηπιαγωγεία (περιοχή Αμπελοκήπων), Εθνικό Ίδρυμα Κωφών, 134ο Δημοτικό Σχολείο (Ν. Κυψέλη), 15ο Δημοτικό Σχολείο (Κολωνάκι), 9ο Δημοτικό Σχολείο και 13ο Νηπιαγωγείο (Αλσος Συγγρού), 51ο, 160ο Δημοτικά Σχολεία και 34ο Νηπιαγωγείο (περιοχή Βάθη), 26ο, 38ο, 45ο, 120ο, 122ο και 172ο Δημοτικά Σχολεία (Κυψέλη), 21ο και 165ο Δημοτικά Σχολεία (Πλατεία Αμερικής), 53ο και 99ο Δημοτικά Σχολεία (Αγιος Παντελεήμονας), 22ο και 4ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Αθηνών (Πλατεία Κολιάτσου), 4ο και 107ο Νηπιαγωγεία (Κυψέλη), 37ο Νηπιαγωγείο (Πλατεία Αμερικής), 66ο και 80ο Νηπιαγωγεία (Αγιος Παντελεήμονας), 129ο Νηπιαγωγείο (Άγιος Νικόλαος) και 9ο Γυμνάσιο, 9ο Γενικό Ενιαίο Λύκειο (ΓΕΛ) Αθηνών, 34ο Γυμνάσιο, 34ο Γενικό Ενιαίο Λύκειο (ΓΕΛ), 24ο Γυμνάσιο και 24ο Γενικό Ενιαίο Λύκειο (ΓΕΛ)

Στον Δήμο Ζωγράφου κλειστά θα παραμείνουν τα 3ο και 9ο Δημοτικό Σχολείο και 1ο, 7ο, 9ο και 18ο Νηπιαγωγείο, ενώ στον Δήμο Καισαριανής δεν θα λειτουργήσουν τα 2ο, 3ο και 6ο Δημοτικό Σχολείο και 3ο, 4ο και 5ο Νηπιαγωγείο.

Κλειστά θα παραμείνουν όλα τα δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία του Δήμου Ηλιούπολης, καθώς και το ιδιωτικό δημοτικό σχολείο «Θεομήτωρ» και το 2ο και 3ο Γυμνάσιο Ηλιούπολης.

Στον Δήμο Γλυφάδας δεν θα λειτουργήσουν τα: 3ο, 5ο, 6ο ,7ο, 8ο, 10ο, 11ο,12ο, 16ο και 18ο Δημοτικά Σχολεία και 2ο, 4ο, 7ο και 11ο Νηπιαγωγεία. Στον Δήμο Αγίου Δημητρίου κλειστό θα παραμείνει το 1ο Δημοτικό Σχολείο, ενώ στον Δήμο Καλλιθέας δεν θα λειτουργήσουν τα 1ο, 3ο, 4ο, 9ο, 13ο, 17ο και 27ο δημοτικά σχολεία και 2ο Νηπιαγωγείο.

Στον Δήμο Μοσχάτου δεν θα λειτουργήσουν τα 1ο, 2ο και 3ο Δημοτικά Σχολεία και 2ο και 3ο Νηπιαγωγεία, όπως και 5ο Δημοτικό Σχολείο και 5ο Νηπιαγωγείο του Δήμου Ταύρου.

Κλειστοί θα παραμείνουν όλοι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί του Δήμου Αθηναίων.

Όλα τα υπόλοιπα νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια, δημόσια και ιδιωτικά, θα λειτουργήσουν κανονικά.

Οι γονείς και κηδεμόνες των μαθητών μπορούν να ενημερώνονται από τη Νομαρχία Αθηνών, καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας στα τηλέφωνα: 210 6984.940, 210 6984.950 και 210 6928.378.

Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2008

Χιόνια, πολικές θερμοκρασίες και θυελλώδεις άνεμοι στο πρώτο «crash test» της κακοκαιρίας με τον κρατικό μηχανισμό!

Χιονιάς μέχρι την Τετάρτη!
Των ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΛΙΝΑΡΔΟΥ, ΡΟΥΛΑΣ ΠΑΠΠΑ-ΣΟΥΛΟΥΝΙΑ*
Πρώτο «crash test» για τον κρατικό μηχανισμό: Προτεραιότητα στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο δίνεται από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
Συνθήκες ολικού παγετού, χιόνια, πολικές θερμοκρασίες και θυελλώδεις άνεμοι στο πρώτο «crash test» της κακοκαιρίας με τον κρατικό μηχανισμό! Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, περιφέρειες, νομαρχίες, δήμοι, αστυνομία, τροχαία και πυροσβεστική δήλωναν ότι βρίσκονται σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που σήμερα θα είναι εντονότερα.
*Το Κέντρο Επιχειρήσεων επικεντρώνεται στο εθνικό οδικό δίκτυο. Η εντολή είναι να παραμείνει ανοιχτό, ώστε να μην επαναληφθούν καταστάσεις του παρελθόντος, με εγκλωβισμένους οδηγούς να περιμένουν για ώρες μέχρι να φτάσουν τα εκχιονιστικά μηχανήματα. Ηδη από χθες λειτουργούν κέντρα διοίκησης αυτοκινητοδρόμου κατά μήκος του εθνικού οδικού δικτύου ΠΑΘΕ και συγκεκριμένα σε Αττική, Τρίπολη, Πάτρα, Λαμία και Θεσσαλονίκη. Στα κέντρα αυτά υπάλληλοι της Γενικής Προστασίας παρέχουν βοήθεια σε όποιον χρειαστεί και διευκολύνουν τα αυτοκίνητα.
*Επίσης λειτουργούν υποσταθμοί κατά μήκος του εθνικού δικτύου, όπου θα βρίσκονται συγκεντρωμένες οι επιχειρησιακές δυνάμεις της αστυνομίας και της πυροσβεστικής, καθώς και εκχιονιστικά μηχανήματα, ενώ απαγορεύθηκε η κίνηση των βαρέων οχημάτων.
*Με έκτακτες ανακοινώσεις της, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να μειώσουν τις μετακινήσεις τους, να αποφεύγουν τις δύσβατες περιοχές και να ελέγχουν τα δίκτυα ύδρευσης των πολυκατοικιών τους, αφού η θερμοκρασία έχει κατέβει σε πολλές περιοχές κάτω από τους μηδέν βαθμούς Κελσίου. Σε ό,τι αφορά τα δημόσια μέσα μεταφοράς, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον γενικό γραμματέα Μεταφορών και Επικοινωνιών Σ. Σιμόπουλο, δόθηκαν οδηγίες για τη λήψη πρόσθετων μέτρων ώστε να ελαχιστοποιηθούν τα προβλήματα που έχουν ήδη προκύψει.
*Η κακοκαιρία είναι έντονη στην Ανατολική και Νότια Ελλάδα και η ΕΜΥ είχε προβλέψει ότι θα χιονίσει στις Κυκλάδες και την Κρήτη, όπως επίσης στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα. Χθες σημειώθηκαν πολικές θερμοκρασίες στη ΒΔ Ελλάδα, από -15οC το πρωί και έφθασαν στους -3οC το μεσημέρι, που χαρακτηρίζονται ολικός παγετός. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα έφθασαν από χθες το απόγευμα και στην Αττική και σήμερα χιονίζει σε πολλές περιοχές της Αθήνας κυρίως στα βόρεια προάστια αλλά και στο κέντρο της Αθήνας.

Προτεραιότητα στο επαρχιακό δίκτυο
*Από τη Νομαρχία Αθηνών, η προτεραιότητα δίνεται στο επαρχιακό δίκτυο, συνολικού μήκους 100 χιλιομέτρων, το μεγαλύτερο τμήμα του οποίου βρίσκεται στα βόρεια προάστια (Κηφισιά, Πεντέλη κ.λπ.). Στις αποθήκες της νομαρχίας βρίσκονται 1.500 τόνοι αλάτι, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες της νομαρχίας.
*Είναι όμως η πρώτη χρονιά που δεν δίνει αλάτι στους δήμους. Σύμφωνα με τη Χαρούλα Κεφαλίδου, αναπληρώτρια νομάρχη Αθηνών: «Οι δήμοι έχουν ενημερωθεί γραπτώς από τον Σεπτέμβρη ότι πρέπει να αγοράσουν το αλάτι που απαιτείται. Δεν είναι αρμοδιότητα της νομαρχίας να μοιράζει το αλάτι», μας ανέφερε χαρακτηριστικά. Στην περίπτωση που ένας δήμος δεν έχει προμηθευθεί αλάτι τότε, όπως μας ανέφερε η Χ. Κεφαλίδου, θα απευθυνθεί στην περιφέρεια.
*Με εντολή του νομάρχη Αθηνών Γ. Σγουρού, το γραφείο Πολιτικής Προστασίας της νομαρχίας (τηλ. επικοινωνίας: 210/6984940 & 6984950) έχει παραμείνει σε επιφυλακή μέχρις ότου περάσει η κακοκαιρία. Η απόφαση για το αν και ποια σχολεία θα λειτουργήσουν τη Δευτέρα θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων, καθώς και από την επικοινωνία που θα έχει αύριο το πρωί ο νομάρχης Αθηνών με τους διευθυντές των σχολείων.
*Ο διευθυντής προγνώσεων της ΕΜΥ Δ. Ζιακόπουλος προβλέπει για αύριο ισχυρούς παγετούς, που θα είναι άκρως επικίνδυνοι για τις μετακινήσεις, αλλά και για τις γεωργικές καλλιέργειες. Το θερμόμετρο θα κινηθεί στην Αττική από -4οC έως +2οC. Από την Τετάρτη μέχρι και την Κυριακή θα επικρατήσει ήπιος καιρός, ενώ δεν αποκλείεται η εμφάνιση παρόμοιων φαινομένων μέχρι τα μέσα Μαρτίου.



χρήσιμοι σύνδεσμοι
* πρόγνωση καιρού για όλη την Ελλάδα

* Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας




ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ Eλευθευροτυπία - 17/02/2008

Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2008

Συνεχίζουμε τη μάχη με την κυβέρνηση (ΑΠΕΡΓΙΑ 13/2)


«Και σήμερα και αύριο και όσο χρειαστεί, θα είμαστε όλοι απεργοί»,
φωνάζαμε στην απεργιακή διαδήλωση της 13ης Φλεβάρη και πραγματικά αυτό
ήταν το μήνυμα προς την κυβέρνηση των κλεφτοκοτάδων και των δομημένων
ομολόγων, που επιχειρεί να βάλει χέρι στα αποθεματικά των ταμείων και
να περάσει την αντιασφαλιστική μεταρύθμιση.
Το μπλόκ του διασωματειακού των κλαδικών σωματείων των
ΜΜΕ,συγκροτήθηκε από ΕΤΕΡ, ΕΣΠΗΤ, ΕΠΗΕΑ, ΕΤΗΠΤΑ,φωτορεπόρτερ,
εργαζόμενους στη Γενική Γραμματεία Τύπου και Ενημέρωσης, ΕΤΙΤΑ (μπήκε
στο μπλόκ στο ύψος του υπουργείου απασχόλησης) και από την ΕΣΗΕΑ
συμμετείχε μόνο ο «ενωτικός συνδυασμός Financial Crimes». Ηταν μια
απόλυτα συνειδητή επιλογή να διαδηλώσουμε μαζί με τα ταξικά μας
αδέρφια των άλλων ειδικοτήτων στα ΜΜΕ, γιατί στην πράξη φαίνεται η
θέληση για να κάνεις πράξη την προοπτική του συνδικάτου Τύπου.
Δυστυχώς παρά τη συμφωνία στη συνεδρίαση του διασωματειακού (με
ηχογραφημένα πρακτικά) του προέδρου της ΕΣΗΕΑ για κοινό σημείο
συγκέντρωσης (Μάρνη και Πατησίων) η ΕΣΗΕΑ και αφού είχαν βγεί
ανακοινώσεις των κλαδικών σωματείων του διασωματειακού για τον τόπο
συγκέντρωσης, κάλεσε ξεχωριστά (Ιουλιανού και Πατησίων), δεν οργάνωσε
τίποτα και η παρουσία της στην απεργιακή συγκέντρωση ήταν απολύτως
μηδενική, ενώ σε ένα ρεσιτάλ συνδικαλιστικής τράκας, ο πρόεδρός της
μίλησε και στην απεργιακή συγκέντρωση!!
Πρόκειται για άλλη μια συνειδητή ενέργεια απαξίωσης του διασωματειακού
των ΜΜΕ, κίνηση που βολεύει την κυβέρνηση και την εργοδοσία. Ετσι
«βολεύτηκαν» και όσες δυνάμεις του δημοσιογραφικού χώρου, επέλεξαν
άλλες γεωγραφικές συντεταγμένες για να υποδηλώσουν την απεργιακή τους
παρουσία, με το δημοσιογραφικό σωματείο (που δεν ανήκει στους εκάστοτε
διαχειριστές του, αλλά στον κόσμο της δουλειάς), να δείχνει εικόνα
διάλυσης.
Απαιτούμε κλιμάκωση, με πρώτο σταθμό την Παρασκευή 15 Φλεβάρη, που ο
πρωθυπουργός των σκανδάλων και της επιβράβευσης της εισφοροδιαφυγής,
θα παρουσιάσει τα σχέδιά του για τη διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος.
Απαιτούμε έκτακτη γενική συνέλευση της ΕΣΗΕΑ, σύγκλιση του μικτού με
αντίστοιχη ατζέντα, ενεργοποίησή του σαν απεργιακή επιτροπή, όπως
προβλέπει και το καταστατικό και οργάνωση γενικών συνελεύσεων στους
χώρους δουλειάς.


Υ.Γ. Διαδηλώσαμε με συνθήματα όπως "συνδικάτο τύπου ενωτικό, πάρτε
τώρα πίσω το ασφαλιστικό", "Οχι στων ταμείων τη ληστεία, στείλτε την
κυβέρνηση στην ανεργία", "άκου το καλά Φανούλα Πετραλιά, άσε των
ταμείων τα λεφτά", "δουλεύουμε σκληρά και θέλουμε βαρέα, εμείς δεν
παντρευτήκαμε τη Μάρα Ζαχαρέα", "τίποτα τίποτα δε μας σταματά,
ασφάλιση θα πάρουμε με τον τσαμπουκά", "θα γίνει του Γιαννίτση, θα
γίνει πανικός, κλιμάκωση αγώνα, συντονισμός", "Μαγγίνα, Μαγγίνα, μας
έλειψες πολύ, γι αυτό και θα σου στείλουμε παρέα τη Φανή".


Υ.Γ.2 μεταγλωτισμένες ειδήσεις στα ελληνικά από τον SKY και περιγραφή
του αγώνα της ΑΕΚ από το MEGA (ναι εκεί που δουλεύει ο πρόεδρος της
ΕΣΗΕΑ). Ντροπή και αίσχος και για την απεργοσπασία και για τους
ΑΝΙΚΑΝΟΥΣ της ΕΣΗΕΑ που ηθελημένα δεν ενεργοποιούν το μικτό σαν
απεργιακή επιτροπή.

Επιστροφή στην Αθήνα,

Περίπου 13 ώρες στο αεροπλάνο και προσγειώθηκα στη Μαδρίτη. Έφυγα από το Μπουένος Aιρες στις 12 τα μεσάνυχτα και έφτασα στην πρωτεύουσα της Ισπανίας στις 7 το απόγευμα.Το βιολογικό μου ρολόι δείχνει 6 ώρες πίσω, δηλαδή ώρα Αργεντινής. Μου πήρε τρεις μέρες να συνηθίσω την ευρωπαϊκή ώρα. Καμία άλλη παρενέργεια!
Λίγο στις τιμές σοκαρίστηκα, αλλά όχι τόσο όσο όταν έφτασα στην Αθήνα. Από το κέντρο της Μαδρίτης, όπου ήπια έναν πρωινό καφέ με 1.80 ευρώ, πήρα το μετρό και με 0,70 λεπτά ήμουν στο αεροδρόμιο για την πτήση μου προς το «Ελευθέριος Βενιζέλος».
Στην Αθήνα πλήρωσα 6 ευρώ για να πάω με το μετρό από το αεροδρόμιο στο κέντρο της ελληνικής πρωτεύουσας. Εκεί με περίμεναν κάποιοι φίλοι μου. Σε ένα απλό καφέ κοντά στην Ερμού (κεντρικός δρόμος στο Σύνταγμα) πλήρωσα τον καφέ, χωρίς καν ένα ποτήρι νερό, 4,50 ευρώ. Τρόμαξα! Με έπιασε το παράπονο. Η κίνηση στο δρόμο, τα κορναρίσματα, άνθρωποι που φώναζαν και έβριζαν. ʼρχισα πάλι να γκρινιάζω. Μου ήρθε να πάρω το σάκο μου και να ξαναφύγω, πριν οι εικόνες της πραγματικότητας διαβρώσουν την πατρίδα που πεθύμησα.
Ο οργανισμός μου, από άμυνα, διέγραψε ό,τι έζησα τους προηγούμενους μήνες στη Λατινική Αμερική. Μέχρι το βράδυ είχα ξοδέψει 50 ευρώ, απλώς για τρεις μπίρες και ένα πιάτο φαγητό.
Ενημερωτικά να σας αναφέρω ότι από τις πέντε χώρες της Νότιας Αμερικής, η Βραζιλία είναι η ακριβότερη χώρα. Οι τιμές σε σχέση με την Ισπανία είναι περίπου δύο με τρεις φορές χαμηλότερες. Αδυνατώ να κάνω τη σύγκριση με ελληνικές τιμές, γιατί θα τρελαθώ ακόμη περισσότερο.
Η Χιλή είναι ελάχιστα φθηνότερη. Αν χρειάζεσαι, για ένα μήνα για παράδειγμα, 1.200 ευρώ στη Βραζιλία, στη Χιλή θέλεις 1.100. Στην Ουρουγουάη 650, στην Αργεντινή 500 και στην Παραγουάη 350. Παραδεισένιες τιμές…Και φανταστείτε ότι στη Βολιβία ή το Περού είναι ακόμη φθηνότερα. Παρατηρώντας τον πλούτο των νεοκλασικών κτιρίων της Μαδρίτης συνειδητοποίησα ότι τα περισσότερα χτίστηκαν με χρήματα δανεικά κι αγύριστα από τη Λατινική Αμερική. Οι κατακτητές του νέου κόσμου πήραν ό,τι χρυσό βρήκαν, ολοκλήρωσαν την οικονομική τους αφαίμαξη κι έφυγαν. Παράτησαν τους Λατινοαμερικάνους στην τύχη τους.
Δεν ήξερα αν έπρεπε να θαυμάσω ή να ντρέπομαι ως Ευρωπαίος για τα μεγαλοπρεπή παλάτια. Οι εικόνες από την οικονομική εξαθλίωση των χωρών που επισκέφθηκα, είναι ακόμη έντονες στο μυαλό μου. Οι συγκρίσεις αναπόφευκτες.
Παρά, όμως, τον πλούτο και τον «πολιτισμένο» τρόπο ζωής, παρατηρώντας τους ανθρώπους, χαμογέλασα. Στη Μαδρίτη όλοι τρέχουν κοστουμαρισμένοι με ένα κινητό στο χέρι. Το στρες σε προσπερνά. Φαντάστηκα τους Λατινοαμερικάνους, χαλαρούς, να απολαμβάνουν τη ζωή τους, λες και είχαν όλα τα πλούτη του κόσμου. . . Η ευτυχία δεν αγοράζεται, τελικά, με παλάτια και κινητά.

Το ταξίδι συνεχίζεται,
πάρε ένα σάκο κι έλα. . .


δείτε περισσότερα στην Ιστοσελίδα: http://www.godimitris.gr/

Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2008

Με συντριπτική πλειοψηφία: O Αλέξης Τσίπρας νέος πρόεδρος του Συνασπισμού



Ο Αλέξης Τσίπρας εξελέγη πρόεδρος του Συνασπισμού με συντριπτική πλειοψηφία έναντι του Φώτη Κουβέλη. Σε εξέλιξη βρίσκεται η καταμέτρηση των ψήφων για τη νέα Κεντρική Επιτροπή. «Πρόκειται για εντολή ενότητας, αισιοδοξίας και αγώνα» δήλωσε ο νέος πρόεδρος.
Διαβάστε Επίσης:
Υπέρ εναλλακτικής κυβέρνησης με επίκεντρο την Αριστερά τάσσεται ο ΣΥΝ
Καιροσκοπική και αφερέγγυα δύναμη ο ΣΥΝ, λέει η Αλέκα Παπαρήγα

από το .in.gr

Ερευνα μεγάλης κλίμακας: Ελληνες πενηντάρηδες σε κρίση

Της ΑΥΡΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ*
Η τρίτη ηλικία στη χώρα μας παρουσιάζει, όμως, τα χαμηλότερα ποσοστά μελαγχολίας.
Να είσαι Ελληνας και να γερνάς στην Ελλάδα, σημαίνει ότι έχεις πολύ περισσότερες πιθανότητες από τους πολίτες έντεκα ευρωπαϊκών χωρών να είσαι φτωχός και άρρωστος, αν και αισιόδοξος.
*Οι Ελληνες άνω των 50 ετών είναι οι φτωχότεροι μεταξύ των ευρωπαίων συνομηλίκων τους. Κατέχουν τα πρωτεία στον συνδυασμό αρρώστιας και φτώχειας. Οι 9 στους 10 από 50 έως 70 ετών με άσχημη ή πολύ άσχημη υγεία είναι φτωχοί, έναντι 58,6% του μέσου ευρωπαϊκού όρου που συνδυάζει προβλήματα υγείας και ανέχεια.
*Παρ' όλα αυτά η τρίτη ηλικία δεν χάνει εύκολα το χαμόγελό της. Η Ελλάδα παρουσιάζει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά μελαγχολίας στην Ευρώπη. Μία εικόνα που αλλάζει, πάντως, όσο οι Ελληνες μεγαλώνουν. Τότε ο αριθμός των μελαγχολικών ατόμων αυξάνεται με τον εντονότερο ρυθμό στην Ευρώπη και εξισώνεται με το μέσο ευρωπαϊκό όρο.

Ερευνα μεγάλης κλίμακας
* Οσον αφορά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η τρίτη ηλικία στις καθημερινές της δραστηριότητες, η χώρα μας βρίσκεται ανάμεσα στις τρεις ευρωπαϊκές χώρες με τις χειρότερες επιδόσεις, μετά την Ισπανία και το Βέλγιο. Στην ηλικιακή ομάδα άνω των 75 ετών το ποσοστό των ατόμων που δυσκολεύονται στην καθημερινή τους ζωή είναι πολύ υψηλότερο από το μέσο όρο, με την Ελλάδα να καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση.
Τα δεδομένα προέρχονται από τη μεγαλύτερη έρευνα για την τρίτη ηλικία που χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε 11 χώρες, στις οποίες περιλαμβάνεται και η Ελλάδα και αφορούν 31.000 ανθρώπους. Το δεύτερο κύμα συλλογής δεδομένων θα συμπεριλάβει δύο επιπλέον χώρες, την Τσεχία και την Πολωνία, διευρύνοντας τις δυνατότητες της έρευνας SHARE στην κατανόηση των κοινωνικών και όχι μόνο παραμέτρων που αφορούν τον πληθυσμό 50+ στην Ευρώπη.
Ενα από τα ερωτήματα στα οποία καλείται να απαντήσει η έρευνα, είναι εάν υπάρχει συσχέτιση ανάμεσα στην κατάσταση φυσικής και ψυχικής υγείας και στην οικονομική άνεση.
«Υπάρχει και είναι έντονη», επισημαίνει η επιστημονική υπεύθυνη της έρευνας για την Ελλάδα, καθηγήτρια του Παντείου Πανεπιστημίου Αντιγόνη Λυμπεράκη. «Τα άτομα με κακή υγεία είναι συνήθως φτωχότερα από εκείνα με καλή υγεία. Στο σύνολο των χωρών, τα άτομα με καλή υγεία απολαμβάνουν οικονομική άνεση (κατά 67%), ενώ όσοι έχουν άσχημη υγεία υπολείπονται κατά 25 μονάδες σε οικονομική άνεση. Τα ποσοστά αυτά είναι εντονότερα στην Ελλάδα. Η εικόνα δεν είναι ομοιόμορφη σε όλες τις χώρες, αλλά η σχέση κακής υγείας και κακής οικονομικής κατάστασης είναι ορατή διά γυμνού οφθαλμού».
Οπως μας αναφέρει η κ. Λυμπεράκη, «η σχέση κακής φυσικής-ψυχολογικής υγείας και κακής οικονομικής κατάστασης είναι ένα εύρημα που επαναλαμβάνεται σε όλες τις χώρες, σε άλλες περισσότερο σε άλλες λιγότερο, ασχέτως των συστημάτων υγείας και κοινωνικής προστασίας αλλά και του οικονομικού και κοινωνικού επιπέδου διαβίωσης. Ποιο όμως από τα δύο έρχεται πρώτο; Η κακή οικονομική κατάσταση ή η κακή υγεία; Η ερευνήτρια μας λέει: «Μπορεί μια ασθένεια να μειώνει τη δυνατότητα εργασίας, να προσθέτει δαπάνες και να οδηγεί στα οικονομικά προβλήματα. Εξίσου πιθανό όμως είναι η κακή οικονομική κατάσταση και ιδιαίτερα "η επίμονη φτώχεια" να επιβαρύνουν την υγεία και να δημιουργούν τάσεις κατάθλιψης».
Οπως εξηγεί, «μια δειγματοληπτική έρευνα που εξετάζει την κατάσταση σε μια χρονική στιγμή δεν μπορεί να διακρίνει ποιο από τα δύο έρχεται πρώτο. Μπορεί να διαπιστώσει τη συσχέτιση -όπως μια φωτογραφία δείχνει μια κατάσταση χωρίς να ξέρουμε τι προηγήθηκε. Για να απαντήσουμε στο ερώτημα του τι έρχεται πρώτο, απαιτούναι στοιχεία των ιδίων ατόμων σε δύο διαφορετικές χρονικές στιγμές».

Χαμηλό οικογενειακό εισόδημα
Η Αντιγόνη Λυμπεράκη αναφέρει ότι τα στοιχεία της έρευνας επιβεβαιώνουν ότι οι ηλικιωμένοι στην Ελλάδα είναι οι φτωχότεροι στην Ευρώπη των 11 χωρών του δείγματος, ακόμα και αν η κακή κατάσταση της υγείας τους δεν τους «τιμωρεί» αναλογικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αξίζει επίσης να τονιστεί ότι μεταξύ των χωρών του δείγματος η Ελλάδα εμφανίζει το χαμηλότερο ποσοστό νοικοκυριών που έχουν τη δυνατότητα να τα βγάζουν πέρα σχετικά εύκολα ή εύκολα με βάση το συνολικό οικογενειακό εισόδημα.
Η ψυχική υγεία δεν είναι παντού η ίδια και εμφανίζει σαφή τάση επιδείνωσης καθώς οι άνθρωποι γερνούν.
Η καθηγήτρια αναφέρει ότι «η τάση προς τη μελαγχολία είναι εντονότερη για τα άτομα που ζουν μόνα τους, ενώ συγκριτικά καλύτερη εικόνα ως προς τα ποσοστά μελαγχολίας, σε σχέση με τη διαδικασία της γήρανσης, εμφανίζεται στη Σουηδία, στη Δανία και στην Αυστρία».

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 10/02/2008

ΜΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Dionisis Vitsos ΑΘΗΝΑ               ΜΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ         «Ο Μπαϊρακτάρης, εξαπέλυσε αποσπάσμα...