............................................................ Διαδικτυακή Εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση για τον πολίτη
__________________________________________________________________________________________________________________
... * Εβδομαδιαία ειδησεογραφική, Eφημερίδα από το 1993 * Σύμβουλος Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής, - email: athenspress1@gmail.com
__________________________________________________________________________________________________________________

*

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..."Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό.Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη................................................................ Νίκος Μπελογιάννης [1915-1952]
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2008

Κλοπές, φόνους, ναρκωτικά, αιμομιξίες και άλλες αμαρτίες κρύβουν οι ψυχές των πιστών...


Τριάντα εξομολογητές ομολογούν
Της ΝΑΝΤΙΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ

Εγκλήματα κάθε είδους που δεν φτάνουν ποτέ στη Δικαιοσύνη εκμυστηρεύονται στους πνευματικούς άνθρωποι πιστοί και λιγότερο πιστοί, που καταφεύγουν στην εξομολόγηση για να «βγάλουν» από πάνω τους πράξεις που διώκονται ποινικά: Φόνους εκούσιους και ακούσιους, ευθανασίες, αιμομιξίες, βιασμούς και σοβαρές κλοπές.

Κλοπές, φόνους, ναρκωτικά, αιμομιξίες και άλλες αμαρτίες κρύβουν οι ψυχές των πιστών. Συνήθως βεβαίως ομολογούν κάποιο σοβαρό έγκλημα όταν αυτό έχει παραγραφεί, ώστε να είναι σίγουροι ότι δεν θ' αντιμετωπίσουν νομικές κυρώσεις και παράλληλα θα «εφησυχάσουν» τη συνείδησή τους. Δεκάδες πάλι, ζητούν διέξοδο και λύση για μικρότερες παραβάσεις: Ναρκωτικά, κλεπτομανία, μικροκλοπές, απάτες, άσκηση βίας και επαγγελματική πορνεία.Ορισμένοι τέλος επιθυμούν να... προλάβουν τις ενοχές τους παίρνοντας την ευχή του πνευματικού για κάποια προμελετημένη πράξη τους. Αμαρτία εξωμολογημένη ουκ έστιν αμαρτία...Στο πλαίσιο μιας πρωτότυπης έρευνας που διενήργησε ο τομέας Εγκληματολογίας του Πάντειου Πανεπιστημίου, υπό την εποπτεία του καθηγητή Αν. Μαγγανά, τριάντα πνευματικοί από διάφορες εκκλησίες της Αθήνας μίλησαν για τις εμπειρίες τους.

*Το 68% των ερωτώμενων είπε ότι το πρόβλημα που καλείται να αντιμετωπίσει συχνότερα είναι η χρήση ναρκωτικών από τους πιστούς και οι κλοπές που διαπράττουν (64%) τις περισσότερες φορές λόγω ανέχειας.
*Δείχνουν ανήσυχοι για τις διαστάσεις που έχει προσλάβει η οικογενειακή βία: Περισσότεροι από τους μισούς αναφέρουν περιστατικά κακοποίησης ηλικιωμένων, της συζύγου, αλλά και των γονέων προς τα παιδιά τους.

*Οι 5 στους 30 δηλώνουν ότι γνωρίζουν περιπτώσεις εκούσιου φόνου και συνεργίας σε δολοφονική απόπειρα, όμως δεν αποκαλύπτουν λεπτομέρειες!
*Οι πνευματικοί επισημαίνουν ότι «συχνά προσφεύγουν στην εξομολόγηση άτομα που σκότωσαν ακούσια και δεν προέβησαν σε καμία ενέργεια σωτηρίας των θυμάτων τους». Το 15% έχει αντιμετωπίσει βιαστές.

*Στις περιπτώσεις σοβαρών αδικημάτων προτρέπουν τους εξομολογούμενους να παραδοθούν στις αρχές. Δεν τους καταδίδουν παρά μόνο σε ακραίες περιπτώσεις, όταν λόγου χάρη απειλείται το κοινωνικό σύνολο.
*Αρκετοί ιερωμένοι όταν έρχονται «πρόσωπο με πρόσωπο» με εγκληματίες δείχνουν κατανόηση, επιείκεια και συγκατάβαση: «Αν για να τους νουθετήσεις επιβάλλεις διακοπή από την εκκλησιαστική ζωή, για κάποιο διάστημα τους χάνεις. Εγώ λέω: "έλα πάλι να τα ξαναπούμε" και με αυτό τον τρόπο παρατηρώ την πρόοδό τους», λέει ένας πνευματικός.
*Στον αντίποδα, κληρικοί αδιάλλακτοι που με τη συμπεριφορά τους ακυρώνουν τον ίδιο τους το ρόλο. Σε κεντρική εκκλησία ο ιερέας έδιωξε ...διαολοστέλνοντας έναν ναρκομανή, που πήγε να ζητήσει έλεος και βοήθεια.

1η ΜΑΡΤΥΡΙΑ: «Δεν χωράει το μυαλό σου τι γίνεται στον κόσμο και τι έχω ακούσει αυτά τα 43 χρόνια που εξομολογώ. Ναι, μου έχουν εξομολογηθεί σοβαρά εγκλήματα. Μία γυναίκα αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα εξαιτίας της άρρωστης μάνας της. Η κατάσταση αυτή προκαλούσε γκρίνια, τα παιδιά της αντιδρούσαν άσχημα και το σπιτικό όδευε προς διάλυση. Μέχρι που η γυναίκα αυτή, κατά το διάστημα νοσηλείας της ηλικιωμένης μάνας της πήρε την πρωτοβουλία να της κάνει ευθανασία με ένεση. Για να τη λυτρώσει και να λυτρωθεί. Χωρίς περιττά λόγια, της είπα ότι πρέπει να καταλάβει το σφάλμα της. Σε δύσκολες περιπτώσεις, πριν δώσω συμβουλές ρωτάω άλλους εξομολόγους, κυρίως δε τον πνευματικό μου».

2η ΜΑΡΤΥΡΙΑ: «Είμαι 40 χρόνια ιερέας, εκ των οποίων τα 35 και εξομολόγος.

Εχω ακούσει πολλά όπως φαντάζεσαι. Δεν είναι λίγες οι φορές που μου εξομολογούνται φόνους χωρίς προμελέτη. Πρόσφατα, ένας γιατρός μου είπε ότι εξαιτίας δικού του λανθασμένου χειρισμού κάποιος ασθενής πέθανε. Δεν τον προέτρεψα να παραδοθεί. Ο σκοτωμένος δεν μπορεί να γυρίσει πίσω. Σκοπός είναι να σωθεί η ψυχή του παραβάτη, να μετανοήσει και να κλάψει αληθινά γι' αυτό που έκανε».

3η ΜΑΡΤΥΡΙΑ: «Εξομολογώ τακτικά χίλια άτομα.

Ερχονται και μου λένε ότι τους πιάνει μανία για να κλέψουν, κυρίως μέσα σε σουπερμάρκετ.

Σε τέτοιους χώρους τα αφεντικά "κατακλέβουν" πρώτα τους υπαλλήλους, αφού με το να τους πληρώνουν ελάχιστα τους εκμεταλλεύονται. Για παράδειγμα, κάποιος υπάλληλος είχε πάρει ένα απορρυπαντικό για το σπίτι του. Τον έπιασαν και τον απέλυσαν. Για μένα καλά κάνουν».

4η ΜΑΡΤΥΡΙΑ: «Θυμάμαι ότι κάποιος μου είχε εκμυστηρευτεί σεξουαλική παρενόχληση παιδιού από συγγενικό του πρόσωπο. Κατάφερα να βρω τον συγγενή, έναν ξάδερφο αν θυμάμαι καλά, και να επικρίνω με σφοδρότητα τη συμπεριφορά του. Εφτασα σε σημείο να τον απειλήσω. Εκείνος ποτέ δεν παραδέχτηκε την πράξη του. Φοβήθηκα ότι μπορεί να κάνει και χειρότερα, οπότε συμβούλευσα τον ανήλικο να αραιώσει επαφές. Ακόμη φοβάμαι».

* «Η εξομολόγηση μπορεί, σε μεγάλο βαθμό, να λειτουργήσει προληπτικά στην τέλεση εγκλημάτων», εξηγεί ο Γ. Καζάζης, υποψήφιος διδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου που εκπόνησε την έρευνα για τον «εγκληματο-προληπτικό ρόλο της εξομολόγησης».

**Οι περισσότεροι απ' τους ιερωμένους ήταν επιστήμονες. Θεολόγοι, νομικοί, ψυχίατροι, γιατροί, κοινωνιολόγοι και αντιμετώπισαν την ιδιότητά τους, ως εξομολόγων, υπό το πρίσμα των επιστημών που είχαν σπουδάσει.
ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 21/12/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Dionisis Vitsos ΑΘΗΝΑ               ΜΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ         «Ο Μπαϊρακτάρης, εξαπέλυσε αποσπάσμα...