............................................................ Διαδικτυακή Εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση για τον πολίτη
__________________________________________________________________________________________________________________
... * Εβδομαδιαία ειδησεογραφική, Eφημερίδα από το 1993 * Σύμβουλος Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής, - email: athenspress1@gmail.com
__________________________________________________________________________________________________________________

*

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..."Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό.Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη................................................................ Νίκος Μπελογιάννης [1915-1952]
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2008

Κάτω από τα όρια της φτώχιας ζει ένα στα τέσσερα ελληνόπουλα


Αναποτελεσματικές οι ελληνικές δράσεις για την καταπολέμηση της φτώχιας, σύμφωνα με τον ευρωπαίο επίτροπο Κοινωνικών Υποθέσεων


Ένα στα τέσσερα παιδιά στην Ελλάδα ζει κάτω από τα όρια της φτώχιας, ενώ ως προς το ύψος και την αποτελεσματικότητα των κοινωνικών δαπανών για την καταπολέμηση της φτώχιας, η Ελλάδα εμφανίζει από τις πιο χαμηλές επιδόσεις στην Ευρώπη.
Τα στοιχεία προέρχονται από έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ταέδωσε στη δημοσιότητα ο αρμόδιος επίτροπος κοινωνικών υποθέσεων Βλαντιμίρ Σπίντλα, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ, Δημήτρη Παπαδημούλη.
Το ποσοστό των παιδιών στην Ελλάδα που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχιας ανέρχεται στο 23%, τη στιγμή που το αντίστοιχο ποσοστό στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπολογίζεται στο 19%. Ο ευρωπαίος επίτροπος Βλαντιμίρ Σπίντλα επισημαίνει ότι τα βασικά αίτια της παιδικής φτώχιας στην Ελλάδα είναι συνήθως ότι δεν εργάζονται και οι δυο γονείς - ιδιαίτερα οι μητέρες - αλλά ακόμα και όταν εργάζονται αμείβονται με πολύ χαμηλό μισθό.
«Παρά το γεγονός ότι το ποσοστό των παιδιών που ζουν σε νοικοκυριά ανέργων είναι χαμηλό, τα ποσοστά των οικογενειών φτωχών εργαζομένων είναι πολύ υψηλά», αναφέρει ο Ευρωπαίος Επίτροπος και εξηγεί πως οι οικογένειες φτωχών εργαζομένων είναι εκείνες όπου είτε δεν εργάζονται και οι δύο γονείς, είτε εργάζονται και οι δύο αλλά έχουν ιδιαίτερα χαμηλά εισοδήματα.
Η Ελλάδα εμφανίζει από τα χαμηλότερα ποσοστά νοικοκυριών όπου εργάζονται και οι δύο σύζυγοι, μαζί με τηνΙσπανία, την Ιταλία, το Λουξεμβούργο και την Πολωνία. Ταυτόχρονα, στη χώρα μας εμφανίζονται τα υψηλότερα ποσοστά φτώχιας σε οικογένειες όπου εργάζονται και οι δύο γονείς, αλλά με πολύ χαμηλό εισόδημα (φαινόμενο που εντοπίζεται επίσης στην Ισπανία, τη Λιθουανία, την Πορτογαλία και την Πολωνία).
Σύμφωνα με παλαιότερα στοιχεία που είχε δώσει ο κ. Σπίντλα, το 20% των ελλήνων πολιτών διαβιούν κάτω από το επίσημο όριο της φτώχιας –αναγκάζονται δηλαδή να ζουν με λιγότερα από 500 ευρώ το μήνα- τη στιγμή που ο αντίστοιχος κοινοτικός μέσος όρος υπολογίζεται στο 16%.
Ο ευρωπαίος επίτροπος εμφανίζεται επίσης επικριτικός ως προς το χαμηλό ύψος και την υψηλή αναποτελεσματικότητα των κοινωνικών δαπανών για την καταπολέμηση της φτώχιας στην Ελλάδα. Στην απάντηση του στο σχετικό ερώτημα του κ. Παπαδημούλη επισημαίνει ότι «η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να χαράξει ολοκληρωμένες στρατηγικές με σκοπό την καλύτερη στήριξη του οικογενειακού εισοδήματος, τόσο εντός όσο και εκτός εργασίας, και τη διευκόλυνση της πρόσβασης σε ποιοτικές θέσεις εργασίας, ιδίως για τα μέλη του νοικοκυριού που έχουν το δευτερεύον εισόδημα».
Σχολιάζοντας τα στοιχεία που έδωσε ο ευρωπαίος επίτροπος, ο κ. Παπαδημούλης δήλωσε ότι «οι ισχυρισμοί της ΝΔ περί «ισχυρού κοινωνικού κράτους» και «κοινωνικής συνοχής» κονιορτοποιούνται από τα δεδομένα».

Λαμπρινή Σταμάτη*
*από την εφημ. ΤΑ ΝΕΑ 6.10.08

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Dionisis Vitsos ΑΘΗΝΑ               ΜΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ         «Ο Μπαϊρακτάρης, εξαπέλυσε αποσπάσμα...