............................................................ Διαδικτυακή Εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση για τον πολίτη
__________________________________________________________________________________________________________________
... * Εβδομαδιαία ειδησεογραφική, Eφημερίδα από το 1993 * Σύμβουλος Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής, - email: athenspress1@gmail.com
__________________________________________________________________________________________________________________

*

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..."Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό.Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη................................................................ Νίκος Μπελογιάννης [1915-1952]
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2008

Η ΔΕΗ έγινε κερδοσκοπική και χαρατσώνει τους καταναλωτές

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Ενώσεων Καταναλωτών:
ΒΙΟΖΩ, ΙΝΚΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ΙΝΚΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ, ΝΕΟ ΙΝΚΑ
Απαίτησαν να μη συζητηθεί η συλλογική αγωγή των καταναλωτικών οργανώσεων ενάντια στις αυξήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος

Οι Μάσκες έπεσαν

Η ΔΕΗ έγινε κερδοσκοπική και χαρατσώνει τους καταναλωτές
Παρέμβαση υπέρ της κερδοσκοπικής ΔΕΗ Α.Ε. έκανε την περασμένη Δευτέρα το Ελληνικό Δημόσιο στο δικαστήριο, που συζητούσε την συλλογική αγωγή τεσσάρων καταναλωτικών Ενώσεων ενάντια στην ληστρική αύξηση κατά 30% που επέβαλε η ΔΕΗ στους καταναλωτές του ηλεκτρικού ρεύματος την τελευταία περίοδο.
Αυτό απόδειξε πια περίτρανα ότι παρά την «ιδιωτικοποίηση» της ΔΕΗ, το κράτος παρεμβαίνει δυναμικά για να ωθήσει κερδοσκοπικά την πάλαι ποτέ κοινωνικού χαρακτήρα εταιρεία.
Με την δικαιολογία της αύξησης της τιμής του πετρελαίου κράτος και ΔΕΗ προχώρησαν σε χρεώσεις, οι οποίες είναι υπέρογκες και δυσβάσταχτες για τα ελληνικά νοικοκυριά, που ήδη βάλλονται από μαζικές αυξήσεις παρεχομένων υπηρεσιών και προϊόντων.
Όμως η συμμετοχή του πετρελαίου στο κόστος της ΔΕΗ είναι πολύ μικρή και δεν συνάδει με την κινητικότητα των ιδιωτών που δημιουργούν κερδοφόρες μονάδες με υδρογονάνθρακες, παρά την πολύ χαμηλή τιμή κάτω του κόστους, που αγοράζουν οι μεγάλοι καταναλωτές το ρεύμα από την ΔΕΗ.
Αυτό επιβεβαιώνεται ακόμη περισσότερο από την ελάχιστη ανάπτυξη της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.
Ποιοί είναι οι πραγματικοί λόγοι;
Αυτοί οι ιδιώτες παραγωγοί ενέργειας, παρά το μικρό τους κόστος, θέλουν μεγάλη τιμή πώλησης για να έχουν και μεγάλα κέρδη. Δεν μπορούν όμως να το πετύχουν με την ΔΕΗ κοινωνική, μια και σήμερα σχεδόν μονοπωλεί την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.
Θέλουν την ΔΕΗ κερδοσκοπική. Θέλουν την αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος να την πραγματοποιήσει η ΔΕΗ, η αγαπημένη εταιρεία των ελλήνων καταναλωτών, πριν πωληθεί.
Αυτό όμως είναι απαράδεκτο από μια εταιρεία που μονοπωλιακά διαμορφώνει τις τιμές ενός βασικού κοινωνικού αγαθού και από τους κρατικούς φορείς που την καθοδηγούν. Οι ίδιοι φορείς κρατούν με ευλάβεια σε πολύ χαμηλά επίπεδα τις αυξήσεις των εισοδημάτων των καταναλωτών.
Δεν μπορούμε άλλο να υπομείνουμε τις αυξήσεις των τιμών και την καθίζηση των εισοδημάτων μας!
Απαιτούμε:
√ Να αποσυνδεθούν άμεσα οι αυξήσεις στην τιμή πώλησης του ηλεκτρικού ρεύματος από την ΔΕΗ από το πετρέλαιο στους οικιακούς καταναλωτές, στους αγρότες και στους βιοτέχνες. Να αρθούν αυτές που έγιναν από την 1/12/2007. Να αυξηθεί η τιμή πώλησης του ηλεκτρικού ρεύματος στους μεγάλους καταναλωτές πάνω από το κόστος παραγωγής του.
√ Οι ετήσιες αυξήσεις της τιμής πώλησης του ηλεκτρικού ρεύματος από την ΔΕΗ στους οικιακούς καταναλωτές, στους αγρότες και στους βιοτέχνες, να μην ξεπερνούν τον πληθωρισμό.
√ Να αναπτυχθεί με πιό εντατικούς ρυθμούς η αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από την ΔΕΗ. Να δοθούν επιπλέον κίνητρα γι’ αυτό από την πολιτεία
√ Να επιδοτηθεί κατά 50% στα κτίρια η εγκατάσταση παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Να μειωθεί σε 4,5% ο ΦΠΑ όλων των μηχανημάτων και εξαρτημάτων παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
√ Να υποχρεωθούν όλα τα νέα κτίρια να παράγουν και να αυτοκαταναλώνουν ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Καλούμε όλους τους καταναλωτές σε εγρήγορση στις 20 Οκτωβρίου 2008, που θα γίνει ξανά το δικαστήριο.
Αθήνα, 24 Σεπτεμβρίου 2008
Οι Ενώσεις Καταναλωτών:
ΒΙΟΖΩ
ΙΝΚΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΙΝΚΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
ΝΕΟ ΙΝΚΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Dionisis Vitsos ΑΘΗΝΑ               ΜΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ         «Ο Μπαϊρακτάρης, εξαπέλυσε αποσπάσμα...