............................................................ Διαδικτυακή Εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση για τον πολίτη
__________________________________________________________________________________________________________________
... * Εβδομαδιαία ειδησεογραφική, Eφημερίδα από το 1993 * Σύμβουλος Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής, - email: athenspress1@gmail.com
__________________________________________________________________________________________________________________

*

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..."Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό.Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη................................................................ Νίκος Μπελογιάννης [1915-1952]
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Κυριακή 29 Ιουνίου 2008

Ενας στους δύο Ελληνες δεν θα κάνει διακοπές



2 δισ. ευρώ «μαύρη τρύπα» στον τουρισμό...
Ολα τα στοιχεία δείχνουν 7% λιγότερες αφίξεις.


Σε ελεύθερη πτώση, που σε νούμερα μεταφράζεται σε μείωση περίπου 7% όσον αφορά τις αφίξεις και με λιγότερα έσοδα κατά τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ φαίνεται να κινείται φέτος η τουριστική κίνηση στη χώρα μας. Η κατάσταση όπως διαμορφώνεται τώρα, θυμίζει πολύ έντονα τις δύσκολες μέρες του καλοκαιριού του 2004: Οι αφίξεις ήταν μειωμένες, οι Ελληνες λόγω Ολυμπιακών είχαν περιορίσει τις διακοπές τους και ξενοδόχοι και ταξιδιωτικοί πράκτορες ανακοίνωναν ειδικές προσφορές και εκπτώσεις ακόμη και για τον Αύγουστο.


Στο παρά πέντε
Οσο για τους ταξιδιωτικούς πράκτορες ενδέχεται να καταφύγουν σε μεγάλες προσφορές της τελευταίας στιγμής, σε περίπτωση που τα πακέτα που διαθέτουν μείνουν... αδιάθετα.

Η κρίση στον τουρισμό δείχνει σύμφωνα με τις κρατήσεις, να υποχωρεί προς τα τέλη Ιουλίου, αλλά και πάλι η περίοδος των 40 αυτών ημερών, μέχρι τις πρώτες μέρες του Σεπτέμβρη, δεν αρκεί για να καλύψει τις απώλειες από την αρχή του χρόνου.

Μεγάλο μερίδιο ευθύνης για τις μειωμένες αφίξεις αλλοδαπών τουριστών έχουν η οικονομική ύφεση που επικρατεί σε όλη την Ευρώπη και το σκληρό ευρώ έναντι των υποτιμημένων δολαρίου και λίρας. Γεγονότα που είτε τους υποχρεώνουν να μείνουν στην πατρίδα τους για διακοπές είτε τους στρέφουν σε πιο οικονομικά προσιτούς προορισμούς, όπως η Τυνησία, το Μαρόκο, η Τουρκία ακόμη και η Καραϊβική. Δεν είναι τυχαίο ότι η Τυνησία σημειώνει αύξηση μέχρι στιγμής στις αφίξεις κατά 10%, ενώ η γειτονική μας Τουρκία αυξάνει τους επισκέπτες της κατά 12%.

Για τη μείωση του εσωτερικού τουρισμού φέτος οι μισοί Ελληνες δεν θα πάνε διακοπές-, υπεύθυνη φαίνεται να είναι η ακρίβεια, τόσο στο καθημερινό κόστος ζωής όσο και σε αυτή καθ αυτή την τουριστική δαπάνη, που επιβαρύνεται έξτρα από τα αυξημένα μεταφορικά έξοδα και τα ημερήσια έξοδα στον τόπο των διακοπών.

Σε πολλές πλέον περιπτώσεις τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια για τη μετακίνηση μιας ολόκληρης οικογένειας κινούνται σε απαγορευτικά επίπεδα, με αποτέλεσμα πλέον είτε να επιλέγει έναν πιο κοντινό νησιωτικό προορισμό με σαφώς μειωμένο χρόνο διακοπών, είτε τελικώς να επιλέγουν προορισμούς εντός της ηπειρωτικής Ελλάδας, αποφεύγοντας έτσι τα μεγάλα κόστη των μετακινήσεων.

Είναι χαρακτηριστικό, όπως προκύπτει από τις ισχύουσες σήμερα τιμές των εισιτηρίων, ότι τα χρήματα που χρειάζεται να ξοδέψει μια τετραμελής οικογένεια για να ταξιδέψει μόνο ακτοπλοϊκώς μετ επιστροφής σε κάποιο μακρινό νησί του Αιγαίου, σχεδόν αρκούν για να καλύψουν το κόστος διαμονής της για ένα πενθήμερο σε κάποιο παραθαλάσσιο παραθεριστικό κέντρο στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Αν μια τετραμελής οικογένεια, θελήσει να ταξιδέψει μετ επιστροφής στην Κρήτη, παίρνοντας μαζί το αυτοκίνητο και πληρώνοντας για καμπίνα σε βραδινό δρομολόγιο, θα δαπανήσει 640 ευρώ. Για μια δε τριμελή οικογένεια με ΙΧ που θέλει να ταξιδέψει στη Ρόδο με συμβατικό πλοίο νέας τεχνολογίας σε αεροπορικές θέσεις, το κόστος υπερβαίνει τα 500 ευρώ, ενώ για ένα ζευγάρι με μοτοσικλέτα που θέλει να κάνει διακοπές στη Σαντορίνη επιλέγοντας να ταξιδέψει με ταχύπλοο, το κόστος αγγίζει τα 300 ευρώ.

Επιπλέον έξοδα
Αυξημένα είναι και τα ημερήσια έξοδα κατά τη διάρκεια των διακοπών. Υπολογίζοντας το κόστος για ομπρέλα και ξαπλώστρες στην παραλία, καφέ, χυμούς, σνακ και παγωτά, αυτομάτως δημιουργείται ένα κονδύλι ύψους τουλάχιστον 20 ευρώ το άτομο. Αν προσθέσουμε και ένα τουλάχιστον γεύμα, το μπάτζετ αυξάνεται επιεικώς άλλα 20 ευρώ.

Αλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι φέτος οι 50 στους 100 Ελληνες δεν θα κάνουν διακοπές, όταν το 2003, η αντιστοιχία ήταν 38 στους 100.

Τα άδεια δωμάτια «ρίχνουν» τις τιμές

ΚΩΣ
Προσφορές και Αύγουστο

Τα ακριβά ακτοπλοϊκά εισιτήρια, η μεγάλη διάρκεια του ταξιδιού και τα μη εκσυγχρονισμένα (με εξαίρεση της Blue Star) πλοία αποτρέπουν τους Ελληνες από το να πάνε για διακοπές στην Κω φέτος, σύμφωνα με τοπικούς παράγοντες. Οι ξενοδόχοι κάνουν ειδικές προσφορές (special offers) όλο τον Ιούλιο και διαπραγματεύονται τις τιμές για τον Αύγουστο, ευελπιστώντας να προσελκύσουν πελάτες. «Το σκληρό ευρώ και η υποτίμηση της αγγλικής λίρας αποθαρρύνουν τους ξένους να έρθουν στη χώρα μας οι οποίοι όπως και οι Ελληνες, στρέφονται σε προσιτούς προορισμούς όπως η Τυνησία, η Τουρκία, το Μαρόκο ακόμη και η Καραϊβική», υπογραμμίζει ο Νίκος Πουλίου, αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και πρώην πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Κω.

ΡΟΔΟΣ
Εγινε άγονη γραμμή

«Πέρα από το αυξημένο κόστος του ακτοπλοϊκού εισιτηρίου, δεν υπάρχουν συχνά δρομολόγια για να εξυπηρετηθούν οι τουρίστες», αναφέρει ο Βασίλης Μηναϊδης, πρόεδρος της τοπικής ένωσης ξενοδόχων. «Σε Κυκλάδες και Κρήτη τα δρομολόγια είναι πιο πυκνά απ ό,τι στα Δωδεκάνησα. Οπότε τι να σου κάνει από μόνο του το ξενοδοχείο και οι μειωμένες τιμές που ούτως ή άλλως έχει; Υπάρχουν άδειες κλίνες στο νησί και, όπως φαίνεται, το ποσοστό μείωσης του τουριστικού ρεύματος κατά 4% φέτος το πρώτο εξάμηνο του 2008 δύσκολα θα μπορέσει να ανατραπεί». Σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και δωμάτια του νησιού, οι τιμές ξεκινούν από 40 ευρώ το δίκλινο δωμάτιο ή στην κανονική τιμή του δωματίου με πρωινό ενσωματώνεται και ένα γεύμα (ημιδιατροφή).

ΛΕΣΒΟΣ
Δεν έχει ξεκινήσει η σεζόν

Δεν έχει «ανοίξει» ακόμη η τουριστική περίοδος για το νησί, σύμφωνα με τοπικούς παράγοντες. Υστερα από ένα Πάσχα με ιδιαίτερα χαμηλή κίνηση και έναν Μάιο, με μειωμένες αφίξεις τσάρτερ κατά 11,58%, τα πράγματα στο νησί είναι πολύ «κουμπωμένα», συγκρατημένα. «Θα είμαστε ευχαριστημένοι αν πιάσουμε τα περσινά επίπεδα. Οι αφίξεις από Αγγλία, Γερμανία και Αυστρία είναι μειωμένες», λέει ο Περικλής Αντωνίου, πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Λέσβου. Οι τιμές των καταλυμάτων στο νησί είναι οι ίδιες με αυτές προ τετραετίας σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες τους, ενώ υπάρχουν και πολλές προσφορές. Για όλο τον Ιούλιο οι τιμές θα κυμαίνονται από 40 έως 100 ευρώ στα ξενοδοχεία και από 30 έως 70 ευρώ στα ενοικιαζόμενα δωμάτια.

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
Πληρώνει τα ακριβά ναύλα

«Μειωμένη κατά 10% είναι η κίνηση τόσο των ξένων όσο και των Ελλήνων τουριστών στη Σαντορίνη. Μερίδιο ευθύνης σε αυτή την απώλεια φέρουν οι ακτοπλοϊκές εταιρείες», λέει ο Βαγγέλης Φύτρος, πρόεδρος των ξενοδόχων Σαντορίνης. «Η ανακοίνωση των δρομολογίων την τελευταία στιγμή δημιουργούν ένα μεγάλο μείον στο λανσάρισμα των πακέτων διακοπών στο εξωτερικό. Από την άλλη, οι υψηλές τιμές των ναύλων αποτρέπουν πολλούς Ελληνες υποψήφιους τουρίστες να μας επισκεφθούν». Στο καταλύματα υπάρχουν προσφορές και ενδεικτικά η διανυκτέρευση σε δίκλινο δωμάτιο ξενοδοχείου 3 αστέρων κοστίζει 40 ευρώ. «Κάντε έγκαιρα τις κρατήσεις σας και σίγουρα θα πετύχετε καλύτερη τιμή και προσφορές», λέει ο κ. Βαγγέλης Φύτρος.

ΜΥΚΟΝΟΣ
«Μένουν λιγότερες μέρες»

Κάμψη σε ποσοστό 5%, κυρίως όμως από ξένους τουρίστες, εμφανίζεται και στο κοσμοπολίτικο νησί των Κυκλάδων, τη Μύκονο. Οι Ελληνες επισκέπτες είναι αρκετοί, ωστόσο, σύμφωνα με τους τοπικούς παράγοντες, δεν μπορούν να καταμετρηθούν, εφόσον πηγαίνουν τόσο σε παραθεριστικές κατοικίες που έχουν οι ίδιοι ή φιλοξενούνται σε σπίτια συγγενών και φίλων. Οπως εκτιμούν οι ντόπιοι, το κόστος των εισιτηρίων για τη Μύκονο, το «ισοφαρίζουν» οι τουρίστες μειώνοντας κατά τι τις μέρες διαμονής τους ή τα έξοδα των διακοπών τους εκεί. «Οι τιμές στα καταλύματα του νησιού είναι καλύτερες και από πέρυσι, αρκεί ο ενδιαφερόμενος επισκέπτης να κάνει έρευνα αγοράς για να βρει εκπτώσεις και προσφορές», τονίζει ο πρόεδρος των τοπικών ξενοδόχων, Ανδρέας Φιορεντίνος.

ΚΡΗΤΗ
Χάνει μόνιμους τουρίστες

Ο Απρίλιος δεν δούλεψε, ο Μάιος πήγε έτσι και έτσι και ο Ιούνιος ήταν χωρίς κρατήσεις. Οσο για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο οι κρατήσεις είναι πολύ καλές αλλά, όπως υπογραμμίζουν οι Κρητικοί, δεν φθάνουν για να καλύψουν τις απώλειες. «Ελληνας τουρίστας μού εκμυστηρεύτηκε ότι είναι ερωτευμένος με τα Χανιά, αλλά δεν θα ξανάρθει διότι με τα λεφτά που ξοδέψει στα μεταφορικά θα μπορούσε άνετα να είχε πάει στην Ιταλία», αναφέρει ο Γιώργος Βουγιουκαλάκης, πρώην πρόεδρος της τοπικής ένωσης ξενοδόχων. Οσο για τις τιμές των καταλυμάτων μπορείτε να βρείτε δίκλινο σε ξενοδοχείο 2 αστέρων με 40 έως 60 ευρώ τη μέρα, σε 3 αστέρων με 60- 90 ευρώ και σε 4 ή 5 αστέρων από 100 ευρώ. Στις τιμές περιλαμβάνεται πρωινό και σε μερικές περιπτώσεις και ημιδιατροφή.

ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
Ολα πάνε καλύτερα όπου δεν πάει πλοίο

Την τιμητική τους φαίνεται να έχουν φέτος το καλοκαίρι πολλές τουριστικές περιοχές στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Αρκετοί Ελληνες τουρίστες, θέλοντας να αποφύγουν τα ακτοπλοϊκά ή αεροπορικά εισιτήρια, επιλέγουν να μεταβούν οδικώς σε κάποια παραθεριστικά θέρετρα της χώρας μας, όπως τη Χαλκιδική, το Πήλιο, τα παράλια της Ηπείρου και της Πελοποννήσου.

Η Χαλκιδική εκτιμάται ότι φέτος θα αυξήσει κατά 5% περίπου την τουριστική της κίνηση. Σύμφωνα με τον πρόεδρο των ξενοδόχων της περιοχής, Γεράσιμο Μπακογιάννη, τα καλύτερα μηνύματα έρχονται από τη ρωσική αγορά, η οποία εμφανίζει ρυθμούς αύξησης της τάξης του 25% με 30% αλλά και από τις Βαλκανικές χώρες. Επίσης, πολλοί Ελληνες, αναμένεται να επιλέξουν τη Χαλκιδική για τις διακοπές τους.

Στα παραθαλάσσια χωριά του Πηλίου οι κρατήσεις είναι ικανοποιητικές και οι ξενοδόχοι εκτιμούν ότι θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο, ενώ Πρέβεζα και Πάργα ήδη εμφανίζουν πολύ καλές πληρότητες, με πρωταγωνιστές τους Ιταλούς. Ανάλογη είναι και η εικόνα στην Πελοπόννησο, με Γερμανούς, Αυστριακούς αλλά και πολλούς Ελληνες. Η Εύβοια κερδίζει συνεχώς έδαφος στους τουρίστες του Σαββατοκύριακου και όχι μόνο.

Σε όλους αυτούς τους προορισμούς στην Ελλάδα, υπάρχουν εκπτώσεις και προσφορές, σύμφωνα με τις οποίες, στα παραθαλάσσια μέρη της χώρας μας, θα βρείτε δίκλινο δωμάτιο με πρωινό από 40 ευρώ τη μέρα.

Οσο για τα Ιόνια νησιά, η σεζόν δεν πάει καλά ούτε φέτος, ωστόσο οι τοπικοί φορείς, ελπίζουν λόγω των ακριβών ακτοπλοϊκών εισιτηρίων για τα νησιά του Αιγαίου, αρκετοί Ελληνες να προτιμήσουν τα νησιά τους.

Εξαίρεση
Στο Αιγαίο ευχαριστημένοι με την πορεία της τουριστικής κίνησης είναι οι τοπικοί φορείς της Σάμου. «Ο Ιούνιος πήγε καλά με αύξηση κατά 6% των αλλοδαπών τουριστών, ενώ και οι κρατήσεις για το υπόλοιπο του καλοκαιριού είναι ικανοποιητικέςδείχνουν να κρατούν καλά», αναφέρει ο πρόεδρος των ξενοδόχων Σάμου, Κωνσταντίνος Κυριαζής.

Οι Ελληνες εκδηλώνουν μέχρι στιγμής ζωηρή κίνηση, γεγονός που μας κάνει να υπολογίζουμε ότι θα κινηθούμε στα περσινά επίπεδα, δηλαδή περίπου 22.000 Ελληνες τουρίστες περίπου».
Οι τιμές των καταλυμάτων είναι οι περσινές και βέβαια δεν λείπουν και οι προσφορές, σύμφωνα με τις οποίες ο επισκέπτης μπορεί να βρει δίκλινο δωμάτιο σε ξενοδοχείο 2 αστέρων από 45 ευρώ, σε τριών αστέρων από 55 ευρώ και σε τεσσάρων- πέντε αστέρων από 65 ευρώ τη μέρα.

Ν. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ - Κ. ΝΑΝΟΣ

*από την εφημ. ΕΘΝΟΣ της Κυριακής" 29.6.2008

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Dionisis Vitsos ΑΘΗΝΑ               ΜΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ         «Ο Μπαϊρακτάρης, εξαπέλυσε αποσπάσμα...