............................................................ Διαδικτυακή Εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση για τον πολίτη
__________________________________________________________________________________________________________________
... * Εβδομαδιαία ειδησεογραφική, Eφημερίδα από το 1993 * Σύμβουλος Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής, - email: athenspress1@gmail.com
__________________________________________________________________________________________________________________

*

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..."Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό.Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη................................................................ Νίκος Μπελογιάννης [1915-1952]
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Παρασκευή 7 Μαρτίου 2008

Εντυπωσιακή αύξηση της εγκληματικότητας


Για «εφιαλτική κατάσταση» και «απειλή της δημόσιας ασφαλείας» κάνουν λόγο αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ.



Νέο ρεκόρ κλοπών και ληστειών σημειώθηκε τον Ιανουάριο του 2008 στην Αττική
ΡΕΠΟΡΤΑΖ Β. Γ. ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ*

Ι διαίτερα ανησυχητική αύξηση της εγκληματικότητας, της τάξεως ακόμη και του 100%, εμφανίζεται τις τελευταίες εβδομάδες στην Αττική, σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ.

Τον Ιανουάριο του 2008 σημειώθηκαν σε όλη την πρωτεύουσα 292 ληστείες έναντι μόλις 159 τον Ιανουάριο του 2007. Επιπλέον τον ίδιο μήνα του 2008 σημειώθηκαν στην Αττική 3.580 κλοπές και διαρρήξεις έναντι 2.762 τον ίδιο μήνα πέρυσι- δηλαδή αύξηση της τάξεως του 30%. Ειδικότερα στις κεντρικές συνοικίες της Αθήνας (Αγιος Παντελεήμων, Κυψέλη, Ανω Πατήσια) οι κλοπές και διαρρήξεις αυξήθηκαν κατά 40%.

Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. κάνουν λόγο για «κατάσταση δίχως προηγούμενο, αφού σε αντίστοιχες μετρήσεις τα προηγούμενα χρόνια υπήρχαν μειώσεις ή αυξήσεις της εγκληματικότητας από 5% έως 20%». Παράλληλα μιλούν για «γκετοποίηση πολλών περιοχών της Αθήνας» και για «απειλή για τη δημόσια ασφάλεια». Οπως λένε μάλιστα, «τα στοιχεία αυτά ανάγκασαν τον νέο αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. κ. Β.Τσιατούρα να χτυπήσει αστυνομικό συναγερμό, αφού πλέον η έξαρση του εγκλήματος, λόγω κυρίως της αδυναμίας των ενστόλων,σπάει όλα τα ρεκόρ».

Ο «πολύπαθος» Αγιος Παντελεήμων
Η έκθεση για την εγκληματικότητα στην Αττική αποτυπώνει μια ζοφερή πραγματικότητα για την ΕΛ.ΑΣ. και το υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Η κατάσταση παρουσιάζεται δραματική στις κεντρικές συνοικίες της Αθήνας, όπου οι κακοποιοί οργιάζουν. Στο κέντρο της Αθήνας σημειώθηκαν τον Ιανουάριο του 2008 1.721
κλοπές και διαρρήξεις (δηλαδή οι μισές ολόκληρης της Αττικής) έναντι 1.236 τον αντίστοιχο μήνα του 2007. Οι κεντρικές συνοικίες της πρωτεύουσας όπου παρατηρούνται τα περισσότερα κρούσματα είναι η Ακρόπολη, όπου τον Ιανουάριο σημειώθηκαν 221 κλοπές και διαρρήξεις (έναντι 136 πέρυσι, δηλαδή αύξηση 62,5%), η Νέα Σμύρνη, με 134 αδικήματα (53 πέρυσι- αύξηση 83%), η Ομόνοια, με 124 κλοπές και διαρρήξεις (81 πέρυσι- αύξηση 53%), και ο πολύπαθος Αγιος Παντελεήμων, όπου τον Ιανουάριο του 2008 καταγράφηκαν 113 κλοπές και διαρρήξεις, έναντι 69 τον ίδιο μήνα πέρυσι, νούμερα που δηλώνουν αύξηση της τάξεως του 63,7%.
Ειδικότερα για τον Αγιο Παντελεήμονα υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρουν ότι πρόκειται ίσως για την περιοχή με το μεγαλύτερο πρόβλημα, καθώς εκεί σημειώνονται, εκτός από ληστείες, κλοπές και διαρρήξεις, πολλές αιματηρές επιθέσεις, κυρίως με ταξύ αλλοδαπών. Στον Αγιο Παντελεήμονα διαμένουν περίπου 100.000 κάτοικοι και στο Τμήμα Ασφαλείας της περιοχής υπηρετούν εν συνόλω πέντε αστυνομικοί. Αλλωστε η αποψίλωση των αστυνομικών υπηρεσιών αποτελεί έναν από τους βασικότερους λόγους «εκτόξευσης» της εγκληματικότητας. Οι περιοχές με τις περισσότερες κλοπές και διαρρήξεις στην υπόλοιπη Αττική είναι το Μαρούσι, η Γλυφάδα, το Ιλιον, το Μενίδι, καθώς και το κέντρο του Πειραιά.
Οσον αφορά τον εφιάλτη των ληστειών και των «εγκλημάτων του δρόμου», ο αριθμός των 292 ληστειών σε διάστημα ενός μηνός δηλώνει ότι καταγράφονται καθημερινά περίπου 10 ληστείες. Με βάση αυτούς τους ρυθμούς εκτιμάται ότι οι ληστείες που θα σημειωθούν το 2008- εφόσον δεν ληφθούν από την Αστυνομία έκτακτα μέτρα- θα είναι περισσότερες από 3.500, θα πρόκειται δηλαδή για πρωτοφανές ρεκόρ έξαρσης της εγκληματικότητας στην Ελλάδα. Σημειώνεται ότι ο μεγαλύτερος αριθμός ληστειών την τελευταία δεκαετία είχε σημειωθεί στην Αθήνα το 2004, όταν είχαν καταγραφεί 2.014 σχετικά αδικήματα. Αυτό σημαίνει ότι εφέτος η ανώτατη «επίδοση» αριθμού ληστειών θα αυξηθεί κατά 73%! Οι περιοχές δε όπου σημειώνονται οι περισσότερες ληστείες είναι τα Ανω Πατήσια, το Περιστέρι, η Κηφισιά και η Γλυφάδα.


Απελπιστικά τα ποσοστά εξιχνίασης εγκλημάτων
Ενδεικτικά της ασυδοσίας των ληστών είναι τα τελευταία δελτία συμβάντων της ΕΛ.ΑΣ. Το βράδυ της Δευτέρας δύο άγνωστοι μαχαίρωσαν στην ωμοπλάτη οδηγό ΙΧ σε δρόμο κοντά στην Ομόνοια προκειμένου να του αρπάξουν μέσα από το αυτοκίνητο 1.000 ευρώ. Την Πέμπτη το βράδυ άγνωστοι εισέβαλαν σε πρακτορείο ΠροΠο στη Νέα Σμύρνη και με την απειλή όπλου άρπαξαν 5.000 ευρώ. Επιπλέον στα Ανω Λιόσια τρεις ανήλικοι πλησίασαν συνομήλικό τους και με την απειλή μαχαιριού τού άρπαξαν τα τρία ευρώ που είχε στην τσέπη του, καθώς και το κινητό του τηλέφωνο.
Παράλληλα απελπιστικά είναι για την ΕΛ.ΑΣ. τα ποσοστά εξιχνίασης εγκληματικών ενεργειών (5%-12%), παρά το γεγονός ότι η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. θέτει συνεχώς «υψηλούς στόχους». Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Δημόσιας Τάξης «αυτή η απελπιστική κατάσταση οφείλεται κυρίως στην αποδυνάμωση των υπηρεσιών ασφαλείας. Οι αστυνομικοί των Τμημάτων Ασφαλείας καλούνται συνεχώς να παρακολουθούν κινήσεις αντιεξουσιαστών στα Εξάρχεια,να καλύπτουν κενά στις φρουρήσεις επικίνδυνων “στόχων”, να καλύπτουν κενά σε αστυνομικές έρευνες στην επαρχία κ.ο.κ.».

Τέλος, το μόνο παρήγορο για την ΕΛ.ΑΣ. είναι ότι τον πρώτο μήνα του 2008 δεν έχει καταγραφεί αύξηση των κλοπών οχημάτων.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
«Ολο και πιο φθηνή γίνεται η ανθρώπινη ζωή»


*Απόκομμα ΤΟ ΒΗΜΑ - Ημερομηνία δημοσίευσης 7/3/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Dionisis Vitsos ΑΘΗΝΑ               ΜΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ         «Ο Μπαϊρακτάρης, εξαπέλυσε αποσπάσμα...