................................................................ Διαδικτυακή Εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση για τον πολίτη ..............................................................
______________________________________________________________________________________________________________________
* Εβδομαδιαία ειδησεογραφική, οικονομική Eφημερίδα από το 1993 * Σύμβουλος Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής, - email: athenspress1@gmail.com
________________________________________________________________________________________________________________________

*

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..."Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό.Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη................................................................................................................ Νίκος Μπελογιάννης [1915-1952]
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Σάββατο, 24 Νοεμβρίου 2007

Περισσότεροι από 300.000 Ελληνες πίνουν Δηλητήριο για νερό

Δηλητήριο τρέχει από τις βρύσες

Της Μυρτώς Μπούτση
Περισσότεροι από 300.000 Ελληνες πίνουν ακατάλληλο νερό... Νερό της βρύσης επικίνδυνο, γεμάτο μόλυβδο, αρσενικό από βιομηχανικά λύματα, νιτρικά άλατα από τα λιπάσματα, νικέλιο έως και 18 φορές ανώτερο από το όριο, αντλημένο από περιοχές που δεν θα έπρεπε να υπάρχουν γεωτρήσεις. Αυτοί οι φορείς… θανάτου και καρκινογενέσεων περιέχονται στο πιο πολύτιμο αγαθό, το πόσιμο νερό, που πίνουν περίπου 300.000 Ελληνες σε 12 νομούς της χώρας, όπως καταδεικνύεται από συγκεντρωτική έκθεση του υπουργείου Υγείας για τα δίκτυα όλης της Ελλάδας.
Ο ΕΤ αποκαλύπτει σήμερα τις μετρήσεις από όλες τις περιοχές όπου διαπιστώθηκαν προβλήματα στο πόσιμο νερό. Και παρουσιάζει νέα αδημοσίευτη έρευνα του Εργαστηρίου Χημείας Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών, από την οποία προκύπτει πως προβλήματα του νερού αφορούν 2-3 στις 100 περιοχές στις οποίες έγιναν μετρήσεις, εντοπίζοντας ίχνη τοξικού μολύβδου σε τιμές που ξεπερνούν το επιτρεπτό όριο, στο 2,7% των δειγμάτων που ελήφθησαν από το νερό της χώρας. Δύο ντοκουμέντα που δείχνουν ότι η λεκάνη του Ασωπού δεν είναι η μόνη επικίνδυνη περιοχή της Ελλάδος. Οι χημικές ουσίες που ανιχνεύθηκαν σε κάποιες από τις μετρήσεις έχουν κριθεί ύποπτες για καρκίνους του πνεύμονα, του νευρικού και πεπτικού συστήματος, για καρδιαγγειακές παθήσεις, βλάβες στον εγκέφαλο, στα οστά, στο κεντρικό νευρικό σύστημα.

Ειδικότερα, όπως επισήμανε στον ΕΤ ο επιστημονικός υπεύθυνος της έρευνας του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητής Μιχάλης Σκούλλος, εκτός από τοξικό μόλυβδο, υπερβάσεις των επιτρεπτών ορίων διαπιστώθηκαν σε ποσοστό 2,1% των αναλύσεων όσον αφορά το νικέλιο, 2,4% στις μετρήσεις χλωριούχων αλάτων και 2% σε αμμώνιο, νάτριο, θειικά και νιτρικά. Η έρευνα έγινε στο πόσιμο νερό από 166 δήμους σε όλη την Ελλάδα. Μερικά από τα πιο σοβαρά προβλήματα εντοπίστηκαν σε μεμονωμένα δείγματα που προήλθαν από την Κεντρική Ελλάδα, την Κρήτη και τις Κυκλάδες, όπου ο μόλυβδος ξεπέρασε το όριο του 10 μg/L. Υψηλά επίπεδα ολικού χρωμίου, που όμως δεν υπερέβαιναν το επιτρεπτό όριο, εντοπίστηκαν στη Βόρεια Ελλάδα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, «παρότι τα ποσοστά δεν είναι μεγάλα, δεν μπορούμε να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα εφόσον η παρακολούθηση δεν συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Στη διάρκεια του ρεπορτάζ διαπιστώθηκαν ελλείψεις σε στοιχεία που οφείλονται σε «αλαλούμ» αρμοδιοτήτων. Οι δήμοι, που έχουν και τη βασική ευθύνη να κάνουν τακτικούς ελέγχους, συχνά δεν διαθέτουν μηχανισμό και οικονομική δυνατότητα να παρακολουθήσουν όλες τις παραμέτρους για την ασφάλεια του νερού, τις οποίες ορίζει η Ευρωπαϊκή Ενωση. Σε κάποιες περιπτώσεις, υδραυλικοί επιφορτίζονται με το καθήκον να παρακολουθούν τα μηχανήματα χλωρίωσης στις γεωτρήσεις των δήμων.

Χάος όμως παρατηρήθηκε και στην Αττική, όπου το Γενικό Χημείο του Κράτους και το Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας (ΚΕΔΥ) δεν επαρκούν και δεν προλαβαίνουν να κάνουν μετρήσεις, όπως υποστηρίζουν άνθρωποι σε υγειονομικές υπηρεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης. Το θολό τοπίο στην Αττική επιτείνεται από το γεγονός ότι άλλοι δήμοι υδροδοτούνται από την ΕΥΔΑΠ και άλλοι παίρνουν νερό της ΕΥΔΑΠ που διανέμουν με δικό τους δίκτυο και, συχνά, αναμιγνύοντάς το με το νερό τοπικών γεωτρήσεων.

Η προσπάθεια να συγκεντρωθούν στοιχεία για το πόσιμο νερό της Αττικής αποδείχθηκε ένας Γολγοθάς.

Η ΕΥΔΑΠ δεν δημοσιοποιεί τα στοιχεία της και οι τοπικές δημοτικές επιχειρήσεις κάνουν κατά περίπτωση ελέγχους διαφορετικών παραμέτρων, παραβλέποντας άλλες που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Οδηγία για το νερό.


Εξασθενές χρώμιο πίνει όλη η Βορειοανατολική Αττική

Με τον εφιάλτη του εξασθενούς χρωμίου στο πόσιμο νερό ζουν το τελευταίο τρίμηνο οι κάτοικοι της Βοιωτίας, της Εύβοιας και της Ανατολικής Αττικής. Στις αρχές Αυγούστου οι έλεγχοι στα Οινόφυτα έδειξαν τα πρώτα αποτελέσματα της ρύπανσης ολόκληρου του υδροφόρου ορίζοντα από τις βιομηχανίες του Ασωπού. Ακολούθησαν τα νερά στη Χρυσοπηγή Ωρωπού, στη Θήβα, στην Αυλίδα έως τη Νέα Εκάλη και το Χαλκούτσι. Την ώρα που ο νομάρχης Ανατολικής Αττικής κ. Λεωνίδας Κουρής ζητεί, όπως λέει, «να διευκρινιστεί το θέμα των ορίων του εξασθενούς χρωμίου από το υπουργείο Υγείας» (η κοινή υπουργική απόφαση για την εφαρμογή της οδηγίας για το νερό θέτει όριο μόνο για το ολικό χρώμιο και όχι για το εξασθενές), και άλλες περιοχές της Αττικής ανησυχούν για την ποιότητα του νερού τους.

Στον υδροφόρο ορίζοντα της ευρύτερης περιοχής του Κορωπίου, το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) μέτρησε υψηλές συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου (82 μg/L) αλλά και εκατονταπλάσιες συγκεντρώσεις ψευδαργύρου, υπερδεκαπλάσιες συγκεντρώσεις νιτρικών, χλωριούχα τέσσερις φορές επάνω από το όριο.

Ωστόσο ο ερευνητής που εκπόνησε τη μελέτη, δρ Παναγιώτης Γιαννουλόπουλος, τόνισε στον ΕΤ πως δεν υπάρχει ανησυχία για το πόσιμο νερό, αφού οι κάτοικοι δεν υδρεύονται από γεωτρήσεις αλλά από την ΕΥΔΑΠ. Από το δίκτυο της ΕΥΔΑΠ υδρεύονται άλλωστε και οι Δήμοι της Δυτικής Αττικής, στην περιοχή του Θριασίου Πεδίου, όπου έχουν ανιχνευθεί κάδμιο, μόλυβδος, χαλκός, υδράργυρος και ψευδάργυρος στον υδροφόρο ορίζοντα.

Η ανησυχία για κατοίκους και οικολογικούς φορείς προέρχεται από το γεγονός ότι σε κάποιους δήμους που υδροδοτούνται από την ΕΥΔΑΠ χρησιμοποιείται και νερό από γεωτρήσεις.
Το 2006 η περιβαλλοντική οργάνωση Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών στις μετρήσεις της ανίχνευσε συγκεντρώσεις νιτρικών που υπερέβαιναν το όριο στο πόσιμο νερό σχολείων της Εκάλης, του Ασπροπύργου και της Ελευσίνας, και επίσης φωσφορικά και χλωριούχα στον Κάλαμο, τον Ωρωπό, τους Θρακομακεδόνες και το Μενίδι. Στις μετρήσεις που έκανε όμως το υπουργείο Υγείας και η ΕΥΔΑΠ στα ίδια σχολεία, τα αποτελέσματα ήταν εντός ορίων.


Στρεπτόκοκκοι και κολοβακτηρίδια σε 80 δήμους

Τρέχει από τη βρύση του σπιτιού τους αλλά αυτό το νερό δεν το πίνουν ποτέ. Γιατί ξέρουν ότι «δεν είναι καλό». Από τις δυτικές συνοικίες της Θεσσαλονίκης και τα ορεινά χωριά του Κιλκίς έως το Νομό Κορίνθου, την Κέρκυρα, τη Χίο και την Κρήτη, το πόσιμο νερό μετρήθηκε και βρέθηκε -κατά περίπτωση- με μόλυβδο, αρσενικό, τοξικά και βαρέα μέταλλα, νιτρικά και χλωριούχα άλατα.

Ο ΕΤ παρουσιάζει τα τελευταία συγκεντρωτικά στοιχεία των χημικών αναλύσεων που περιέχονται στην Εκθεση Στοιχείων Ποιότητας Πόσιμου Νερού Ελλάδος του 2006, της Διεύθυνσης Υγειονομικής Μηχανικής και Υγιεινής Περιβάλλοντος του υπουργείου Υγείας. Ως προς τις μικροβιολογικές εξετάσεις, τα ίδια στοιχεία έδειξαν παρουσία στρεπτοκόκκων και κολοβακτηριδίων στο νερό 80 δήμων! Παραδόξως, από την καταγραφή απουσιάζουν τα δίκτυα ύδρευσης της Αττικής εκτός ΕΥΔΑΠ, όπου ανιχνεύθηκε πρόσφατα εξασθενές χρώμιο.

Το επικίνδυνο πόσιμο νερό για κάποιους Ελληνες είναι πρόβλημα δεκαετιών. Αρσενικό τρέχει εδώ και χρόνια στις βρύσες επτά χωριών στην Αξιούπολη και τεσσάρων στο Πολύκαστρο στο Κιλκίς. «Εκτός από το αρσενικό, από το Μάρτιο βρέθηκαν αντιμόνιο και αρκετά βαρέα μέταλλα», λέει στον ΕΤ ο δήμαρχος Πολυκάστρου κ. Δημήτριος Σμυδάκης. Στη Χαλάστρα της Θεσσαλονίκης, οι δημότες ελπίζουν πως θα λύσουν το πρόβλημα του αρσενικού με την ένωση του δικτύου τους με την ΕΥΑΘ. Την ίδια ώρα, αγανακτισμένοι εμφανίζονται κάτοικοι και τοπικοί φορείς στην Κορινθία. Πίνουν από εμφιαλωμένα και από το Λουτράκι, αφού το νερό της βρύσης εξακολουθεί να είναι ακατάλληλο -κυρίως εξαιτίας των λιπασμάτων- στο 99% του νομού.

Ο νομάρχης κ. Νίκος Ταγαράς ελπίζει πως θα επιλυθεί το πρόβλημα με το φράγμα του Ασωπού, όπως και η βεβαρημένη σε μαγγάνιο και σίδηρο Ηλεία περιμένει την ολοκλήρωση του έργου ύδρευσης από τον Ερύμανθο.

Στην πόλη της Χίου, ο δήμαρχος κ. Παντελής Βρουλής τονίζει πως τη λύση θα δώσει η κατασκευή φράγματος εντός οκταμήνου, το οποίο όμως επί του παρόντος εμποδίζεται από χωματερή σε κοντινή περιοχή. «Είχαμε πρόβλημα με τον υδράργυρο στο νερό μας, αλλά μετά τις βροχές έχει πέσει κάτω από το όριο του 1 μg/L», επισημαίνει. «Εντός επιτρεπτών ορίων» κινούνται οι τιμές των θειικών στο νερό του Ρεθύμνου, σύμφωνα με το διευθυντή της Εταιρίας Υδρευσης κ. Νίκο Κονταξάκη.
Πάντως σε κάποιες από τις περιοχές με τις οποίες επικοινώνησε ο ΕΤ, οι τοπικές αρχές τονίζουν πως τα προβλήματα αντιμετωπίζονται ή έχουν επιλυθεί. Για παράδειγμα, χωρίς αρσενικό είναι πλέον το πόσιμο νερό στην Τρίγλια Χαλκιδικής και στο Δήμο Αξιού Θεσσαλονίκης, όπως αναφέρουν οι δήμαρχοι των δύο περιοχών, χωρίς μαγγάνιο δείχνουν οι μετρήσεις του δήμου για το νερό της Ιαλυσού Ρόδου και -σύμφωνα με το νομάρχη Ζακύνθου κ. Διονύσιο Γασπάρο- οι χλωριωτές έχουν λύσει το πρόβλημα στο νησί. Τέλος, άριστη σε όλο το Καρπενήσι χαρακτηρίζει την ποιότητα του νερού ο διευθυντής της Δημοτικής Επιχείρησης Υδρευσης κ. Δημήτρης Μπαμπαλής.


*από τον Ελεύθερο Τύπο

"Σήμερα αυτό που ζούμε σε Ελλάδα και Γαλλία είναι πραγματικά μια ιλαρή τραγωδία"

«Φρανσουά- Ανδρέας, Νικολά- Κώστας»
Το 1980 θυμάμαι τους γονείς μου να ελπίζουν στην εκλογή του Μιτεράν στον προεδρικό θώκο στη Γαλλία, μπας και φυσήξει από εκεί σοσιαλιστικός άνεμος και φύγει η εδώ Δεξιά του κ. «δεν θέλω ου». Από τότε, άλλαξαν πολλά κι εκεί κι εδώ. Ο Φρανσουά (Μιτεράν) και ο Ανδρέας (Παπανδρέου) ήταν ίσως οι τελευταίοι πραγματικά χαρισματικοί σοσιαλιστές ηγέτες της Ευρώπης. Σήμερα αυτό που ζούμε σε Ελλάδα και Γαλλία είναι πραγματικά μια ιλαρή τραγωδία. Από τη μία η Δεξιά να κάνει καταμέτωπη επίθεση στα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα όλων μας και το ΠαΣοΚ να «σφυρίζει» αδιάφορα. Απορία πρώτη: τo «tea time» του κ. Γ. Παπανδρέου στη Γηραιά Αλβιώνα πότε θα τελειώσει; Για να αρχίσει τη σκληρή αντιπολίτευση; Απορία δεύτερη: κάποιος που λέει ψέματα είναι ψεύτης; Τα λεγόμενα του κ. Πρωθυπουργού κατά την πρόσφατη προεκλογική περίοδο ότι δεν θα αλλάξει συντάξεις, απαιτούμενα χρόνια εργασίας και εισφορές- αλλά τελικά θα τα αλλάξει και τα τρία- ήταν ψέματα; Αν ναι, τότε είναι ψεύτης;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΑΜΠΕΤΑΚΗΣ
Λέκτωρ Χημείας Τροφίμων, Πανεπιστήμιο Αθηνών

* επιστολή στην εφημεριδα ΤΟ ΒΗΜΑ 241.11.2007

Σοκ για 3,5 εκατ. ασφαλισμένους

Αν εφαρμοστούν τα μέτρα που έχει ρίξει στο τραπέζι η κυβέρνηση θα φέρουν ανατροπές στους όρους συνταξιοδότησης ακόμα και για τους ασφαλισμένους πριν από το 1983
Αύξηση ορίων ηλικίας και μείωση συντάξεων παρά τα «δεν» Καραμανλή

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΗΛΙΑΣ ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ
Πάνω από 3,5 εκατ. ασφαλισμένοι σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία θα είναι οι χαμένοι, αν εφαρμοστούν τα μέτρα σοκ που έχει ρίξει το τραπέζι η κυβέρνηση για το Ασφαλιστικό.
Πρόκειται για μέτρα που φέρουν ανατροπές στους όρους συνταξιοδότησης ακόμη και για τους ασφαλισμένους πριν από το 1983 και κάθε άλλο παρά συμβαδίζουν με τις προεκλογικές δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή ότι δεν θα αυξηθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και δεν θα μειωθούν οι συντάξεις.
Δεν αποκλείεται όμως η κυβέρνηση μετά τις έντονες αντιδράσεις, τις απεργιακές κινητοποιήσεις και τον εσωκομματικό πόλεμο στη Ν.Δ. που έχουν προκαλέσει οι σχεδιασμοί της, να κάνει όπισθεν σε σημεία της ατζέντας της για το Ασφαλιστικό. «ΤΑ ΝΕΑ» παρουσιάζουν σήμερα απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα που απασχολούν τους ασφαλισμένους για το πού οδηγούν οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί έως τώρα για τις αλλαγές στο συνταξιοδοτικό καθεστώς.
1. Μόνο 5 οι φορείς κύριας ασφάλισης Ποιο είναι το σχέδιο για τις ενοποιήσεις ασφαλιστικών ταμείων;
Προβλέπεται η δημιουργία 5 φορέων κύριας ασφάλισης, μέσω των ενοποιήσεων των δεκάδων Ταμείων που υπάρχουν σήμερα. Αυτοί θα είναι εξής: το ΙΚΑ, ο ΟΓΑ, οι αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες, το Δημόσιο και ένα Ταμείο στο οποίο θα συμμετέχουν τα Ταμεία Τύπου, το ΤΣΜΕΔΕ (μηχανικών), το ΤΣΑΥ (υγιονομικών) και των Νομικών.
2.Θα ενοποιηθούν σε 10 τα επικουρικά Τι θα γίνει με τα επικουρικά ταμεία;
Τα 51 Ταμεία επικουρικής σύνταξης που υπάρχουν, θα ενοποιηθούν σε 10. Αυτά θα συγκροτηθούν με κριτήριο κάθε Ταμείο να περιλαμβάνει ομοειδείς επαγγελματικές ομάδες και κατ΄ αντιστοιχία των Ταμείων κύριας ασφάλισης. Επίσης, σχετικά με τα ειδικά Ταμεία για το εφάπαξ, από τα 27 που υπάρχουν θα δημιουργηθούν 2- 3 Ταμεία.
3.Εξίσωση προς τα κάτω οι ενοποιήσεις Ποια θα είναι η επίπτωση για τους ασφαλισμένους από την ενοποίηση των Ταμείων;
Η γενική αρχή του κυβερνητικού σχεδίου είναι οι όροι και οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης των ασφαλισμένων που θα υπαχθούν σε έναν ασφαλιστικό φορέα, σταδιακά να συγκλίνουν. Η εξίσωση αυτή όμως προβλέπεται να γίνει προς τα κάτω, δηλαδή προς την κατεύθυνση των Ταμείων που έχουν τους δυσμενέστερους όρους. Αυτό σημαίνει ότι για τους ασφαλισμένους των Ταμείων που θα προσαρμοστούν, θα υπάρξουν δυσμενείς αλλαγές στο ύψος των συντάξιμων αποδοχών και των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. 4. Ψαλίδι 12%- 18% στις συντάξεις Με ποιον τρόπο θα επιχειρηθεί η μείωση των συντάξεων;
Για τους ασφαλισμένους πριν από το 1993 (στους οποίους περιλαμβάνονται και οι ασφαλισμένοι πριν από το 1983) που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα, το Δημόσιο, τις ΔΕΚΟ, τις τράπεζες και τα ειδικά Ταμεία, για τους οποίους το ύψος της σύνταξης είναι ένα συγκεκριμένο ποσοστό είτε του τελευταίου μισθού τους είτε του μέσου όρου των αποδοχών που είχαν την καλύτερη διετία του ασφαλιστικού βίου τους, ή την τελευταία διετία, ή των πέντε καλύτερων ετών της τελευταίας δεκαετίας, το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει τα εξής:
Στο μέλλον, ο υπολογισμός της σύνταξης θα γίνεται με βάση τον μέσο όρο των μισθών κατά την τελευταία δεκαετία. Αυτό οδηγεί σε μικρότερες συντάξεις σε σχέση με σήμερα. Σύμφωνα με υπολογισμούς, θα υπάρξει μείωση συντάξεων κατά 12%- 18% για την κύρια και κατά 20%- 50% για την επικουρική.
5.Χάνουν 5%- 6% και οι μετά το 1993 Τι προβλέπεται για τους ασφαλισμένους μετά το 1993;
Γι΄ αυτούς τους ασφαλισμένους η σύνταξη είναι ποσοστό επί του μέσου μισθού τους την τελευταία πενταετία. Με τις σχεδιαζόμενες αλλαγές, προβλέπεται ο υπολογισμός της σύνταξης να γίνει σταδιακά με βάση τους μισθούς της τελευταίας δεκαετίας. Και στην περίπτωση αυτή, θα υπάρξει μείωση συντάξεων κατά μέσο όρο 5%- 6%.
6.- 35% οι συντάξεις αυτοαπασχολούμενων Τι σχεδιάζεται για τις συντάξεις των αυτοαπασχολούμενων;
Για τους αυτοαπασχολούμενους (ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ) πριν από το 1993 σχεδιάζεται να μειωθεί το ποσοστό αναπλήρωσης, με βάση το οποίο υπολογίζεται το ύψος της σύνταξή τους. Σήμερα για κάθε έτος ασφάλισης το ποσοστό αναπλήρωσης είναι 3% και υπολογίζεται επί ενός τεκμαρτού εισοδήματος. Το άθροισμα των ποσών που προκύπτουν για κάθε ασφαλιστικό έτος είναι η σύνταξη. Η κυβέρνηση σχεδιάζει να μειώσει το ποσοστό αυτό στο 2%. Αυτό το μέτρο θα επιφέρει μείωση συντάξεων έως και 35% κατά μέσο όρο.
7.Δουλειά για 39-40 χρόνια Θα αυξηθούν τα όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση;
Το σχέδιο προβλέπει κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. Άρα, θα θιγούν όσοι με βάση το σημερινό καθεστώς συνταξιοδοτούνται πρόωρα (γυναίκες κ.ά.). Επίσης, προβλέπεται κατάργηση της συνταξιοδότησης με 35ετία χωρίς όριο ηλικίας για τους ασφαλισμένους πριν από το 1983 και καθιέρωση ορίου ηλικίας στα 58 ή 60 έτη. Παράλληλα, σχεδιάζεται να καταργηθεί η δυνατότητα αποχώρησης με 37 έτη χωρίς όριο ηλικίας. Ακόμη, στις προθέσεις είναι ο ελάχιστος χρόνος ασφάλισης χωρίς όριο ηλικίας να επεκταθεί στα 39 ή 40 χρόνια.
8. Ημερομηνία-κλειδί η 1/1/2013 Θα υπάρξει μεταβατική περίοδος για την εφαρμογή των μέτρων; Οι αλλαγές σχεδιάζεται να αρχίσουν σε 5 χρόνια από την ψήφιση του νόμου, την οποία η κυβέρνηση τοποθετεί αρχές του 2008. Αυτό σημαίνει ότι αλλαγές θα ισχύσουν από την 1/1/2013. Παράλληλα οι προσαρμογές που θα προβλέπονται σχεδιάζεται να ολοκληρωθούν έως το 2023. Δηλαδή, με βάση αυτά τα δεδομένα, όσοι συνταξιοδοτηθούν μέχρι τις 31.12.2012 δεν θα έχουν απολύτως καμία επίπτωση από τις αλλαγές.
9.Βάζουν χέρι στα αποθεματικά Τι σχεδιάζεται για τα αποθεματικά των Ταμείων;
Σχεδιάζεται η δημιουργία ειδικού λογαριασμού με τα αποθεματικά όλων των Ταμείων που θα συγχωνευθούν. Από αυτόν, το 10% θα δίνεται για τη χρηματοδότηση του συστήματος και τα υπόλοιπα χρήματα θα τα διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος.
10. Από 1/1/2008 τα νέα Βαρέα Τι προβλέπεται για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα;
Η ειδική επιτροπή για την αναμόρφωση της λίστας των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων που αφορούν 700.000 εργαζόμενους, θα συνεδριάσει εκ νέου στις 3 Δεκεμβρίου. Στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι η ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα 20.000 εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και κάποιων ειδικοτήτων νοσηλευτικού προσωπικού όπως οι βοηθοί ακτινολόγων, ενώ μία σειρά άλλων επαγγελμάτων όπως καθαριστές κτιρίων και νυχτοφύλακες θα αποχαρακτηριστεί. Στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι οι αλλαγές στα Βαρέα και Ανθυγιεινά να ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου 2008. Όσοι υπάγονται στον Κανονισμό που θα ισχύσει μέχρι τα τέλη του έτους θα εξακολουθήσουν να διέπονται από τις διατάξεις του, ενώ οι ασφαλισμένοι τα επαγγέλματα των οποίων χαρακτηρίζονται πρώτη φορά Βαρέα και Ανθυγιεινά, μπορούν να υπαχθούν σε αυτές τις διατάξεις εξαγοράζοντας χρόνο ασφάλισης.

«Κουκουλώνουν» την αποκάλυψη για εισφοροδιαφυγή 70 δισ. ευρώ

*απόκομμα από ΤΑ ΝΕΑ 24.11.2007

Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου 2007

Υψηλοί τόνοι στη Βουλή Κατάργηση της βουλευτικής σύνταξης πρότεινε ο Γιάννης Μανώλης

ΑΠΕ «Γαλάζιο μπαϊράκι» από τον Γ.Μανώλη για τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό (20/11/2007)
Δείτε το βίντεο...
Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους διεξάγεται στη Βουλή η συζήτηση για τις αυξήσεις στις συντάξεις του Δημοσίου.
Ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Μανώλης αναφέρθηκε γενικότερα στο Ασφαλιστικό, προτείνοντας οι βουλευτές να παίρνουν μία σύνταξη και αυτή από την εργασία τους.
Δείτε το βίντεο
Η εκτός θέματος αναφορά του βουλευτή στο θέμα προκάλεσε την έντονη αντίδραση του προεδρείου της Βουλής. Ο προεδρεύων Γιώργος Σούρλας κάλεσε τον κ. Μανώλη να περιοριστεί στο θέμα της συζήτησης.
Ο τελευταίος ξεκαθάρισε ότι αυτό που έχει να πει, θα το πει.
Σχετικά με την τροπολογία που αφορά στο Ταμείο των εργαζομένων στην Alpha, τo ΠΑΣΟΚ και o ΣΥΡΙΖΑ ζήτησαν ονομαστική ψηφοφορία.
Μιλώντας για την τροπολογία, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος έκανε λόγο για χαριστική πράξη ενός δισ. ευρώ προς την Alpha Bank.
«Θεωρούμε ότι αυτό είναι μια πρόκληση και θεωρούμε ότι, αν η κυβέρνηση είχε κάποια προσχήματα σε σχέση με το ότι υπάρχουν διαφορετικές αναλογιστικές μελέτες, καταρρέουν αυτά τα προσχήματα, διότι είδαμε χθες να καρατομείται ο Πρόεδρος της Αρχής για τις Αναλογιστικές Μελέτες γιατί δεν κάνει τίποτα» σημείωσε, μεταξύ άλλων.
Το Ασφαλιστικό κυριάρχησε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον Θ.Ρουσόπουλο.
Ερωτηθείς για το ότι οι αυξήσεις στις συντάξεις είναι μικρές σε σχέση με τις γενικότερες αυξήσεις, ο κ. Ρουσόπουλος είπε ότι η αδικία αυτή διορθώνεται με αυξήσεις που δίνονται στα διάφορα επιδόματα, στη σύνταξη του ΟΓΑ, με την αύξηση του αφορολόγητου στα 12 χιλιάδες ευρώ και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση φροντίζει με την πολιτική της να βοηθήσει τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη.
Ερωτηθείς για τις διαφοροποιήσεις βουλευτών της ΝΔ σχετικά με το ασφαλιστικό, τόνισε ότι ο ίδιος δεν γνωρίζει να υπάρχει οποιαδήποτε δήλωση για συγκεκριμένη διάταξη και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση βρίσκεται σε διάλογο, ακούει όλες τις θέσεις και εν ευθέτω χρόνο θα προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση।
από Newsroom ΔΟΛ

Συναυλία Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στο Μουσείο Ακρόπολης στις 31 Οκτωβρίου 2017

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ // ΕΚΔΗΛΩΣΗ Το Μουσείο Ακρόπολης και η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών αποχαιρετούν τη θερινή περίοδο με το Κουαρτέτο Εγχόρδ...