............................................................ Διαδικτυακή Εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση για τον πολίτη
__________________________________________________________________________________________________________________
... * Εβδομαδιαία ειδησεογραφική, Eφημερίδα από το 1993 * Σύμβουλος Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής, - email: athenspress1@gmail.com
__________________________________________________________________________________________________________________

*

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..."Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό.Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη................................................................ Νίκος Μπελογιάννης [1915-1952]
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2007

Περισσότεροι από 300.000 Ελληνες πίνουν Δηλητήριο για νερό

Δηλητήριο τρέχει από τις βρύσες

Της Μυρτώς Μπούτση
Περισσότεροι από 300.000 Ελληνες πίνουν ακατάλληλο νερό... Νερό της βρύσης επικίνδυνο, γεμάτο μόλυβδο, αρσενικό από βιομηχανικά λύματα, νιτρικά άλατα από τα λιπάσματα, νικέλιο έως και 18 φορές ανώτερο από το όριο, αντλημένο από περιοχές που δεν θα έπρεπε να υπάρχουν γεωτρήσεις. Αυτοί οι φορείς… θανάτου και καρκινογενέσεων περιέχονται στο πιο πολύτιμο αγαθό, το πόσιμο νερό, που πίνουν περίπου 300.000 Ελληνες σε 12 νομούς της χώρας, όπως καταδεικνύεται από συγκεντρωτική έκθεση του υπουργείου Υγείας για τα δίκτυα όλης της Ελλάδας.
Ο ΕΤ αποκαλύπτει σήμερα τις μετρήσεις από όλες τις περιοχές όπου διαπιστώθηκαν προβλήματα στο πόσιμο νερό. Και παρουσιάζει νέα αδημοσίευτη έρευνα του Εργαστηρίου Χημείας Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών, από την οποία προκύπτει πως προβλήματα του νερού αφορούν 2-3 στις 100 περιοχές στις οποίες έγιναν μετρήσεις, εντοπίζοντας ίχνη τοξικού μολύβδου σε τιμές που ξεπερνούν το επιτρεπτό όριο, στο 2,7% των δειγμάτων που ελήφθησαν από το νερό της χώρας. Δύο ντοκουμέντα που δείχνουν ότι η λεκάνη του Ασωπού δεν είναι η μόνη επικίνδυνη περιοχή της Ελλάδος. Οι χημικές ουσίες που ανιχνεύθηκαν σε κάποιες από τις μετρήσεις έχουν κριθεί ύποπτες για καρκίνους του πνεύμονα, του νευρικού και πεπτικού συστήματος, για καρδιαγγειακές παθήσεις, βλάβες στον εγκέφαλο, στα οστά, στο κεντρικό νευρικό σύστημα.

Ειδικότερα, όπως επισήμανε στον ΕΤ ο επιστημονικός υπεύθυνος της έρευνας του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητής Μιχάλης Σκούλλος, εκτός από τοξικό μόλυβδο, υπερβάσεις των επιτρεπτών ορίων διαπιστώθηκαν σε ποσοστό 2,1% των αναλύσεων όσον αφορά το νικέλιο, 2,4% στις μετρήσεις χλωριούχων αλάτων και 2% σε αμμώνιο, νάτριο, θειικά και νιτρικά. Η έρευνα έγινε στο πόσιμο νερό από 166 δήμους σε όλη την Ελλάδα. Μερικά από τα πιο σοβαρά προβλήματα εντοπίστηκαν σε μεμονωμένα δείγματα που προήλθαν από την Κεντρική Ελλάδα, την Κρήτη και τις Κυκλάδες, όπου ο μόλυβδος ξεπέρασε το όριο του 10 μg/L. Υψηλά επίπεδα ολικού χρωμίου, που όμως δεν υπερέβαιναν το επιτρεπτό όριο, εντοπίστηκαν στη Βόρεια Ελλάδα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, «παρότι τα ποσοστά δεν είναι μεγάλα, δεν μπορούμε να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα εφόσον η παρακολούθηση δεν συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Στη διάρκεια του ρεπορτάζ διαπιστώθηκαν ελλείψεις σε στοιχεία που οφείλονται σε «αλαλούμ» αρμοδιοτήτων. Οι δήμοι, που έχουν και τη βασική ευθύνη να κάνουν τακτικούς ελέγχους, συχνά δεν διαθέτουν μηχανισμό και οικονομική δυνατότητα να παρακολουθήσουν όλες τις παραμέτρους για την ασφάλεια του νερού, τις οποίες ορίζει η Ευρωπαϊκή Ενωση. Σε κάποιες περιπτώσεις, υδραυλικοί επιφορτίζονται με το καθήκον να παρακολουθούν τα μηχανήματα χλωρίωσης στις γεωτρήσεις των δήμων.

Χάος όμως παρατηρήθηκε και στην Αττική, όπου το Γενικό Χημείο του Κράτους και το Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας (ΚΕΔΥ) δεν επαρκούν και δεν προλαβαίνουν να κάνουν μετρήσεις, όπως υποστηρίζουν άνθρωποι σε υγειονομικές υπηρεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης. Το θολό τοπίο στην Αττική επιτείνεται από το γεγονός ότι άλλοι δήμοι υδροδοτούνται από την ΕΥΔΑΠ και άλλοι παίρνουν νερό της ΕΥΔΑΠ που διανέμουν με δικό τους δίκτυο και, συχνά, αναμιγνύοντάς το με το νερό τοπικών γεωτρήσεων.

Η προσπάθεια να συγκεντρωθούν στοιχεία για το πόσιμο νερό της Αττικής αποδείχθηκε ένας Γολγοθάς.

Η ΕΥΔΑΠ δεν δημοσιοποιεί τα στοιχεία της και οι τοπικές δημοτικές επιχειρήσεις κάνουν κατά περίπτωση ελέγχους διαφορετικών παραμέτρων, παραβλέποντας άλλες που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Οδηγία για το νερό.


Εξασθενές χρώμιο πίνει όλη η Βορειοανατολική Αττική

Με τον εφιάλτη του εξασθενούς χρωμίου στο πόσιμο νερό ζουν το τελευταίο τρίμηνο οι κάτοικοι της Βοιωτίας, της Εύβοιας και της Ανατολικής Αττικής. Στις αρχές Αυγούστου οι έλεγχοι στα Οινόφυτα έδειξαν τα πρώτα αποτελέσματα της ρύπανσης ολόκληρου του υδροφόρου ορίζοντα από τις βιομηχανίες του Ασωπού. Ακολούθησαν τα νερά στη Χρυσοπηγή Ωρωπού, στη Θήβα, στην Αυλίδα έως τη Νέα Εκάλη και το Χαλκούτσι. Την ώρα που ο νομάρχης Ανατολικής Αττικής κ. Λεωνίδας Κουρής ζητεί, όπως λέει, «να διευκρινιστεί το θέμα των ορίων του εξασθενούς χρωμίου από το υπουργείο Υγείας» (η κοινή υπουργική απόφαση για την εφαρμογή της οδηγίας για το νερό θέτει όριο μόνο για το ολικό χρώμιο και όχι για το εξασθενές), και άλλες περιοχές της Αττικής ανησυχούν για την ποιότητα του νερού τους.

Στον υδροφόρο ορίζοντα της ευρύτερης περιοχής του Κορωπίου, το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) μέτρησε υψηλές συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου (82 μg/L) αλλά και εκατονταπλάσιες συγκεντρώσεις ψευδαργύρου, υπερδεκαπλάσιες συγκεντρώσεις νιτρικών, χλωριούχα τέσσερις φορές επάνω από το όριο.

Ωστόσο ο ερευνητής που εκπόνησε τη μελέτη, δρ Παναγιώτης Γιαννουλόπουλος, τόνισε στον ΕΤ πως δεν υπάρχει ανησυχία για το πόσιμο νερό, αφού οι κάτοικοι δεν υδρεύονται από γεωτρήσεις αλλά από την ΕΥΔΑΠ. Από το δίκτυο της ΕΥΔΑΠ υδρεύονται άλλωστε και οι Δήμοι της Δυτικής Αττικής, στην περιοχή του Θριασίου Πεδίου, όπου έχουν ανιχνευθεί κάδμιο, μόλυβδος, χαλκός, υδράργυρος και ψευδάργυρος στον υδροφόρο ορίζοντα.

Η ανησυχία για κατοίκους και οικολογικούς φορείς προέρχεται από το γεγονός ότι σε κάποιους δήμους που υδροδοτούνται από την ΕΥΔΑΠ χρησιμοποιείται και νερό από γεωτρήσεις.
Το 2006 η περιβαλλοντική οργάνωση Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών στις μετρήσεις της ανίχνευσε συγκεντρώσεις νιτρικών που υπερέβαιναν το όριο στο πόσιμο νερό σχολείων της Εκάλης, του Ασπροπύργου και της Ελευσίνας, και επίσης φωσφορικά και χλωριούχα στον Κάλαμο, τον Ωρωπό, τους Θρακομακεδόνες και το Μενίδι. Στις μετρήσεις που έκανε όμως το υπουργείο Υγείας και η ΕΥΔΑΠ στα ίδια σχολεία, τα αποτελέσματα ήταν εντός ορίων.


Στρεπτόκοκκοι και κολοβακτηρίδια σε 80 δήμους

Τρέχει από τη βρύση του σπιτιού τους αλλά αυτό το νερό δεν το πίνουν ποτέ. Γιατί ξέρουν ότι «δεν είναι καλό». Από τις δυτικές συνοικίες της Θεσσαλονίκης και τα ορεινά χωριά του Κιλκίς έως το Νομό Κορίνθου, την Κέρκυρα, τη Χίο και την Κρήτη, το πόσιμο νερό μετρήθηκε και βρέθηκε -κατά περίπτωση- με μόλυβδο, αρσενικό, τοξικά και βαρέα μέταλλα, νιτρικά και χλωριούχα άλατα.

Ο ΕΤ παρουσιάζει τα τελευταία συγκεντρωτικά στοιχεία των χημικών αναλύσεων που περιέχονται στην Εκθεση Στοιχείων Ποιότητας Πόσιμου Νερού Ελλάδος του 2006, της Διεύθυνσης Υγειονομικής Μηχανικής και Υγιεινής Περιβάλλοντος του υπουργείου Υγείας. Ως προς τις μικροβιολογικές εξετάσεις, τα ίδια στοιχεία έδειξαν παρουσία στρεπτοκόκκων και κολοβακτηριδίων στο νερό 80 δήμων! Παραδόξως, από την καταγραφή απουσιάζουν τα δίκτυα ύδρευσης της Αττικής εκτός ΕΥΔΑΠ, όπου ανιχνεύθηκε πρόσφατα εξασθενές χρώμιο.

Το επικίνδυνο πόσιμο νερό για κάποιους Ελληνες είναι πρόβλημα δεκαετιών. Αρσενικό τρέχει εδώ και χρόνια στις βρύσες επτά χωριών στην Αξιούπολη και τεσσάρων στο Πολύκαστρο στο Κιλκίς. «Εκτός από το αρσενικό, από το Μάρτιο βρέθηκαν αντιμόνιο και αρκετά βαρέα μέταλλα», λέει στον ΕΤ ο δήμαρχος Πολυκάστρου κ. Δημήτριος Σμυδάκης. Στη Χαλάστρα της Θεσσαλονίκης, οι δημότες ελπίζουν πως θα λύσουν το πρόβλημα του αρσενικού με την ένωση του δικτύου τους με την ΕΥΑΘ. Την ίδια ώρα, αγανακτισμένοι εμφανίζονται κάτοικοι και τοπικοί φορείς στην Κορινθία. Πίνουν από εμφιαλωμένα και από το Λουτράκι, αφού το νερό της βρύσης εξακολουθεί να είναι ακατάλληλο -κυρίως εξαιτίας των λιπασμάτων- στο 99% του νομού.

Ο νομάρχης κ. Νίκος Ταγαράς ελπίζει πως θα επιλυθεί το πρόβλημα με το φράγμα του Ασωπού, όπως και η βεβαρημένη σε μαγγάνιο και σίδηρο Ηλεία περιμένει την ολοκλήρωση του έργου ύδρευσης από τον Ερύμανθο.

Στην πόλη της Χίου, ο δήμαρχος κ. Παντελής Βρουλής τονίζει πως τη λύση θα δώσει η κατασκευή φράγματος εντός οκταμήνου, το οποίο όμως επί του παρόντος εμποδίζεται από χωματερή σε κοντινή περιοχή. «Είχαμε πρόβλημα με τον υδράργυρο στο νερό μας, αλλά μετά τις βροχές έχει πέσει κάτω από το όριο του 1 μg/L», επισημαίνει. «Εντός επιτρεπτών ορίων» κινούνται οι τιμές των θειικών στο νερό του Ρεθύμνου, σύμφωνα με το διευθυντή της Εταιρίας Υδρευσης κ. Νίκο Κονταξάκη.
Πάντως σε κάποιες από τις περιοχές με τις οποίες επικοινώνησε ο ΕΤ, οι τοπικές αρχές τονίζουν πως τα προβλήματα αντιμετωπίζονται ή έχουν επιλυθεί. Για παράδειγμα, χωρίς αρσενικό είναι πλέον το πόσιμο νερό στην Τρίγλια Χαλκιδικής και στο Δήμο Αξιού Θεσσαλονίκης, όπως αναφέρουν οι δήμαρχοι των δύο περιοχών, χωρίς μαγγάνιο δείχνουν οι μετρήσεις του δήμου για το νερό της Ιαλυσού Ρόδου και -σύμφωνα με το νομάρχη Ζακύνθου κ. Διονύσιο Γασπάρο- οι χλωριωτές έχουν λύσει το πρόβλημα στο νησί. Τέλος, άριστη σε όλο το Καρπενήσι χαρακτηρίζει την ποιότητα του νερού ο διευθυντής της Δημοτικής Επιχείρησης Υδρευσης κ. Δημήτρης Μπαμπαλής.


*από τον Ελεύθερο Τύπο

"Σήμερα αυτό που ζούμε σε Ελλάδα και Γαλλία είναι πραγματικά μια ιλαρή τραγωδία"

«Φρανσουά- Ανδρέας, Νικολά- Κώστας»
Το 1980 θυμάμαι τους γονείς μου να ελπίζουν στην εκλογή του Μιτεράν στον προεδρικό θώκο στη Γαλλία, μπας και φυσήξει από εκεί σοσιαλιστικός άνεμος και φύγει η εδώ Δεξιά του κ. «δεν θέλω ου». Από τότε, άλλαξαν πολλά κι εκεί κι εδώ. Ο Φρανσουά (Μιτεράν) και ο Ανδρέας (Παπανδρέου) ήταν ίσως οι τελευταίοι πραγματικά χαρισματικοί σοσιαλιστές ηγέτες της Ευρώπης. Σήμερα αυτό που ζούμε σε Ελλάδα και Γαλλία είναι πραγματικά μια ιλαρή τραγωδία. Από τη μία η Δεξιά να κάνει καταμέτωπη επίθεση στα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα όλων μας και το ΠαΣοΚ να «σφυρίζει» αδιάφορα. Απορία πρώτη: τo «tea time» του κ. Γ. Παπανδρέου στη Γηραιά Αλβιώνα πότε θα τελειώσει; Για να αρχίσει τη σκληρή αντιπολίτευση; Απορία δεύτερη: κάποιος που λέει ψέματα είναι ψεύτης; Τα λεγόμενα του κ. Πρωθυπουργού κατά την πρόσφατη προεκλογική περίοδο ότι δεν θα αλλάξει συντάξεις, απαιτούμενα χρόνια εργασίας και εισφορές- αλλά τελικά θα τα αλλάξει και τα τρία- ήταν ψέματα; Αν ναι, τότε είναι ψεύτης;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΑΜΠΕΤΑΚΗΣ
Λέκτωρ Χημείας Τροφίμων, Πανεπιστήμιο Αθηνών

* επιστολή στην εφημεριδα ΤΟ ΒΗΜΑ 241.11.2007

Σοκ για 3,5 εκατ. ασφαλισμένους

Αν εφαρμοστούν τα μέτρα που έχει ρίξει στο τραπέζι η κυβέρνηση θα φέρουν ανατροπές στους όρους συνταξιοδότησης ακόμα και για τους ασφαλισμένους πριν από το 1983
Αύξηση ορίων ηλικίας και μείωση συντάξεων παρά τα «δεν» Καραμανλή

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΗΛΙΑΣ ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ
Πάνω από 3,5 εκατ. ασφαλισμένοι σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία θα είναι οι χαμένοι, αν εφαρμοστούν τα μέτρα σοκ που έχει ρίξει το τραπέζι η κυβέρνηση για το Ασφαλιστικό.
Πρόκειται για μέτρα που φέρουν ανατροπές στους όρους συνταξιοδότησης ακόμη και για τους ασφαλισμένους πριν από το 1983 και κάθε άλλο παρά συμβαδίζουν με τις προεκλογικές δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή ότι δεν θα αυξηθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και δεν θα μειωθούν οι συντάξεις.
Δεν αποκλείεται όμως η κυβέρνηση μετά τις έντονες αντιδράσεις, τις απεργιακές κινητοποιήσεις και τον εσωκομματικό πόλεμο στη Ν.Δ. που έχουν προκαλέσει οι σχεδιασμοί της, να κάνει όπισθεν σε σημεία της ατζέντας της για το Ασφαλιστικό. «ΤΑ ΝΕΑ» παρουσιάζουν σήμερα απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα που απασχολούν τους ασφαλισμένους για το πού οδηγούν οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί έως τώρα για τις αλλαγές στο συνταξιοδοτικό καθεστώς.
1. Μόνο 5 οι φορείς κύριας ασφάλισης Ποιο είναι το σχέδιο για τις ενοποιήσεις ασφαλιστικών ταμείων;
Προβλέπεται η δημιουργία 5 φορέων κύριας ασφάλισης, μέσω των ενοποιήσεων των δεκάδων Ταμείων που υπάρχουν σήμερα. Αυτοί θα είναι εξής: το ΙΚΑ, ο ΟΓΑ, οι αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες, το Δημόσιο και ένα Ταμείο στο οποίο θα συμμετέχουν τα Ταμεία Τύπου, το ΤΣΜΕΔΕ (μηχανικών), το ΤΣΑΥ (υγιονομικών) και των Νομικών.
2.Θα ενοποιηθούν σε 10 τα επικουρικά Τι θα γίνει με τα επικουρικά ταμεία;
Τα 51 Ταμεία επικουρικής σύνταξης που υπάρχουν, θα ενοποιηθούν σε 10. Αυτά θα συγκροτηθούν με κριτήριο κάθε Ταμείο να περιλαμβάνει ομοειδείς επαγγελματικές ομάδες και κατ΄ αντιστοιχία των Ταμείων κύριας ασφάλισης. Επίσης, σχετικά με τα ειδικά Ταμεία για το εφάπαξ, από τα 27 που υπάρχουν θα δημιουργηθούν 2- 3 Ταμεία.
3.Εξίσωση προς τα κάτω οι ενοποιήσεις Ποια θα είναι η επίπτωση για τους ασφαλισμένους από την ενοποίηση των Ταμείων;
Η γενική αρχή του κυβερνητικού σχεδίου είναι οι όροι και οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης των ασφαλισμένων που θα υπαχθούν σε έναν ασφαλιστικό φορέα, σταδιακά να συγκλίνουν. Η εξίσωση αυτή όμως προβλέπεται να γίνει προς τα κάτω, δηλαδή προς την κατεύθυνση των Ταμείων που έχουν τους δυσμενέστερους όρους. Αυτό σημαίνει ότι για τους ασφαλισμένους των Ταμείων που θα προσαρμοστούν, θα υπάρξουν δυσμενείς αλλαγές στο ύψος των συντάξιμων αποδοχών και των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. 4. Ψαλίδι 12%- 18% στις συντάξεις Με ποιον τρόπο θα επιχειρηθεί η μείωση των συντάξεων;
Για τους ασφαλισμένους πριν από το 1993 (στους οποίους περιλαμβάνονται και οι ασφαλισμένοι πριν από το 1983) που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα, το Δημόσιο, τις ΔΕΚΟ, τις τράπεζες και τα ειδικά Ταμεία, για τους οποίους το ύψος της σύνταξης είναι ένα συγκεκριμένο ποσοστό είτε του τελευταίου μισθού τους είτε του μέσου όρου των αποδοχών που είχαν την καλύτερη διετία του ασφαλιστικού βίου τους, ή την τελευταία διετία, ή των πέντε καλύτερων ετών της τελευταίας δεκαετίας, το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει τα εξής:
Στο μέλλον, ο υπολογισμός της σύνταξης θα γίνεται με βάση τον μέσο όρο των μισθών κατά την τελευταία δεκαετία. Αυτό οδηγεί σε μικρότερες συντάξεις σε σχέση με σήμερα. Σύμφωνα με υπολογισμούς, θα υπάρξει μείωση συντάξεων κατά 12%- 18% για την κύρια και κατά 20%- 50% για την επικουρική.
5.Χάνουν 5%- 6% και οι μετά το 1993 Τι προβλέπεται για τους ασφαλισμένους μετά το 1993;
Γι΄ αυτούς τους ασφαλισμένους η σύνταξη είναι ποσοστό επί του μέσου μισθού τους την τελευταία πενταετία. Με τις σχεδιαζόμενες αλλαγές, προβλέπεται ο υπολογισμός της σύνταξης να γίνει σταδιακά με βάση τους μισθούς της τελευταίας δεκαετίας. Και στην περίπτωση αυτή, θα υπάρξει μείωση συντάξεων κατά μέσο όρο 5%- 6%.
6.- 35% οι συντάξεις αυτοαπασχολούμενων Τι σχεδιάζεται για τις συντάξεις των αυτοαπασχολούμενων;
Για τους αυτοαπασχολούμενους (ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ) πριν από το 1993 σχεδιάζεται να μειωθεί το ποσοστό αναπλήρωσης, με βάση το οποίο υπολογίζεται το ύψος της σύνταξή τους. Σήμερα για κάθε έτος ασφάλισης το ποσοστό αναπλήρωσης είναι 3% και υπολογίζεται επί ενός τεκμαρτού εισοδήματος. Το άθροισμα των ποσών που προκύπτουν για κάθε ασφαλιστικό έτος είναι η σύνταξη. Η κυβέρνηση σχεδιάζει να μειώσει το ποσοστό αυτό στο 2%. Αυτό το μέτρο θα επιφέρει μείωση συντάξεων έως και 35% κατά μέσο όρο.
7.Δουλειά για 39-40 χρόνια Θα αυξηθούν τα όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση;
Το σχέδιο προβλέπει κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. Άρα, θα θιγούν όσοι με βάση το σημερινό καθεστώς συνταξιοδοτούνται πρόωρα (γυναίκες κ.ά.). Επίσης, προβλέπεται κατάργηση της συνταξιοδότησης με 35ετία χωρίς όριο ηλικίας για τους ασφαλισμένους πριν από το 1983 και καθιέρωση ορίου ηλικίας στα 58 ή 60 έτη. Παράλληλα, σχεδιάζεται να καταργηθεί η δυνατότητα αποχώρησης με 37 έτη χωρίς όριο ηλικίας. Ακόμη, στις προθέσεις είναι ο ελάχιστος χρόνος ασφάλισης χωρίς όριο ηλικίας να επεκταθεί στα 39 ή 40 χρόνια.
8. Ημερομηνία-κλειδί η 1/1/2013 Θα υπάρξει μεταβατική περίοδος για την εφαρμογή των μέτρων; Οι αλλαγές σχεδιάζεται να αρχίσουν σε 5 χρόνια από την ψήφιση του νόμου, την οποία η κυβέρνηση τοποθετεί αρχές του 2008. Αυτό σημαίνει ότι αλλαγές θα ισχύσουν από την 1/1/2013. Παράλληλα οι προσαρμογές που θα προβλέπονται σχεδιάζεται να ολοκληρωθούν έως το 2023. Δηλαδή, με βάση αυτά τα δεδομένα, όσοι συνταξιοδοτηθούν μέχρι τις 31.12.2012 δεν θα έχουν απολύτως καμία επίπτωση από τις αλλαγές.
9.Βάζουν χέρι στα αποθεματικά Τι σχεδιάζεται για τα αποθεματικά των Ταμείων;
Σχεδιάζεται η δημιουργία ειδικού λογαριασμού με τα αποθεματικά όλων των Ταμείων που θα συγχωνευθούν. Από αυτόν, το 10% θα δίνεται για τη χρηματοδότηση του συστήματος και τα υπόλοιπα χρήματα θα τα διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος.
10. Από 1/1/2008 τα νέα Βαρέα Τι προβλέπεται για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα;
Η ειδική επιτροπή για την αναμόρφωση της λίστας των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων που αφορούν 700.000 εργαζόμενους, θα συνεδριάσει εκ νέου στις 3 Δεκεμβρίου. Στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι η ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα 20.000 εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και κάποιων ειδικοτήτων νοσηλευτικού προσωπικού όπως οι βοηθοί ακτινολόγων, ενώ μία σειρά άλλων επαγγελμάτων όπως καθαριστές κτιρίων και νυχτοφύλακες θα αποχαρακτηριστεί. Στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι οι αλλαγές στα Βαρέα και Ανθυγιεινά να ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου 2008. Όσοι υπάγονται στον Κανονισμό που θα ισχύσει μέχρι τα τέλη του έτους θα εξακολουθήσουν να διέπονται από τις διατάξεις του, ενώ οι ασφαλισμένοι τα επαγγέλματα των οποίων χαρακτηρίζονται πρώτη φορά Βαρέα και Ανθυγιεινά, μπορούν να υπαχθούν σε αυτές τις διατάξεις εξαγοράζοντας χρόνο ασφάλισης.

«Κουκουλώνουν» την αποκάλυψη για εισφοροδιαφυγή 70 δισ. ευρώ

*απόκομμα από ΤΑ ΝΕΑ 24.11.2007

Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2007

Υψηλοί τόνοι στη Βουλή Κατάργηση της βουλευτικής σύνταξης πρότεινε ο Γιάννης Μανώλης

ΑΠΕ «Γαλάζιο μπαϊράκι» από τον Γ.Μανώλη για τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό (20/11/2007)
Δείτε το βίντεο...
Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους διεξάγεται στη Βουλή η συζήτηση για τις αυξήσεις στις συντάξεις του Δημοσίου.
Ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Μανώλης αναφέρθηκε γενικότερα στο Ασφαλιστικό, προτείνοντας οι βουλευτές να παίρνουν μία σύνταξη και αυτή από την εργασία τους.
Δείτε το βίντεο
Η εκτός θέματος αναφορά του βουλευτή στο θέμα προκάλεσε την έντονη αντίδραση του προεδρείου της Βουλής. Ο προεδρεύων Γιώργος Σούρλας κάλεσε τον κ. Μανώλη να περιοριστεί στο θέμα της συζήτησης.
Ο τελευταίος ξεκαθάρισε ότι αυτό που έχει να πει, θα το πει.
Σχετικά με την τροπολογία που αφορά στο Ταμείο των εργαζομένων στην Alpha, τo ΠΑΣΟΚ και o ΣΥΡΙΖΑ ζήτησαν ονομαστική ψηφοφορία.
Μιλώντας για την τροπολογία, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος έκανε λόγο για χαριστική πράξη ενός δισ. ευρώ προς την Alpha Bank.
«Θεωρούμε ότι αυτό είναι μια πρόκληση και θεωρούμε ότι, αν η κυβέρνηση είχε κάποια προσχήματα σε σχέση με το ότι υπάρχουν διαφορετικές αναλογιστικές μελέτες, καταρρέουν αυτά τα προσχήματα, διότι είδαμε χθες να καρατομείται ο Πρόεδρος της Αρχής για τις Αναλογιστικές Μελέτες γιατί δεν κάνει τίποτα» σημείωσε, μεταξύ άλλων.
Το Ασφαλιστικό κυριάρχησε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον Θ.Ρουσόπουλο.
Ερωτηθείς για το ότι οι αυξήσεις στις συντάξεις είναι μικρές σε σχέση με τις γενικότερες αυξήσεις, ο κ. Ρουσόπουλος είπε ότι η αδικία αυτή διορθώνεται με αυξήσεις που δίνονται στα διάφορα επιδόματα, στη σύνταξη του ΟΓΑ, με την αύξηση του αφορολόγητου στα 12 χιλιάδες ευρώ και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση φροντίζει με την πολιτική της να βοηθήσει τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη.
Ερωτηθείς για τις διαφοροποιήσεις βουλευτών της ΝΔ σχετικά με το ασφαλιστικό, τόνισε ότι ο ίδιος δεν γνωρίζει να υπάρχει οποιαδήποτε δήλωση για συγκεκριμένη διάταξη και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση βρίσκεται σε διάλογο, ακούει όλες τις θέσεις και εν ευθέτω χρόνο θα προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση।
από Newsroom ΔΟΛ

Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2007

Η Ελλάδα ΠΩΛΕΙΤΑΙ...


Ο Καραμανλής στο Πεκίνο είχε υποσχεθεί τον ένα ΣΕΜΠΟ και Βουλγαράκης - Αλογοσκούφης σπρώχνουν τον δεύτερο
Του ΘΑΝΟΥ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ
Για την εξαγορά των Σταθμών Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) Πειραιά και Θεσσαλονίκης ενδιαφέρονται αραβικές επενδυτικές εταιρείες.

Τμήμα του λιμένα του Μπρούκλιν της Ν. Υόρκης, το οποίο είχε μπει στο στόχαστρο της Dubai Ports World αλλά σκόνταψε στο βέτο του Αμερικανού Προέδρου Τζορτζ Μπους.
Μάλιστα, κάποιες από αυτές μετέχουν σε μεγάλες ελληνικές επενδυτικές εταιρείες, που τελευταία έχουν επεκταθεί σε πολλούς επιχειρησιακούς τομείς, ακόμη και στην ακτοπλοΐα.Στο αραβικό οικονομικό «λόμπι» πρωτοστατεί η Dubai Ports World, εκπρόσωποι της οποίας συναντήθηκαν πρόσφατα με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.Ο Γ. Βουλγαράκης, ως συναρμόδιος με τον υπουργό Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη, θα προχωρήσει τους επόμενους μήνες σε εκποίηση των εμπορικών σταθμών στους δύο λιμένες.* Κάθετα αντίθετοι σε αυτή την ιδιωτικοποίηση είναι περίπου 2.000 εργαζόμενοι στους δύο σταθμούς και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που στηρίζουν τις κινητοποιήσεις τους.Η ιδιωτικοποίηση είχε εξαγγελθεί από τον πρώην ΥΕΝ Μ. Κεφαλογιάννη, αλλά δεν υλοποιήθηκε μετά τις πολυήμερες κινητοποιήσεις της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ), οι οποίες είχαν προκαλέσει την έντονη δυσαρέσκεια και του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.Η κυβέρνηση, που φέρεται αποφασισμένη να πουλήσει τους δύο σταθμούς, ετοιμάζει ατζέντα για τα δύο εμπορικά λιμάνια, διαχειριστές των οποίων είναι οι ΟΛΠ - ΟΛΘ, με τις διορισμένες διοικήσεις τους να συμφωνούν στην πώληση.Ο πρωθυπουργός, που φέρεται να έχει υποσχεθεί στους Κινέζους το ένα από τα δύο λιμάνια, συναντήθηκε τουλάχιστον τρεις φορές με τους δύο υπουργούς του, αφ' ενός για να προχωρήσει μέσα στο 2008 η ιδιωτικοποίηση, αφ' ετέρου για να μη δυσαρεστηθούν ούτε οι Κινέζοι αλλά ούτε και οι Αραβες που ενδιαφέρονται για τον σταθμό Θεσσαλονίκης.Διόρισε ανθρώπους του ο ΑλογοσκούφηςΑπό το περιβάλλον του κ. Βουλγαράκη υποστηρίζεται ότι για την παραχώρηση των δύο εμπορικών σταθμών δεν υπάρχουν -ούτε έθεσε και ο πρωθυπουργός- χρονικά όρια, ενώ ο κ. Αλογοσκούφης, σε ρόλο κυβερνητικού τοποτηρητή, φρόντισε να διοριστούν έμπιστοί του στο νέο Δ.Σ. του ΟΛΠ, για να έχει άμεση πληροφόρηση για τα τεκταινόμενα.Η Dubai Ports World, η οποία την περασμένη εβδομάδα εκδήλωσε και επίσημα το ενδιαφέρον της, μέσω της εταιρείας Palanco που ελέγχει στην Ελλάδα, ιδρύθηκε στο Ντουμπάι από την οικογένεια Μάκτουμ, ιδιοκτήτρια σχεδόν όλων των εγκαταστάσεων και υποδομών στο εμιράτο.Σημειώνεται, πάντως, ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζ. Μπους είχε απαγορεύσει την πώληση αμερικανικών λιμένων στη συγκεκριμένη εταιρεία.Η άλλη αραβική εταιρεία, η Dubai Investment Group, μετέχει στον όμιλο MIG του Ανδρέα Βγενόπουλου, κατέχοντας το 16% του μετοχικού κεφαλαίου. Πρόσφατα η MIG εξαγόρασε αντί 300 εκατ. ευρώ τις ναυτιλιακές εταιρείες Attica και Blue Star Ferries, του Περικλή Παναγόπουλου.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 16/11/2007


*Σημείωση της ΕΝ ΑΘΗΝΑΙΣ:
*Με λίγα λόγια το συμπέρασμα είναι ότι η Ελλάδα ΠΩΛΕΙΤΑΙ με το κιλό σε Κινέζους, Αραβες και MIG. Μπράβο!!! στους "πατριώτες" και στα μεγαλεπήβολα σχέδια τους να ξεπουλήσουν την περιουσία του ελληνικού λαού (βλέπε ΔΕΗ, ΟΤΕ, Τράπεζες, Λιμάνια και αεροδρόμια, δρόμους, βουνά και χωριά καμένα στην Ηλεία, τα νησιά ήδη πουλημένα σε πολυεθνικές). Κατά τα άλλα χειροκροτήστε τους...

Με την καθιερωμένη πορεία κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο

Τιμές για την εξέγερση



Ακούστε το ηχητικό ντοκουμέντο
Με την μεγάλη πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία κορυφώνονται οι εκδηλώσεις τιμής για την 34η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου το Σάββατο. Επί ποδός η αστυνομία. Κλειστοί δρόμοι και αλλαγές στα δρομολόγια των μέσων μεταφοράς. Eurokinissi
Ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κώστας Μουντζούρης δήλωσε ότι η πολυτεχνειακή κοινότητα έχει προετοιμαστεί κατάλληλα για να περιφρουρήσει όλους τους χώρους, τόσο της Πατησίων όσο και της Πολυτεχνειούπολης και τόνισε ότι η κοινότητα του Πολυτεχνείου είναι σε θέση να προασπίσει το άσυλο.
Την ίδια ώρα, ωστόσο, εντολή ώστε η αστυνομία να εισέλθει σε πανεπιστημιακό χώρο στην περίπτωση τέλεσης αυτόφωρων κακουργηματικών πράξεων, έδωσε στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Β.Φλωρίδης.
Στην Αθήνα, περισσότεροι από 8.000 αστυνομικοί έχουν «ακροβολιστεί», προκειμένου να διαφυλάξουν την ηρεμία κατά την πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία. Από τις έξι το πρωί του Σαββάτου υπάρχει γενική επιφυλακή και από τις 12 το μεσημέρι όλες οι δυνάμεις θα είναι στις θέσεις τους. Ο τρόπος περιφρούρησης των εκδηλώσεων αποφασίστηκε σε συσκέψεις που έγιναν στη ΓΑΔΑ μεταξύ των αρμόδιων αστυνομικών και εκπροσώπων της Πανεπιστημιακής Κοινότητας.
Όπως αποφασίστηκε, μετά τον εορτασμό θα κλείσουν οι πύλες του Πολυτεχνείου, την περιφρούρηση του οποίου εσωτερικά θα κάνουν πανεπιστημιακοί, φοιτητές και συνδικαλιστές εκπαιδευτικών οργανώσεων, ενώ το ίδιο θα ισχύει και με τα άλλα πανεπιστημιακά ιδρύματα της Αθήνας. Έξω από το ΕΜΠ θα τοποθετηθούν αστυνομικές δυνάμεις για να μην μπορεί να μπει κανείς, ενώ ισχυρή θα είναι η αστυνομική παρουσία και στην πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία.
Σύμφωνα με τα μέτρα της τροχαίας, απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση γύρω από το Πολυτεχνείο, ενώ θα υπάρχουν διακοπές και εκτροπές της κυκλοφορίας έως την Πλατεία Κάνιγγος। Οι ρυθμίσεις αυτές θα επεκταθούν σταδιακά σε όλο το κέντρο της Αθήνας, στις οδούς Αλεξάνδρας, Πατησίων, Σταδίου, Βασ. Σοφίας καθώς και στους παράλληλους και κάθετους δρόμους. Όλες οι ρυθμίσεις θα γίνονται σταδιακά και ανάλογα με τις κυκλοφοριακές συνθήκες. Ακόμη, σύμφωνα με απόφαση του ΟΑΣΑ, θα γίνουν τροποποιήσεις στα δρομολόγια και στις στάσεις των λεωφορείων και των τρόλεϊ. Περισσότερες πληροφορίες στον Δικτυακό Τόπο www.oasa.gr και στο τηλέφωνο 185.


*από το Newsroom ΔΟΛ

Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2007

Τιμωρία με «λευκά κελιά» στα ψυχιατρεία



Αντιδρούν οι ψυχίατροι στην εντολή του υπουργείου για δημιουργία «ήσυχων δωματίων» για ψυχικά αρρώστους σε κρίση
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Αρετή Αθανασίου

«Λευκά κελιά», χωρίς έπιπλα, με τοίχους επενδυμένους με μαλακά υλικά, φως από ψηλά παράθυρα και κάμερες παρακολούθησης στο ταβάνι, αποφάσισε να δημιουργήσει το υπουργείο Υγείας στα ψυχιατρεία!
Η εντολή για την άμεση δημιουργία «ήσυχων δωματίων», όπως τα ονομάζει, όπου θα απομονώνονται ψυχικά πάσχοντες σε κρίση, έφτασε στις 25 Σεπτεμβρίου στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής και αφορά και τα εννέα τμήματα αντιμετώπισης οξέων περιστατικών. Σύμφωνα με αυτή, το Δαφνί- όπως και όλα τα ψυχιατρικά νοσοκομεία και τα ψυχιατρικά τμήματα γενικών νοσοκομείων- θα δημιουργήσει μονόκλινα «ήσυχα δωμάτια», τα οποία θα βρίσκονται κοντά στη στάση αδελφών και εκεί θα απομονώνονται ασθενείς σε φάση κρίσης. Στους χώρους προβλέπεται σύστημα παρακολούθησης με κάμερα για λόγους «εποπτείας, ασφάλειας και ελέγχου των περιστατικών».
Το «όχι» των ψυχιάτρων
«Δεν μας έφτανε το πρόβλημα των καθηλώσεων ασθενών στα κρεβάτια, τώρα θα φτιάξουμε και “λευκά κελιά” όπου θα απομονώνουμε και θα τιμωρούμε ακόμα περισσότερο τους “απείθαρχους” ψυχικά πάσχοντες», καταγγέλλει ο ψυχίατρος Θεόδωρος Μεγαλοοικονόμου, διευθυντής του 9ου Ψυχιατρικού Τμήματος Εισαγωγών του ΨΝΑ. «Στο δικό μου το τμήμα δεν πρόκειται να γίνει τέτοια παραβίαση δικαιωμάτων του ασθενούς- ούτε “ήσυχο δωμάτιο” ούτε κάμερα παρακολούθησης από τους νοσοκόμους...». «Για το θέμα δεν έχει αναπτυχθεί προβληματισμός και δεν έχουν πάρει θέση τα επιστημονικά όργανα του νοσοκομείου. Δεν γνωρίζουμε ακόμη με ποιον τρόπο θα υλοποιήσουμε την εντολή του υπουργείου Υγείας», δηλώνει στα «ΝΕΑ» ο διοικητής του ΨΝΑ κ. Α. Κοσμόπουλος. «Τα “ήσυχα δωμάτια “ είναι προσβολή του πολιτισμού μας- όχι μόνο της ψυχιατρικής. Αυτό το μέτρο εξαγγέλλεται από το υπουργείο για να νοσηλεύονται υποτίθεται με ασφάλεια οι ανήσυχοι και διεγερτικοί ασθενείς. Αλλά η διέγερση τις περισσότερες φορές είναι η απάντηση στην ποικι λότροπη βία που υφίστανται οι ψυχικά πάσχοντες σε οποιοδήποτε κλειστό ίδρυμα», πιστεύει ο ψυχίατρος Γιώργος Κοκκινάκος, διευθυντής του Κέντρου Ψυχικής Υγείας στα Χανιά. Ο κ. Κοκκινάκος θεωρεί ότι «τα δικαιώματα και οι ελευθερίες των ψυχικά πασχόντων παραβλάπτονται ποικιλοτρόπως αυτή τη στιγμή και αυτό που χρειαζόμαστε είναι πιο θεραπευτικές και όχι κατασταλτικές προσεγγίσεις. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να σεβόμαστε την αξιοπρέπεια του ασθενούς. Η “τρέλα” είναι τρόπος τού υπάρχειν και κάθε σύμπτωμα έχει τον λόγο του. Σημασία έχει λοιπόν να βοηθάμε τον διεγερτικό άρρωστο να περνά την κρίση του μαζί με κάποιον επαγγελματία και όχι να τον κλείνουμε σ΄ ένα “ήσυχο δωμάτιο” για να την περνά αβοήθητος, απελπισμένος και μόνος...».
Και τετράδιο για τις καθηλώσεις
Σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο που έφτασε στο ΨΝΑ, δίνεται επίσης εντολή να τηρείται σε κάθε τμήμα «τετράδιο καθηλώσεων» και να υπάρχει συμμόρφωση με όλες τις προβλεπόμενες προδιαγραφές! Οι καθηλώσεις με ιμάντες στο κρεβάτι- δεξί χέρι, αριστερό πόδι ή και τα τέσσερα άκρα, ανάλογα την επιθετικότητα του ψυχικά πάσχοντος- είναι στην ημερήσια διάταξη του ΨΝΑ, κυρίως τις ημέρες εφημερίας και την επομένη. «Ο “κλινοστατικός προστατευτισμός”, όπως λέγεται, δεν είναι τιμωρία, είναι μία ιατρική πράξη, όπως η χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής», λέει στα «ΝΕΑ» ο διοικητής του νοσοκομείου κ. Κοσμόπουλος. «Γίνεται πάντα με έγγραφη εντολή γιατρού και τηρείται ειδικό πρωτόκολλο. Συμβαίνει κάθε φορά που ασθενείς κρίνονται επικίνδυνοι για τον εαυτό τους ή τους άλλους. Τη διαδικασία αναλαμβάνουν 4 νοσηλευτές, ένας για κάθε άκρο, ενώ κάποιος μιλά στον ασθενή για να τον ηρεμήσει. Κρατά συνήθως 2 έως 4 ώρες, σπάνια περισσότερο...».
Συνήθης πρακτική
Πόσο συχνά δένονται ασθενείς στα κρεβάτια τους; Επίσημη απάντηση δεν υπάρχει. «Σε μια ημέρα εφημερίας μπορεί να συμβεί σε 2-3 ασθενείς, αλλά όχι πάντα», λέει ο διοικητής. «Είναι, δυστυχώς, μια συνήθης πρακτική, καθημερινή και αυθαίρετη σε μεγάλο βαθμό», απαντά ο ψυχίατρος Θεόδωρος Μεγαλοοικονόμου, διευθυντής του 9ου Τμήματος στο ΨΝΑ. «Κανονικά πρέπει να γίνεται όταν υπάρχει ιδιαίτερα σοβαρός κίνδυνος αλλά γίνεται και σε πληθώρα άλλων περιπτώσεων, όπως αν μιλά άσχημα ο ασθενής ή είναι υπερκινητικός. Το γεγονός ότι υπάρχει πλέον πρωτόκολλο, δεν αποτελεί εγγύηση. Λέμε ότι δεν είναι τιμωρία, αλλά πολλοί μπορεί και μπορούν να τιμωρούν. Θεραπευτική πράξη πάντως δεν είναι. Γίνονται συνέδρια πια ενάντια στην καθήλωση και την παραβίαση των δικαιωμάτων των ασθενών. Δένουμε συνήθως έναν ασθενή γιατί δεν έχουμε τον νοσηλευτή που θα καθήσει δίπλα του να του μιλήσει και να τον ηρεμήσει...». «Η καθήλωση δεν είναι θεραπεία, ούτε τιμωρία. Είναι μέτρο ασφαλείας», πιστεύει ο κ. Χαράλαμπος Καρούζος, διευθυντής του 1ου Ψυχιατρικού Τμήματος Εισαγωγών. «Πιστεύω ότι κάθε εργαζόμενος αισθάνεται άσχημα όταν το κάνει αυτό, αλλά είναι αναγκαίο. Έχουμε κάνει πολλά θετικά βήματα τα τελευταία χρόνια αλλά χρειάζονται και άλλα...».
Ασφυκτιά το Δαφνί - ράντζα και στα δωμάτια
70 άνθρωποι νοσηλεύονται εφ΄ όρου ζωής

*από την εφημερίδα: ΤΑ ΝΕΑ Τετάρτη 14.11.2007

Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2007

Για πρώτη φορά κατάφεραν να δημιουργήσουν δεκάδες κλωνοποιημένα έμβρυα μακάκων πιθήκων

Βήμα προς τη θεραπευτική κλωνοποίηση
του SΤΕVΕ CΟΝΝΟR
Νέα πρωτοποριακή μέθοδος αποδεικνύει ότι η κλωνοποίηση είναι δυνατή και σε πρωτεύοντα θηλαστικά- Τι λένε οι ερευνητές που έφεραν εις πέρας το επίτευγμα και τι υποστηρίζουν οι πολέμιοι
Οι επιστήμονες πέτυχαν επίσης να εξαγάγουν βλαστικά κύτταρα από ορισμένα έμβρυα, τα οποία εν συνεχεία τα μετέτρεψαν στο εργαστήριο σε ώριμα καρδιακά κύτταρα και σε νευρώνες του εγκεφάλου
Οι μακάκοι πίθηκοι έγιναν το πρώτο πρωτεύον θηλαστικό από το οποίο ερευνητές δημιούργησαν κλωνοποιημένα έμβρυα
ΑΡ/ SCΙΕΝCΕ, JΟSΗUΑ ΜΟGLΙΑ Ε να τεχνικό επίτευγμα επέτρεψε στους επιστήμονες να δημιουργήσουν για πρώτη φορά δεκάδες κλωνοποιημένα έμβρυα πρωτευόντων θηλαστικών, συγκεκριμένα μακάκων πιθήκων, φέρνοντας ένα βήμα πιο κοντά την εφαρμογή της διαδικασίας και για την κλωνοποίηση ανθρωπίνων εμβρύων.
Ως σήμερα έχουν υπάρξει προσπάθειες κλωνοποίησης ανθρωπίνων εμβρύων, ωστόσο αυτές «σκόνταψαν» σε τεχνικά προβλήματα, ενώ παράλληλα βρέθηκαν στη δίνη ενός κυκλώνα αντιδράσεων οι οποίες αφορούσαν επιτήδειους οι οποίοι δήλωναν κλωνοποίηση ανθρώπου χωρίς να παρέχουν καμία επιστημονική απόδειξη, αλλά και ζητημάτων ηθικής από την εφαρμογή αυτού του είδους έρευνας. Η νέα τεχνική υπόσχεται όμως να φέρει επανάσταση στον τομέα της αποτελεσματικότητας της κλωνοποίησης.

Εντός του μηνός τα αποτελέσματα
Είναι η πρώτη φορά που ερευνητές καταφέρνουν να δημιουργήσουν βιώσιμα κλωνοποιημένα έμβρυα από ενήλικο (για την ακρίβεια 10 ετών), αρσενικού ρέζους, μακάκο πίθηκο και σχεδιάζουν να δημοσιεύσουν τα αποτελέσματά τους αργότερα μέσα στον μήνα. Οι επιστήμονες του Εθνικού Κέντρου Ορεγκον για την Ερευνα στα Πρωτεύοντα είδη, στους οποίους ανήκει το νέο επίτευγμα, αναμένεται επίσης να ανακοινώσουν ότι πέτυχαν να εξαγάγουν βλαστικά κύτταρα από ορισμένα κλωνοποιημένα έμβρυα τα οποία και μετέτρεψαν στο εργαστήριο σε ώριμα καρδιακά κύτταρα και σε νευρώνες του εγκεφάλου.
Στο άκουσμα της νέας είδησης ορισμένοι ειδικοί έκαναν λόγο για επίτευγμα το οποίο η επιστημονική κοινότητα ανέμενε εδώ και καιρό. Και αυτό διότι ως σήμερα τα αποτελέσματα πειραμάτων έδειχναν ότι ίσως υπήρχαν ανυπέρβλητα εμπόδια για τη δημιουργία κλωνοποιημένων εμβρύων από ενήλικα πρωτεύοντα είδη- συμπεριλαμβανομένου του ανθρώπου.
Ωστόσο τα νέα δεν θα είναι πιθανότατα ευπρόσδεκτα από όλους τους ειδικούς. Οι πολέμιοι της κλωνοποίησης αναμένεται να αναφέρουν ότι η νέα τεχνική που προάγει την επιτυχία της κλωνοποίησης θα οδηγήσει σε αύξηση των προσπαθειών για δημιουργία- και ως εκ τούτου και για καταστροφή- κλωνοποιημένων ανθρωπίνων εμβρύων για ερευνητικούς σκοπούς.
Υπενθυμίζεται ότι επιστήμονες από τη Νότια Κορέα ανακοίνωσαν το 2004 ότι δημιούργησαν το πρώτο κλωνοποιημένο ανθρώπινο έμβρυο ωστόσο το 2006 η δημοσίευσή τους αποσύρθηκε, καθώς προέκυψε ότι ο επικεφαλής της Γου Σουκ Χουάνγκ είχε διαπράξει απάτη. Εκτός από αυτήν την αναφορά έχει υπάρξει μόνο μία ακόμη καταγεγραμμένη προσπάθεια κλωνοποίησης ανθρωπίνου εμβρύου, το οποίο όμως πέθανε λίγες ημέρες μετά τη δημιουργία του, χωρίς να έχουν μάλιστα εξαχθεί βλαστικά κύτταρα.
Οι ειδικοί οι οποίοι διεξήγαγαν το τελευταίο πείραμα και οι οποίοι συνεργάστηκαν με επιστήμονες από την Κίνα εμφύτευσαν περί τα 100 κλωνοποιημένα έμβρυα στη μήτρα περίπου 50 φερουσών μητέρων- θηλυκών ρέζους μακάκων- αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει επιτευχθεί γέννηση κλωνοποιημένου πιθήκου. Σύμφωνα όμως με τα μέλη της ερευνητικής ομάδας ίσως η αποτυχία αυτή γέννησης κλώνου οφείλεται καθαρά στην... κακή τύχη- για παράδειγμα χρειάστηκαν 227 προσπάθειες για τη δημιουργία του πρώτου κλωνοποιημένου θηλαστικού, της προβατίνας Ντόλι. Η νέα έρευνα διεξήχθη με επικεφαλής τον Σουκράτ Μιταλίποφ , ο οποίος και ανακάλυψε έναν νέο τρόπο χειρισμού των ωαρίων των πρωτευόντων θηλαστικών κατά τη διαδικασία της κλωνοποίησης που αφορά σε σύντηξη του κάθε ωαρίου με έναν πυρήνα που λαμβάνεται από δερματικό κύτταρο ενός ενηλίκου πιθήκου (στη συγκεκριμένη περίπτωση του αρσενικού μακάκου).
Ο δρ Μιταλίποφ δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες σε αυτή τη φάση σχετικά με τη μελέτη του, καθώς όπως είπε επιφυλάσσεται να μιλήσει μετά τη δημοσίευσή της, η οποία θα γίνει σύντομα στην επιθεώρηση «Νature». Ωστόσο, κατά τη διάρκεια συνεδρίου που έγινε πριν από κάποιο διάστημα ανέφερε στους συναδέλφους του ότι δημιούργησε δύο σειρές βλαστικών κυττάρων από 20 κλωνοποιημένα έμβρυα και τεστ έδειξαν ότι επρόκειτο για πραγματικούς κλώνους.
Σχολιάζοντας τα νέα αποτελέσματα ο καθηγητής Αλαν Τρούνσον του Πανεπιστημίου Μόνας στην Αυστραλία τόνισε ότι τα αποτελέσματα του δρος Μιταλίποφ αποτελούν ένα επίτευγμα το οποίο αναμενόταν εδώ και καιρό. Ο καθηγητής πρόσθεσε ότι τα στοιχεία του Μιταλίποφ είναι η απόδειξη για το τι μπορεί να επιτευχθεί με την κλωνοποίηση και στα πρωτεύοντα είδη. «Διαθέτουμε πλέον τον τρόπο και πρέπει τώρα να προχωρήσουμε σκεπτόμενοι τι θα μπορούσε να επιτευχθεί στον άνθρωπο».

Τα «κλειδιά» της επιτυχίας
Σύμφωνα με τον καθηγητή Ντον Γουλφ, ο οποίος επί έτη ήταν επικεφαλής του Ερευνητικού Κέντρου Ορεγκον για τα Πρωτεύοντα Είδη και ο οποίος συμμετείχε στη μελέτη μέχρι την πρόσφατη συνταξιοδότησή του, η νέα προσέγγιση βασίζεται σε μια τεχνική που δεν κάνει χρήση υπεριώδους φωτός και χρωστικώνδιαδικασίες οι οποίες φαίνεται ότι καταστρέφουν τα ωάρια των πρωτευόντων ειδών. «Στα πρώτα βήματα της κλωνοποίησης χρησιμοποιούσαμε αυτή την τεχνική στους πιθήκους,με αποτέλεσμα τελικώς να καταστρέφουμε το ωάριο. Ετσι ένα από τα βασικά “κλειδιά” ήταν να αφαιρέσουμε αυτό το βήμα από τη διαδικασία».
Σε ό,τι αφορά τη μη επίτευξη (τουλάχιστον μέχρι στιγμής) βιώσιμων εμβρύων τα οποία θα καταλήξουν στη δημιουργία κλώνων, ο δρ Γουλφ τόνισε ότι ίσως πρόκειται για απλή ατυχή συγκυρία. Ο καθηγητής τόνισε ότι η έρευνα αυτή έχει στόχο τη θεραπευτική κλωνοποίηση· το παράδειγμα του μακάκου ανοίγει τον δρόμο για κλινική εφαρμογή και στον άνθρωπο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ο δρόμος προς το επίτευγμα

«Να απαγορευθεί η δημιουργία ανθρωπίνων κλώνων»


* Απόκομμα: ΤΟ ΒΗΜΑ - Ημερομηνία δημοσίευσης 13/11/2007

Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2007

Οι παροχές του ΤΣΜΕΔΕ

Ο κ. Κ. Β., συνταξιούχος μηχανικός (το πλήρες όνομά του στη διάθεση της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ), γράφει για τις παροχές υγείας του ΤΣΜΕΔΕ: «Είμαι συνταξιούχος του ΤΣΜΕΔΕ, έπειτα από 45 χρόνια κύριας ασφάλισης και 49 επικουρικής. Τον τελευταίο χρόνο χρειάσθηκα χημειοθεραπεία και επειδή η περίπτωσή μου είναι κατεπείγουσα (πάγκρεας) και η αναμονή στα δημόσια νοσοκομεία γνωστή, προτίμησα τη λύση της ημερήσιας νοσηλείας σε ιδιωτική κλινική, 2-4 φορές τον μήνα. Ευχαριστώ το ΤΣΜΕΔΕ που έτρεξε αρωγός να με βοηθήσει και μου δίνει από τα 152 ευρώ της ημερήσιας νοσηλείας, τα 76 και από τα 150 ευρώ αμοιβής ογκολόγου, τα 20. Παρακαλώ τους αρμοδίους του ΤΣΜΕΔΕ να μην κάνουν τέτοιες σπατάλες για μένα.
Ας κρατήσουν τα χρήματα που μου δίνουν, μήπως κι έτσι αυξήσουν τα αποθεματικά των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχουν κι έτσι μπορέσουν και αυτοί να αγοράσουν κανένα καλοδομημένο ομόλογο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας».


*επιστολή στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ Δευτέρα 12.11.2007

Η ατυχία του καλού βιογραφικού*

Η Ειρήνη Κουτάκη γράφει για την ατυχία της να έχει καλό βιογραφικό στην Ελλάδα: «Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Ν. Αφρική. Στα 17 μου, αποφάσισα να επιστρέψω στην πατρίδα που τόσο είχα μάθει ν΄ αγαπώ. Δεν ήταν εύκολη απόφαση, καθώς ήρθα μόνη μου και η οικογένειά μου έμεινε και μένει εκεί.
Φέτος, μετά από τόσα χρόνια, τολμώ να πω ότι μετανιώνω για την κίνησή μου. Αποφοίτησα με άριστα και στο πτυχίο μου στην Ιστορία και στο μεταπτυχιακό μου (Διεθνείς Σχέσεις) το οποίο ολοκλήρωσα στις ΗΠΑ και τελευταίος μου σταθμός στα υπουργεία της Αμερικής. Εκεί, μου είπαν για τις σπουδές μου και τις εμπειρίες μου, θα ήμουν διαμάντι στη χώρα τους. Λυπάμαι που δεν μπορώ να πω το ίδιο για την πατρίδα. Από τότε μέχρι τώρα έχω πάει σε 200 συνεντεύξεις. Όλοι μου λένε καλά λόγια, αλλά το βασικό πρόβλημα είναι ότι προτιμούν κάποιον που δεν έχει βιογραφικό σαν το δικό μου, επειδή θα έχω περισσότερες οικονομικές απαιτήσεις, λένε. Ο βασικός μισθός ισχύει για όλους, είτε έβγαλες το δημοτικό είτε είσαι δόκτωρ.
Έχω φτάσει σε σημείο να απολογούμαι σχεδόν, για το ότι... ε, ναι λοιπόν, είμαι 25 στα 26 και να με συγχωρήσουν οι εταιρείες που έχω κάνει “περισσότερα πράγματα από ό,τι κάνουν τα παιδιά στην ηλικία μου”, όπως μου έχουν πει. Έχω, επίσης, υποστεί πολύ ρατσισμό που έχει διαγράψει μέσα μου την έννοια της ταυτότητας.
Τελικά, τι σημαίνει να είσαι Έλληνας; Εμείς, δηλαδή, που μια ζωή στο εξωτερικό μαθαίναμε ότι είμαστε Έλληνες στην ψυχή και στο σώμα και επιστρέφουμε εδώ για να μας λέει μια καθηγήτρια “Σας λυπάμαι εσάς και τους Αλβανούς”, τι πρέπει να πούμε; Τι έχουν οι Αλβανοί; Εμείς οι μετανάστες, τι έχουμε; Έλληνας είναι αυτός που πάει στα μπουζούκια και τρώει σουβλάκια; Είμαι σίγουρη ότι λίγα παιδιά σήμερα διαβάζουν ποίηση ελληνική και λίγα παιδιά ξέρουν στη χώρα μας για την Ιστορία του τόπου... Εμείς οι “μετανάστες” όμως, ξέρουμε και αγαπάμε την ιστορία μας, τη γλώσσα μας... μια γλώσσα που πεθαίνει, αιμορραγεί κάθε μέρα στην Ελλάδα.
Η πρώτη τους βασική ερώτηση είναι πόσων ετών είμαι. Στη Ν. Αφρική, και σε πολλές χώρες στον κόσμο, η ερώτηση αυτή δεν επιτρέπεται καν. Στις περισσότερες δουλειές που είχα εργαστεί προσωρινά (καθώς και αυτό είναι της μόδας πια, να δουλεύει ένας νέος πολύ για ένα μικρό χρονικό διάστημα και μετά να τον στέλνουμε σπίτι του) η ελάχιστη έκφραση δεν επιτρεπόταν. Δεν μπορούσαμε καν να φάμε, να πιούμε... όσο για ΙΚΑ, το ξεχνάμε εντελώς.
Όσο δε για την υγεία και την περίθαλψη, ένα θα πω. Έπαθα σοβαρή μόλυνση στα μάτια από ένα σπίτι βρώμικο που έμενα εδώ στην Αθήνα και επί 2 χρόνια με ταλαιπωρούσαν οι γιατροί εδώ. Το τι άκουσα δεν λέγεται, ώσπου με έστειλαν έξω πρωτού με τυφλώσουν εντελώς. Ο γιατρός μου στην Αγγλία γελούσε με τις εξετάσεις και τις εκτιμήσεις των γιατρών εδώ και με ρωτούσε εάν όλοι αυτοί ήταν αληθινοί γιατροί. Το μόνο που έπρεπε να κάνουν, μου είπε, είναι να σ΄ ακούσουν... Βέβαια, αυτό είναι λίγο δύσκολο στη χώρα μας, γιατί εξακολουθούμε να νομίζουμε ότι όποιος έχει τίτλο, είναι σπουδαίος και έχει το δικαίωμα να υποτιμάει τους γύρω. Ας ακούμε περισσότερο λοιπόν. Ίσως μάθουμε κάτι και από το “αφρικανάκι” και από το κάθε αφρικανάκι που ζητάει μια ευκαιρία μονάχα».

*επιστολή στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ 12.11.2007

Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2007

Ο Μικης Θεοδωράκης στη Ζάτουνα Αρκαδίας

Μίκης Θεοδωράκης

«...Εδώ παρόλο που ήμουν πάντα με φρουρά και έβγαινα μαζί της πάντα έξω, όλοι μου μιλάγανε, μου έλεγαν καλημέρα σας, γεία σου Μίκη. Πολλές φορές τους πιάνανε, τους ανακρίνανε, γιατί είχαν εντολή να μη με χαιρετάνε. Λοιπόν αυτό ήταν το ένα. Αυτό μας έδωσε πολύ θάρρος γιατι καταλαβαίνετε εγώ με τα γυναικόπαιδα σε ένα σπίτι εδώ πάνω στα 1200 μέτρα φοβόμουνα. Αλλά έβλεπα ότι ο κόσμος με έβλεπε με συμπάθεια. Σιγα σιγα αυτό έγινε φιλία.
...Τα τραγούδια μου και τα μηνύματα έβγαιναν έξω γιατί υπήρχαν οι Ζατουνίτες. Δεν θα μπορούσα να κάνω τίποτα χωρίς την συμπαράστασή και την βοηθειά τους.
...Τι έγινε κάποτε; Κάποιοι μαθητές, γιατί τα παιδιά πήγαιναν στο Γυμνάσιο στη Δημητσάνα, άκουσαν από κάποιο Δημητσανίτη, που στο σπίτι του ήταν το τηλέφωνο, να λέει ότι έδωσε εντολή η Τρίπολη στη Διοίκηση Δημητσάνας να πάνε αύριο να μου κάνουν έρευνα. Τα παιδιά από τότε παρακολουθούσαν το τηλέφωνο, ό,τι άκουγαν το έλεγαν στη Βάσω τη δασκάλα και αυτή στη Μαργαρίτα και έτσι κάπως είμασταν προφυλαγμένοι. Θέλω να πω ότι εσείς οι Ζατουνίτες δε θέλατε να φαίνεται ότι το χωριό σας ήταν τόπος εξορίας, δεν φταίτε εσείς...»
Μίκης Θεοδωράκης
Ζάτουνα, 19/12/1998

Από το προσωπικό ημερολόγιο του Μίκη: Φεβρουάριος 1969,εξορία στην Ζάτουνα Αρκαδίας।

Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2007

Απώλειες...

**Χάσαμε στην Αγία Παρασκευή τον Κανέλο. Είναι ανάγκη να βρεθεί γιατί κάνει θεραπεία για καλαζάρ. Είναι κροτοφοβικός ακατάλληλος για κυνήγι. Αν κάποιος τον έχει πάρει ή τον έχει δει, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας στα τηλ. 6946-537062 και 6944-347281.
*Την περασμένη Πέμπτη εκλάπη, στην Αγία Παρασκευή, αυτοκίνητο, μάρκας Νισάν, με αριθμό κυκλοφορίας ΑΤΕ 9254, το οποίο ήταν σταθμευμένο στην οδό Μιαούλη 9. Ανήκει σε άτομο που πάσχει από μεσογειακή αναιμία και έρχεται στην Αθήνα από την επαρχία για συχνές μεταγγίσεις αίματος. Παρακαλείται όποιος γνωρίζει κάτι να επικοινωνήσει μαζί μας, μιας και το αυτοκίνητο πρέπει να χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες μας. Οποιος γνωρίζει κάτι ας τηλεφωνήσει στα 6979-775123 και 210-8214140.
*Τη ματαίωση όλων των εκδηλώσεων που είχαν προγραμματιστεί από τα Λεόντεια Λύκεια Ν. Σμύρνης και Πατησίων, καθώς και το φεστιβάλ των χορωδιών των δύο σχολείων που θα διεξαγόταν το Νοέμβριο στο Μέγαρο Μουσικής, αποφάσισαν η κοινότητα των Μαριανών Αδελφών και οι διευθύνσεις των Λεοντείων Λυκείων. Η ματαίωση των εκδηλώσεων έγινε σε ένδειξη συμπαράστασης και αλληλεγγύης στους πυροπαθείς της χώρας. Επίσης ως ελάχιστο δείγμα αρωγής και συμπαράστασης στους ανθρώπους που επλήγησαν από τις τελευταίες πυρκαγιές, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα προσφέρουν το ποσόν των 200.000 ευρώ στους πυροπαθείς της Πελοποννήσου.
*από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 06/11/2007

Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2007

Ασφαλιστικό- «Λύση η ίδρυση τράπεζας από τα Ταμεία»

του ΙΩΝ. Π. ΣΤΕΡΙΩΤΗ*
Το Ασφαλιστικό έχει τόσα βάρη και τόσα λάθη από το παρελθόν και τόσες ανάγκες για το παρόν και το αύριο που καμία κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να το λύσει μέσα στον χρόνο που απομένει ως την κατάρρευση του συστήματος। Μια ριζική λύση θα ήταν η ίδρυση ή η αγορά τράπεζας από τα ταμεία ασφάλισης. Τα πέντε μεγαλύτερα Ταμεία θα μπορούσαν να τοποθετήσουν από 10 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία του αρχικού κεφαλαίου ίδρυσης και εν συνεχεία όλα τα Ταμεία θα τοποθετούσαν τα διαθέσιμά τους στη νέα τράπεζα υπό μορφή καταθέσεων. Με τον τρόπο αυτόν και οι καταθέσεις των Ταμείων θα είχαν υψηλότερες αποδόσεις αλλά και όλοι οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι θα ένιωθαν ότι έχουν τη δική τους τράπεζα, που θα τους παρείχε χαμηλότοκα επιχειρηματικά και καταναλωτικά δάνεια αλλά και πιστωτικές κάρτες. Η Τράπεζα των Ταμείων θα μοιράζει τις συντάξεις όλων των Ταμείων, που είναι μια λίαν αποδοτική δραστηριότητα, και θα διαχειριζόταν με ασφάλεια και με πολλαπλούς ελέγχους τις τοποθετήσεις σε μακροχρόνια κρατικά ομόλογα. Η νέα τράπεζα θα μπορούσε να απορροφήσει και ένα μεγάλο μέρος των υπαλλήλων των δεκάδων Ταμείων που θα χάσουν τη δουλειά τους μετά τις συνενώσεις των ασφαλιστικών φορέων. Σήμερα μία από τις ελληνικές τράπεζες ανακοίνωσε κέρδη εννεαμήνου ύψους 700 εκατ. ευρώ. Αν η Τράπεζα των Ταμείων κατάφερνε μέσε σε μία τριετία να φθάσει τα κέρδη της στα 500 εκατ. ευρώ τον χρόνο, το ασφαλιστικό πρόβλημα θα λυνόταν μόνο του, χωρίς καμία επιβάρυνση των φορολογουμένων, γιατί τα ετήσια κέρδη της Τράπεζας θα προσετίθεντο κάθε χρόνο στο συνολικό διαθέσιμο των ασφαλιστικών ταμείων για συντάξεις. Υπάρχουν υφιστάμενα συμφέροντα που εκμεταλλεύονται σήμερα τα κεφάλαια των Ταμείων για δικό τους όφελος και για να έχουν οι ίδιοι κέρδη, υψηλούς μισθούς και συντάξεις των 3.000 ευρώ τον μήνα και προφανώς θα αντιδράσουν. Αλλά η κυβέρνηση έχει τη δύναμη και όλοι οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι θα σταθούν στο πλευρό της για μια οριστική λύση του ασφαλιστικού πρόβληματος και όλων των εργαζομένων και όλων των συνταξιούχων.

---------
*Αντιπρόεδρος της ΕuroΒusiness Νομικός και οικονομικός σύμβουλος τραπεζών, Αθήνα

** από την εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ Σάββατο 3.11.07

Νερό-δηλητήριο απειλεί ολόκληρη την Αττική

«Το Βήμα» αποκαλύπτει έκθεση-βόμβα του ΙΓΜΕ

Ραγδαία αύξηση των καρκινογόνων ουσιών
Τα δηλητήρια από τα βρώμικα νερά της Αττικής φθάνουν στο πιάτο και στο ποτήρι μας. Νιτρικά, ψευδάργυρος, αρσενικό, μόλυβδος και άλλες επικίνδυνες τοξικές ουσίες ανιχνεύθηκαν σε γεωτρήσεις και φρεάτια από επιστήμονες του ΙΓΜΕ αποκαλύπτοντας ότι η γη της Αττικής έχει μολυνθεί επικίνδυνα. Δεν είναι μόνον το εξασθενές χρώμιο, που έχει ανιχνευθεί στις περιοχές γύρω από τον Ασωπό ποταμό· υπόγεια ύδατα στον Μαραθώνα, στη Νέα Μάκρη, στα Μεσόγεια και στο Θριάσιο αποδεικνύονται εξίσου επικίνδυνα.

*Νερό-δηλητήριο απειλεί την Αττική

Το ΒΗΜΑ, ΚΥΡΙΑΚΗ 04/11/2007 , Σελ.: A01

Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2007

Η Ελλάδα έπιασε ακόμα ένα αρνητικό ρεκόρ, με τον υψηλότερο αριθμό των ακραία φτωχών...

ΚΕΠΕ: 560।000 Ελληνες σε έσχατη ένδεια
Την έσχατη ένδεια 560।000 Ελλήνων η κυβέρνηση αποφεύγει να την αναστρέψει, αρνούμενη επιμελώς τη θεσμοθέτηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος।Η Ελλάδα έπιασε ακόμα ένα αρνητικό ρεκόρ, με τον υψηλότερο αριθμό των ακραία φτωχών να φθάνει στο 5,4% του συνολικού πληθυσμού της ευρωζώνης। Ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών, άνεργοι, αγρότες και συνταξιούχοι πιάνουν τα υψηλότερα ποσοστά φτώχειας 14,2%, 12,9%, 12,2% και 11,1% αντίστοιχα.Σύμφωνα με έκθεση του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών, το αρνητικό ρεκόρ αποδίδεται στη μη κατοχύρωση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος εν αντιθέσει με τις άλλες χώρες της Ε.Ε. όπου εφαρμόζεται.Εισάγεται ελάχιστο εγγυημένο 330 ευρώ Και εισηγείται την καθιέρωση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος στο ύψος της σύνταξης των ανασφάλιστων υπερηλίκων (του ΟΓΑ), ήτοι 330 ευρώ από την 1η Ιανουαρίου 2008 για τους ακραία φτωχούς (άτομα ή νοικοκυριά που έχουν οικονομικό πρόβλημα και συνολικό εισόδημα κάτω του ύψους της εγγύησης) υπολογίζοντας το συνολικό κόστος στα 450 εκατ. ευρώ ετησίως.Με τη μελέτη των Αθ. Μπαλφούσια και Κ. Κωτσή επισημαίνεται πως στόχος του εγγυημένου εισοδήματος πρέπει να είναι η πρόληψη της ακραίας φτώχειας και όχι η πλήρης εξάλειψή της.Προτείνεται δε η σύσταση Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΝΠΔΔ) για τη χρηματοδότησή του, που θα μπορούσε να προέλθει ακόμα και από κοινοτικά κονδύλια, μερική αναδιάταξη κοινωνικών πόρων και τακτικό προϋπολογισμό με σχετική αύξηση φορολογίας και κατάργηση φορολογικών αυτοτελών και άλλων προνομιακών τρόπων φορολόγησης, καθώς και επιβολή τέλους σε μεγάλα εισοδήματα υπέρ των φτωχών, για λόγους φορολογικής δικαιοσύνης και κοινωνικής συνοχής.Στην έκθεση σημειώνεται ότι η πρωτοβουλία για τη θεσμοθέτηση ενός τέτοιου μέτρου, σε κάποιες χώρες (Γερμανία, Βέλγιο, Αυστρία, Λουξεμβούργο) ανήκει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ σε άλλες (Ιρλανδία, Αγγλία και σκανδιναβικές χώρες) αποτελεί συστατικό μέρος της κοινωνικής πολιτικής του κράτους. Το ΚΕΠΕ θεωρεί ότι η εφαρμογή του μέτρου από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και ο έλεγχος από την κεντρική κυβέρνηση ταιριάζει περισσότερο στην περίπτωση της Ελλάδας.




*από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - Σάββατο 03/11/2007

Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2007

Ενας Φινλανδός στην Αθήνα του 1852*


Βίλχελμ Λάγκους (1821-1909)**:

Και τώρα καληνύχτα σε όλους σας, αγαπημένοι, εκεί στο μακρινό Βορρά। Η νύχτα αναπαύεται ήρεμη, τα κυπαρίσσια και οι πανύψηλες πικροδάφνες κρυφοκοιτούν στο δωμάτιό μου μέσα στο φεγγαρόφωτο και τα αηδόνια στους κήπους απαντούν το ένα στο άλλο।


Μ' αυτά τα ανέμελα λόγια τελειώνει ο Βίλχελμ Λάγκους την πρώτη επιστολή που έστειλε στη μητέρα του από την Αθήνα στις 29 Ιουνίου 1852. Στην ελληνική πρωτεύουσα, που την έκαιγε η λάβρα του καλοκαιριού, είχε φτάσει μερικές μέρες νωρίτερα με τη σύζυγό του Κασταλία και την κόρη τους Μαρία. Την πόλη την είχε επιλέξει σαν δεύτερη βάση του για το μεγάλο ταξίδι που είχε ξεκινήσει τον Αύγουστο του 1850 ως νεαρός υφηγητής της ελληνικής γλώσσας. Σκοπός του ταξιδιού του ήταν να εμβαθύνει στην ιστορία των Σκύθων με βάση φιλολογικές, ιστορικές και αρχαιολογικές πηγές, καθώς και στην εξάπλωση του ελληνικού πολιτισμού στην Ανατολή και τη Νότια Ρωσία. Το νεαρό ζευγάρι είχε περάσει δύο χρόνια στην Οδησσό, όπου γεννήθηκε και η κόρη τους Μαρία.
Ο Βίλχελμ και η Κασταλία Λάγκους έμειναν στην Αθήνα πάνω από ένα χρόνο। Αυτό το διάστημα φωτίζεται αρκετά από τις επιστολές που έστελναν στους συγγενείς τους, στη Φινλανδία, και από το ημερολόγιο που κρατούσε ο Βίλχελμ ώς το 1853। Οι περιγραφές του Βίλχελμ από τις μέρες που έζησε στην Αθήνα είναι ενδιαφέρουσες από πολλές απόψεις. Σ' αυτό το διάστημα έμαθε να μιλάει καλά νέα ελληνικά κι έτσι μπόρεσε να έχει άριστη άποψη για τον χαρακτήρα του ελληνικού λαού. Ηταν οξυδερκής παρατηρητής και περιέγραψε λεπτομερώς τη ζωή στην Αθήνα των 30.000 κατοίκων.Η δυνατή καταιγίδα και η πτώση του στύλου στο ΟλυμπιείοΣτις 26 Οκτωβρίου είχε όλη μέρα συννεφιά και το απόγευμα άρχισε να φυσάει δυνατά. Μέχρι το βράδυ η καταιγίδα είχε αγριέψει πολύ.Ετσι περιγράφει τα αποτελέσματα της καταιγίδας ο Βίλχελμ σε μια επιστολή προς τη μητέρα του:Επέλεξα τον δρόμο που περνάει από τα ερείπια του ναού του Διός. Οι φήμες ήταν αληθινές. Η φοβερή καταιγίδα δεν είχε καταστρέψει μόνο σύγχρονα κτίρια. Είχε ρημάξει και ένα από τα ομορφότερα μνημεία του Χρυσού Αιώνα των Αθηνών. Ενας από τους τεράστιους στύλους που ανήκει σε έναν από τους μεγαλύτερους ναούς των θεών των Ελλήνων, τον ναό του Ολυμπίου Διός, έχει σκύψει το περήφανο κεφάλι του. Αυτή τη στιγμή πλήθος κόσμου κατακλύζει τον χώρο και οι δημοσιογράφοι έχουν ορμήσει σαν όρνια· άλλος ζωγραφίζει, άλλος κάνει μετρήσεις, άλλος κρατάει σημειώσεις. Το θλιβερό νέο θα φτάσει σίγουρα σε κάθε γωνιά του κόσμου. Η αξία ενός ήρωα γίνεται κατανοητή μόνο αφού εκείνος πέσει· το ίδιο ισχύει και γι' αυτούς εδώ τους στύλους. Δυστυχώς, είχαμε την ευκαιρία να εξετάσουμε έναν από αυτούς και να διαπιστώσουμε πόσο απλή, αλλά συγχρόνως ανθεκτική ήταν η κατασκευή τους. Αλλωστε, είχαν αντέξει στις μπόρες για περισσότερο από δύο χιλιετίες... Μέχρι χτες το βράδυ 16 στύλοι έστεκαν όρθιοι, ανάμεσά τους κι ένας που πάνω στο κιονόκρανό του υπήρχε ακόμα το κατάλυμα όπου κατά τον Μεσαίωνα ασκήτευσε ένας στυλίτης. Ο μεσαίος από τους τρεις στύλους στα δυτικά έχει πέσει τόσο όμορφα, λες και κάποιος έχει τοποθετήσει τους σπονδύλους του στη σειρά τον έναν μετά τον άλλο.Ο Βίλχελμ είχε έρθει στην Αθήνα κυρίως για να μάθει νέα ελληνικά κι έδειξε όντως μεγάλη αδιαφορία για τα κατάλοιπα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού. Σε μια επιστολή γραμμένη λίγο μετά την άφιξή του στην Αθήνα, προσδιορίζει ο ίδιος τους στόχους του ως εξής:Θα νόμιζε κανείς ότι σε τούτη την πόλη θα έβρισκα τον πραγματικό μου εαυτό από την πρώτη στιγμή. Ενας επιστήμονας, βλέπετε, δεν χρειάζεται να κάνει ούτε εκατό βήματα για να αντικρίσει άκρως γοητευτικά σημεία που θα του κεντρίσουν την προσοχή. Μα σ' αυτά τα σημεία έχουν ήδη περπατήσει τόσοι. Εχω ένα μικρό πρόβλημα· σε όλες μου τις έρευνες βαδίζω μόνος, παίρνω τους δικούς μου δρόμους. Δεν έχω έρθει στην Αθήνα για να ασχοληθώ με την Ακρόπολη, τον ναό του Διός ή κάποιο άλλο αρχαίο μνημείο που το έχουν αναλύσει ήδη εξονυχιστικά, όσο γοητευτικά κι αν είναι αυτά... Σκοπεύω να μελετήσω τη γλώσσα και τον λαό και αυτό απαιτεί πάντα σκληρή δουλειά στην αρχή.Πράγματι, λίγες φορές ο Βίλχελμ αναφέρει στις επιστολές και το ημερολόγιό του την Ακρόπολη κι αυτό φευγαλέα. Αμφιβάλλω αν υπήρξε κάποιος άλλος σαν αυτόν που να έμεινε τόσο μεγάλο διάστημα στην Αθήνα και να μην ανέφερε τίποτα για την Ακρόπολη και για τα ερείπια των ναών της.ΕκδρομέςΜολονότι ο Βίλχελμ και η Κασταλία έμειναν στην Ελλάδα έναν ολόκληρο χρόνο, εκτός από κάποιες σύντομες επισκέψεις στη Σμύρνη, τη Σύρο, την Αίγινα και την Κόρινθο δεν είδαν τίποτα άλλο από την υπόλοιπη χώρα, πράγμα αρκετά ασυνήθιστο. Αλλοι περιηγητές της ίδιας εποχής ταξίδεψαν παντού στη χώρα και επισκέφτηκαν κάθε ξακουστή γωνιά της: τους Δελφούς, τη Σπάρτη, το Ναύπλιο, την Κόρινθο, τις Μυκήνες, την Τίρυνθα, το Σούνιο. Οι λόγοι για τους οποίους δεν ταξίδεψαν είναι πολλοί, κυρίως όμως γιατί δεν είχαν χρήματα. Και όπως έχουμε αναφέρει, ο Βίλχελμ αδιαφορούσε πλήρως για τα μνημεία της αρχαιότητας· ούτε την Ακρόπολη δεν ανέφερε στις επιστολές ή στο ημερολόγιό του. Τον ενδιέφεραν πιο πολύ η ακαδημαϊκή ζωή της Αθήνας, η νέα ελληνική γλώσσα και ο ελληνικός λαός.Ο Βίλχελμ επισκέφθηκε την Αίγινα με τη ρωσική κορβέτα «Αριάνδη» και περιηγήθηκε το νησί συντροφιά με τους αξιωματικούς του πλοίου. Ηταν ο μόνος που μιλούσε ελληνικά, οι χωρικοί, που περιέργως είχαν αρκετές γνώσεις, του έκαναν εξονυχιστικές ερωτήσεις.Αρχισαν πια να με κουράζουν με τις ερωτήσεις τους, αφού εγώ ήμουν ο μόνος που καταλάβαινα ελληνικά και μπορούσα να συνεννοηθώ μαζί τους. Ηξεραν ότι είμαστε Ρώσοι, δηλαδή αδέλφια τους, ότι η χώρα μας είναι πλούσια και ότι πλησιάζει η στιγμή που η Ελλάδα θα ενωθεί μαζί της. Ηξεραν επίσης ότι ο αυτοκράτοράς μας είναι ο πιο πλούσιος άνθρωπος του κόσμου κ.λπ
Με έβαλαν να τους κάνω αναφορά για το επάγγελμά μου, να τους πω τα ονόματα των γονιών μου κλπ.

*Αποσπάσματα από το άρθρο του Bjorn Forsen, διευθυντή του Φινλανδικού Ινστιτούτου Αθηνών, από τη συλλογική έκδοση Η χαμένη Ελλάδα, επιμ। Bjorn Forsen και Erkki Sironen, Ελσίνσκι 2006।

**από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 02/11/2007

Οι Δανοί και οι Ιρλανδοί είναι οι πιο ευτυχισμένοι Ευρωπαίοι

Οι Ελληνες κάτω από τον μέσο όρο- Βούλγαροι οι πιο δυστυχισμένοι
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Οι Δανοί είναι οι πιο ευτυχισμένοι Ευρωπαίοι. Σύμφωνα τουλάχιστον με τις δικές τους δηλώσεις, οι Δανοί σε ποσοστό 49%, σχεδόν ο ένας στους δύο, λένε ότι είναι απόλυτα ικανοποιημένοι από τη ζωή τους. Στη δεύτερη θέση, με ποσοστό... ευτυχίας 46%, βρίσκονται οι Ιρλανδοί και στην τρίτη οι Ολλανδοί (43%). Οι Ελληνες, με 21%, είμαστε κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 26%. Πιο δυστυχισμένοι Ευρωπαίοι είναι οι Βούλγαροι... Τα στοιχεία, από το Ευρωβαρόμετρο, είναι αποκαλυπτικά. Πιο ευτυχισμένοι δηλώνουν οι λαοί του πλούσιου Βορρά της Ευρώπης, αφού φαίνεται ότι η υγεία του πληθυσμού, η ευημερία και η ποιότητα της ζωής μετρούν περισσότερο από τον καλό καιρό.
Ετσι οι Δανοί, οι Ιρλανδοί, οι Ολλανδοί, οι Σουηδοί και οι Βρετανοί συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα. Στους αντίποδες, πιο δυστυχισμένοι αισθάνονται οι Βούλγαροι (μόλις 8% δηλώνουν ευτυχισμένοι), οι Ρουμάνοι (9%), οι Σλοβάκοι (10%), οι Εσθονοί και οι Λετονοί (12%).
Οι υπόλοιποι λαοί της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) βρίσκονται κάπου ανάμεσα. Εντυπωσιακό είναι ότι οι Γερμανοί, που ζουν στο πιο πλούσιο κράτος της Ευρώπης, είναι κάτω από τον μέσο όρο. Δηλώνουν ευτυχισμένοι σε ποσοστό 24%. Αντίθετα Γάλλοι (31%) και Σκανδιναβοί νιώθουν σαφώς πιο ευτυχισμένοι από τον μέσο Ευρωπαίο.
Παραδόξως οι Ιταλοί (16%) αισθάνονται πιο δυστυχισμένοι από τους Ελληνες, τους Ισπανούς (23%), ακόμη και από τους Πορτογάλους (17%)- η Πορτογαλία είναι σαφώς πιο φτωχή χώρα.
Οσο για τους «δείκτες της ευτυχίας» είναι γνωστοί και από άλλες έρευνες. Η καλή υγεία έρχεται πάντα πρώτη, αλλά και τα χρήματα βοηθούν για να πει κανείς ότι είναι ευτυχισμένος.
Επιπλέον δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το θέμα της ευτυχίας είναι καθαρά υποκειμενικό. Το Ευρωβαρόμετρο ζήτησε από τους ερωτηθέντες να βαθμολογήσουν τον εαυτό τους ανάλογα με το αν νιώθουν πολύ, αρκετά, λίγο ή καθόλου ευτυχισμένοι. Θεωρητικώς οι απαντήσεις απηχούν την ικανοποίηση που νιώθει κάποιος γενικά από τη ζωή του και δεν εξαρτώνται από πρόσκαιρα συναισθηματικά ξεσπάσματα.

*Απόκομμα από ΤΟ ΒΗΜΑ - Ημερομηνία δημοσίευσης 1/11/2007

ΜΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Dionisis Vitsos ΑΘΗΝΑ               ΜΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ         «Ο Μπαϊρακτάρης, εξαπέλυσε αποσπάσμα...