Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Νοέμβριος, 2007

Περισσότεροι από 300.000 Ελληνες πίνουν Δηλητήριο για νερό

Εικόνα
Δηλητήριο τρέχει από τις βρύσες

Της Μυρτώς Μπούτση
Περισσότεροι από 300.000 Ελληνες πίνουν ακατάλληλο νερό... Νερό της βρύσης επικίνδυνο, γεμάτο μόλυβδο, αρσενικό από βιομηχανικά λύματα, νιτρικά άλατα από τα λιπάσματα, νικέλιο έως και 18 φορές ανώτερο από το όριο, αντλημένο από περιοχές που δεν θα έπρεπε να υπάρχουν γεωτρήσεις. Αυτοί οι φορείς… θανάτου και καρκινογενέσεων περιέχονται στο πιο πολύτιμο αγαθό, το πόσιμο νερό, που πίνουν περίπου 300.000 Ελληνες σε 12 νομούς της χώρας, όπως καταδεικνύεται από συγκεντρωτική έκθεση του υπουργείου Υγείας για τα δίκτυα όλης της Ελλάδας.
Ο ΕΤ αποκαλύπτει σήμερα τις μετρήσεις από όλες τις περιοχές όπου διαπιστώθηκαν προβλήματα στο πόσιμο νερό. Και παρουσιάζει νέα αδημοσίευτη έρευνα του Εργαστηρίου Χημείας Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών, από την οποία προκύπτει πως προβλήματα του νερού αφορούν 2-3 στις 100 περιοχές στις οποίες έγιναν μετρήσεις, εντοπίζοντας ίχνη τοξικού μολύβδου σε τιμές που ξεπερνούν το επιτρεπτό όριο, στο 2,7% των δειγμάτω…

"Σήμερα αυτό που ζούμε σε Ελλάδα και Γαλλία είναι πραγματικά μια ιλαρή τραγωδία"

«Φρανσουά- Ανδρέας, Νικολά- Κώστας»
Το 1980 θυμάμαι τους γονείς μου να ελπίζουν στην εκλογή του Μιτεράν στον προεδρικό θώκο στη Γαλλία, μπας και φυσήξει από εκεί σοσιαλιστικός άνεμος και φύγει η εδώ Δεξιά του κ. «δεν θέλω ου». Από τότε, άλλαξαν πολλά κι εκεί κι εδώ. Ο Φρανσουά (Μιτεράν) και ο Ανδρέας (Παπανδρέου) ήταν ίσως οι τελευταίοι πραγματικά χαρισματικοί σοσιαλιστές ηγέτες της Ευρώπης. Σήμερα αυτό που ζούμε σε Ελλάδα και Γαλλία είναι πραγματικά μια ιλαρή τραγωδία. Από τη μία η Δεξιά να κάνει καταμέτωπη επίθεση στα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα όλων μας και το ΠαΣοΚ να «σφυρίζει» αδιάφορα. Απορία πρώτη: τo «tea time» του κ. Γ. Παπανδρέου στη Γηραιά Αλβιώνα πότε θα τελειώσει; Για να αρχίσει τη σκληρή αντιπολίτευση; Απορία δεύτερη: κάποιος που λέει ψέματα είναι ψεύτης; Τα λεγόμενα του κ. Πρωθυπουργού κατά την πρόσφατη προεκλογική περίοδο ότι δεν θα αλλάξει συντάξεις, απαιτούμενα χρόνια εργασίας και εισφορές- αλλά τελικά θα τα αλλάξει και τα τρία- ήταν ψέματα; Αν ναι, τότ…

Σοκ για 3,5 εκατ. ασφαλισμένους

Αν εφαρμοστούν τα μέτρα που έχει ρίξει στο τραπέζι η κυβέρνηση θα φέρουν ανατροπές στους όρους συνταξιοδότησης ακόμα και για τους ασφαλισμένους πριν από το 1983
Αύξηση ορίων ηλικίας και μείωση συντάξεων παρά τα «δεν» Καραμανλή
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΗΛΙΑΣ ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ
Πάνω από 3,5 εκατ. ασφαλισμένοι σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία θα είναι οι χαμένοι, αν εφαρμοστούν τα μέτρα σοκ που έχει ρίξει το τραπέζι η κυβέρνηση για το Ασφαλιστικό.
Πρόκειται για μέτρα που φέρουν ανατροπές στους όρους συνταξιοδότησης ακόμη και για τους ασφαλισμένους πριν από το 1983 και κάθε άλλο παρά συμβαδίζουν με τις προεκλογικές δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή ότι δεν θα αυξηθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και δεν θα μειωθούν οι συντάξεις.
Δεν αποκλείεται όμως η κυβέρνηση μετά τις έντονες αντιδράσεις, τις απεργιακές κινητοποιήσεις και τον εσωκομματικό πόλεμο στη Ν.Δ. που έχουν προκαλέσει οι σχεδιασμοί της, να κάνει όπισθεν σε σημεία της ατζέντας της για το Ασφαλιστικό. «ΤΑ ΝΕΑ» παρουσιάζουν σήμερα απαντήσεις σε κρίσιμα ε…

Υψηλοί τόνοι στη Βουλή Κατάργηση της βουλευτικής σύνταξης πρότεινε ο Γιάννης Μανώλης

ΑΠΕ «Γαλάζιο μπαϊράκι» από τον Γ.Μανώλη για τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό (20/11/2007)
Δείτε το βίντεο...
Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους διεξάγεται στη Βουλή η συζήτηση για τις αυξήσεις στις συντάξεις του Δημοσίου.
Ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Μανώλης αναφέρθηκε γενικότερα στο Ασφαλιστικό, προτείνοντας οι βουλευτές να παίρνουν μία σύνταξη και αυτή από την εργασία τους.
Δείτε το βίντεο
Η εκτός θέματος αναφορά του βουλευτή στο θέμα προκάλεσε την έντονη αντίδραση του προεδρείου της Βουλής. Ο προεδρεύων Γιώργος Σούρλας κάλεσε τον κ. Μανώλη να περιοριστεί στο θέμα της συζήτησης.
Ο τελευταίος ξεκαθάρισε ότι αυτό που έχει να πει, θα το πει.
Σχετικά με την τροπολογία που αφορά στο Ταμείο των εργαζομένων στην Alpha, τo ΠΑΣΟΚ και o ΣΥΡΙΖΑ ζήτησαν ονομαστική ψηφοφορία.
Μιλώντας για την τροπολογία, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος έκανε λόγο για χαριστική πράξη ενός δισ. ευρώ προς την Alpha Bank.
«Θεωρούμε ότι αυτό είναι μια πρόκληση και θεωρούμε ότι, αν η κυβέρνηση είχε κάποια προσχήματα σε σχέση με το ότ…

Η Ελλάδα ΠΩΛΕΙΤΑΙ...

Εικόνα
Ο Καραμανλής στο Πεκίνο είχε υποσχεθεί τον ένα ΣΕΜΠΟ και Βουλγαράκης - Αλογοσκούφης σπρώχνουν τον δεύτερο
Του ΘΑΝΟΥ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ
Για την εξαγορά των Σταθμών Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) Πειραιά και Θεσσαλονίκης ενδιαφέρονται αραβικές επενδυτικές εταιρείες.

Τμήμα του λιμένα του Μπρούκλιν της Ν. Υόρκης, το οποίο είχε μπει στο στόχαστρο της Dubai Ports World αλλά σκόνταψε στο βέτο του Αμερικανού Προέδρου Τζορτζ Μπους.
Μάλιστα, κάποιες από αυτές μετέχουν σε μεγάλες ελληνικές επενδυτικές εταιρείες, που τελευταία έχουν επεκταθεί σε πολλούς επιχειρησιακούς τομείς, ακόμη και στην ακτοπλοΐα.Στο αραβικό οικονομικό «λόμπι» πρωτοστατεί η Dubai Ports World, εκπρόσωποι της οποίας συναντήθηκαν πρόσφατα με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.Ο Γ. Βουλγαράκης, ως συναρμόδιος με τον υπουργό Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη, θα προχωρήσει τους επόμενους μήνες σε εκποίηση των εμπορικών σταθμών στους δύο λιμένες.* Κάθετα αντίθετοι σε αυτή την ιδιωτικοποίηση είναι περίπου 2.000 εργαζόμενοι στους δ…

Με την καθιερωμένη πορεία κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο

Εικόνα
Τιμές για την εξέγερσηΑκούστε το ηχητικό ντοκουμέντο
Με την μεγάλη πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία κορυφώνονται οι εκδηλώσεις τιμής για την 34η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου το Σάββατο. Επί ποδός η αστυνομία. Κλειστοί δρόμοι και αλλαγές στα δρομολόγια των μέσων μεταφοράς. Eurokinissi
Ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κώστας Μουντζούρης δήλωσε ότι η πολυτεχνειακή κοινότητα έχει προετοιμαστεί κατάλληλα για να περιφρουρήσει όλους τους χώρους, τόσο της Πατησίων όσο και της Πολυτεχνειούπολης και τόνισε ότι η κοινότητα του Πολυτεχνείου είναι σε θέση να προασπίσει το άσυλο.
Την ίδια ώρα, ωστόσο, εντολή ώστε η αστυνομία να εισέλθει σε πανεπιστημιακό χώρο στην περίπτωση τέλεσης αυτόφωρων κακουργηματικών πράξεων, έδωσε στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Β.Φλωρίδης.
Στην Αθήνα, περισσότεροι από 8.000 αστυνομικοί έχουν «ακροβολιστεί», προκειμένου να διαφυλάξουν την ηρεμ…

Τιμωρία με «λευκά κελιά» στα ψυχιατρεία

Εικόνα
Αντιδρούν οι ψυχίατροι στην εντολή του υπουργείου για δημιουργία «ήσυχων δωματίων» για ψυχικά αρρώστους σε κρίση
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Αρετή Αθανασίου

«Λευκά κελιά», χωρίς έπιπλα, με τοίχους επενδυμένους με μαλακά υλικά, φως από ψηλά παράθυρα και κάμερες παρακολούθησης στο ταβάνι, αποφάσισε να δημιουργήσει το υπουργείο Υγείας στα ψυχιατρεία!
Η εντολή για την άμεση δημιουργία «ήσυχων δωματίων», όπως τα ονομάζει, όπου θα απομονώνονται ψυχικά πάσχοντες σε κρίση, έφτασε στις 25 Σεπτεμβρίου στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής και αφορά και τα εννέα τμήματα αντιμετώπισης οξέων περιστατικών. Σύμφωνα με αυτή, το Δαφνί- όπως και όλα τα ψυχιατρικά νοσοκομεία και τα ψυχιατρικά τμήματα γενικών νοσοκομείων- θα δημιουργήσει μονόκλινα «ήσυχα δωμάτια», τα οποία θα βρίσκονται κοντά στη στάση αδελφών και εκεί θα απομονώνονται ασθενείς σε φάση κρίσης. Στους χώρους προβλέπεται σύστημα παρακολούθησης με κάμερα για λόγους «εποπτείας, ασφάλειας και ελέγχου των περιστατικών».
Το «όχι» των ψυχιάτρων
«Δεν μας έφτανε το πρόβλημα …

Για πρώτη φορά κατάφεραν να δημιουργήσουν δεκάδες κλωνοποιημένα έμβρυα μακάκων πιθήκων

Εικόνα
Βήμα προς τη θεραπευτική κλωνοποίηση
του SΤΕVΕ CΟΝΝΟR
Νέα πρωτοποριακή μέθοδος αποδεικνύει ότι η κλωνοποίηση είναι δυνατή και σε πρωτεύοντα θηλαστικά- Τι λένε οι ερευνητές που έφεραν εις πέρας το επίτευγμα και τι υποστηρίζουν οι πολέμιοι
Οι επιστήμονες πέτυχαν επίσης να εξαγάγουν βλαστικά κύτταρα από ορισμένα έμβρυα, τα οποία εν συνεχεία τα μετέτρεψαν στο εργαστήριο σε ώριμα καρδιακά κύτταρα και σε νευρώνες του εγκεφάλου
Οι μακάκοι πίθηκοι έγιναν το πρώτο πρωτεύον θηλαστικό από το οποίο ερευνητές δημιούργησαν κλωνοποιημένα έμβρυα
ΑΡ/ SCΙΕΝCΕ, JΟSΗUΑ ΜΟGLΙΑ Ε να τεχνικό επίτευγμα επέτρεψε στους επιστήμονες να δημιουργήσουν για πρώτη φορά δεκάδες κλωνοποιημένα έμβρυα πρωτευόντων θηλαστικών, συγκεκριμένα μακάκων πιθήκων, φέρνοντας ένα βήμα πιο κοντά την εφαρμογή της διαδικασίας και για την κλωνοποίηση ανθρωπίνων εμβρύων.
Ως σήμερα έχουν υπάρξει προσπάθειες κλωνοποίησης ανθρωπίνων εμβρύων, ωστόσο αυτές «σκόνταψαν» σε τεχνικά προβλήματα, ενώ παράλληλα βρέθηκαν στη δίνη ενός κυκλώνα αντιδράσεων …

Οι παροχές του ΤΣΜΕΔΕ

Ο κ. Κ. Β., συνταξιούχος μηχανικός (το πλήρες όνομά του στη διάθεση της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ), γράφει για τις παροχές υγείας του ΤΣΜΕΔΕ: «Είμαι συνταξιούχος του ΤΣΜΕΔΕ, έπειτα από 45 χρόνια κύριας ασφάλισης και 49 επικουρικής. Τον τελευταίο χρόνο χρειάσθηκα χημειοθεραπεία και επειδή η περίπτωσή μου είναι κατεπείγουσα (πάγκρεας) και η αναμονή στα δημόσια νοσοκομεία γνωστή, προτίμησα τη λύση της ημερήσιας νοσηλείας σε ιδιωτική κλινική, 2-4 φορές τον μήνα. Ευχαριστώ το ΤΣΜΕΔΕ που έτρεξε αρωγός να με βοηθήσει και μου δίνει από τα 152 ευρώ της ημερήσιας νοσηλείας, τα 76 και από τα 150 ευρώ αμοιβής ογκολόγου, τα 20. Παρακαλώ τους αρμοδίους του ΤΣΜΕΔΕ να μην κάνουν τέτοιες σπατάλες για μένα.
Ας κρατήσουν τα χρήματα που μου δίνουν, μήπως κι έτσι αυξήσουν τα αποθεματικά των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχουν κι έτσι μπορέσουν και αυτοί να αγοράσουν κανένα καλοδομημένο ομόλογο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας».

*επιστολή στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ Δευτέρα 12.11.2007

Η ατυχία του καλού βιογραφικού*

Η Ειρήνη Κουτάκη γράφει για την ατυχία της να έχει καλό βιογραφικό στην Ελλάδα: «Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Ν. Αφρική. Στα 17 μου, αποφάσισα να επιστρέψω στην πατρίδα που τόσο είχα μάθει ν΄ αγαπώ. Δεν ήταν εύκολη απόφαση, καθώς ήρθα μόνη μου και η οικογένειά μου έμεινε και μένει εκεί.
Φέτος, μετά από τόσα χρόνια, τολμώ να πω ότι μετανιώνω για την κίνησή μου. Αποφοίτησα με άριστα και στο πτυχίο μου στην Ιστορία και στο μεταπτυχιακό μου (Διεθνείς Σχέσεις) το οποίο ολοκλήρωσα στις ΗΠΑ και τελευταίος μου σταθμός στα υπουργεία της Αμερικής. Εκεί, μου είπαν για τις σπουδές μου και τις εμπειρίες μου, θα ήμουν διαμάντι στη χώρα τους. Λυπάμαι που δεν μπορώ να πω το ίδιο για την πατρίδα. Από τότε μέχρι τώρα έχω πάει σε 200 συνεντεύξεις. Όλοι μου λένε καλά λόγια, αλλά το βασικό πρόβλημα είναι ότι προτιμούν κάποιον που δεν έχει βιογραφικό σαν το δικό μου, επειδή θα έχω περισσότερες οικονομικές απαιτήσεις, λένε. Ο βασικός μισθός ισχύει για όλους, είτε έβγαλες το δημοτικό είτε είσαι δόκτωρ.
Έχω φτάσε…

Ο Μικης Θεοδωράκης στη Ζάτουνα Αρκαδίας

Εικόνα
Μίκης Θεοδωράκης
«...Εδώ παρόλο που ήμουν πάντα με φρουρά και έβγαινα μαζί της πάντα έξω, όλοι μου μιλάγανε, μου έλεγαν καλημέρα σας, γεία σου Μίκη. Πολλές φορές τους πιάνανε, τους ανακρίνανε, γιατί είχαν εντολή να μη με χαιρετάνε. Λοιπόν αυτό ήταν το ένα. Αυτό μας έδωσε πολύ θάρρος γιατι καταλαβαίνετε εγώ με τα γυναικόπαιδα σε ένα σπίτι εδώ πάνω στα 1200 μέτρα φοβόμουνα. Αλλά έβλεπα ότι ο κόσμος με έβλεπε με συμπάθεια. Σιγα σιγα αυτό έγινε φιλία.
...Τα τραγούδια μου και τα μηνύματα έβγαιναν έξω γιατί υπήρχαν οι Ζατουνίτες. Δεν θα μπορούσα να κάνω τίποτα χωρίς την συμπαράστασή και την βοηθειά τους.
...Τι έγινε κάποτε; Κάποιοι μαθητές, γιατί τα παιδιά πήγαιναν στο Γυμνάσιο στη Δημητσάνα, άκουσαν από κάποιο Δημητσανίτη, που στο σπίτι του ήταν το τηλέφωνο, να λέει ότι έδωσε εντολή η Τρίπολη στη Διοίκηση Δημητσάνας να πάνε αύριο να μου κάνουν έρευνα. Τα παιδιά από τότε παρακολουθούσαν το τηλέφωνο, ό,τι άκουγαν το έλεγαν στη Βάσω τη δασκάλα και αυτή στη Μαργαρίτα και έτσι κάπως είμασταν προφυ…

Απώλειες...

Εικόνα
**Χάσαμε στην Αγία Παρασκευή τον Κανέλο. Είναι ανάγκη να βρεθεί γιατί κάνει θεραπεία για καλαζάρ. Είναι κροτοφοβικός ακατάλληλος για κυνήγι. Αν κάποιος τον έχει πάρει ή τον έχει δει, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας στα τηλ. 6946-537062 και 6944-347281.
*Την περασμένη Πέμπτη εκλάπη, στην Αγία Παρασκευή, αυτοκίνητο, μάρκας Νισάν, με αριθμό κυκλοφορίας ΑΤΕ 9254, το οποίο ήταν σταθμευμένο στην οδό Μιαούλη 9. Ανήκει σε άτομο που πάσχει από μεσογειακή αναιμία και έρχεται στην Αθήνα από την επαρχία για συχνές μεταγγίσεις αίματος. Παρακαλείται όποιος γνωρίζει κάτι να επικοινωνήσει μαζί μας, μιας και το αυτοκίνητο πρέπει να χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες μας. Οποιος γνωρίζει κάτι ας τηλεφωνήσει στα 6979-775123 και 210-8214140.
*Τη ματαίωση όλων των εκδηλώσεων που είχαν προγραμματιστεί από τα Λεόντεια Λύκεια Ν. Σμύρνης και Πατησίων, καθώς και το φεστιβάλ των χορωδιών των δύο σχολείων που θα διεξαγόταν το Νοέμβριο στο Μέγαρο Μουσικής, αποφάσισαν η κοινότητα των Μαριανών Αδελφών και οι …

Ασφαλιστικό- «Λύση η ίδρυση τράπεζας από τα Ταμεία»

του ΙΩΝ. Π. ΣΤΕΡΙΩΤΗ*
Το Ασφαλιστικό έχει τόσα βάρη και τόσα λάθη από το παρελθόν και τόσες ανάγκες για το παρόν και το αύριο που καμία κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να το λύσει μέσα στον χρόνο που απομένει ως την κατάρρευση του συστήματος। Μια ριζική λύση θα ήταν η ίδρυση ή η αγορά τράπεζας από τα ταμεία ασφάλισης. Τα πέντε μεγαλύτερα Ταμεία θα μπορούσαν να τοποθετήσουν από 10 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία του αρχικού κεφαλαίου ίδρυσης και εν συνεχεία όλα τα Ταμεία θα τοποθετούσαν τα διαθέσιμά τους στη νέα τράπεζα υπό μορφή καταθέσεων. Με τον τρόπο αυτόν και οι καταθέσεις των Ταμείων θα είχαν υψηλότερες αποδόσεις αλλά και όλοι οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι θα ένιωθαν ότι έχουν τη δική τους τράπεζα, που θα τους παρείχε χαμηλότοκα επιχειρηματικά και καταναλωτικά δάνεια αλλά και πιστωτικές κάρτες. Η Τράπεζα των Ταμείων θα μοιράζει τις συντάξεις όλων των Ταμείων, που είναι μια λίαν αποδοτική δραστηριότητα, και θα διαχειριζόταν με ασφάλεια και με πολλαπλούς ελέγχους τις τοποθετήσεις σε μακ…

Νερό-δηλητήριο απειλεί ολόκληρη την Αττική

«Το Βήμα» αποκαλύπτει έκθεση-βόμβα του ΙΓΜΕ

Ραγδαία αύξηση των καρκινογόνων ουσιών
Τα δηλητήρια από τα βρώμικα νερά της Αττικής φθάνουν στο πιάτο και στο ποτήρι μας. Νιτρικά, ψευδάργυρος, αρσενικό, μόλυβδος και άλλες επικίνδυνες τοξικές ουσίες ανιχνεύθηκαν σε γεωτρήσεις και φρεάτια από επιστήμονες του ΙΓΜΕ αποκαλύπτοντας ότι η γη της Αττικής έχει μολυνθεί επικίνδυνα. Δεν είναι μόνον το εξασθενές χρώμιο, που έχει ανιχνευθεί στις περιοχές γύρω από τον Ασωπό ποταμό· υπόγεια ύδατα στον Μαραθώνα, στη Νέα Μάκρη, στα Μεσόγεια και στο Θριάσιο αποδεικνύονται εξίσου επικίνδυνα.

*Νερό-δηλητήριο απειλεί την Αττική

Το ΒΗΜΑ, ΚΥΡΙΑΚΗ 04/11/2007 , Σελ.: A01

Η Ελλάδα έπιασε ακόμα ένα αρνητικό ρεκόρ, με τον υψηλότερο αριθμό των ακραία φτωχών...

Εικόνα
ΚΕΠΕ: 560।000 Ελληνες σε έσχατη ένδεια
Την έσχατη ένδεια 560।000 Ελλήνων η κυβέρνηση αποφεύγει να την αναστρέψει, αρνούμενη επιμελώς τη θεσμοθέτηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος।Η Ελλάδα έπιασε ακόμα ένα αρνητικό ρεκόρ, με τον υψηλότερο αριθμό των ακραία φτωχών να φθάνει στο 5,4% του συνολικού πληθυσμού της ευρωζώνης। Ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών, άνεργοι, αγρότες και συνταξιούχοι πιάνουν τα υψηλότερα ποσοστά φτώχειας 14,2%, 12,9%, 12,2% και 11,1% αντίστοιχα.Σύμφωνα με έκθεση του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών, το αρνητικό ρεκόρ αποδίδεται στη μη κατοχύρωση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος εν αντιθέσει με τις άλλες χώρες της Ε.Ε. όπου εφαρμόζεται.Εισάγεται ελάχιστο εγγυημένο 330 ευρώ Και εισηγείται την καθιέρωση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος στο ύψος της σύνταξης των ανασφάλιστων υπερηλίκων (του ΟΓΑ), ήτοι 330 ευρώ από την 1η Ιανουαρίου 2008 για τους ακραία φτωχούς (άτομα ή νοικοκυριά που έχουν οικονομικό πρόβλημα και συνολικό εισόδημα κάτω του ύψους τ…

Ενας Φινλανδός στην Αθήνα του 1852*

Εικόνα
Βίλχελμ Λάγκους (1821-1909)**:

Και τώρα καληνύχτα σε όλους σας, αγαπημένοι, εκεί στο μακρινό Βορρά। Η νύχτα αναπαύεται ήρεμη, τα κυπαρίσσια και οι πανύψηλες πικροδάφνες κρυφοκοιτούν στο δωμάτιό μου μέσα στο φεγγαρόφωτο και τα αηδόνια στους κήπους απαντούν το ένα στο άλλο।


Μ' αυτά τα ανέμελα λόγια τελειώνει ο Βίλχελμ Λάγκους την πρώτη επιστολή που έστειλε στη μητέρα του από την Αθήνα στις 29 Ιουνίου 1852. Στην ελληνική πρωτεύουσα, που την έκαιγε η λάβρα του καλοκαιριού, είχε φτάσει μερικές μέρες νωρίτερα με τη σύζυγό του Κασταλία και την κόρη τους Μαρία. Την πόλη την είχε επιλέξει σαν δεύτερη βάση του για το μεγάλο ταξίδι που είχε ξεκινήσει τον Αύγουστο του 1850 ως νεαρός υφηγητής της ελληνικής γλώσσας. Σκοπός του ταξιδιού του ήταν να εμβαθύνει στην ιστορία των Σκύθων με βάση φιλολογικές, ιστορικές και αρχαιολογικές πηγές, καθώς και στην εξάπλωση του ελληνικού πολιτισμού στην Ανατολή και τη Νότια Ρωσία. Το νεαρό ζευγάρι είχε περάσει δύο χρόνια στην Οδησσό, όπου γεννήθηκε και η κόρη …

Οι Δανοί και οι Ιρλανδοί είναι οι πιο ευτυχισμένοι Ευρωπαίοι

Εικόνα
Οι Ελληνες κάτω από τον μέσο όρο- Βούλγαροι οι πιο δυστυχισμένοι
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Οι Δανοί είναι οι πιο ευτυχισμένοι Ευρωπαίοι. Σύμφωνα τουλάχιστον με τις δικές τους δηλώσεις, οι Δανοί σε ποσοστό 49%, σχεδόν ο ένας στους δύο, λένε ότι είναι απόλυτα ικανοποιημένοι από τη ζωή τους. Στη δεύτερη θέση, με ποσοστό... ευτυχίας 46%, βρίσκονται οι Ιρλανδοί και στην τρίτη οι Ολλανδοί (43%). Οι Ελληνες, με 21%, είμαστε κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 26%. Πιο δυστυχισμένοι Ευρωπαίοι είναι οι Βούλγαροι... Τα στοιχεία, από το Ευρωβαρόμετρο, είναι αποκαλυπτικά. Πιο ευτυχισμένοι δηλώνουν οι λαοί του πλούσιου Βορρά της Ευρώπης, αφού φαίνεται ότι η υγεία του πληθυσμού, η ευημερία και η ποιότητα της ζωής μετρούν περισσότερο από τον καλό καιρό.
Ετσι οι Δανοί, οι Ιρλανδοί, οι Ολλανδοί, οι Σουηδοί και οι Βρετανοί συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα. Στους αντίποδες, πιο δυστυχισμένοι αισθάνονται οι Βούλγαροι (μόλις 8% δηλώνουν ευτυχισμένοι), οι Ρουμάνοι (9%), οι Σλοβάκοι (10%), οι Εσθονοί και οι Λετονοί (12%).
Οι …