................................................................ Διαδικτυακή Εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση για τον πολίτη ..............................................................
______________________________________________________________________________________________________________________
* Εβδομαδιαία ειδησεογραφική, οικονομική Eφημερίδα από το 1993 * Σύμβουλος Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής, - email: athenspress1@gmail.com
________________________________________________________________________________________________________________________

*

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..."Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό.Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη................................................................................................................ Νίκος Μπελογιάννης [1915-1952]
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Σάββατο, 20 Οκτωβρίου 2007

Προβλήματα από τις έντονες βροχοπτώσεις, αναμένεται επιδείνωση του καιρού


Προβλήματα στην κυκλοφορία προκάλεσαν οι βροχοπτώσεις
ΑΠΕ Αθήνα
Αρκετά προβλήματα δημιουργήθηκαν το Σάββατο στη Σαλαμίνα και σε άλλες περιοχές της Αττική εξαιτίας της έντονης βροχόπτωσης. Επιδείνωση του καιρού προβλέπουν οι μετεωρολόγοι από το απόγευμα της Κυριακής.
Η κυκλοφορία διεκόπη προσωρινά στην οδό Πειραιώς στο ύψος της Χαμοστέρνας λόγο συσσώρευσης υδάτων -στη συνέχεια αποκαταστάθηκε-, ενώ κυκλοφοριακά προβλήματα σημειώθηκαν είχαμε και στην οδό Αιγαίου Πελάγους στα Ανω Λιόσια και την οδό Καλλιρρόης.
Στη Σαλαμίνα δεκάδες ήταν οι κλήσεις στην πυροσβεστική για απάντληση νερών και απεγκλωβισμό οδηγών. Τουλάχιστον 40 αυτοκίνητα ακινητοποιήθηκαν στον παραλιακό δρόμο στα Παλούκια, ενώ περισσότερα από 30 σπίτια έχουν πλημμυρίσει.
Προβλήματα από τη βροχή δημιουργήθηκαν και στα Σπάτα, την Παλλήνη, το Πικέρμι, την Ελευσίνα (κυρίως στην Παλαιά Γέφυρα) και στον Ασπρόπυργο (στα διυλιστήρια), καθώς και στο Πέραμα και τον Κορυδαλλό, όπου πλημμύρισαν δρόμοι.
Σε ετοιμότητα βρίσκονται οι Αρχές για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων.
Συναγερμός έχει σημάνει και στις πυρόπληκτες περιοχές της Πελοποννήσου, καθώς υπάρχουν προειδοποιήσεις για έντονες βροχοπτώσεις στην περιοχή. Σύμφωνα με το Mega, στην Ηλεία, όπου έβρεχε από το πρωί, βρίσκονται κομάντος, άνδρες της ΕΜΑΚ, ενώ υπάρχει και σχέδιο για την εκκένωση χωριών σε περίπτωση που χρειαστεί.
Καταιγίδες σημειώθηκαν στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας, ενώ από την Κυριακή το απόγευμα αναμένεται επιδείνωση του καιρού.

Πέμπτη, 18 Οκτωβρίου 2007

«Τι θα γίνει με τη φτώχεια;»


Ο Θαλής ο Μιλήσιος είπε: «Αριστη δημοκρατία είναι εκείνη που δεν έχει ούτε πολύ πλούσιους ούτε φτωχούς πολίτες». Ο κορυφαίος γάλλος συγγραφέας Β. Ουγκώ, στο γνωστό βιβλίο του «Οι άθλιοι»- έχει αποκληθεί ως το «Κοινωνικό Ευαγγέλιο»στον πρόλογό του επισημαίνει μεταξύ άλλων: «... όσο καιρό θα μένουν άλυτα τα τρία προβλήματα του αιώνα (σ.σ.: 19ου): ο ξεπεσμός του ανδρός με την ανεργία, η εξαχρείωση της γυναίκας με την πείνα, το μαράγκιασμα του παιδιού με την αμάθεια... βιβλία σαν τούτο εδώ μπορεί να μην είναι περιττά»- έχουν παρέλθει από τότε... 145 χρόνια και συνέβησαν στο διάστημα αυτό πολλά κοσμοϊστορικά γεγονότα... αλλά τα τρία άλυτα προβλήματα του 19ου αιώνα, που αναφέρει ο Β. Ουγκώ, υφίστανται ακόμη και στον παρόντα αιώνα, ενώ έχουν προστεθεί και πολλά άλλα. Από τα δημοσιεύματα του Τύπου αρύομαι τα πιο κάτω στοιχεία που αναφέρω: «Εικόνα εφιαλτική συνθέτουν τα στοιχεία... για τη φτώχεια, τη δυστυχία και την πείνα στον πλανήτη του 21ου αιώνα. Σήμερα από τα 6 δισ. των κατοίκων του πλανήτη, το ένα δισ. υποφέρει από φτώχεια και προσπαθούν να επιβιώσουν με εισόδημα κάτω του ενός δολαρίου την ημέρα. Κάθε χρόνο πεθαίνουν 18 εκατ. συνάνθρωποί μας στον κόσμο... από την πείνα. Υπάρχουν δυστυχία και εξαθλίωση και στις αναπτυγμένες χώρες όπως στις ΗΠΑ και στην ΕΕ». Δυστυχώς η Ελλάδα ευρίσκεται στην πρώτη «τιμητική» θέση στις 18 χώρες της ΕΕ που ζουν στα όρια της φτώχειας, δηλαδή με εισόδημα κάτω του 60% του μέσου εθνικού εισοδήματος. Η 17η Οκτωβρίου έχει οριστεί «παγκόσμιος ημέρα για την εξάλειψη της φτώχειας». Αναμένω να πληροφορηθώ από τον Τύπο και τα ΜΜΕ τις προτάσεις των σοφών τεχνοκρατών- οικονομολόγων της χώρας μας και της ΕΕ που θα δρομολογήσουν πολιτικές εξάλειψης της φτώχειας και της δυστυχίας των λαών, όχι όμως όπως μερικών... που προτείνουν «πονάει δόντι, κόψε κεφάλι».

ΜΙΧΑΗΛ ΚΟΥΒΑΤΣΟΣ Υποστράτηγος ε.α.

*επιστολή στην εφημ. ΤΟ ΒΗΜΑ 18.10.07

Τετάρτη, 17 Οκτωβρίου 2007

Το πρώτο φύλλο της «Εφημερίδος» εκδόθηκε την 31η Δεκεμβρίου 1790 εν Βιέννη


«Μαρκίδες Πούλιου - Οι πρωτοπόροι Έλληνες δημοσιογράφοι», έκθεση ντοκουμέντων από 27 Οκτωβρίου έως 31 Δεκεμβρίου. Ημερίδα για το ίδιο θέμα στις 10 Νοεμβρίου στο Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΜ-Θ (Μορκεντάου 1, Θεσσαλονίκη).
Έρευνα και έκθεση για την πρώτη ελληνική εφημερίδα
Το πρώτο φύλλο της «Εφημερίδος» εκδόθηκε την 31η Δεκεμβρίου 1790 εν Βιέννη
Την ιστορία της ελληνικής δημοσιογραφίας ανασύρει το Μορφωτικό Ίδρυμα της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης, με την έρευνα και έκθεση στοιχείων για την πρώτη ελληνική έκδοση της «Εφημερίδος» των αδελφών Μαρκίδων Πούλιου.

Η πρώτη ελληνική «Εφημερίς» κυκλοφόρησε στις 31 Δεκεμβρίου του 1790 στη Βιέννη. Ιδρυτές, εκδότες και εν μέρει συγγραφείς της είναι οι αδελφοί Μαρκίδες (οι... γιοι του Μάρκου, που χρησιμοποίησαν το πατρώνυμο για κοινό τους όνομα αντί των Γεώργιος και Πούλιος που ήταν τα «βαπτιστικά» τους) Πούλιου, με καταγωγή από τη Σιάτιστα της Δυτικής Μακεδονίας. Ίδρυσαν και εξέδωσαν την «Εφημερίδα» στο τυπογραφείο του Ιωσήφ Μπαουσμάιτερ στη Βιέννη. Στο τυπογραφείο τυπώθηκαν παράλληλα το ίδιο διάστημα (1790-1797) 56 ελληνικά βιβλία (μεταξύ των οποίων το «Σχολείον των ντελικάτων εραστών» του Ρήγα Βελεστινλή).
Η «Εφημερίς» δημοσιεύει ειδήσεις και ανταποκρίσεις για τις εξελίξεις στα πολεμικά μέτωπα της εποχής (με έμφαση τη Γαλλία, την Τουρκία και τη Ρωσία) και παρακολουθεί την πολιτική και κοινωνική ζωή σε διάφορες χώρες. Τα θέματα δεν τιτλοφορούνται, αλλά κατατάσσονται με βάση τη χώρα ή την πόλη προέλευσής τους (Αούστρια- Αυστρία, Γαλλία ή Φράντζα, Λόντρα ή ΛόνδονΛονδίνο, Μπερλίνι- Βερολίνο κ.ά.). Η γλώσσα είναι δημοτική της εποχής, με πολλούς ιδιωματισμούς, λέξεις της καθαρεύουσας, της εκκλησίας και της διπλωματίας. Στις 22 Δεκεμβρίου του 1797 (μετά τη σύλληψη του Ρήγα Φεραίου) κυκλοφόρησε το τελευταίο φύλλο.
Η ιστορία, η δράση και το ιστορικό υλικό των πρωτοπόρων Ελλήνων δημοσιογράφων ερευνήθηκε από δημοσιογράφους του νεοσύστατου Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΜ-Θ και στοιχεία τους (δύο τόμοι με αυθεντικά φύλλα της εφημερίδας των ετών 1793 και 1794, 20 από τα τυπωθέντα στο τυπογραφείο ελληνικά βιβλία και αντίγραφο της «Χάρτας» του Ρήγα σε δώδεκα κομμάτια) εκτίθενται για πρώτη φορά στην Ελλάδα στους χώρους του Ιδρύματος.

* από την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ 17.10.2007

Τρίτη, 16 Οκτωβρίου 2007

To 60% των Ελλήνων φοβάται πως μιά ημέρα θα ξυπνήσει στη φτώχεια


Ημέρα κατά της Φτώχειας

Αθήνα: Το 60% σχεδόν των Ελλήνων φοβούνται ότι μπορούν τα επόμενα χρόνια να περιέλθουν σε κατάσταση φτώχειας. Ανασφάλεια, που συνδέεται άμεσα με το ότι το 50% πιστεύει ότι φτωχός μπορεί κανείς να γίνει από κάποιο τυχαίο γεγονός.

Προς επίρρωση των παραπάνω λειτουργεί και το στοιχείο που θέλει το 68,8% να θεωρούν ότι με τον τρόπο που εξελίσσεται ο σύγχρονος κόσμος και την αδικία που υπάρχει στην κοινωνία το να υπάρχουν φτωχοί είναι ...αναπόφευκτο.

Τα 933,7 ευρώ είναι το ψυχολογικό όριο, που χωρίζει τους φτωχούς από τους πλούσιους, σύμφωνα με τους φτωχούς της χώρας μας, που αν εξασφάλιζαν το ποσό αυτό θα διέγραφαν τον εαυτό τους από τις «λίστες των φτωχών».

Ζοφερό διαγράφεται το μέλλον, με το 68,4% των Ελλήνων να θεωρούν ότι η ψαλίδα μεταξύ πλούσιων και φτωχών θα ανοίξει κι άλλο στο μέλλον.

Τα παραπάνω στοιχεία που προκαλούν -αν μη τι άλλο- έντονο προβληματισμό προκύπτουν από ειδική έρευνα που πραγματοποίησε η Κάπα Research σε συνεργασία με το London School of Economics για λογαριασμό του υπουργείου Οικονομίας.

Το in.gr και Το Βήμα προδημοσιεύουν σε αποκλειστικότητα κάποια από τα σημαντικότερα στοιχεία της αποκαλυπτικής έρευνας.

Η έρευνα θα παρουσιαστεί την Τετάρτη - Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φτώχειας- στο Αμφιθέατρο του ΕΒΕΑ (Ακαδημίας 7 Αθήνα), στις 11:00 π.μ.

Στην έρευνα συμμετείχε αντιπροσωπευτικό δείγμα 6.089 άτομα, προερχόμενα από το γενικό πληθυσμό, αλλά και από ειδικά κοινά (άστεγους, φτωχούς, κ.λπ.).

Αναλυτικά η ταυτότητα τη έρευνας

Η αντίληψη για τη φτώχεια
Η εικόνα που σχηματίζει το 33,4% των Ελλήνων στο άκουσμα της λέξης «φτωχός» είναι αυτή μιας οικογένειας που ζει με στερήσεις σε κάποιο υπόγειο της πόλης. Δηλαδή, η -δυστυχώς- συνήθης πλέον εικόνα, που αντικρίζει κανείς π.χ. στην Κυψέλη κοιτώντας τα παράθυρα που έχουν θέα ...στο πεζοδρόμιο και στα πόδια των περαστικών.

Το 23,1% ταυτίζει τη λέξη με την εικόνα άστεγου που ψάχνει στα σκουπίδια, ενώ το 14,4% με κάποιον ηλικιωμένο που ζητιανεύει ή ζει μόνος.
Πώς γίνεται-καταντά κανείς φτωχός

Συγκλονιστικό, αλλά και ενδεικτικό για το πόσο «θαμπό» εμφανίζεται το πρόσωπο του κοινωνικού κράτους στους πολίτες της χώρας, είναι ότι το 49,6% πιστεύει ότι οι συνάνθρωποί τους βρέθηκαν σε κατάσταση φτώχειας από ένα τυχαίο γεγονός, που μπορεί να συμβεί στον καθένα. Δηλαδή, έπειτα από κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας ή εργασίας.
Μόνο το 33,3% εντοπίζει την αιτία της φτώχειας σε κάποια ταξική διαφορά, απαντώντας ότι ήταν «πάντοτε φτωχοί». Υψηλό στην ερώτηση αυτή 17,1% και το ποσοστό της απάντησης δεν ξέρω/δεν απαντώ (ΔΞ/ΔΑ), που εμπεριέχει και αρκετή δόση ανασφάλειας αφού αν κάτι δεν το γνωρίζεις το φοβάσαι ακόμη περισσότερο.
Η φτώχεια δεν κάνει διακρίσεις
Τα παραπάνω στοιχεία σίγουρα προϊδεάζουν και εξηγούν σε σημαντικό βαθμό γιατί στην ερώτηση «προσωπικά φοβάστε κάποιες φορές μήπως βρεθείτε σε κατάσταση φτώχειας;» το 59,6% απαντά «Ναι».
Το 36,3% είναι σίγουροι πως έχουν εξασφαλίσει επαρκή απόσταση από τα όρια της φτώχειας, ενώ το 4,1% του ΔΞ/ΔΑ κάνουν απλώς ...το σταυρό τους.


Η παγκοσμιοποίηση φέρνει φτώχεια
Στοιχείο με αξιόλογη ποιοτική σημασία για την πολιτική/κούς σε ευρωπαϊκό -και όχι μόνο εθνικό- επίπεδο είναι ότι το 68,5% των πολιτών θεωρούν ότι όπως εξελίσσεται ο σύγχρονος κόσμος και με τη μεγάλη αδικία που υπάρχει στην κοινωνία μας το να υπάρχουν φτωχοί είναι αναπόφευκτο!
Την καταπολέμηση της ανεργίας μέσω της δημιουργίας περισσότερων ευκαιριών για την αγορά εργασίας θεωρεί το 69,6% ως τον πιο ενδεδειγμένο τρόπο για την αντιμετώπιση της φτώχειας.

Το 71% θεωρεί ότι όπλο απαραίτητο στον αγώνα κατά της φτώχειας είναι η ενίσχυση των μισθών, των συντάξεων και επιδομάτων, γεγονός που υποδηλώνει ότι συνεχώς αυξάνεται ο αριθμός όσων πιστεύουν ότι η εύρεση εργασίας, δεν σου εξασφαλίζει στη σύγχρονη εποχή απόσταση ασφαλείας από τα όρια της φτώχειας.
Για το 92,4% των Ελλήνων η ευθύνη για την καταπολέμηση της φτώχειας ανήκει πρωτίστως στο Κράτος. Σημαντικά είναι τα ποσοστά όσων πιστεύουν ότι μπορούν να συνεισφέρουν στο σκοπό αυτό οι ΟΤΑ (65,1%) και η Εκκλησία (12,3%).

Κυβερνητική πολιτική κατά της φτώχειας
Την ίδρυση του Εθνικού Ταμείου κατά της φτώχειας θεωρεί το 30,2% των πολιτών ως το σημαντικότερο μέτρο που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομίας για την καταπολέμηση της φτώχειας. Ακολουθεί, η λήψη στοχευμένων μέτρων για πραγματικά φτωχούς (29,3%).


Με πόσα ευρώ παύεις να είσαι φτωχός
Τα 933,7 ευρώ είναι το μηνιαίο καθαρό εισόδημα, που χρειάζεται ένας «φτωχός» για να πάψει να ανήκει σε αυτή την κατηγορία καλύπτοντας τις βασικές ανάγκες του. Αυτή είναι η δημοφιλέστερη απάντηση που προέκυψε από την έρευνα που διενεργήθηκε στα ειδικά κοινά, σε χώρους υποδοχής και περίθαλψης αστέγων και απόρων στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.
Στους περισσότερους δηλαδή λείπουν 476 ευρώ περίπου, αφού κατά μέσο όρο οι ερωτηθέντες λαμβάνουν μηνιαίως 457,7 ευρώ.


Το προφίλ του Έλληνα φτωχού
Το 32,6% των φτωχών αντιμετωπίζει πρόβλημα υγρασίας στο σπίτι του, το 28,2% μένουν σε σπίτια που τα δωμάτια είναι σκοτεινά και το 22,7% σε οικίες που δεν διαθέτουν θέρμανση.
Το 38,8% χαρακτηρίζουν πολύ κακή και κακή την υγεία τους και το 38,3% δηλώνει ότι -στην Ελλάδα της δωρεάν υγείας και του ΕΣΥ- στερήθηκε φροντίδες υγείας λόγω έλλειψης οικονομικής δυνατότητας.

Αυτό το κείμενο είναι από το www.in.gr

Δευτέρα, 15 Οκτωβρίου 2007

2007 Ετος Μαρία Κάλλας


Πρόγραμμα εκδηλώσεων
Οκτώβριος 2007Εθνική Λυρική Σκηνή
Συναυλίες με άριες της Μαρίας Κάλλας
Νοέμβριος 2007
Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης: Αφιέρωμα στη Μαρία Κάλλας
Άλλες Εκδηλώσεις:
Τηλεοπτικό αφιέρωμα της ΕΡΤ σε συνεργασία με το Υπουργείο Τύπου και τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης.
Ανάθεση από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου σε Έλληνα σκηνοθέτη δημιουργίας ταινίας ντοκιμαντέρ για τη ζωή και το έργο της Μαρία Κάλλας.

περισσοτερα στο: http://www.culture.gr/war/cult_news_gr.jsp

Κυριακή, 14 Οκτωβρίου 2007

Με το μέτρο της προσωρινής κράτησης οι φυλακές ασφυκτιούν...Με φειδώ οι προφυλακίσεις
Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΕΡΒΑ
«Φρένο» στις αλόγιστες προφυλακίσεις κατηγορουμένων, που έχουν οδηγήσει εδώ και χρόνια σε ασφυξία και τις ελληνικές φυλακές, επιχειρεί να βάλει η Ευρωπαϊκή Ενωση. Βασικός στόχος είναι ο περιορισμός του υπερβολικά μεγάλου χρόνου που διαρκεί σήμερα η προσωρινή κράτηση σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και η αντικατάστασή της από μέτρα επιτήρησης και ελέγχου των κατηγορουμένων εκτός φυλακής.
* Στη κατεύθυνση αυτή κινείται και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο καταδίκασε πρόσφατα την Ελλάδα για παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας προφυλακισμένου ατόμου. Αφορμή στάθηκε βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών που απέρριψε αίτημα αποφυλάκισής του, με το σκεπτικό ότι είναι επικίνδυνος για τη διάπραξη νέων αδικημάτων καθώς δεν έχει ακόμη συνετιστεί από την παραμονή του στη φυλακή. Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου θέτει εμμέσως υπό αμφισβήτηση μία από τις βασικότερες προϋποθέσεις που απαιτεί ο ελληνικός ποινικός κώδικας για την επιβολή προφυλάκισης, αυτή της επικινδυνότητας του κατηγορουμένου.
* Σύμφωνα με το Ευρωδικαστήριο, η εκφορά γνώμης από το δικαστικό συμβούλιο για αδικήματα που φέρεται να διέπραξε ο κατηγορούμενος παραβιάζει το τεκμήριο αθωότητάς του (άρθρο 6 παρ. 2 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων), καθώς αρμόδιο να αποφανθεί γι' αυτό είναι το δικαστήριο που θα τον δικάσει. Οσο και αν η διατύπωση της επίμαχης φράσης περί μη «συνετισμού» του κατηγορουμένου θεωρείται νομική υπερβολή, το θέμα της προφυλάκισης παραμένει ένα από τα βασικότερα προβλήματα της ελληνικής Δικαιοσύνης και του σωφρονιστικού μας συστήματος.
* Εδώ και πολλά χρόνια, το 1/3 των κρατουμένων στις φυλακές(πάνω από 3.000 άτομα) αποτελείται σταθερά από υποδίκους που κρατούνται προσωρινά. Ο μέσος χρόνος προφυλάκισής τους είναι ένα έτος, ο μεγαλύτερος σήμερα στην Ευρώπη. Τα πράγματα χειροτέρεψαν τα τελευταία δύο χρόνια, με τις αποκαλύψεις για παραδικαστικά κυκλώματα. Φοβούμενοι πειθαρχικό έλεγχο, οι δικαστές προτιμούν να επιβάλλουν αυστηρότερες ποινές. Η δημόσια έκκληση της ηγεσίας της Δικαιοσύνης προς τους δικαστές να φυλακίζουν τους πολίτες για «ψύλλου πήδημα», δείχνει το μέγεθος του προβλήματος.
* Πρόσφατα η ελληνική κυβέρνηση, απαντώντας στην Ε.Ε. για τους όρους επιβολής προσωρινής κράτησης, παραδέχεται ότι συχνά οι αλλοδαποί κατηγορούμενοι είναι σε δυσμενέστερη θέση από τους Ελληνες. Και αυτό γιατί θεωρούνται ότι στερούνται μόνιμης διαμονής στη χώρα, προϋπόθεση που απαιτείται από το νόμο για να μην προφυλακισθεί κάποιος.
Επιδιώκοντας ενιαίες και ευνοϊκότερες ρυθμίσεις, η Ε.Ε. ζητάει έτσι από τα κράτη-μέλη:
* Η προσωρινή κράτηση να επιβάλλεται μόνο ως εξαιρετικό μέτρο, σε σοβαρά αδικήματα.
* Οι ύποπτοι να μπορούν, όσο είναι δυνατό, να διαβιούν στο φυσικό τους περιβάλλον (εκτός φυλακής), υποκείμενοι σε έλεγχο και επιτήρηση.
* Η προσωρινή κράτηση να αποτελεί την «έσχατη λύση», καθώς η φυλακή, όπως επισημαίνουν αρκετοί εγκληματολόγοι, αποτελεί «σχολείο του εγκλήματος».
ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 14/10/2007

"Ο Τύπος των δίπλα" «Albania Press»,


Μεγάλο τιράζ, πολυέξοδη ρεκλάμα, DVD: η «Albania Press» απευθύνεται στους Αλβανούς της χώρας μας
Το διαφημιστικό σποτ που μεταδίδεται τις τελευταίες τρεις εβδομάδες σε άπταιστα αλβανικά, σε πανελλαδικής εμβέλειας τηλεοπτικούς σταθμούς, και ενημερώνει για μια νέα εβδομαδιαία εφημερίδα που κυκλοφορεί, την «Albania Press», ήταν αρκετό για να προκαλέσει έκπληξη, πολλά ερωτήματα και ποικίλα σχόλια.
* Κάποιοι διέβλεψαν ότι κάτι νέο γεννιέται στον «μεταναστευτικό» τύπο, που απευθύνεται στους περίπου 850.000 αλβανούς μετανάστες που ζουν στη χώρα μας. Αλλωστε, πρώτη φορά έντυπο που απευθύνεται σε μετανάστες κάνει μια τόσο πολυέξοδη διαφήμιση. Εκδότης του είναι ο Δημήτρης Κατζουράκης που, μεταξύ άλλων, εκδίδει και τα αθλητικά περιοδικά «Basketnews» και «Sportive», τα γραφεία της νέας εφημερίδας βρίσκονται στην Καλλιθέα και το δημοσιογραφικό επιτελείο το απαρτίζουν περίπου 10 δημοσιογράφοι -όλοι τους Αλβανοί- που γράφουν τις 48 σελίδες της.
«Είναι μια καθαρά επιχειρηματική κίνηση με δημοσιογραφική σκέψη και στόχο την ενημέρωση και εξομάλυνση των σχέσεων των δύο λαών που είμαστε, πια, συγκάτοικοι στην πατρίδα μας», μας είπε ο ίδιος ο Δ. Κατζουράκης. «Ηταν μια ιδέα που γεννήθηκε πριν από ένα χρόνο, αρκετά δελεαστική, αφού είναι αρκετές χιλιάδες οι Αλβανοί που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας και οι οποίοι "διψάνε" για ενημέρωση».
* Η εφημερίδα τυπώνεται σε 50.000 τιράζ αλλά οι πωλήσεις της προς το παρόν δεν γνωστοποιούνται από τους υπεύθυνους της εφημερίδας. Διανέμεται στα περίπτερα όλης της χώρας μέσω κοστίζει 2 ευρώ και συνοδεύεται με ταινία dvd από τον αλβανικό κινηματογράφο του '70 και του '80. «Για τους Αλβανούς οι ταινίες αυτές είναι οι ανάλογες των ταινιών του Κωνσταντάρα, της Βουγιουκλάκη και των άλλων γνωστών ηθοποιών», μας είπαν οι υπεύθυνοι της έκδοσης.
* «Η διαφήμιση στην τηλεόραση έγινε στην αλβανική γλώσσα, γιατί απευθυνόμαστε σε συγκεκριμένο κοινό, κι όχι για να προκαλέσουμε αντιδράσεις», σχολίασε ο Δ. Κατζουράκης. Φαίνεται, πάντως, πως πέτυχε να κινήσει το ενδιαφέρον όσων την είδαν, όπως φάνηκε από σχόλια σε διάφορα blogs.
«Μου γεννήθηκε επιθυμία να ψηφίσω... ΛΑΟΣ», σημειώνει κάποιος, ενώ ένας άλλος του απαντά ότι είναι «ωραία κίνηση, χάρηκα που την είδα και στο περίπτερο. Μακάρι η εφημερίδα να έχει και προοδευτική κατεύθυνση».* «Δεν έχουμε δίαυλο επικοινωνίας με συλλόγους, πρεσβεία ή την αλβανική κυβέρνηση, ούτε κρύβεται κανείς πίσω από αυτή την εκδοτική προσπάθεια. Στόχος μας ο απλός Αλβανός και τα προβλήματά του», μας είπε ο Ramadan Bigza, αρχισυντάκτης της εφημερίδας. «Υπάρχει κενό ενημέρωσης σε θέματα μετανάστευσης, στέγασης και δικαιωμάτων».
* Τα «χτυπήματα» στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας έχουν σχέση με τα προβλήματα των μεταναστών: Γραφειοκρατία και διαδικασίες για τις άδειες παραμονής. Στις επόμενες σελίδες διαβάζεις για τα πολιτικά γεγονότα στην Ελλάδα, αθλητικά και πολιτιστικά ρεπορτάζ, αλλά και προσωπικές ιστορίες Αλβανών στη χώρα μας. Εντύπωση μας προξένησε η στήλη: «Καλές εντυπώσεις από τον έλληνα φίλο μου». Στο πρώτο τεύχος ο Kristo Zarkalli γράφει για τον φίλο του Μανώλη Γλέζο. «Θέλουμε να δείξουμε τις ανθρώπινες σχέσεις που έχουν δημιουργηθεί ανάμεσα στους δύο λαούς», μας είπε η δημοσιογράφος Frida Bedaj. «Κάθε εβδομάδα ένας Αλβανός θα γράφει για έναν έλληνα φίλο του».
ΣΠΥΡΟΣ ΦΡΕΜΕΝΤΙΤΗΣ

*από την ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 14.10.2007

ΦάΠΑ 2% στον καταναλωτή

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΣΙΟΔΡΑ
Σε αύξηση του ΦΠΑ κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες ετοιμάζεται να προχωρήσει η κυβέρνηση, επιβαρύνοντας την τσέπη των καταναλωτών, παρά τις διαβεβαιώσεις που έδινε πριν από τις κάλπες. Προκειμένου να αντιμετωπίσουν το σοβαρό πρόβλημα με τα δημόσια έσοδα, στο μέγαρο Μαξίμου έχουν πειστεί, πλέον, ότι δεν υπάρχει άλλη λύση.
**Η πρώτη κουβέντα για αύξηση του ΦΠΑ κατά 1-2 μονάδες είχε γίνει αμέσως μετά τις εκλογές, ενόψει της κατάθεσης στη Βουλή του προσχεδίου του προϋπολογισμού. Ο Κ. Καραμανλής, ωστόσο, στη Θεσσαλονίκη, μια εβδομάδα πριν από τις κάλπες, είχε πει ότι «δεν είναι στους σχεδιασμούς μας».
**Κρίθηκε, όμως, ότι αν με το «καλημέρα σας» μετά την κάλπη, αντί της προσδοκίας για καλύτερες μέρες, η πρώτη κίνηση ήταν η οικονομική αφαίμαξη των ψηφοφόρων, τότε όλοι θα μιλούσαν για κοροϊδία. Αφέθηκε, λοιπόν, για αργότερα. Η συζήτηση επανήλθε και, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θα προχωρήσει πολύ σύντομα στην εφαρμογή του μέτρου. Το πιθανότερο είναι πως αυτό θα έχει γίνει έως το τέλος Νοεμβρίου.
«Δεν υπήρχε περίπτωση να μην προχωρήσουμε σε αύξηση του ΦΠΑ. Εδώ η Μέρκελ έχει προχωρήσει σε αύξηση του ΦΠΑ κατά 3 μονάδες. Και ο κατάλληλος χρόνος για να εφαρμοστεί το μέτρο είναι στην αρχή της θητείας», λέει υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος.

Επεται το ασφαλιστικό
Η κίνηση αυτή εκτιμήθηκε ότι δεν μπορεί να γίνει στις αρχές της επόμενης χρονιάς, όταν θα βρίσκονται στο φουλ οι μηχανές για το ασφαλιστικό. «Το μείγμα, με δύο τόσο μεγάλα θέματα ανοιχτά, θα είναι πολύ εκρηκτικό», ομολογεί ο συνομιλητής μας.
Η υλοποίηση της απόφασης θα γίνει σύντομα, ώστε να υπάρχει χρόνος για να απορροφηθούν οι κραδασμοί.
Υπάρχει, άλλωστε, και το προηγούμενο του Μαρτίου 2005, όταν, με τη λήψη των πρόσθετων φορολογικών μέτρων, η κυβέρνηση παρουσίασε τη θεαματικότερη πτωτική τάση στις δημοσκοπήσεις στη διάρκεια της θητείας της, στη συνέχεια όμως ανέκαμψε.
**Η μεγαλύτερη πηγή φόβου παραμένει το ασφαλιστικό. Στη Ν.Δ. κάθε άλλο παρά δυσαρεστούνται με τις εκθέσεις Αναλυτή και Γκαργκάνα, που ζητούν αύξηση ορίων ηλικίας και μείωση συντάξεων. Μπορεί να δημιουργείται κλίμα ανησυχίας, όμως μακροπρόθεσμα αυτό εξυπηρετεί την κυβέρνηση. Ο λόγος είναι διπλός:
- Πρώτον, διότι έτσι «προβάρονται» στην κοινωνία σκληρές λύσεις.
- Και δεύτερον, διότι οι κυβερνητικές θέσεις αν είναι έστω και λίγο ηπιότερες από εκείνες των «σοφών» θα φανούν ως «αναγκαίο κακό». Ρεαλιστικές, αλλά πιο δίκαιες...
Η κυβέρνηση, πάντως, είναι αποφασισμένη να προχωρήσει (ανεξάρτητα από το ποιοι θα μετέχουν στο διάλογο) και γύρω στον Φεβρουάριο θα έχει καταρτίσει το σχετικό νομοσχέδιο το οποίο θα δοθεί, στη συνέχεια, για διαβούλευση και ψηφιστεί την άνοιξη.
**Στις επιλογές αυτές θεωρούν βέβαιο ότι θα υπάρχουν αντιδράσεις όχι μόνο από τους εργαζόμενους, αλλά και από την αντιπολίτευση. Και μπορεί το ΠΑΣΟΚ να είναι απορροφημένο από τα εσωτερικά του προβλήματα, όμως δεν τρέφουν αυταπάτες για τις δυσκολίες που έχουν μπροστά τους.
«Ακόμα και αν το ΠΑΣΟΚ συνεχίσει να πείθει λιγότερο από το κυβερνών κόμμα, η Ν.Δ., αν απογοητεύσει, θα βρει απέναντί της μια ακόμη ισχυρότερη ψήφο διαμαρτυρίας κατά του δικομματισμού συνολικά. Ετσι, το τοπίο για τη Ν.Δ. μόνο εύκολο δεν είναι», παρατηρεί ο πολιτικός σύμβουλος του Κ. Καραμανλή Γ. Λούλης.
**Τέλος, στο Μαξίμου θεωρούν δεδομένο ότι όποιος και αν εκλεγεί στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, το πρώτο πράγμα που θα θέλει να δείξει είναι ότι μπορεί να κάνει αντιπολίτευση. Γι' αυτό πιστεύουν ότι τώρα είναι η ώρα να «καθαρίσουν» το έδαφος, προωθώντας κάποιες δύσκολες αποφάσεις.

*από την ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 14.10.2007

UNICEF: Κάντε τον ψηφιακό κόσμο ασφαλέστερο για τα παιδιά - αυξάνοντας παράλληλα την πρόσβαση στο διαδίκτυο προς όφελος των πιο μειονεκτούντων

Αθήνα, 11 Δεκεμβρίου 2017 UNICEF: Κάντε τον ψηφιακό κόσμο ασφαλέστερο για τα παιδιά - αυξάνοντας παράλληλα την πρόσβαση στο διαδ...