............................................................ Διαδικτυακή Εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση για τον πολίτη
__________________________________________________________________________________________________________________
... * Εβδομαδιαία ειδησεογραφική, Eφημερίδα από το 1993 * Σύμβουλος Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής, - email: athenspress1@gmail.com
__________________________________________________________________________________________________________________

*

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..."Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό.Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη................................................................ Νίκος Μπελογιάννης [1915-1952]
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2007

20ό Φεστιβάλ Δήμου Βύρωνα /Αφιέρωμα στο Λευτέρη Παπαδόπουλο


Στο πλαίσιο του 20ού Φεστιβάλ Δήμου Βύρωνα «στη σκιά των βράχων» παρουσιάζεται τη Δευτέρα 1 Οκτωβρίου στις 9:00 στο Θέατρο Βράχων Μελίνα Μερκούρη το αφιέρωμα στο Λευτέρη Παπαδόπουλο.
Ο διάλογος με το έργο του στιχουργού Λευτέρη Παπαδόπουλου είναι διαρκής, αφού τα εκατοντάδες τραγούδια του – που ταυτίζονται με τις μισές σχεδόν, διαχρονικές επιτυχίες της ελληνικής δισκογραφίας – σφύζουν από γνήσιο λαϊκό αίσθημα κι όσο απομακρύνονται από τη γέννησή τους τόσο επιβεβαιώνουν την αξία τους.
Σ’ αυτή τη συναρπαστική μουσική περιπλάνηση που δανείζεται το όνομά της από τον τίτλο του χιλιο- τραγουδισμένου στίχου του «Θα πιω απόψε το φεγγάρι», συνοδοιπόροι έρχονται κάποιες από τις μεγαλύτερες φωνές που έχει αναδείξει ο τόπος μας στο χώρο του λαϊκού και έντεχνου τραγουδιού αλλά και νεότεροι συνάδελφοι τους: ο Γιώργος Νταλάρας, η Γλυκερία ο Κώστας Μακεδόνας, η Μελίνα Ασλανίδου και οι Όναρ.

Ο γνήσια λυρικός λόγος του Λευτέρη Παπαδόπουλου ξετυλίγεται μέσα από τα αναρίθμητα τραγούδια του που θα ακουστούν στην παράσταση (Αχ Χελιδόνι μου, Στην Αλάνα, Τι γλυκό να σ’αγαπούν, Έχω έναν καφενέ, Πες πως μ’αντάμωσες, Μέθυσε απόψε το κορίτσι μου, Αυτά τα χέρια, Δέκα παλικάρια, Δεν θα ξαναγαπήσω, Ο Σαλονικίος, Με σκότωσε γιατί την αγαπούσα κα) στίχους που γέννησαν διαμάντια της ελληνικής δισκογραφίας σε μουσική Ξαρχάκου, Σπανού, Λοϊζου, Θεοδωράκη, Νικολόπουλου, Πλέσσα, Κουγιουμτζή, Μούτση, Καλδάρα, Λιβανελί κ.ά.

Θέατρο Βράχων "Μελίνα Μερκούρη"
ΑΘΗΝΑ, Βύρωνας
210-7662066, 7655748
είσοδος: 30€, 20€ (νεανικό)

Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2007

«Τα ελληνικά χρόνια της Μαρίας Κάλλας»


ΕΚΔΗΛΩΣΗ. Μαρία Κάλλας. Εκδήλωση με θέμα «Τα ελληνικά χρόνια της Μαρίας Κάλλας» (φωτογραφία) διοργανώνει απόψε Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2007 στις 20.00 το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων (Μητροπόλεως 1 και Φιλελλήνων, Σύνταγμα, τηλ. 210-3709.081).
*από την εφημ.ΤΑ ΝΕΑ 27.09.07

Μαρία Κάλλας γεννήθηκε ως Άννα Μαρία Καικιλία Σοφία Καλογεροπούλου στις 2 Δεκεμβρίου του 1923 στη Νέα Υόρκη. Τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς οι γονείς της, Ευαγγελία Δημητριάδη (από την Κωνσταντινούπολη) και Γιώργος Καλογερόπουλος (από τo Nεωχόριο Ιθώμης στό Μελιγαλά Μεσσηνίας), είχαν μεταναστεύσει στις Η.Π.Α. από την Αθήνα. Εκεί ο πατέρας της ανοίγει φαρμακείο και το 1929 αλλάζει το οικογενειακό επώνυμο από Καλογερόπουλος σε Callas. Τρία χρόνια αργότερα η Μαρία ξεκινά τα πρώτα μαθήματα πιάνου μαζί με τη μεγαλύτερη αδελφή της Υακίνθη. Σε ηλικία 11 ετών έλαβε το πρώτο βραβείο ως "σολίστ" σε διαγωνισμό παιδικών φωνών που είχε διοργανώσει ο ραδιοφωνικός σταθμός της Νέας Υόρκης W.O.R.
Στα 1937 έρχεται το διαζύγιο των γονιών της και η Μαρία ακολουθεί τη μητέρα της στην Αθήνα, όπου ήδη βρισκόταν η αδελφή της. Αρχικά, αν και μικρότερη από το ηλικιακό όριο εισαγωγής, εγγράφηκε στο Εθνικό Ωδείο του Καλομοίρη με καθηγήτρια τη Μαρία Τριβέλλα ενώ ένα χρόνο αργότερα βρέθηκε στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών όπου δίδασκε η Ελβίρα ντε Ιντάλγκο (Elvira de Hidalgo) και η οποία θεωρείται ως η κατ’ εξοχήν δασκάλα της Κάλλας.
Στις 2 Απριλίου 1939 κάνει το σκηνικό της ντεμπούτο ως Σαντούζα σε μία μαθητική παράσταση της "Αγροτικής Ιπποσύνης" (Cavalleria Rusticana) του Πιέτρο Μασκάνι από το Ωδείο Αθηνών. Λίγο πριν το ξέσπασμα του ελληνοϊταλικού πολέμου έρχεται η πρώτη συνεργασία της με την εταιρεία της Λυρικής Σκηνής Αθηνών και στις 21 Οκτωβρίου του 1940, ερμηνεύει τραγούδια από τον Έμπορο της Βενετίας του Ουίλιαμ Σαίξπηρ στο Βασιλικό Θέατρο. Η συνεργασία της με τη Λυρική Σκηνή θα συνεχιστεί και στις 21 Ιανουαρίου 1941 στην πρώτη της μελοδραματική εμφάνιση θα υποδυθεί τη Βεατρίκη στο έργο "Βοκκάκιος" του Φραντς φον Σουπέ στο κινηματοθέατρο Παλλάς.
Στις 27 Αυγούστου του 1942 στο θερινό θέατρο Παρκ στην Πλατεία Κλαυθμώνος, στην πρώτη της επαγγελματική εμφάνιση σε όπερα, ερμηνεύει "Τόσκα" του Τζιάκομο Πουτσίνι. Την ίδια χρονιά συμμετείχε σε συναυλία της Λυρικής στη Θεσσαλονίκη. Στις 19 Φεβρουαρίου ερμηνεύει τη Σμαράγδα στον "Πρωτομάστορα" του Μανώλη Καλομοίρη, και εννέα μέρες αργότερα συμμετέχει σε μεγάλη συναυλία για τα συσσίτια της Νέας Σμύρνης στον κινηματογράφο Σπόρτινγκ. Στις 12 Δεκεμβρίου ερμηνεύει άριες του Μπετόβεν και του Ροσίνι σε συναυλία υπέρ των φυματικών.
*διαβάστε περισσότερα στην el.wikipedia.org/wiki/Μαρία_Κάλλας

Η Μαρία Κάλλας πέθανε στις 16 Σεπτεμβρίου του 1977, σε ηλικία 53 ετών. Κατ’ αυτό τον τρόπο κλείνει ο κύκλος της ζωής της πλέον εξαίρετης τραγουδίστριας του 20ού αιώνα και ίσως της ιστορίας της φωνητικής τέχνης των τριών τελευταίων αιώνων. Γεννημένη στις ΗΠΑ από Έλληνες γονείς, η Μαρία άρχισε τη μουσική της εκπαίδευση με τη διάσημη ελληνίδα τραγουδίστρια και μαέστρο Μαρία Τριβέλα, από το 1937 μέχρι και το 1939 και στη συνέχεια με την Ελβίρα Ιδάλγο, φημισμένη ισπανίδα σοπράνο, που είχε έλθει στην Ελλάδα το 1932. Η καριέρα της νεαρής καλλιτέχνιδας αρχίζει το 1940, στο Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας και σημειώνει συνεχή άνοδο. Όταν το 1945 η Μαρία φεύγει από την Ελλάδα, η κύρια πλευρά του χαρακτήρα της έχει ωριμάσει και έχει τραγουδήσει με μεγάλη επιτυχία το πλέον σημαντικό μέρος του ρεπερτορίου της. Οι εμφανίσεις της κατά τα επόμενα χρόνια, αρχικά στην Ιταλία και κατόπιν στις διάφορες χώρες της Ευρώπης και της υφηλίου και μεταξύ αυτών και της πατρίδας της, της Ελλάδας, την καθιερώνουν οριστικά. Η φωνή, η απόδοση και η εμφάνισή της ηλεκτρίζουν κάθε είδους κοινό.

Το μυστικό της μαγείας της πηγάζει από την ικανότητά της « να μεταφέρει στο μουσικό πλάνο τον πόνο του προσώπου που υποδύεται, τη νοσταλγική επιθυμία μιας χαμένης ευτυχίας, την αγωνιώδη αμφιβολία ανάμεσα στην ελπίδα και απελπισία, ανάμεσα στην υπερηφάνεια και την ικεσία, ανάμεσα στην ειρωνεία και τη μεγαλοψυχία. Τα πλέον αντίθετα και ποικίλα συναισθήματα, οι σκληρές παραπλανήσεις, οι φιλοδοξίες, η παθιασμένη τρυφερότητα, οι πλέον ακριβές θυσίες, όλα τα βάσανα της ψυχής, αποκτούν με το τραγούδι της μια μυστηριώδη αλήθεια». O μαέστρος Ρενέ Λέιμποβιτζ έγραψε: « Μοναδική ανάμεσα στις σοπράνο, η φήμη της θαυμαστής καλλιτέχνιδας έχει υπερβεί τα φυσιολογικά όρια της φήμης των μεγαλύτερων και των πλέον φημισμένων καλλιτεχνών».

Με τον τρόπο ερμηνείας της διαμόρφωσε την παραδοσιακή σκηνή της όπερας και την διεύρυνε ερμηνεύοντας έργα όπως το «Άνα Μπολένα» του Ντονιζέττι, «Πειρατής» του Μπελλίνι, «Μήδεια» του Τσερουμπίνι, «Ορφέας και Ευριδίκη» του Χάυδν και άλλα, ενώ συγχρόνως αναδημιουργούσε με τρόπο αξέχαστο και ίσως αμίμητο, πρόσωπα όπως Νόρμα, Αμίντα και Λουσία. Χωρίς να μειώσει τη κύρος του φωνητικού στυλ, εμβάθυνε τα λόγια και τη μουσική και δραματοποίησε σε βάθος την απόδοση των έργων. Γι’αυτό έδινε στα πρόσωπα ένα τραγικό αιφνιδιαστικό ανάστημα που εντυπωσίαζε βαθιά όσους την άκουγαν να τραγουδάει. Όπως έγραψε ο Μονσερά Καμπαγιέ, ή Μαρία Κάλλας μας άνοιξε μια πόρτα, μια πόρτα που ήταν κλειστή. Πίσω απ’ αυτή κοιμόταν όχι μόνο μουσική, αλλά και μεγαλεπήβολες ιδέες ερμηνείας. Μας έδωσε την ευκαιρία να κάνουμε πράγματα που θα ήταν αδύνατο να γίνουν πριν απ’ αυτή.
Miguel Castillo Didier

www.grecia.cl/greek/dedicatoria/0609.htm (Ελληνική Πρεσβεία Σαντιάγο)

ΑΝΔΡΟΣ: Αυλαία για δύο εκθέσεις αφιέρωμα - στον Γάλλο ζωγράφο Αndre Μasson

Τελευταίο Σαββατοκύριακο για τις δύο εκθέσεις της Άνδρου. Σύγχρονες εκδοχές της πραγματικότητας παρουσιάζουν στον καμβά τους δέκα Έλληνες ζωγράφοι στην έκθεση «Realia Μundi/ Εγκόσμια» που φιλοξενείται στο Ίδρυμα Πέτρου και Μαρίκας Κυδωνιέως (Χώρα Άνδρου, τηλ.
22820-24.598), ενώ στο Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή (Χώρα Άνδρου, τηλ.
22820-22.444)
φιλοξενείται θεματικό εικαστικό αφιέρωμα στον Γάλλο ζωγράφο Αndre Μasson.

*από την εφημερίδα Τα Νέα 27.8.2007

Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2007

Κορεσμένοι οι δρόμοι της πρωτεύουσας


Μποτιλιάρισμα για πάντα
(Πηγή: ΑΠΕ)
Τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση που διαμορφώνεται κυρίως στην πρωτεύουσα, σε ό,τι αφορά το θέμα του κυκλοφοριακού, έκρουσαν οι συγκοινωνιολόγοι στη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και τη συμμετοχή επιστημόνων από την Ελλάδα και το εξωτερικό και την παρουσία του υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Κωστή Χατζηδάκη.
Στην εκδήλωση τονίστηκε η ανάγκη λήψης μέτρων για να αντιμετωπιστεί η συνεχώς αυξανόμενη κίνηση των οχημάτων στο κέντρο της Αθήνας και να δοθούν κίνητρα στο επιβατικό κοινό ώστε να χρησιμοποιεί τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Σύμφωνα με τους συγκοινωνιολόγους κάθε χρόνο στο λεκανοπέδιο Αττικής κυκλοφορούν 150.000 νέα οχήματα και με τους ρυθμούς αυτούς το 2010 θα παρατηρείται κορεσμός στο 95% των οδικών αξόνων. Αναφέρθηκε επίσης ότι κάθε μέρα υπάρχουν περίπου 30.000 αυτοκίνητα που σταθμεύουν παράνομα στην Αθήνα, στα οποία αν προστεθούν και τα εκατοντάδες εγκαταλελειμμένα ΙΧ, δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο το κυκλοφοριακό.
Στη σύντομη παρέμβασή του ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Κωστής Χατζηδάκης, τόνισε ότι γνωρίζει το θέμα και από τη θητεία του ως πρόεδρος της Επιτροπής Μεταφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, προσθέτοντας ότι πρόβλημα κυκλοφοριακού αντιμετωπίζουν όλες οι μεγάλες πόλεις της Ευρώπης, ενώ στην Αθήνα το πρόβλημα αυτό είναι ιδιαίτερα οξυμένο. Κατά τον υπουργό από το 1990 μέχρι σήμερα έχουν αυξηθεί κατά 130% τα ΙΧ στην Αθήνα.

"Πρέπει να μελετήσουμε με προσοχή τα μέτρα που έχουν πάρει άλλες ευρωπαϊκές πόλεις πριν πάρουμε οποιεσδήποτε αποφάσεις", σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης για να προσθέσει ότι "είναι ανάγκη να ληφθούν υπόψη και οι θέσεις των συγκοινωνιολόγων, με τους οποίους όπως είπε το υπουργείο θα συζητάει συχνά".
Ο υπουργός επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης για επέκταση και εκσυγχρονισμό των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς με στόχο την καλύτερη καθημερινότητα του πολίτη.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την επιβολή διοδίων στο κέντρο της Αθήνας, ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι τόσα χρόνια στην Ευρώπη έχει μάθει να συζητάει με όλους τους φορείς πριν να πάρει αποφάσεις. "Μη μου ζητάτε μια εβδομάδα στο υπουργείο να επιλύσω σοβαρά θέματα. Έχω επίγνωση της κατάστασης και θέλω να είμαι προσεκτικός, σοβαρός και να μελετάω τα προβλήματα" είπε χαρακτηριστικά.
Σε ερώτηση για τις εξελίξεις στο ΟΤΕ με αφορμή την παραίτηση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Cosmote Ευάγγελου Μαρτιγόπουλου, ο κ. Χατζηδάκης απάντησε "κανένα σχόλιο". Πρόσθεσε ότι "θα περιμένουμε τις αποφάσεις του ΔΣ της Cosmote και υπενθύμισε ότι ο ΟΤΕ είναι μια ανώνυμη εταιρία".
26 Σεπτέμβριος 2007

Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2007

Ο μυθικός Γούντι Αλεν, επιστρέφει στην Ελλάδα...


Ο Γούντι στο Γουδί την Παρασκευή 28 και το Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2007
Ο «Τρυποκάρυδος» της έβδομης τέχνης και διάσημος τζαζίστας, ο μυθικός Γούντι Αλεν, επιστρέφει στην Ελλάδα, δύο χρόνια μετά την πρώτη θριαμβευτική συναυλία του στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Την Παρασκευή 28 και το Σάββατο 29 Δεκεμβρίου, ο Γούντι Αλεν με το κλαρινέτο του -πλαισιωμένος από τη θρυλική τζαζ μπάντα της Νέας Ορλεάνης, «New Orleans jazz band» -θα εμφανιστεί στο Θέατρο Μπάντμιντον στο Γουδί. Ο διάσημος ηθοποιός και σκηνοθέτης έρχεται για να δώσει περισσότερη λάμψη στην χριστουγεννιάτικη Αθήνα, με δύο συναυλίες σε μουσική διεύθυνση Εντι Ντέιβις, προπαραμονές της Πρωτοχρονιάς, παίζοντας την αυθεντική classic jazz της Νέας Ορλεάνης, μουσική γλυκιά και νοσταλγική, χαρούμενη και θλιμμένη, όπως οι ταινίες του.

Η προπώληση των εισιτηρίων ξεκινά την Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου (τιμές από 40 έως και 165 ευρώ) στο Θέατρο Μπάντμιντον, στα δισκοπωλεία Virgin Megastores, στο Διαδίκτυο στη διεύθυνση www.ticketnet.gr, ενώ τηλεφωνικές κρατήσεις θα γίνονται στο τηλέφωνο 210- 8840600. Αναλυτικά οι τιμές των εισιτηρίων είναι: 40 ευρώ (φοιτητικό), 60, 90, 120, 140 και 165 ευρώ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 25/09/2007

The city of Athens


Athens, Greece
Athens is neither the beginning, nor the end. Athens is everywhere. In every point on the map. And every point on the map is in Athens. Because Athens is the centre of all the centres in the world.
Everything is concentrated within her. She is the city of the Olympic Idea, the city of artists, cultural channel, scientific centre, East and West for each voyager, the crossroads of every major event for the active, the fashion that is in for avid sophisticates, the Parthenon of all and for all.

Artistic happenings, festivals, conventions, athletic competitions, celebrations, entertainment events choose Athens, prefer Athens as their venue. Athens is The City. But even more it is the Pole... of attraction for all.

The modern city of Athens
The Tomb of the Unknown Soldier. A monument over which a guard of honour keeps vigil The 1100 am changing of the guard on sundays is a picturesque small ceremony.

The Greek House of Parliaments. This is a neoclassical building overlooking the Tomb of the Unknown Soldier. Formerly used as the residential palace of Greece’s first king, Otto (1832-1862), it houses since 1933 the Greek Parliament. Adjoining the building is the National Garden stretching as far as the Zappeion Exhibition and Congress Hall, which stands in its own park.

The Lycabettus (Licavitos) Hill. Clad in pinewoods and crowned by the picturesque white chapel of St. George the hill provides a fine panoramic view over the entire city. There is a restaurant and pastryshop on the top. Access is by funicular or footpath.

Sintagma Square. Below the Tomb of the Unkown Soldier stretches the most central square in Athens lined by a large number of pastryshops, which are usually filled with a lively crowd of Athenians and foreigners.

The Plaka. It is the oldest and most picturesque quarter in Athens spreading around the Acropolis. Winding, narrow alleys are flanked by single storey houses set next to elegant mansions. There are also several small tavern as and nightclubs as well as shops selling popular arts and crafts. Combined, they make Plaka one of the most attractive corners of Athens.

Monastiraki. This is in reality an extension of Plaka. It is the part of the city with the greatest number of antique dealers and gift shops of every kind.

Iliou Melathron. Formerly the home of the celebrated archaeologist Heinrich Schliemann, it is one of the most beautiful buildings in Athens and stands at the upper end of Panepistimiou St. On the same street a little further down, are the neoclassical buildings of the Academy, the University and the National Library. Technical University in Patission St. is in the same style of architecture


http://www.greeceforvisitors.com/

"Πάντοτε ως μεταλλωρύχος, έκανα τις σκληρότερες δουλειές"


ΛΑΥΡΙΟ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΕΝΑ ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΟ
της Μαρίας Πορταράκη*
Το Λαύριο είναι μια μικρή γραφική πόλη της νοτιοανατολικής Αττικής. Απέχει 55 χμ. από την Αθήνα. Είναι μια περιοχή με μακραίωνη ιστορία. Κατά τη αρχαιότητα το Λαύριο ήταν γνωστό για τα ορυχεία μεταλλευμάτων του από τα οποία έβγαινε το ασήμι με το οποίο οι Αθηναίοι έφτιαχναν τα νομίσματά τους. Τον 19ο αιώνα αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότερα βιομηχανικά κέντρα του σύγχρονου ελληνικού κέντρου. Τα επιβλητικά νεοκλασικά δημόσια κτίρια – τα περισσότερα από τα οποία σήμερα είναι ερειπωμένα – αλλά και οι εργατικές κατοικίες, σήμα κατατεθέν του βιομηχανικού χαρακτήρα της πόλης, αποτυπώνουν πτυχές της νεότερης ιστορίας της πόλης.
Εδώ λοιπόν, συναντήσαμε στο σπίτι του στην Καμάριζα, ο ήλιος είχε αρχίσει να πέφτει και ο κυρ-Ηλίας ήταν έτοιμος να φάει το βραδινό του. Δέχτηκε όμως μετά χαράς να μας μιλήσει. Ζει μαζί με την γυναίκα του την κυρά-Μαρία. Μια γυναίκα καλοσυνάτη και ευγενική. Με κέρασαν κουλούρια και έναν φυσικό χυμό φρούτων. Έπειτα από λίγο, ξεκίνησα να μιλάω μαζί του.
Ρεπόρτερ: - Πόσα χρόνια εργαζόσασταν στις γαλαρίες ως μεταλλωρύχος;
Κ.Ηλίας: - Δούλεψα εκεί 32 χρόνια περίπου.
Ρ.: - Ποια ήταν η ειδικότητά σας ;
κ.Η.: - Πάντοτε έκανα τις σκληρότερες δουλειές. Τα περισσότερα χρόνια μου εκεί ήμουν μπαζαδόρος.
Ρ.: Ποιες οι συνθήκες εργασίας;
κ.Η.: - Τα πράγματα ήταν πάρα πολύ άσχημα εκεί. Γυρνούσα στο σπίτι μούσκεμα και κατακόκκινος. Με το που έπεφταν τα φουρνέλα μας έβαζαν μέσα. Μέσα στις γαλαρίες, οι οποίες ήταν πολλών μέτρων βάθος, υπήρχαν πολλά νερά, έτσι γυρνούσα στο σπίτι μου με βρεγμένο παντελόνι και βρεγμένη φανέλα.
Ρ.: - Πόσες ώρες δουλεύατε;
κ.Η.: - Δούλευα 8 ώρες. Αυτό ήταν το μόνο ίσως καλό αυτής της εργασίας. Το κανονικό ωράριο.
Ρ.: - Δηλαδή τι ώρα ξεκινάγατε το πρωί και τι ώρα τελειώνατε;
κ.Η.: - Ξεκινούσα δουλειά στις 6 το πρωί και τελείωνα στις 2 το μεσημέρι. Θυμάμαι έντονα την κουδούνα που χτυπούσε δυνατά στις 5 ώρα το χάραμα για να μας ξυπνήσει.
Ρ.: - Παίρνατε επίδομα ανθυγιεινής εργασίας;
κ.Η.: - Όχι… Δεν μας δίνονταν τέτοια επιδόματα τότε και ας είχαμε οικογένεια να θρέψουμε..
Ρ. : - Ποια ήταν η αμοιβή για την εργασία σας;
κ.Η.: - Πληρωνόμασταν κάθε 15 μέρες και παίρναμε 350 δραχμές. Δηλαδή 700 δραχμές τον μήνα. Τότε η ζωή ήταν φτηνή, καμία σχέση με τώρα.
Ρ.: - Πόσα χρόνια έχετε σταματήσει να δουλεύετε ;
κ.Η.: - Έχω σταματήσει εδώ και 33 χρόνια. Από τότε δηλαδή που η εταιρεία έκλεισε.
Ρ.: - Όταν έκλεισε πήρατε κάποια αποζημίωση;
κ.Η.: - Ναι, πήρα 50.000 δραχμές και μου δόθηκε και το σπίτι που μένω μέχρι σήμερα.
Ρ.: - Πόσα ένσημα είχατε ;
κ.Η.: - Είχα 9.450 ένσημα όταν σταμάτησα την δουλειά μου από εκεί κλείνοντας η εταιρεία.
Ρ.: - Και σήμερα ποια η σύνταξη σας;
κ.Η.: - Σήμερα παίρνω 532 ευρώ σύνταξη, η οποία είναι πάρα πολύ μικρή για τα τόσα χρόνια σκληρής δουλειάς και για τα ένσημα που είχα μαζέψει.
Ρ.: - Κυρ – Ηλία σας ευχαριστούμε πολύ για το χρόνο σας. Σας εύχομαι να είστε καλά και υγιής εσείς και η σύζυγος σας και να ζήσετε άλλα τόσα χρόνια.
κ.Η.: - Και εγώ σε ευχαριστώ πολύ. Να είσαι καλά και να έχεις καλή τύχη στην ζωή σου.
Κάπου εκεί έκλεισε και η συνέντευξή μας με αυτόν τον γλυκύτατο και καλοσυνάτο μεταλλωρύχο. Αυτό που καταλάβαμε είναι πως το κράτος δεν μεριμνά για ανθρώπους που εργάστηκαν τόσα χρόνια και μάλιστα τόσο σκληρά. Ας ελπίσουμε πως στο μέλλον τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα για όλους μας και ο καθένας μας θα παίρνει ότι του αξίζει.

* Μαθήτρια Β΄ Λυκείου Λαύριο

Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2007

Για πιέσεις από εθνικιστικούς και θρησκευτικούς κύκλους κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ


Eurokinissi

Πινκ πονκ η «Ιστορία» της Στ'
ΣΥΡΙΖΑ κατά κυβέρνησης για το ενδεχόμενο απόσυρσης του βιβλίου της Ιστορίας
Αθήνα: Δεδομένη θεωρεί ο ΣΥΡΙΖΑ την απόσυρση του βιβλίου της Ιστορίας της Στ' δημοτικού σύμφωνα με ανακοίνωσή του. Στην ίδια ανακοίνωση ο Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς καταφέρεται εναντίον της κυβέρνησης κατηγορώντας τη ότι θέλει να δώσει «τα διαπιστευτήρια της ακραιφνούς δεξιάς ορθοδοξίας» και την εικόνα της «συγκυβέρνησης» με το ΛΑΟΣ.
Ακόμα, εξαπολύει κατηγορίες περί πιέσεων από εθνικιστικούς και θρησκευτικούς κύκλους ενώ της προσάπτει τακτικές κομματικής ιδιοτέλειας αναφορικά με αντιμετώπιση ενός παιδαγωγικού ζητήματος.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Σύμφωνα με συστηματικές διαρροές στον Τύπο, η κυβέρνηση με απόφαση του νέου υπουργού Παιδείας κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη, θα αποσύρει το βιβλίο Ιστορίας της ΣΤ’ Δημοτικού.
Προεκλογικά είχε ανακοινωθεί ότι το βιβλίο θα μοιραστεί και πάλι με όσες προσθήκες και αλλαγές είχαν κριθεί αναγκαίες, με βάση τις υποδείξεις που είχαν γίνει δεκτές από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και την συντακτική ομάδα.
Φαίνεται ότι η κυβέρνηση στα πρώτα της βήματα θέλει να δώσει την εικόνα της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΛΑΟΣ και ο νέος υπουργός να δώσει διαπιστευτήρια ακραιφνούς δεξιάς ορθοδοξίας σε σύγκριση με την προκάτοχό του.
Όχι λοιπόν εξαιτίας κριτικών παρατηρήσεων που έγιναν από την επιστημονική κοινότητα, αλλά κάτω από το βάρος των πιέσεων που ασκούνται κυρίως από εθνικιστικούς κύκλους και από το θρησκευτικό φονταμενταλισμό, η σημερινή κυβέρνηση αντιμετωπίζει ένα παιδαγωγικό ζήτημα με τη γνωστή τακτική της κομματικής ιδιοτέλειας.
Δυστυχώς και αυτό το βιβλίο θα μπει στην λίστα ντροπής, όπως και τα βιβλία των κκ Καλοκαιρινού και Κρεμμύδα, που μεταπολιτευτικά, δια της απόσυρσής τους, επιβεβαιώνουν διαχρονικά την επιβολή μιας κατεστημένης και συντηρητικής αντίληψης για την ιστοριογραφία αλλά και για την ίδια την ιστορία μας».
Newsroom ΔΟΛ

Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2007

Άνοιγμα ΣΥΡΙΖΑ στο σοσιαλιστικό και οικολογικό χώρο




Στην ενδυνάμωση του ευρύτερου σχήματος συνεργασιών, με ανοίγματα στο σοσιαλιστικό και στον οικολογικό χώρο, θα επιμείνει ο Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς σύμφωνα με τον πρόεδρο του, Αλέκο Αλαβάνο. Σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής», ο κ. Αλαβάνος σημειώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να απευθύνεται στις σοσιαλιστικές συνιστώσες της κοινωνίας, αναφερόμενος μάλιστα στο παράδειγμα της Γερμανίας, όπου «συνενώθηκαν οι ριζοσπαστικές δυνάμεις της Σοσιαλδημοκρατίας με εκείνες των πρώην Κομμουνιστών».

Ερωτηθείς για την μετεκλογική κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ, ο κ. Αλαβάνος λέει ότι «όταν μένεις στην ίδια γειτονιά δεν μπορείς να αδιαφορείς για το τι συμβαίνει στη διπλανή πολυκατοικία, ακόμη κι αν μένεις σε μονώροφο σπίτι. Πιστεύω ότι αυτή την ώρα στο ΠΑΣΟΚ εξελίσσεται μια μάχη ανάμεσα σε δύο πρόσωπα, χωρίς προγράμματα, χωρίς ριζοσπαστικές προτάσεις, μια μάχη μάλλον απολιτική, με λαθεμένο πλαίσιο γύρω από την περίοδο Σημίτη, την οποία πλήρωσε και πληρώνει επειδή κατέταξε το ΠΑΣΟΚ στον κύκλο του κατεστημένου και το μετέτρεψε σε ένα κόμμα φατριών που μετά τις εκλογές σπαράσσεται για την εξουσία».

Για την υποψηφιότητά του στο Ηράκλειο της Κρήτης ο κ. Αλαβάνος εκφράζει την πεποίθηση ότι πρέπει «ο καπετάνιος πρώτα να δίνει σήμα ότι δεν ενδιαφέρεται για τη δική του πολιτική επιβίωση και μόνο, αλλά να αναλαμβάνει κινδύνους». Όσο για την νίκη της ΝΔ στις εκλογές, εκτιμά πως «το γεγονός ότι μπόρεσε και αναδείχθηκε και πάλι κυβέρνηση Καραμανλή οφείλεται στο ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πρότεινε καμία εναλλακτική λύση».-

Η γραφειοκρατία στοιχίζει στην Ελλάδα περίπου 14 δισ. ευρώ

Οικονομία:

Σημαντικά προβλήματα για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομία απορρέουν από το υψηλό διοικητικό κόστος της γραφειοκρατίας το οποίο «μεταφράζεται» σε περίπου 14 δισ. ευρώ ή σε ποσοστό 6,8% επί του ΑΕΠ.
Τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνονται στην πρώτη έκθεση που δημοσιοποίησε ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης για την ευρωπαϊκή οικονομία, όπου η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών με το μεγαλύτερο ποσοστό γραφειοκρατίας.
Σε μέσα επίπεδα στην Ευρωπαϊκή Eνωση το διοικητικό κόστος υπολογίζεται στο 3,5% του ΑΕΠ.
Το αντίστοιχο ποσοστό στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη κυμαίνεται μεταξύ 3,5% και 4%, κατά μέσο όρο, με το χαμηλότερο (1,5%) να εμφανίζεται στη Μεγάλη Βρετανία.
Το θέμα της υψηλής γραφειοκρατίας έχει απασχολήσει έντονα τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Eνωσης και από τον περασμένο Ιανουάριο βρίσκεται σε ισχύ απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μείωση του διοικητικού κόστους κατά 25% στα κράτη - μέλη έως το 2012. Το αποτέλεσμα, σύμφωνα με έρευνα της Κομισιόν, θα είναι η αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,3%.

Η ενίσχυση αυτή του ΑΕΠ υπολογίζεται σε περίπου 3,4 δισ. ευρώ, όσο περίπου οι ξένες άμεσες επενδύσεις που εισήλθαν στη χώρα μας το 2006.

Παράλληλα υπολογίζεται ότι θα βελτιωθεί η παραγωγικότητα και η απόδοση του κόστους εργασίας, κάτι που θα απελευθερώσει σημαντικά κεφάλαια στην οικονομία.

Οι οικονομικοί μετανάστες

Σε άλλο σημείο της μελέτης παρουσιάζεται ειδική ανάλυση για την κατανομή των οικονομικών μεταναστών στην Ευρώπη. Από τα στοιχεία προκύπτει ότι η Ελλάδα, όπως και η Γερμανία παρουσιάζουν τα μεγαλύτερα ποσοστά οικονομικών μεταναστών που προέρχονται από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Eνωσης. Συγκεκριμένα οι οικονομικοί μετανάστες στην Ελλάδα που προέρχονται εκτός της Ευρώπης των 25 αντιστοιχούν στο 5,3% του εργατικού δυναμικού και στη Γερμανία περίπου στο 5,4%.

Στην Ευρωζώνη το αντίστοιχο ποσοστό βρίσκεται στο 4%. Επιπλέον στην Ελλάδα παρουσιάζεται και το χαμηλότερο ποσοστό 0,2% εργαζόμενων που προέρχονται από άλλες χώρες εντός της Ευρωζώνης. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στις Ε.Ε. των 15 βρίσκεται στο 1,5%.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η σύσταση του ΟΟΣΑ προς την Ελλάδα για ανασυγκρότηση της ελληνικής βιομηχανίας. Οι αναλυτές του Οργανισμού προβλέπουν ισχυρές πιέσεις στην οικονομία λόγω της παγκοσμιοποίησης. Χαρακτηριστικά επισημαίνουν ότι η Ελλάδα, η οποία παραδοσιακά δίνει βάρος στην κλωστοϋφαντουργία και τη βιοτεχνία ένδυσης σύντομα θα πρέπει να στρέψει το βάρος σε νέες βιομηχανικές παραγωγές και οι παραδοσιακοί κλάδοι για να παραμείνουν ανταγωνιστικοί θα πρέπει να επικεντρωθούν στο επώνυμο προϊόν υψηλής ποιότητας.

από την εφημερίδα ΕΞΠΡΕΣ

Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2007

250-300 ευρώ η φοιτητική γκαρσονιέρα στην Αττική

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗ
Αρκετές διαθέσιμες γκαρσονιέρες και δυάρια στην περιοχή της Αττικής και σε άλλες περιοχές της χώρας θα βρουν φέτος οι φοιτητές, που θα αναζητήσουν στέγη στις διάφορες φοιτητουπόλεις.
Τα ενοίκια παρουσιάζουν μεν διαφοροποιήσεις, ανάλογα με την περιοχή και το ακίνητο, αλλά σε γενικές γραμμές διατηρούνται σταθερά σε σχέση με πέρσι.
«Οι φοιτητές και οι οικογένειές τους, που αναζητούν στέγη, θα βρουν αρκετά διαθέσιμα μικρά διαμερίσματα στην Αττική, που είναι όμως κυρίως παλιά. Αντίθετα, θα βρουν πιο πολλά νέα στην περιφέρεια» τονίζει στην «Ε» ο Γιάννης Ρεβύθης, πρόεδρος του Συλλόγου Κτηματομεσιτών Αθηνών.
Ο κ. Ρεβύθης τονίζει ότι ο αριθμός των φοιτητών που ζητούν να ενοικιάσουν έχει μειωθεί λόγω της βάσης των 10.000 μορίων κι αυτό έχει μια αρνητική επίπτωση στις τιμές, όμως τα ενοίκια κρατάνε και σε μερικές περιπτώσεις κινούνται ανοδικά σε περιοχές που βρίσκονται κοντά στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ.

Αύξηση ζήτησης

Υπενθυμίζεται ότι ο αριθμός των φοιτητών είχε αυξηθεί σημαντικά μετά την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση του 2000 κι αυτό είχε αποτέλεσμα να ενισχυθεί η ζήτηση για μικρά διαμερίσματα. Σε αρκετές φοιτητουπόλεις της χώρας πολλοί έσπευσαν να χτίσουν χιλιάδες διαμερίσματα, για να ικανοποιήσουν τη ζήτηση και να επωφεληθούν, με αποτέλεσμα να υπάρχει πλεόνασμα σήμερα.
Σε γενικές γραμμές, για μια γκαρσονιέρα το ενοίκιο κυμαίνεται από 250 μέχρι 300 ευρώ το μήνα στην Αττική και 200 με 300 ευρώ στην επαρχία. Για δυάρια μπορεί να φτάσει τα 400 ευρώ στην Αθήνα και μέχρι 350 ευρώ στην επαρχία.
Επειδή οι τιμές ενοικίασης ανά τετραγωνικό μέτρο για μικρά διαμερίσματα είναι πολύ πιο τσουχτερές σε σχέση με μεγαλύτερα διαμερίσματα, αρκετοί φοιτητές επιλέγουν τη λύση της συγκατοίκησης σε μεγαλύτερα, αφού τους έρχεται φτηνότερα. Ομως, η συγκατοίκηση μπορεί να έχει μειονεκτήματα τόσο για τους φοιτητές όσο και για τον ιδιοκτήτη λόγω της αυξημένης πιθανότητας φθορών.
Ο πρόεδρος των κτηματομεσιτών Αττικής τονίζει ότι δεν θα σύστηνε στους ιδιοκτήτες κάτι τέτοιο. Από την άλλη πλευρά, επισημαίνει ότι οι φοιτητές και οι οικογένειές τους θα πρέπει να υπογράφουν οπωσδήποτε συμβόλαια, έχοντας ελέγξει την κατάσταση της γκαρσονιέρας ή του διαμερίσματος (υδραυλικά, ηλεκτρικές εγκαταστάσεις κ.τ.λ.) και τα κοινόχρηστα.

Και αετονύχηδες
Ο ίδιος τονίζει ότι θα πρέπει να αποφεύγουν εταιρείες που βάζουν διαφημίσεις για φτηνά διαμερίσματα σε δημοφιλείς περιοχές, αλλά, όταν εμφανίζονται οι ενδιαφερόμενοι, ισχυρίζονται ότι τα ενοικίασαν και τους ζητούν 120 με 180 ευρώ, για να τους βρουν άλλα, για να εξαφανιστούν στη συνέχεια.
Οσον αφορά την κατάσταση της συγκεκριμένης αγοράς - ενοικίασης ανά πόλη, στέλεχος της Aspis Real Estate αναφέρει ότι η περιοχή του Ζωγράφου, της Καισαριανής, το κέντρο της Αθήνας εξακολουθούν να έχουν τον πρώτο λόγο στα αυξημένα μισθώματα. Αύξηση παρουσιάζει επίσης ο Νέος Κόσμος και ειδικότερα οι περιοχές κοντά σε μετρό και τρένο. Αντίθετα, χαμηλότερες τιμές παρατηρούνται σε Πέραμα, Κερατσίνι, Πατήσια.
Σύμφωνα με τους συνεργάτες τής Aspis Real Estate, οι τιμές ενοικίασης στις γκαρσονιέρες και τα μικρά διαμερίσματα στη Θεσσαλονίκη κυμαίνονται από 9 έως 12 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, ανάλογα με την παλαιότητα και την κατάσταση του ακινήτου. Τα μισθώματα είναι ακριβότερα σε σχέση με τα μεγαλύτερα διαμερίσματα, που ενοικιάζονται από 4,5 μέχρι 7 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Οι ίδιοι αναφέρουν ότι παρατηρούνται φαινόμενα εκμετάλλευσης των φοιτητών.
Στην Πάτρα, οι τιμές εξαρτώνται κυρίως από την παλαιότητα, την πρόσβαση σε μέσα μαζικής ενημέρωσης και φυσικά από την περιοχή. Η μεγαλύτερη ζήτηση για ενοικίαση γκαρσονιέρας παρατηρείται στο κέντρο της Πάτρας, όπου η πλειονότητα των ακινήτων είναι 30ετίας. Από την άλλη πλευρά, υπάρχει μεγάλη προσφορά σε ακίνητα μέχρι 10ετίας σε περιοχές κοντά στο Πανεπιστήμιο, όπως Αγ. Σοφία, Συχαινά, Καστελλόκαμπος, Ρίο, Κουκούλι, Ζαρουχλέικα και Περιβόλα, σύμφωνα με τους συνεργάτες τής Aspis.

Τσιμπάνε τα ενοίκια

Στη Λάρισα, η ζήτηση παραμένει σταθερή, αλλά τα ενοίκια έχουν τσιμπήσει σε σχέση με το 2006, κάτι που αποδίδεται στον πληθωρισμό.
Στο Βόλο, οι συνεργάτες της ίδιας εταιρείας τονίζουν ότι υπάρχει ζήτηση για το κέντρο της πόλης, που έχει εκτινάξει τα ενοίκια των παλαιών κατοικιών σε επίπεδα υψηλότερα από αντίστοιχα καινούργια σε γύρω περιοχές.
Στη Χαλκίδα και στις περιοχές Ψαχνών, Νέας Αρτάκης, τα ενοίκια για μικρά διαμερίσματα κυμαίνονται μεταξύ 220 και 300 ευρώ, ανάλογα με την παλαιότητα, τη θέση του ακινήτου και την πρόσβαση σε μέσα μαζικής μεταφοράς.
Στο κέντρο της Καβάλας, όπου βρίσκονται τα ΤΕΙ, οι άνθρωποι της Aspis Real Estate αναφέρουν ότι υπάρχει αυξημένη ζήτηση, με αποτέλεσμα τα ενοίκια να παρουσιάζουν μεγαλύτερη αύξηση σε σχέση με άλλες περιοχές.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 22/09/2007

Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2007

Φεστιβάλ Παραμυθιού στο Πόρτο Ράφτη





Πρόσκληση σε μετανάστες στην Ελλάδα να διηγηθούν παραμύθια του τόπου τους



Περισσότερους από σαράντα συμμετέχοντες, ομιλητές και αφηγητές παραμυθιών, προβλέπεται ότι θα συγκεντρώσει το διήμερο Φεστιβάλ Παραμυθιού που διοργανώνει η πολιτιστική μη κερδοσκοπική εταιρεία Ερασίνου Ροές από 21 ως 22 Σεπτεμβρίου 2007 στο Μαρκόπουλο (Πόρτο Ράφτη) Αττικής. Με στόχο τον εμπλουτισμό του φεστιβάλ, οι διοργανωτές αναζητούν εκπροσώπους απ’ όλες τις χώρες που να μπορούν να διηγηθούν στην ελληνική γλώσσα παραμύθια του τόπου τους με ξωτικά, νεράιδες και άλλα παράξενα πλάσματα με συνοδεία μουσικής, παντομίμας ή άλλης μορφής δραματοποίησης. Η προθεσμία για την δήλωση συμμετοχών λήγει στις 31 Αυγούστου.

Οι εκδηλώσεις του φεστιβάλ αποσκοπούν τόσο στο να προβάλουν την ελληνική λαϊκή παράδοση –ειδικότερα την τοπική παράδοση των Μεσογείων- με απώτερους αποδέκτες τις νέες γενιές και τα παιδιά, όσο και να αναδείξουν τον πλούτο της πολιτιστικής κληρονομιάς που φέρνουν μαζί τους στη χώρα μας οι κάθε είδους μετανάστες. Έτσι, το παραμύθι που αρχικά μεταφέρει στο παρελθόν, γίνεται γέφυρα προς το μέλλον και τους άλλους, όσους επέλεξαν να ζήσουν στην Ελλάδα. Στη διοργάνωση έχουν κληθεί να λάβουν μέρος εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων μεταναστών καθώς και συνεργάτες από τις αντίστοιχες πρεσβείες.

Το διήμερο φεστιβάλ αποτελείται από θεωρητικό μέρος και εκπαιδευτική δράση, στην οποία θα συμμετάσχουν μαθητές από σχολεία της ευρύτερης περιοχής των Μεσογείων, καθώς και μαθητές ορισμένων ξένων σχολείων που λειτουργούν στην Ελλάδα.
Οι εκδηλώσεις του προγράμματος του φεστιβάλ
• θεωρητική προσέγγιση του θέματος «Παραμύθια του κόσμου» από ειδικούς του παραμυθιού (ημερίδα με δέκα εισηγήσεις)
• αφηγήσεις παραμυθιών από παραμυθάδες σε επιλεγμένα σημεία του Πόρτο Ράφτη και του Μαρκόπουλου, όπου θα τοποθετηθούν ειδικά διαμορφωμένα περίπτερα
• εικαστικές προσεγγίσεις του παραμυθιού με αντίστοιχα μουσικά ακούσματα
• γιορτή στην πόλη με δημιουργικά παιχνίδια αφηγήσεων και κεράσματα για τα παιδιά
• παράσταση στο θέατρο της πόλης ενός πρωτότυπου νεοελληνικού έργου με θέμα από την τοπική παράδοση του ξωτικού Βίτορα

Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2007

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΟΡΟΝΤΟ ΚΑΛΕΙ ΟΛΟΥΣ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ




Η Ελληνική Κοινότητα Τορόντο για να συμπαρασταθεί έμπρακτα στους πυρόπληκτους στην Μητέρα Ελλάδα έχει ανοίξει ειδικό τραπεζικό λογαριασμό με την Scotiabank, 661 Danforth Avenue (αριθμός λογαριασμού 84772.01297.12).
Επίσης, μπορείτε να προσφέρετε την δωρεά σας ηλεκτρονικά μέσω της ισοστελίδας μας κάνοντας κλικ εδώ) και γράφοντας "Relief Fund" στα "Comments".
Η Κοινότητα κάνει έκκληση σε όλους τους ομογενείς και την ευρύτερη καναδική κοινωνία να συμπαρασταθεί σε αυτή την ανθρώπινη προσπάθεια.
Χρηματικές δωρεές μπορούν να γίνουν σε όλα τα παραρτήματα της Scotiabank. Για περισσότερες πληροφορίες τηλεφωνήστε στα Κεντρικά Γραφεία της Ελληνικής Κοινότητας Τορόντο στο (416) 425-2485.

ΖΗΤΑΜΕ ΝΑ ΜΑΣ ΥΙΟΘΕΤΗΣΕΤΕ ΠΡΙΝ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΩΝ ΩΜΑΤΙΩΝ ΜΑΣ




Ενα χωριο της Ηλειας ΓΟΥΜΕΡΟ στο Δημο Ωλενης εχει 1050 κατοικους
υψηλοτερο υψομετρο 650 μ. εχει 30% παιδια 30% νεους και30% γερους
εχει 30,000 εκταση ασχολουμαστε με τη Γεωργια,Κτηνοτροφια και και την εκρητυνευση απο τα πευκα.
Η φωτια της 25/08/2007 δεν αφησε μερος που θα μπορουσε καποιος να βρει
ενα δενδρο για ισκιο οι κατοικοι εναι σε απογνωση οσοι βρισκουν πωλουν
τα ζωα τους γιατι θα πεθανουν απο ελλειψη τροφης τα ελαιοδενδρα μας
με μια παραγωγη αριστης ποιοτητας ελαιολαδου καηκαν αυτος ο απεραντος μαυρος νεκρος ο τοπος μας μονο δακρυα μας δινει.
Απεχουμε απο τον Πυργο την πρωτευουσα σχεδον μια ωρα,
Η οποια βοηθεια δεν εχει ακομη φτασει ειναι αλλοι πιο μπροστα.
ΖΗΤΑΜΕ ΝΑ ΜΑΣ ΥΙΟΘΕΤΗΣΕΤΕ ΠΡΙΝ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΩΝ ΩΜΑΤΙΩΝ ΜΑΣ
ΑΠΟ ΕΔΩ ΟΙ ΕΛΠΙΔΕΣ ΜΗΔΕΝΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΣΤΗΡΙΞΗ.
Ζηταμε ταπεινα συγνωμη αν σας ενοχλησαμε αν οχι να στειλουμε φωτογραφικο υλικο να μας δειτε και αν υπαρχει καποιο φως δωστεμας το στιγμα

Ευχαριστουμε για τη φιλοξενια
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΓΟΥΜΕΡΙΩΤΩΝ


Νεα ηλειας"

«Θέλουμε τον πατέρα να είναι παρών, να έχει υποχρεώσεις και όχι μόνο αξιώσεις»


*από την εφημερίδα ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ 20.9.2007

Σύλλογος για την ανδρική και πατρική αξιοπρέπεια

Τη δική του αγωνία εκφράζει ο σύλλογος με την επωνυμία «Σύλλογος για την ανδρική και πατρική αξιοπρέπεια» που δημιουργήθηκε πριν πέντε μήνες στη Θεσσαλονίκη από 35 ιδρυτικά μέλη και ερέθισμα για την δημιουργία του απετέλεσε η αύξηση του αριθμού των διαζυγίων και οι άδικες εις βάρος των ανδρών δικαστικές αποφάσεις που αφορούν στην επιμέλεια των παιδιών. Μέλη του άνδρες που όπως ισχυρίζονται είναι θύματα του νομικού συστήματος της Ελλάδας αλλά και άτομα του οικογενειακού περιβάλλοντος, παππούδες, γιαγιάδες, θείοι που βιώνουν τα δυσάρεστα αποτελέσματα ενός διαζυγίου και τις επιπτώσεις που έχει στα παιδιά, αλλά και στον πατέρα.
Όπως ισχυρίζεται ο Πρόεδρος του συλλόγου, καθηγητής κ. Σπιτάλας,«είναι παγκόσμιο φαινόμενο αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα. Οι νόμοι παγκοσμίως έχουν εξελιχθεί και η επιμέλεια δίνεται σε περίπτωση διαζυγίου και στους δύο γονείς. Όλοι οι λογικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι το παιδί δεν είναι κτήμα κανενός γονέα αλλά και οι δύο είναι υποχρεωμένοι να έχουν την από κοινού επιμέλεια. Είναι τραγικό ο πατέρας να μη μπορεί να επικοινωνεί με το παιδί του, γιατί στην Ελλάδα δεν έχουμε καταλάβει ακόμη ότι το παιδί έχει ανάγκη να επικοινωνεί και με τους δύο γονείς για τη σωστή ψυχοσωματική του ανάπτυξη. Υπάρχουν πατεράδες που έχουν αποξενωθεί από τα παιδιά τους διότι κάποιες μητέρες αυτό θέλουν, πιστεύοντας ότι έτσι εκδικούνται ή ότι έχουν την εξουσία των παιδιών, εξουσία η οποία μεταφέρεται από δικαστικές αποφάσεις. Πριν από 2 μήνες ένας πατέρας, ο Γιώργος ο Γεωργίου από την Θεσσαλονίκη, από τα πρώτα ιδρυτικά μέλη του Συλλόγου πέθανε γιατί δεν μπόρεσε να αντέξει τη στέρηση του παιδιού του με το οποίο έπρεπε να επικοινωνεί ένα 3ωρο το Σάββατο και ένα 3ώρο την Κυριακή. Πιστεύουμε ότι και οι δύο οι γονείς εξίσου πρέπει να ασχολούνται με το παιδί για να μπορεί να μεγαλώνει σε φυσιολογικό περιβάλλον».
Ο κ. Σπιτάλας επισημαίνει την έξαρση του αριθμού των διαζυγίων στην Ελλάδα τα οποία και θεωρεί αιτία της «καταστροφής» των παιδιών. «Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία ένα στα δύο ζευγάρια πέρυσι έχει χωρίσει που σημαίνει ότι υπάρχουν και θα υπάρξουν νέες γενεές αδικημένων παιδιών και αδικημένων ανθρώπων στην Ελλάδα.
Εμείς καταγράφουμε τις αιτίες της έξαρσης και ωθούμε την πολιτεία να βρει τις λύσεις με νέες νομοθετικές ρυθμίσεις πιο δίκαιες για το παιδί σε περίπτωση διαζυγίων. Πιστεύουμε ότι πρέπει να δοθούν άλλες λύσεις, πρέπει να υπάρχουν υποστηρικτικοί φορείς, ώστε το ζευγάρι ακόμη και πριν από το γάμο να μπορεί να στηριχθεί είτε ψυχολογικά, είτε κοινωνικά, ώστε να είναι έτοιμο και ώριμο για να δεχθεί και ένα παιδί. Προσπαθούμε να βρούμε τη ρίζα του κακού και ένας τέτοιος φορέας στην Ελλάδα πρέπει να δημιουργηθεί, πρέπει να στηριχθεί ουσιαστικά για να εξαλειφθεί αυτό το φαινόμενο που ταρακουνάει πάρα πολλές οικογένειες. Κάποιοι αυτή την κατάσταση την ονόμασαν παιδομάζωμα γιατί τα παιδιά μας μεγαλώνουν χωρίς τον ένα από τους δύο γονείς και αυτό είναι καταστροφικό. Πρέπει να το αντιληφθεί όλη η ελληνική κοινωνία».».
Ο κ. Σπιτάλας επισημαίνει επίσης την παρατήρηση που κατέθεσαν κάποια νέα ηλικιακά μέλη του Συλλόγου που αφορά στο θέμα της ανισότητας μεταξύ πατέρα και μητέρας, όπως το θέμα της συνταξιοδότησης των ανδρών που γίνεται σε διαφορετικό χρόνο από αυτό των γυναικών ή των μητέρων με ένα παιδί όπου ο πατέρας αγνοείται από την ελληνική πολιτεία ενώ παγκόσμια είναι ισότιμο και συνταγματικά κατοχυρωμένο το δικαίωμα της ίσης μεταχείρισης μεταξύ ανδρών και γυναικών.
«Αποδεχόμαστε την ένταξη της γυναίκας- μητέρας στην αγορά εργασίας και την στηρίξουμε. Πιστεύουμε ότι η γυναίκα - μητέρα πρέπει να βρίσκεται στο πλάι του παιδιού με τον πατέρα. Εφόσον εκ των πραγμάτων η εργαζόμενη πλέον μητέρα έχει λιγότερο χρόνο να ασχοληθεί με τα παιδιά είναι λογικό και ο πατέρας να συμβάλλει. Θέλουμε και οι δύο γονείς να ασχολούνται εξίσου και να μεγαλώσει το παιδί σε ένα περιβάλλον ήρεμο».
Μία άλλη οπτική γωνία στο θέμα της γενικότερης αντίληψης που κυριαρχεί στην Ελλάδα περί ανδροκρατούμενης κοινωνίας δίνει ο κ. Σπιτάλας υποστηρίζοντας ότι πρέπει να γίνει κατανοητή η εξέλιξη της ελληνικής κοινωνίας. «Δεν είναι η πατριαρχική ή ανδροκρατούμενη που ήταν κάποτε. Η ελληνική κοινωνία πρέπει να προχωρήσει με την αρχή της ισότητας, όσοι είναι άξιοι, άνδρες γυναίκες να πάνε μπροστά. Δεν πρέπει να στερήσουμε όμως από κανέναν, είτε είναι άντρας είτε είναι γυναίκα την ικανότητα ή την δυνατότητα να ασχοληθεί με θέματα όπως τα κοινά ή θέματα διαχείρισης ή εργασιακά ή οικογενειακά. Η εικόνα του πατέρα στην ελληνική κοινωνία έχει αλλάξει. Θέλει να ασχολείται καθημερινά με τα παιδιά του. Εμείς πήραμε κάποια αρνητικά δεδομένα από το εξωτερικό και κυρίως από την Αμερική και θελήσαμε να τα προσαρμόσουμε εδώ απότομα χωρίς να ωριμάσει το πνεύμα των Ελλήνων, ώστε να περάσουμε σε μια άλλη φάση που πιθανόν να βλέπαμε το οικογενειακό δίκαιο με άλλον τρόπο. Φτάσαμε σε μια τέτοια κατάσταση ώστε ακόμη και οι δικαστές να τηρούν κατά το δοκούν αυτό το πρόβλημα, να καθυστερούν ή να υστερούν σε αντιπαράθεση με αυτό που γίνεται στο εξωτερικό.
Ο Σύλλογος δρα πανελληνίως και έχει έδρα την Θεσσαλονίκη. Στόχος του η δημιουργία παραρτημάτων σε όλη την Ελλάδα και ει δυνατόν σε κάθε πόλη και σε κάθε χωριό. Οι συναντήσεις γίνονται παντού κάθε Πέμπτη, κατατίθενται απόψεις τις οποίες ο Σύλλογος αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να μεταφέρει στους αρμόδιους φορείς ώστε να υπάρξει ψυχολογική στήριξη, νομική βοήθεια και οτιδήποτε άλλο έχει ανάγκη ένας άνθρωπος που βιώνει τη δυσμενή κατάσταση ενός διαζυγίου.
Παραρτήματα του Συλλόγου οργανωμένα βρίσκονται ήδη στην Αθήνα, στο Ηράκλειο, στη Πάτρα και στα Ιωάννινα. «Στην Κομοτηνή θα είμαστε περίπου τον Αύγουστο αλλά και σε όλες τις άλλες πόλεις τις Θράκης γιατί και από εκεί έχουμε πολλά τηλεφωνήματα που ζητάνε τη στήριξη, τη βοήθεια. Δυστυχώς δεν υπάρχει κράτος για να τους βοηθήσει και ζητούν από εμάς, ένα μη κερδοσκοπικό φορέα να παρέμβουμε παρέχοντας την κατάλληλη ψυχολογική στήριξη ή την νομική». Παρότι ο Σύλλογος έχει μικρό χρονικό διάστημα που ξεκίνησε τη λειτουργία του πολλοί είναι αυτοί που απευθύνονται σε αυτόν. «Δυστυχώς είναι ο μοναδικός σύλλογος στον κόσμο ο οποίος δεν θέλει μέλη. Δεν θέλουμε να έχουμε μέλη, δεν θέλουμε πονεμένους ανθρώπους», τονίζει ο κ. Σπιτάλας.
Προς το τέλος του χρόνου πρόκειται να πραγματοποιηθεί παγκόσμιο συνέδριο. «Έχουμε επαφή με τους συλλόγους του εξωτερικού από Αμερική, Καναδά, Αυστραλία, Γαλλία, Ελβετία, Βέλγιο, Αγγλία και μας δίνουν τις συμβουλές τους, μας δείχνουν τους τρόπους με τους οποίους πρέπει να διεκδικηθούν ορισμένα πράγματα, αυτά που κατάφεραν έξω τέτοιου είδους μαζικά κινήματα. Είναι ένα πρόβλημα που δυστυχώς δεν έχει αναδειχθεί ακόμα. Εμείς λέμε μακάρι να μην υπάρχουν τα διαζύγια, μακάρι να μην υπήρχαν καταστραμμένοι γάμοι, καταστραμμένοι άνθρώποι».

Α.Π.

Νομικό πλαίσιο

«Το άρθρο 21 του Συντάγματος της Ελλάδος αναγνωρίζει και προστατεύει τη μητρότητα και την οικογένεια και αγνοεί παντελώς τον πατέρα, δηλαδή αγνοείται και από το Σύνταγμα το όνομα του πατέρα. Το 99,9% των δικαστικών αποφάσεων αντίθετα με το άρθρο 681 δίνει την επιμέλεια των παιδιών στην μητέρα. Το συγκεκριμένο άρθρο για την απόδοση της επιμέλειας παιδιού σε περίπτωση διαζυγίου δεν τηρείται από τα δικαστήρια γιατί δεν γίνεται έρευνα σε ποιο περιβάλλον θα αποδοθεί το παιδί αλλά με συμβατική πλειοψηφία δίνεται εξορισμού από το νόμο η επιμέλεια στη μητέρα, γιατί υποστηρίζεται ότι δεν υπάρχουν θεσμοί που θα αναλάβουν την έρευνα για το ποιο περιβάλλον είναι καταλληλότερο σε περίπτωση διαζυγίου. Πιστεύουμε ότι πρέπει να προχωρήσουμε ακόμη πιο μπροστά, πρέπει να αλλάξουν και οι Νόμοι, πρέπει να δίνεται η επιμέλεια από κοινού. ώστε να μην εκβιάζεται η κατάσταση με τα άσχημα αποτελέσματα κατ’ αρχήν στην ψυχοσύνθεση του παιδιού αλλά και αργότερα με εκβιασμούς οικονομικού περιεχομένου. Δε θέλουμε να ασχοληθούμε με αυτά τα θέματα, εμείς θέλουμε να ασχοληθούμε με τα παιδιά μας και να συμβάλλουμε στην ανατροφή και στο μεγάλωμά τους.
Ζητάμε την καθημερινή παρουσία και των δύο γονέων γιατί πιστεύουμε ότι μόνο έτσι θα περισωθούν κάποια πράγματα. Γι’ αυτό και αίτημά μας είναι, πριν γίνει η νομοθετική ρύθμιση, προσωρινά οι δικαστές να κοιτάξουν το συμφέρον των παιδιών και πολλές φορές όταν πρέπει να βρεθεί το παιδί σε ένα πιο σωστό και ειρηνικό περιβάλλον να δίδεται και στον πατέρα. Αλίμονο αν πρέπει να εξαφανίσουμε τον πατέρα, να εξαφανίσουμε τον άνθρωπο, τον άνδρα και να μιλάμε για το μέλλον των παιδιών μας. Και πολλές μητέρες είναι υπέρ αυτής της άποψης. Θέλουν τον πατέρα να είναι παρών, να έχει και υποχρεώσεις και όχι μόνο αξιώσεις, να μην θέλει μόνο την επιμέλεια αλλά να υποχρεούται να μεγαλώσει τα παιδιά μαζί της. Στο εξωτερικό αυτά τα κινήματα έδωσαν ώθηση ώστε οι κυβερνήσεις να βελτιώσουν το νομικό καθεστώς που υπάρχει σε θέματα οικογενειακού δικαίου. Εμείς προσπαθούμε αυτή την στιγμή σε πανελλήνια εμβέλεια να ωθήσουμε τα πράγματα ή τουλάχιστον να ταρακουνήσουμε την κοινή γνώμη να δείξουμε ότι υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα και από εκεί και πέρα πρέπει όλοι μαζί να προσπαθήσουμε να το λύσουμε. Πολλοί νομικοί που ασχολήθηκαν με αυτό το θέμα μας προέτρεψαν να απευθυνθούμε στο δικαστήριο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και σε κάποιους άλλους οργανισμούς ώστε να εξαλειφθεί το φαινόμενο της στέρησης από το νόμο του ενός γονέα αλλά και η μη εφαρμογή των νόμων. Για παράδειγμα το Μ. Σάββατο κάποιος πατέρας για να δει τα παιδιά του κινητοποίησε όλους τους θεσμούς, ακόμη και την αστυνομία γιατί αδυνατούσε να δει τα παιδιά του. Και βρέθηκε ένας εισαγγελέας στα τελευταία 10-20χρόνια ο οποίος επέβαλε στην μητέρα να εφαρμόσει τη δικαστική απόφαση που του έδινε τα παιδιά του για μια βδομάδα. Είναι τρομερό να μην μπορούν εισαγγελείς, δικαστικοί, αστυνομικοί, να επιβληθούν σε έναν από τους δύο γονείς που θέλει να στερήσει από τον άλλο το παιδί». - paratiritis

«Η στέρηση του πατέρα από το παιδί είναι καταστροφική»



Νίκος Σπιτάλας, Πρόεδρος του συλλόγου για την ανδρική και πατρική αξιοπρέπεια

*από την εφημερίδα ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ 20.9.2007

Με το Νίκο Σπιτάλα, Πρόεδρο του συλλόγου για την ανδρική και πατρική αξιοπρέπεια συζητά σήμερα ο ΠτΘ. Ο σύλλογος ιδρύθηκε πριν δύο χρόνια και στόχο έχει την προστασία των παιδιών που προέρχονται από προβληματικές οικογένειες. Ο κ. Σπιτάλας τονίζει ότι μόνο με την διαπαιδαγώγηση – εκπαίδευση σε θέματα γάμου και σχέσεων θα μπορεί να βελτιωθεί με μακροπρόθεσμο προγραμματισμό το θέμα και ότι τα παιδιά έχουν ανάγκη και τους δύο γονείς στην καθημερινότητά τους και πρέπει και οι δύο να συμμετέχουν απρόσκοπτα σ’αυτό. Υποστηρίζει ακόμη την ανάγκη αναθεώρησης του οικογενειακού δικαίου και τη λειτουργία οικογενειακών δικαστηρίων που θα δέχονται εισηγήσεις από πραγματογνώμονες, οι οποίοι τη στιγμή του διαζυγίου θα αποφαίνονται για το ποιος είναι ο καταλληλότερος γονέας για την επιμέλεια και θα ελέγχει εάν αυτή ασκείται σωστά.

ΠτΘ: κ. Σπιτάλα, είστε σε διαρκή κίνηση στην προσπάθειά σας να ενημερώσετε την κοινή γνώμη για τους λόγους και τις αιτίες που αγωνίζεστε…
Ν.Σ.: Ασχολούμαι 24 ώρες το εικοσιτετράωρο και πραγματικά δεν κοιμάμαι για να συμβάλλω σ’ αυτή τη μεγάλη αγωνιώδη προσπάθεια ενημέρωσης της κοινής γνώμης, -ενημέρωση που γίνεται και από τους συνεργάτες μου και από άλλους επιστήμονες, - για τις σημαντικές και αρνητικές συνέπειες των διαζυγίων στα παιδιά, αλλά και για θέματα γάμου –σχέσεων. Υπάρχει ένα πρόβλημα παιδείας και πολιτισμού στον νεοέλληνα, ο οποίος μέχρι σήμερα κυρίως μεγάλωνε με άλλα πρότυπα, με άλλες εικόνες όσον αφορά στο θέμα των σχέσεων και του γάμου και όταν αποφασίζει να παντρευτεί, διαπιστώνει ότι δε συμφωνεί με το άλλο φύλο, με το άτομο που αγάπησε, με αποτέλεσμα ένα μεγάλο ποσοστό σχέσεων να διαλύεται. Ακόμη χειρότερο βέβαια είναι όταν υπάρχει και γάμος και παιδί. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας ένα εκατομμύριο παιδιά αυτή τη στιγμή χωρισμένων γονιών βρίσκονται σε μια δίνη καταστάσεων πολέμου μεταξύ των δυο ανθρώπων που αγαπήθηκαν και απέκτησαν ένα παιδί και τις συνέπειες αυτών τις βλέπουμε καθημερινά. Βλέπουμε τη βία στα σχολεία, πολλά παραβατικά παιδιά, πολλά παιδιά με προβλήματα υγείας, κυρίως θέματα κατάθλιψης, ακόμη και αυτοκτονιών. Όλα αυτά ακούγαμε να συμβαίνουν σε άλλες χώρες και μας φαίνονταν μακρινά. Τώρα τα ζούμε καθημερινά και στην Ελλάδα, και χάρη στα ΜΜΕ αναδεικνύονται. Απ’ αυτά τα παιδιά ένα ποσοστό της τάξης του 80-90% ανήκουν σε οικογένειες προβληματικές. δηλαδή έζησαν χωρίς έναν γονέα, και, κυρίως ο γονέας που τους λείπει είναι ο πατέρας.

ΠτΘ: Πέρα όμως από το θέμα κουλτούρας και παιδείας έχουμε ως χώρα και έλλειψη νομοθετικού πλαισίου…
Ν.Σ.: Κι αυτό που λέτε είναι πολύ σημαντικό. Υπάρχει ένα πρόβλημα, εκτός από την εκπαίδευση, την παιδεία και τον πολιτισμό των νεοελλήνων, το οποίο ανήκει και στη σφαίρα της πολιτείας, διότι ακόμα ζούμε σε κάποιο άλλο νομικό καθεστώς. Μέχρι σήμερα στην Ελλάδα δεν γνωρίζαμε τον αριθμό των διαζυγίων και δεν υπάρχει οικογενειακός δικαστής. Τα δικαστήρια στην Ελλάδα δεν ασχολούνται κεκλεισμένων των θυρών με τις οικογενειακές περιπτώσεις, όπως γίνεται σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο, αλλά ο ίδιος ο δικαστής που πέντε λεπτά πριν δίκασε κάποιον για έγκλημα, ή για κακούργημα οικονομικού περιεχομένου, αμέσως μετά ασχολείται με οικογενειακά θέματα, δηλαδή θέματα επιμέλειας. Οι δικαστές είναι ανειδίκευτοι επάνω στα θέματα επιμέλειας, επικοινωνίας, γονικής μέριμνας, γεγονός που πιστεύουμε ότι συνετέλεσε, ώστε να αποξενωθούν πάρα πολλά παιδιά από τον πατέρα, διότι αποκλείεται στον πατέρα η επικοινωνία με το παιδί από τη στιγμή του διαζυγίου και μετά. Δυστυχώς, το παιδί είναι αναγκασμένο να μένει με τον ένα γονέα που αυτός είναι η μητέρα σχεδόν σ’ όλες τις περιπτώσεις στην Ελλάδα. Στο 99% των περιπτώσεων η επιμέλεια δίνεται με κλειστά μάτια στη μητέρα, αναγνωρίζοντας το μητρικό φίλτρο και αγνοώντας παντελώς ότι το παιδί έχει ίση ανάγκη και από τους δύο γονείς στην καθημερινότητα, και την επιμέλεια και από τους δύο γονείς. Οι επιστημονικές έρευνες τις οποίες κάνουμε έχουν και αυτό το περιεχόμενο. Τα προηγούμενα χρόνια το μόνο που ήλεγχαν οι επιστήμονες ήταν το πόσο άσχημο είναι να ζει ένα παιδί χωρίς τη μητέρα του, και πραγματικά είναι πολύ άσχημο το να το αποξενώσεις ή να το βάλεις σε ένα περιβάλλον που λείπει το μητρικό φίλτρο ή η μητέρα για τη μετέπειτα ζωή του παιδιού. Αυτό όμως που δεν είχαν ελέγξει ως τώρα οι επιστήμονες και το κάνουμε εμείς, είναι το πόσο αρνητικό είναι να μεγαλώνει ένα παιδί χωρίς τον πατέρα. Αυτό συμβαίνει γιατί τα δικαστήρια στην Ελλάδα, μ’ έναν χείριστο τρόπο δίδουν μόνο μια πενιχρή επικοινωνία κάθε δεκαπενθήμερο με τον πατέρα, η οποία είναι ελάχιστη και δεν μπορεί το παιδί να ζήσει αυτή τη βιωματική σχέση με αυτόν, γιατί η ζωή του παιδιού είναι βιωματική, είναι πρότυπο. Πρέπει να βλέπει το πρότυπο καθημερινά για να το ακολουθεί. Δε μπορεί ανά δεκαπενθήμερο να του πει ο πατέρας ή η μητέρα πρέπει να ζούμε σωστά, ηθικά μ’ αυτό τον τρόπο. Πρέπει να το δείχνει κιόλας και αυτό γίνεται μόνο με την καθημερινότητα. Γι’ αυτό φτάσαμε σ’ αυτά τα αποτελέσματα.

ΠτΘ: Κ. Σπιτάλα, εσείς ζητάτε δηλαδή τη θεσμική και νομική κατοχύρωση της επιμέλειας και στους δυο γονείς;
Ν.Σ.: Βέβαια. Αυτό γίνεται σε πολλές πολιτείες της Αμερικής, στην Ολλανδία, το Βέλγιο, τη Γαλλία, κλπ, γιατί έχουν δει τις αρνητικές συνέπειες στα παιδιά. Στις χώρες αυτές έχουν θεσμοθετήσει πλέον την από κοινού επιμέλεια και την από κοινού γονική μέριμνα, -ο όρος είναι ένας, δε διαχωρίζεται η γονική μέριμνα από την επιμέλεια, - και στους δυο γονείς και προσπαθούν να βρουν λύσεις για την εναλλασσόμενη κατοικία. Αυτό το εφαρμόζουν, όπου μένουν τα παιδιά στην ίδια πόλη και με τους δυο γονείς, έχουν χώρους κοινούς και στον ένα γονέα και στον άλλο και μπορούν ελεύθερα να έχουν το δωμάτιο του παιδιού και στο σπίτι του πατέρα και στο σπίτι της μητέρας. Έτσι ελεύθερα έχουν την απρόσκοπτη επικοινωνία, ώστε να βλέπουν το πρότυπο των δυο γονέων, να ζουν και με τους δυο γονείς, να μη τους στερούνται, γιατί η στέρηση αυτή έχει προκαλέσει φοβερά ψυχολογικά προβλήματα και μόνιμη βλάβη στην ψυχική υγεία των παιδιών.

ΠτΘ: Προς αυτή την κατεύθυνση και εν όψει της αναθεώρησης του συντάγματος, έχετε κάνει κάποιες κινήσεις;
Ν.Σ.: Έχουμε στείλει επιστολές στην πρόεδρο της Βουλής, στον Πρωθυπουργό, στον Υπουργό Δικαιοσύνη και σε άλλους αρμόδιους υπουργούς, με συγκεκριμένα αιτήματα. Ζητάμε να αναγνωρίζεται και η πατρότητα εκτός της μητρότητας στο άρθρο 21 του Συντάγματος. Υπό συζήτηση είναι τώρα, δεν ξέρω κατά πόσο θα εισακουστεί και θα αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο, το θέμα του οικογενειακού δικαστή, τα οικογενειακά δικαστήρια, η εκπαίδευση των δικαστών και οι κοινωνικές υπηρεσίες που πρέπει να περιστοιχίζουν έναν δικαστή, ώστε να μπορεί να πάρει μια σωστή απόφαση, γιατί αυτό είναι πολύ σημαντικό. Υπήρχε ένας νόμος στην Ελλάδα του 1996, ο 2447, ο οποίος μιλούσε για οικογενειακό δικαστή και για εκπαίδευση των δικαστών, αλλά δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή, διότι έχουμε έλλειψη χρημάτων, χώρων, κλπ. Αυτά εμείς τα επικαιροποιούμε και ζητάμε να εφαρμοστεί και ο νόμος αυτός αλλά και να γίνουν και νέοι νόμοι επί της από κοινού επιμέλειας και της εναλλασσόμενης κατοικίας που θα δώσουν διέξοδο σ’ όλα αυτά τα παιδιά, και στους γονείς βέβαια, γιατί το περιβάλλον του πατέρα δυστυχεί. Έχουμε παρατηρήσει γιαγιάδες, θείες, κι άλλους ανθρώπους του περιβάλλοντος του πατέρα να μην μπορούν να δουν κι αυτοί τα εγγονάκια, τα ανιψάκια και αυτό προξενεί επιπρόσθετα προβλήματα στα παιδιά και στους ενήλικες.

ΠτΘ: Θα πρέπει όμως να γίνει και εκ βάθρων αναθεώρηση του οικογενειακού δικαίου, ειδικότερα στο θέμα του διαζυγίου…
Ν.Σ.: Έτσι ακριβώς είναι, όπως το λέτε. Πρέπει να το δούμε συνολικά, να το δουν συναρμόδια υπουργεία, να σκύψουν με μεγάλη προσοχή οι παράγοντες όλων των κομμάτων και της πολιτείας.

ΠτΘ: κ. Σπιτάλα, γιατί στις ανακοινώσεις σας τονίζετε ότι τα παιδιά θεωρούνται ιδιοκτησιακό αντικείμενο στην απόλυτη κατοχή της μητέρας; Φταίνε οι μητέρες γι’ αυτό;
Ν.Σ.: Είναι γεγονός αυτό. Βέβαια σ’ αυτό δε ρίχνουμε σφάλμα στις μητέρες, διότι αυτή είναι η ελληνική παιδεία. Εδώ και χρόνια και δεκαετίες ζήσαμε με την οικογένεια που υπήρχε, με την υπερπροστατευτικότητα και ότι το παιδί έχει μεγαλύτερη ανάγκη από τη μητέρα, άρα είναι κατά κάποιον τρόπο κτήμα το παιδί της μητέρας. Αυτή η νοοτροπία έχει περάσει και στο δικαστικό χώρο και έτσι δίδεται η επιμέλεια του παιδιού μόνο σ’ αυτήν, θεωρώντας το παιδί ιδιοκτησιακό αντικείμενο, το οποίο φυσικά ζει μια κατάσταση που δεν είναι ισορροπημένη και αποτελεί αντικείμενο εκβιασμού για διατροφές ή και για άλλα θέματα του ενός γονέα από τον άλλο, αλλά βέβαια, εφόσον μόνο η μητέρα έχει την επιμέλεια, εκεί είναι και ο εκβιασμός προς τον πατέρα.

ΠτΘ: Είναι δυνατόν κ. Σπιτάλα στον 21ο αιώνα να μιλάμε για τέτοιου είδους εκβιασμούς;
Ν.Σ.: Έχουμε 20.000 τέτοιες περιπτώσεις και θα τις εκδώσουμε σε βιβλίο. Έχουμε συλλέξει τις αγωγές που γίνονται,- και σ’ αυτό φταίνε οι δικηγόροι,- εναντίον του πατέρα για να αποκτήσει η μητέρα την επιμέλεια. Τα δικόγραφα αυτά είναι άκρως συκοφαντικά και σχεδόν σ’ όλα δικαιώνονται οι μητέρες, άρα σημαίνει ότι ο δικαστής τα θεωρεί σαν δεδομένα, ότι δηλαδή έχει γίνει κακοποίηση του παιδιού, ότι έχει γίνει ακόμη και σεξουαλική κακοποίησή του. Τα δικόγραφα αυτά χρίζουν μεγάλης μελέτης, πρέπει να ερευνηθούν, τα έχουμε δώσει σε πανεπιστήμια για έρευνα. Αυτό δεν αρμόζει σ’ αυτό τον πολιτισμό που εμείς λέμε ότι έχουμε σαν κράτος και από πολλούς αιώνες θέλουμε να τον μεταλαμπαδεύσουμε, να τον συνεχίσουμε. Εδώ βλέπουμε ότι μάλλον πρόκειται περί απολίτιστου κράτους και όχι πολιτισμένων ανθρώπων.

ΠτΘ: Φαίνεται πως έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε ακόμα για να φτάσουμε σ’ αυτό το σημείο της παιδείας και του πολιτισμού που είπατε στην αρχή κ. Σπιτάλα…
Ν.Σ.: Πρέπει να ξεκινήσουμε από τα σχολεία, να εκπαιδεύσουμε τις δασκάλους, ώστε οι ίδιοι να μεταφέρουν στα παιδιά το σωστό τρόπο διαχείρισης των σχέσεων, αλλά και οι γονείς πρέπει να το μάθουν αυτό. Οι σχολές γονέων γίνονται υποτυπωδώς και έχουμε κάνει παρεμβάσεις πάρα πολλές στο υπουργείο παιδείας, το οποίο δεν αντιλαμβάνεται ότι αυτές πρέπει να στηρίζονται στην καθημερινότητα και στα σημερινά δεδομένα των σχέσεων, του γάμου, των υποχρεώσεων και των δικαιωμάτων των παιδιών και των γονέων. Πρέπει δάσκαλοι, γονείς και παιδιά να εκπαιδευτούν επάνω σ’ αυτά τα θέματα για να μπορούν να στηριχθούν τα παιδιά στα δυο πόδια τους, έχοντας φυσικά τους δυο γονείς σαν συμμέτοχους και βοηθούς.

ΠτΘ: κ. Σπιτάλα ο σύλλογος για την ανδρική και πατρική αξιοπρέπεια κατά καιρούς διοργανώνει συνέδρια και ημερίδες. Τα συμπεράσματα σκέφτεστε να τα εκδώσετε;
Ν.Σ.: Τα συμπεράσματα των ημερίδων αυτών έχουν εκδοθεί σε ένα αρκετά μεγάλο φυλλάδιο και είναι στη διάθεση όλων. Μπορούν να έρθουν στα κατά τόπους περιφερειακά κέντρα που έχουμε, ή στην έδρα Φράγκων 19 στη Θεσσαλονίκη ή στην Αθήνα Χατζηκώστα 5, να τα πάρουν δωρεάν για να ενημερωθούν, όχι μόνο οι γονείς, πρέπει να τα πάρουν και οι δικαστές, και οι κρατικοί λειτουργοί. Εκδίδουμε τώρα με λεπτομέρεια όλες τις εισηγήσεις που έγιναν από τους 20 επιστήμονες, αλλά θα χρειαστεί κάποιους μήνες να εκδοθεί το βιβλίο αυτό των 200 σελίδων, μεταφρασμένο σε αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά. Θέλουμε να γίνει πρότυπο προς όλους τους ανθρώπους, προς όλη την ελληνική κοινωνία και να πάει και στο εξωτερικό.
Στο μέλλον θα συνεχίσουμε τη διοργάνωση ημερίδων, οι οποίες δε θα αφορούν μόνο το οικογενειακό δίκαιο και τις συνέπειες των διαζυγίων στα παιδιά, αλλά θέλουμε να μπούμε και σε άλλα θέματα, όπως ισότητας και ό,τι άλλα προκύπτουν από την νέα κοινωνία που δημιουργείται μετά την παγκοσμιοποίηση, αλλά και με τα νέα δεδομένα που υπάρχουν στη χώρα μας.

ΠτΘ: Τι εννοείτε όταν λέτε θέματα ισότητας;
Ν.Σ.: Η ισότητα είναι πάρα πολύ μεγάλο θέμα. Πρέπει να σκύψουμε όλοι πάνω σ’ αυτό. Υπάρχει ανισότητα που πηγάζει από το οικογενειακό δίκαιο, γιατί δεν μπορεί να εμφανίζονται 99 μητέρες καλές και 99 πατέρες κακοί. Είναι αδιανόητο και ούτε στατιστικά δε στέκει αυτό. Δεν υπάρχει ισότητα στο οικογενειακό δίκαιο. Επί πλέον βλέπουμε κι άλλες ανισότητες όσον αφορά στα εργασιακά. Γιατί και ο πατέρας ο οποίος ανατρέφει το παιδί, αποδεδειγμένα, να μην έχει τα ίδια εργασιακά προνόμια που έχει και η μητέρα; Ακόμα και στο συνταξιοδοτικό, γιατί να μην μειωθούν και τα όρια συνταξιοδότησης του πατέρα όταν αναθρέφει τα παιδιά του ή γιατί να μην υπάρχει ισότητα στο θέμα των γονικών αδειών. Ας το σκεφτούν όλοι οι παράγοντες είναι πολύ σημαντικό και αυτό. Λειτουργεί μια αναστάτωση σε όλους τους ανθρώπους και πρέπει να εξισορροπηθούν πιστεύουμε όλα αυτά τα θέματα.

ΠτΘ: Ως σύλλογος παίζεται και των ρόλο του ψυχολόγου;
Ν.Σ.: Δυστυχώς αυτοί οι άνθρωποι που έρχονται σε μας, έχουν έντονο ψυχολογικό πρόβλημα πολύ σοβαρό και έχουμε ψυχολόγους οι οποίοι ασχολούνται μία ή δύο φορές την εβδομάδα με τα θέματα αυτά, για να στηρίξουν τον πατέρα, τη μητέρα, τη γιαγιά, τη θεία, τους ανθρώπους που στερούνται τα παιδιά, τα εγγόνια και τα ανίψια ή και νομικά θέματα. Προσπαθούμε όσο το δυνατό, να στηρίξουμε, να βοηθήσουμε, να συμπληρώσουμε.

ΠτΘ: Στην ελληνική κοινωνία είθισται, πάντα σ’ ένα διαζύγιο να βλέπουμε την μητέρα ως αυτήν που επωμίζεται τα πάντα και τον άνδρα ως αυτόν που δεν αναλαμβάνει υποχρεώσεις. Πόσο εύκολο είναι να ξεφύγουμε από αυτή την εικόνα;
Ν.Σ.: Εμείς βλέπουμε στα δυο χρόνια αγώνα που αγωνιζόμαστε ότι και ο πατέρας έχει ψυχή ότι και ο πατέρας θέλει να ασχολείται με τα παιδιά του και ο πατέρας τα αγαπάει και ο πατέρας δεν θέλει να κακοποιείται ψυχικά. Αυτό που βλέπουμε στα δύο χρόνια είναι πολύ δύσκολο να το αντιληφθεί ακόμα η Ελληνική κοινωνία. Στο εξωτερικό έχουμε ακούσματα θετικά. Όλες οι επιστημονικές μελέτες λένε ότι σ’ ένα ζευγάρι και οι δυο φταίνε και το φταίξιμο είναι πενήντα –πενήντα. Είναι αδιανόητο να πούμε ότι ο ένας κακοποιείται και ο άλλος μένει αμέτοχος ή δε φταίει σε τίποτα, και είναι και παράλογο. Δεν έχει καν πολιτιστική και πολιτισμική βάση. Υπάρχουν στατιστικά δεδομένα και από το εξωτερικό, και από το «χαμόγελο του παιδιού και από άλλους φορείς, αλλά και από τα δικά μας τα στοιχεία, ότι υπάρχει μια κακοποίηση των παιδιών. Μάλιστα σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία από το «χαμόγελο του παιδιού» ένα 60% η κακοποίηση του παιδιού προέρχεται από μητέρες και από πατέρες ένα 15-18%. Εμείς όμως δεν θέλουμε να μπούμε στο θέμα της κακοποίησης μεταξύ των ενηλίκων ή ό,τι συμβαίνει στο ζευγάρι σε καιρό γάμου ή διαβίωσης των ενηλίκων, εμείς θέλουμε να δούμε το πώς θα σώσουμε τα παιδιά. Ο στόχος μας είναι το παιδί και όχι πόσο κακοποιείται ο ένας ή ο άλλος και αυτό δεν αφορά και το σύλλογό μας. Όπως επίσης δεν μπορεί να χρησιμοποιείται σαν δεδομένο ή σαν πρόσχημα η κακοποίηση του πατέρα ή της μητέρας ώστε να δοθεί η επιμέλεια του παιδιού. Πρέπει να προστατεύσουμε τα παιδιά από τα διαζύγια. Πρέπει να σκύψει η πολιτεία με τους κοινωνικούς φορείς με παιδοψυχιάτρους, με παιδοψυχολόγους, οι οποίοι θα ερευνούν την κάθε προβληματική οικογένεια, πριν φτάσει στο διαζύγιο αλλά και μετά να παρακολουθούν κατά πόσο ασκείται σωστά η γονική μέριμνα και η επιμέλεια. Αυτό είναι πολύ σημαντικό θέμα, γιατί οι δικαστικές αποφάσεις δίνουν ελάχιστη επικοινωνία στον πατέρα και οι όροι δεν τηρούνται από την μητέρα. Δηλαδή πηγαίνει ο πατέρας να δει το παιδί το δεκαπενθήμερο, όπως ορίζει ο νόμος, δυστυχώς δεν το βρίσκει στο σπίτι, δυστυχώς έχει στραφεί εναντίον του πατέρα από τη συκοφαντική δυσφήμηση που του γίνεται από τη μητέρα. Για πολλούς λόγους λοιπόν δεν μπορεί να εφαρμοστεί η δικαστική απόφαση, οπότε το παιδί ζει χωρίς πατέρα.
ΠτΘ: Κύριε Σπιτάλα σας ευχαριστούμε πολύ.
Ν.Σ.: Κι εγώ σας ευχαριστώ.
Α.Π.

Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2007

Στις 29 Σεπτεμβρίου στα Χανιά

ΧΑΝΙΑ
Το 2ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ των Χανίων θα πραγματοποιηθεί σε λίγες μέρες, στις 29 και 30 Σεπτεμβρίου, στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας.
Το φεστιβάλ οργανώνει το «Κοινωνικό Στέκι - Στέκι Μεταναστών Χανίων», τα μέλη του οποίου χθες ανακοίνωσαν ότι «εν μέσω ακραίων προεκλογικών φαινομένων και της ύπουλα κατασταλτικής θερινής ραστώνης, εμείς εδώ, στο Στέκι Μεταναστών - Κοινωνικό Στέκι Χανίων, αρχίσαμε να προετοιμάζουμε το 2ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ». Στην ανακοίνωσή τους επισημαίνουν: Στο 2ο Αντιρατσιστικό ΦεστιβάλΧανίων, στις 29 και 30 του Σεπτέμβρη, στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας, εμείς, οι Ελληνες και μετανάστες του Στεκιού, σας προσκαλούμε όλους να έρθετε να χαρείτε, να χορέψετε, να γευθείτε. Κυρίως όμως να γνωρίσετε μαζί μας ανθρώπους, που οι αφέντες αυτού του πλανήτη δεν τους άφησαν καμία άλλη επιλογή από το να ξενητευτούν. Να μιλήσουμε μαζί τους, να μάθουμε πώς μεγαλώνουν τα παιδιά τους. Να καταλάβουμε πώς αυτοί οι άνθρωποι δεν ζητάνε την ανοχή μας, ούτε τον οίκτο μας. Ζητάνε να τους δεχτούμε ως συνανθρώπους και ως συμπολίτες και όχι ως φτηνούς υποτακτικούς. Βρίσκονται ανάμεσά μας και έχουν κάθε ηθικό δικαίωμα να παραμείνουν, από τη στιγμή που οι πόλεμοι και εξαθλίωση τους ξεσπίτωσαν. Αυτός ο κόσμος μάς χωράει όλους. Ας το πιστέψουμε».


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 18/09/2007

Η ενίσχυση της Αριστεράς: Το νόημα της ψήφου


Του ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΜΟΣΧΟΝΑ*
Σύμφωνα με τον Γ. Λούλη, «κόμματα που πετυχαίνουν να κυριαρχήσουν (δηλαδή να κερδίσουν άνω της μίας θητείας), έχουν απέναντί τους προβληματικούς αντιπάλους» (ΕΤ, 9.9.07). Η αναμέτρηση δύο «προβληματικών αντιπάλων» την περασμένη Κυριακή οδήγησε στη νίκη του λιγότερο «προβληματικού».
Οδήγησε, επίσης, στην άτακτη μετακίνηση περίπου 15% του συνολικού εκλογικού σώματος προς πάσα κατεύθυνση, με κύριους ωφελημένους την Αριστερά και το ΛΑΟΣ. Επιβεβαιώθηκαν, έτσι, οι τάσεις που κατεγράφησαν για πρώτη φορά περίπου ένα χρόνο μετά τις εκλογές του 2004 και δεν διαψεύστηκαν έκτοτε: δυσθυμία απέναντι στα δύο μεγάλα κόμματα, αδυναμία του ΠΑΣΟΚ να συγκροτήσει μια πειστική και προγραμματικά επιθετική αντιπολίτευση, ενίσχυση των μικρότερων κομμάτων.
Η Αριστερά, έπειτα από χρόνια περιθωριοποίησης, κατέχει πλέον μια ισχυρότερη θέση στο πολιτικό σύστημα. Η τάση ενίσχυσής της, που καταγράφεται για το ΚΚΕ ήδη από το 2005, επιταχύνθηκε έντονα μετά τις πυρκαγιές της Πάρνηθας, με κύριο ωφελημένο το ΣΥΝ, και εντάθηκε περαιτέρω μετά την τελευταία οικολογική καταστροφή στην Ηλεία και Εύβοια.

Η Αριστερά, η οποία διαθέτει ένα πιο δουλεμένο οικολογικό προφίλ (ιδιαίτερα εκείνη που εκπροσωπείται από το ΣΥΡΙΖΑ) και δεν φέρει κυβερνητικές αμαρτίες στον τομέα αυτό, επωφελήθηκε από μια συγκυρία ιδιαίτερα ευνοϊκή γι' αυτήν. Ωφελήθηκε, επίσης, από το εκπαιδευτικό κίνημα, το οποίο, ανεξαρτήτως της συζήτησης (που δεν θα τελειώσει ποτέ) ως προς την ορθότητα των στόχων του, ευνοεί φύσει τις δυνάμεις που είτε έχουν ιστορικά μια σταθερή παρουσία σε αυτό είτε εκπροσωπούν καλύτερα και περισσότερο από άλλες την έννοια του «δημόσιου χώρου» στην εκπαίδευση.

Στη βάση του πλήγματος αξιοπιστίας, που έχει υποστεί ο λεγόμενος «δικομματισμός», βρίσκεται βέβαια το «κοινωνικό ζήτημα». Οι ανισότητες και οι εκτεταμένοι θύλακοι φτώχειας, η οριακή οικονομική θέση του 40% τουλάχιστον της ελληνικής κοινωνίας, η πίεση που υφίσταται ένα σημαντικό τμήμα των μεσαίων τάξεων, έχουν συμβάλει στην υπονόμευση της σχέσης του πολίτη με τα δύο κόμματα διακυβέρνησης της χώρας.

Δεν είναι, κατά τη γνώμη μας, τυχαία ούτε κενή περιεχομένου η τάση των δύο μεγάλων κομμάτων, και στην προεκλογική εκστρατεία του 2004 και σε εκείνη του 2007, να διαγωνίζονται σε υποσχέσεις που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση των οικονομικών δυσκολιών των περισσότερο εκτεθειμένων ομάδων του πληθυσμού (η συνήθης κριτική περί «παροχολογίας» υποτιμά την ικανότητα των κομμάτων κυβερνητικής κλίσης να «αφουγκράζονται» την κοινωνική πραγματικότητα). Ωστόσο, τα προβλήματα αυτά, παρόντα επί μακρόν στην ελληνική κοινωνία, δεν προκάλεσαν παρά μόνον τώρα αξιόλογες εκλογικές μετατοπίσεις.

Τώρα, που το έλλειμμα αξιοπιστίας ταρακουνάει το ΠΑΣΟΚ, τώρα που οι πυρκαγιές έδειξαν σε όλη την κοινωνία την καταστροφική δύναμη του αναποτελεσματικού και ελάχιστα επαγγελματικού κρατικού μηχανισμού, που συγκροτήθηκε σταδιακά με συνευθύνη των δύο κυβερνητικής κλίσης κομμάτων.

Η σημερινή δυναμική του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ δεν οφείλεται τόσο στο κοινωνικό ζήτημα όσο στις νέες θεματικές (οικολογική καταστροφή), σε θεματικές εξαιρετικά «χαρακτηριστικές» του ελληνικού μοντέλου ανάπτυξης (όπως η αναξιοπιστία και αναποτελεσματικότητα του κρατικού μηχανισμού), και, σε ένα μικρότερο βαθμό, στο κλασικό θέμα κάθε αριστερής ατζέντας, την παιδεία.

Δεν είναι συνεπώς η οικονομία, οι ανεπαρκείς πολιτικές αναδιανομής ή η ανατροπή της κυρίαρχης οικονομικής τάξης που κυρίως ερμηνεύουν την ψήφο στην Αριστερά, αλλά άλλες θεματικές, είτε μετα-μαρξιστικές (όπως το περιβάλλον) είτε κλασικά αριστερές αλλά όχι οικονομικές (όπως η παιδεία) είτε θεματικές συναινετικές (θεματικές κυβερνητικής επίδοσης), όπως η οργάνωση του κρατικού μηχανισμού.

Εάν είναι λάθος να παίρνουμε τον κομματικό λόγο κατά λέξη, άλλο τόσο λάθος είναι να τον αγνοούμε. Η ψήφος προς τα αριστερά κόμματα είναι κυρίως έκφραση διαμαρτυρίας και απογοήτευσης προς τα δύο μεγάλα κόμματα, και με αυτή την έννοια είναι μια κλασική ψήφος «τιμωρίας». Είναι όμως εν μέρει -και ταυτόχρονα- έκφραση μιας στροφής προς τα αριστερά. Οι ψηφοφόροι γνωρίζουν άριστα και ποια κόμματα ψηφίζουν και ποια θα είναι η χρήση αυτής της ψήφου από τις κομματικές ηγεσίες.

Συνεπώς, ένα τουλάχιστον τμήμα όσων εκφράζουν τη διαμαρτυρία τους επιλέγοντας την αριστερή ψήφο (τμήμα που ποσοτικά δεν είμαστε σε θέση να προσδιορίσουμε) είναι ανοικτό σε «κάτι άλλο». Ανήκει στις κομματικές ηγεσίες να προσδώσουν ένα ελκυστικό περιεχόμενο σε αυτό το «κάτι άλλο» και να μη θεωρήσουν την κίνηση προς την Αριστερά ως το φυσικό αποτέλεσμα, που αργά ή γρήγορα θα συνέβαινε, της «αιώνιας» ταξικής πάλης και του αγώνα «ενάντια στην παγκοσμιοποίηση».

Εάν τα κόμματα της Αριστεράς θεωρούν ότι διαθέτουν επεξεργασμένη εκπαιδευτική πολιτική, επειδή υπερασπίζονται το δημόσιο χαρακτήρα του πανεπιστήμιου ή την κατάργηση των εισαγωγικών εξετάσεων, τότε μάλλον υπερεκτιμούν την ποιότητα και το βάθος των επεξεργασιών τους.

Εάν θεωρούν ότι έχουν επεξεργασμένη οικιστική πολιτική ή πολιτική για το δημόσιο τομέα, επειδή ο τεράστιος βανδαλισμός των πυρκαγιών δικαίωσε τις κριτικές που ασκούν, τότε μάλλον δεν αντιλαμβάνονται την πολυπλοκότητα ενός προβλήματος που απαιτεί μια μεγάλη κινητοποίηση πόρων και ιδεών για να μετατραπεί σε αριστερή πρόταση πολιτικής.

Το «ένας άλλος κόσμος είναι δυνατός» αποτελεί το κεντρικό μοτίβο της ριζοσπαστικής Αριστεράς, η οποία σήμερα ενισχύεται σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Η «ηττημένη παράταξη» του 20ού αιώνα ή θα προσδώσει συγκεκριμένο προγραμματικό περιεχόμενο στο ως άνω σύνθημα ή θα δυσκολευτεί να μετατρέψει την ψήφο διαμαρτυρίας σε ψήφο επιδοκιμασίας.

*Επίκουρος καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο




ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 18/09/2007

Ζήτω οι μεν, θλίψη οι δε

του Ριχάρδου Σωμερίτη*
O κ. Καραμανλής παραμένει πρωθυπουργός, αλλά με κουτσουρεμένη πλειοψηφία, ο κ. Παπανδρέου θα δώσει μάχη για να παραμείνει πρόεδρος ενός ΠαΣοΚ με κάπως αβέβαιο μέλλον, το κουκουέ και ο Συνασπισμός οφείλουν να βρούνε τι θα κάνουν τους παραπανίσιους ψηφοφόρους και βουλευτές τους, ο κ. Καρατζαφέρης πρέπει και αυτός να ανακαλύψει ρόλο για το κόμμα του μέσα ή έξω από το ακροδεξιό γκέτο τόσων οπαδών και στελεχών, ο κ. Παπαθεμελής πάει επιτέλους στο σπίτι του ή σε κάποιο μοναστήρι. Και έχουμε και τους επώνυμους οικολόγους που μετράνε και ξαναμετράνε το ανέλπιστο 1% που κέρδισαν.
Αυτή είναι η κατάσταση που κατασκευάσαμε με την ψήφο μας. Δεν έχει καμία σχέση με τις κόρνες και τα ζήτω, τους ενθουσιασμούς των μεν ή την κατάθλιψη των δε. Αξίζει έναν πρώτο σχολιασμό.
Για το κόμμα Καραμανλή, που επιστρέφει σαν Λάζαρος και κάπως τσαλακωμένο από την κόλαση των πυρκαγιών και των ομολόγων, η νέα περίοδος θα είναι δυσκολότερη από την πρώτη. Με ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία ο κ. Καραμανλής θα είναι περισσότερο από πριν στα χέρια του κάθε Τσιτουρίδη και θα έχει ακόμα μικρότερες αντιστάσεις απέναντι σε όλες τις ομάδες πίεσης, της εκκλησιαστικής περιλαμβανομένης. Θα έχει επίσης, απέναντί του, για κάθε «μεταρρύθμιση» τα στρατά του ενισχυμένου Περισσού και της ενισχυμένης Κουμουνδούρου καθώς και ενός σε κρίση ΠαΣοΚ που θα επιδιώξει να ξανακερδίσει «με αγώνες» όσους οπαδούς του ψήφισαν αριστερότερα. Με αυτά θα γίνουν οι μεταρρυθμίσεις της Παιδείας και κυρίως του ασφαλιστικού συστήματος που ήδη αυτοευνουχήθηκε με τις προεκλογικές καραμανλικές υποσχέσεις;
Για το ΠαΣοΚ έφτασε πια η ώρα του ουσιαστικού εκσυγχρονισμού του. Το κίνημα, που η κοινωνική του βάση παραμένει λαϊκή και «μεσαία», οφείλει επιτέλους να διαλέξει πολιτικές και στρατηγική, το σήμερα και το αύριο και όχι πια το χτες. Οφείλει επίσης να κατακτήσει μια νέα σοβαρότητα και μια νέα υπευθυνότητα που του στέρησαν τόσες άτυχες και ακατανόητες πρωτοβουλίες του αρχηγού του. Με άλλη ηγεσία; Με Βενιζέλο, Διαμαντοπούλου, Παπαντωνίου, με μια τόσο δύσκολη επιστροφή του Σημίτη ή με κάποιον άλλο ή ξανά με Παπανδρέου; Ολα είναι και δυνατά και θεμιτά, αρκεί να λειτουργήσουν πραγματικά οι κομματικοί θεσμοί και η κομματική δημοκρατία. Και να είναι όμως ταυτόχρονα ξεκάθαρες οι προτεινόμενες από τον κάθε υποψήφιο επιλογές πλεύσης, ιδεολογικές και πολιτικές.

Για την αριστερά κάθε ταμπέλας και ταμπελίτσας, έφτασε επίσης η ώρα μιας μεγάλης επιλογής: στόχος της είναι, με δημοκρατικές διαδικασίες κάτι το καλύτερο για τον λαό, πράγμα που προϋποθέτει ευρύτερες συναινέσεις και συσπειρώσεις, δηλαδή αύριο, μια κοινή, ρεαλιστική κυβερνητική πρόταση με τη δεσπόζουσα κεντροαριστερά, και όχι τον εγκλωβισμό ορισμένων μαζών στην ουτοπία μιας αυριανής «σοσιαλιστικής επανάστασης».

Η κυρία Παπαρήγα είπε πρόσφατα (στο ντιμπέιτ) ότι δεν μπορούσε να περιμένει τον σοσιαλισμό για την κόρη της και έτσι την έστειλε σε ιδιωτικό σχολείο. Θα έπρεπε να καταλάβει ότι το ίδιο ισχύει για όλους: όσοι υπόσχονται υποθετικούς αυριανούς παραδείσους δεν έχουν το δικαίωμα να αξιώνουν τη θυσία της μοναδικής εγκόσμιας ζωής μας. Αλλά αυτό κάνουν!

somerit@otenet.gr



ΤΟ ΒΗΜΑ - Ημερομηνία δημοσίευσης 18/9/2007

Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2007

Πρόσκληση του Αργύρη Ε. Γιαννόπουλου

Ο Αργύρης Ευάγγελου Γιαννόπουλος, υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στη Β' Αθήνας, προσκαλεί στο εκλογικό του κέντρο στο Περιστέρι παλιούς συναγωνιστές, με τους οποίους βρέθηκε μαζί στους κοινούς αγώνες, αλλά και τους νέους φίλους και γνωστούς. Στο Περιστέρι (Θουκυδίδου 4, Δημαρχείο Περιστερίου), αύριο 12 Σεπτεμβρίου, από τις 18.00 μέχρι αργά το βράδυ, για ανταλλαγή ιδεών και ποτό για τη νίκη της Κυριακής.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 11/09/2007

Σοκ στη Ν.Δ. από γαλάζιο φαγοπότι




Κουκούλωσαν σκάνδαλο 13 εκατ. ευρώ στον Δήμο Ζακύνθου- Άγνωστη η κατάληξη 4 δανείων που ελήφθησαν με πλαστά έγγραφα
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ματίνα Ηρειώτου Στέλιος Βραδέλης
Τα αποδεικτικά στοιχεία σκανδάλου ύψους τουλάχιστον δεκατριών εκατομμυρίων ευρώ από δάνεια που είχαν ληφθεί με πλαστογραφημένες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Ζακύνθου επιχείρησαν να εξαφανίσουν οι φερόμενοι ως πρωταγωνιστές του, μεταξύ των οποίων ο δήμαρχος Ζακύνθου- εκλεγμένος με το χρίσμα της Νέας Δημοκρατίας- Κωνσταντίνος (Άκης) Τσαγκαρόπουλος.
O γαλάζιος δήμαρχος απολογείται σήμερα στον εισαγγελέα για την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε απόπειρα εμπρησμού στις οικονομικές υπηρεσίες του Δήμου Ζακύνθου, ενώ κατηγορούμενοι είναι ακόμη τρία άτομα, μεταξύ των οποίων και ο διευθυντής των Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου.
Το οικονομικό σκάνδαλο που αποκαλύπτεται με την απόπειρα εμπρησμού,σύμφωνα με πληροφορίες,συνδέεται με μεγάλη υπόθεση τοκογλυφίας.
Η πρωτοφανής υπόθεση που έχει προκαλέσει σοκ στη Ρηγίλλης έχει όλα τα χαρακτηριστικά μαφιόζικης επιχείρησης και σχετίζεται άμεσα με το οικονομικό σκάνδαλο που έχει αποκαλύψει από τις αρχές του Ιουλίου η παράταξη της αντιπολίτευσης στον Δήμο Ζακύνθου, η οποία έχει ενημερώσει με όλα τα στοιχεία της υπόθεσης το γραφείο του Πρωθυπουργού, τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών, και τη Δικαιοσύνη. Όμως, παρά το γεγονός ότι όλα τα στοιχεία της υπόθεσης είναι στη διάθεση των αρμοδίων από τις 7 Ιουλίου, προκαταρκτική εξέταση διατάχθηκε από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Γ. Σανιδά στις αρχές του Αυγούστου, ενώ δεν υπήρξε καμία άλλη αντίδραση- ούτε καν έρευνα για το σκέλος των διοικητικών ευθυνών. Στόχος ήταν να μην πάρει διαστάσεις η υπόθεση πριν περάσουν οι εκλογές. Άλλωστε, το επόμενο δεκαπενθήμερο - δηλαδή μετά τις εκλογές- αναμένεται η άσκηση ποινικών διώξεων κακουργηματικού χαρακτήρα σε παράγοντες του δήμου. Στο ίδιο διάστημα αναμένεται το πόρισμα από τον έλεγχο της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων Ιονίου (πρώην ΣΔΟΕ). Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες έχει διαπιστωθεί πλήθος παρανομιών, αλλά κανείς δεν είναι σε θέση να απαντήσει πού κατέληξαν τα χρήματα από τέσσερα δάνεια συνολικού ύψους περίπου δεκατριών εκατομμυρίων ευρώ. Αυτά τα δάνεια, όπως καταγγέλλει η παράταξη της αντιπολίτευσης στον Δήμο Ζακυνθίων, ελήφθησαν από τον δήμο χωρίς να έχουν προηγηθεί αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και εν αγνοία των δημοτικών συμβούλων. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην κατάθεσή του ο κατηγορούμενος για την υπόθεση της απόπειρας εμπρησμού διευθυντής των Οικονομικών Υπηρεσιών του δήμου φέρεται να υποστηρίζει ότι είχε συσταθεί εταιρεία offshore στην οποία πήγαιναν τα χρήματα με άγνωστη πορεία από εκεί και μετά.
Πλαστογραφούσαν τις αποφάσεις
«Ψηφίζαμε για παράδειγμα για τον καθαρισμό των αγωγών ομβρίων υδάτων, η απόφαση έπαιρνε συγκεκριμένο αριθμό πρωτοκόλλου, αλλά στην Περιφέρεια και τις συναρμόδιες υπηρεσίες, όπως και στις τράπεζες και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, έφθανε πλαστογραφημένη απόφαση με τον ίδιο αριθμό, αλλά με περιεχόμενο διαφορετικό. Εμφανιζόταν, δηλαδή, εν αγνοία του, το Δημοτικό Συμβούλιο να έχει αποφασίσει ομόφωνα για τη λήψη δανείων», λέει στα «ΝΕΑ» ο δημοτικός σύμβουλος Σπύρος Ξένος. Όπως εξηγεί, «ήδη έχουμε διαπιστώσει ότι υπάρχουν τέσσερις πλαστογραφημένες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου για ισάριθμα δάνεια με μεγαλύτερο το δάνειο των 9.600.000 ευρώ από την Τράπεζα Πειραιώς». Για όλα τα δάνεια εκδιδόταν εγκριτική πράξη νομιμότητας από τον περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων κ. Σ. Βόσδου, που όμως στηριζόταν στις πλαστογραφημένες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Τα χρήματα των δανείων, πάντως, δεν εμφανίσθηκαν ποτέ στα ταμεία του Δήμου Ζακυνθίων, ούτε εγγράφηκαν στον προϋπολογισμό του, σύμφωνα πάντα με τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης.
Πλήρης φάκελος
Με μια σειρά εγγράφων και υπομνημάτων, η αντιπολίτευση του δήμου ζητούσε την παρέμβαση των αρμόδιων φορέων για τη διαλεύκανση του σκανδάλου. «Ο πλήρης φάκελος για την υπόθεση με όλα τα στοιχεία που είχαμε στη διάθεσή μας έφυγε με κούριερ από τη Ζάκυνθο για το γραφείο του Πρωθυπουργού στις 12 Ιουλίου και παρελήφθη από τον κ. Σταϊκούρα», προσθέτει ο κ. Ξένος. Στο γραφείο του Πρωθυπουργού κοινοποιήθηκε και άλλο έγγραφο με αποδέκτη τον περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων στις 27 Ιουλίου και με την ένδειξη «εξαιρετικά επείγον». Σημειώνεται ότι προκειμένου να εκταμιευθεί το συγκεκριμένο δάνειο, ύψους 9.600.000 ευρώ, ήταν αναγκαίο να κατατεθεί από τον δήμο και βεβαίωση ασφαλιστικής ενημερότητας από το ΙΚΑ. Η βεβαίωση κατατέθηκε, πλην όμως η διευθύντρια των υπηρεσιών του ΙΚΑ Ζακύνθου - σύμφωνα με πληροφορίες- βεβαιώνει ότι ουδέποτε τη χορήγησε.

Μαφιόζικο σχέδιο για να καταστρέψουν τα στοιχεία
Επιχείρηση συγκάλυψης και από την Αστυνομία
Ευθύνες και στον υφυπουργό Εσωτερικών
Στο σκαμνί για κακουργήματα οι «γαλάζιοι κουμπάροι»


"TA NEA" Τρίτη, 11 Σεπτεμβρίου 2007
Αρ. Φύλλου: 18.935

ΑΛΕΚΟΣ ΑΛΑΒΑΝΟΣ: Αφετηρία το 5% για την Παιδεία

ΑΥΞΗΣΗ των δαπανών για την Παιδεία με αφετηρία το 5% και με δέσμευση για τον τρόπο με τον οποίο θα υλοποιηθεί αυτό το μέτρο ζήτησε χθες ο Αλέκος Αλαβάνος έπειτα από συνάντησή του με το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΛΜΕ.
Ο κ. Αλαβάνος είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει μείωση των στρατιωτικών δαπανών και μεταφορά κονδυλίων στον τομέα της Παιδείας και της Υγείας και υπενθύμισε την υποχρέωση του κράτους να παρέχει δημόσια και δωρεάν παιδεία 14 χρόνια, από το Νηπιαγωγείο μέχρι το τέλος του Λυκείου.

εφημ. ΤΑ ΝΕΑ 11.9.07

Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2007

Συντηρητικοί και προοδευτικοί έχουν διαφορετικό εγκέφαλο


Όπως είπε ο Αριστοτέλης, ο άνθρωπος είναι εκ φύσεως ζώον πολιτικό
Λονδίνο:
Αντίθετα με την ευρέως διαδεδομένη άποψη, οι πολιτικοί δεν είναι όλοι ίδιοι. Οι πολιτικές διαφορές ανάμεσα σε συντηρητικούς και προοδευτικούς επεκτείνονται και στην καθημερινή ζωή, τους καθώς βασίζονται σε ειδικά κυκλώματα που έχουν διαμορφωθεί στον εγκέφαλο, προκύπτει από έρευνα στις ΗΠΑ.
Παλαιότερες μελέτες, επισημαίνουν οι ερευνητές, είχαν δείξει ισχυρή συσχέτιση ανάμεσα στις πολιτικές πεποιθήσεις και ορισμένα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας: οι συντηρητικοί επιζητούν τάξη στη ζωή τους και είναι πιο σταθεροί στον τρόπο με τον οποίο παίρνουν αποφάσεις. Οι προοδευτικοί, αντίθετα, έχουν υψηλότερη αντοχή στην αμφισημία και την πολυπλοκότητα και προσαρμόζονται ευκολότερα σε απρόβλεπτες καταστάσεις.
Η αντιστοιχία ανάμεσα στις πολιτικές απόψεις και το «γνωστικό στιλ» έχει βρεθεί επίσης να είναι κληρονομική, αναφέρουν οι ερευνητές στο περιοδικό Nature Neurosciences, όπου δημοσιεύουν τα αποτελέσματα των πειραμάτων τους.
Όπως αναφέρει το Reuters, ο πολιτικός επιστήμονας Ντέιβιντ Αμόντιο θέλησε να εξετάσει κατά πόσο οι εγκέφαλοι προοδευτικών και συντηρητικών αντιδρούν διαφορετικά στο ίδιο ερέθισμα.
Συνολικά 43 εθελοντές κλήθηκαν να ολοκληρώσουν μια σειρά τεστ στον υπολογιστή τα οποία εκτιμούσαν την αντίδρασή τους σε ερεθίσματα που τους ανάγκαζαν να βγουν από μια καθιερωμένη ρουτίνα. Μια τέτοια κατάσταση στην καθημερινή ζωή θα ήταν, για παράδειγμα, ένα απρόβλεπτο εμπόδιο που μας αναγκάζει να βγούμε από τη συνηθισμένη διαδρομή μας προς το σπίτι.
Μέσω ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος, οι ερευνητές παρακολούθησαν τη δραστηριότητα στον πρόσθιο ζωνωτό φλοιό, μια περιοχή του εγκεφάλου που αναλαμβάνει τον έλεγχο των εσωτερικών διενέξεων.
Πράγματι, οι εθελοντές που δήλωναν προοδευτικοί είχαν «σημαντικά υψηλότερη νευρωνική δραστηριότητα που σχετίζεται με τις διενέξεις» όταν έπρεπε να σπάσουν τη ρουτίνα. Οι συντηρητικοί, αντίθετα, ήταν λιγότερο ικανοί να προσαρμόζονται στην αναπάντεχη κατάσταση.
Το κατά πόσο αυτό είναι καλό ή κακό εξαρτάται βέβαια από την οπτική γωνία. Κάποιος θα μπορούσε να θεωρήσει τους συντηρητικούς άκαμπτους και τους προοδευτικούς ευπροσάρμοστους, ενώ κάποιος άλλος μπορεί να θεωρεί ασυνεπής τους προοδευτικούς και σταθερούς και πιστούς τους συντηρητικούς.
Όσο για το ποιο είναι το αίτιο και το αποτέλεσμα, αν δηλαδή οι πολιτικές πεποιθήσεις εξαρτώνται από την κατασκευή του εγκεφάλου ή το αντίστροφο, οι ερευνητές δεν έχουν έτοιμη απάντηση.
Το πιθανότερο είναι ότι το γνωστικό στιλ βασίζεται στη γενετική μας κληρονομιά αλλά διαμορφώνεται νωρίς στη ζωή μας και από τις εμπειρίες.

Newsroom ΔΟΛ / Επιστήμη - Τεχνολογία: Περισσότερες ειδήσεις

Περίπου 15.000 κενές θέσεις Με ελλείψεις και χωρίς το βιβλίο Ιστορίας αρχίζει η νέα σχολική χρονιά




10/09/07 13:00

Αθήνα: Περισσότεροι από 10.000 δάσκαλοι στα δημοτικά και 5.000 καθηγητές γυμνασίων και λυκείων θα απουσιάζουν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς στις 11 Σεπτεμβρίου, καθώς λόγω των εκλογών δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διορισμοί των αναπληρωτών και των ωρομισθίων εκπαιδευτικών, αναφέρει Το Βήμα της Κυριακής.
Στις ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό προστίθενται και ορισμένες σε βιβλία, όπως συμβαίνει π.χ. με το νέο διορθωμένο βιβλίο Ιστορίας της Στ' Δημοτικού, το οποίο, όπως σημειώνουν εκπαιδευτικοί, δεν έχει φθάσει ακόμη στα σχολεία.

Σε δηλώσεις του ο γγ του υπουργείου Παιδείας, Ανδρέας Καραμάνος, δήλωσε ότι το βιβλίο δεν έχει τυπωθεί, αφού το Εθνικό Τυπογραφείο ασχολήθηκε κυρίως με το προεκλογικό υλικό των υποψηφίων, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η εκτύπωση.

'Οπως σημειώνουν εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών, τα κενά στα σχολεία δεν θα καλυφθούν πριν σχηματισθεί πρώτα η νέα κυβέρνηση και ορισθεί ο νέος υπουργός Παιδείας.

Από την πλευρά τους, πάντως, στελέχη του υπουργείου Παιδείας σημειώνουν ότι διορισμοί αναπληρωτών και ωρομισθίων έχουν γίνει και τα όποια κενά προκύψουν στην πορεία θα καλυφθούν.

Μάλιστα, ο γγ του υπουργείου Παιδείας τόνισε ότι την Τρίτη θα διοριστούν και ωρομίσθιοι για τη λειτουργία των ολοήμερων σχολείων, ύστερα από έγκριση που δόθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Σχετικά με τις ελλείψεις, στελέχη της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας (ΔΟΕ), εκτιμούν ότι την Τρίτη θα λείπουν από τα δημοτικά περισσότεροι από 10.000 αναπληρωτές και ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί, κάτι το οποίο σημαίνει ότι τα ολοήμερα σχολεία δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Οπως δήλωσε στην εφημερίδα ο πρόεδρος της ΔΟΕ Δ. Μπράτης, στην περιοχή της Ημαθίας καταγράφονται 200 κενές θέσεις σε εκπαιδευτικούς, στη Δυτική Αττική 300, στην Κέρκυρα 70, στη Μαγνησία 180, στην Αιτωλοακαρνανία 150 κτλ.

Προβλήματα και στους παιδικούς σταθμούς

Ο Σωτ. Σκαρτσίλας, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΔΟΕ προσθέτει πως εφέτος σημειώθηκε μεγάλη αύξηση στις εγγραφές προνηπίων (ηλικίας τεσσάρων ετών) στους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς, καθώς τα δημόσια νηπιαγωγεία έδωσαν προτεραιότητα στα νήπια (πέντε ετών), που πρέπει να εγγραφούν υποχρεωτικά.

«Υπολογίζεται ότι 60.000 προνήπια έμειναν εφέτος εκτός δημόσιων σχολείων και στράφηκαν στους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς και στα ιδιωτικά σχολεία» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Κενά σε διδακτικό προσωπικό θα έχουν και τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της ΟΛΜΕ. Οπως αναφέρει ο Γρ. Καλομοίρης, μέλος του ΔΣ της ΟΛΜΕ, λόγω του προεκλογικού κλίματος δεν συζητήθηκαν οι αιτήσεις απόσπασης 700 εκπαιδευτικών στα μουσικά και καλλιτεχνικά σχολεία, όπως και στα σχολεία ειδικής αγωγής.

«Την ίδια στιγμή δεν έχει δρομολογηθεί η διαδικασία για την κάλυψη των κενών σε αναπληρωτές και ωρομισθίους, με αποτέλεσμα το νωρίτερο που θα μπορεί να ξεκινήσει η διαδικασία αυτή να είναι στις 25 Σεπτεμβρίου» σημειώνει ο κ. Καλομοίρης.

Στελέχη της Ομοσπονδίας εκτιμούν ότι την ερχόμενη εβδομάδα οι κενές θέσεις σε καθηγητές στα δημόσια γυμνάσια και λύκεια θα ξεπερνούν τις 5.000 και σημειώνουν ότι δεν αναμένεται να ξεκινήσει εγκαίρως η λειτουργία των προγραμμάτων της πρόσθετης διδακτικής στήριξης και της ενισχυτικής διδασκαλίας.

Κριτική από το ΠΑΣΟΚ

Το νέο σχολικό έτος ξεκινά με τεράστια προβλήματα, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο υπεύθυνος Παιδείας του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

«Η ανεύθυνη προσφυγή στις κάλπες, που ανακοινώθηκε στα μέσα του Αυγούστου, προκάλεσε πρωτοφανή προβλήματα στο εκπαιδευτικό σύστημα.

» Όλες οι διαδικασίες προετοιμασίας για την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων έχουν παγώσει. Τα κενά είναι τεράστια. Οι ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών κάνουν λόγο για 15.000 κενές θέσεις δασκάλων και καθηγητών.

» Ακόμη και στα πιο ευαίσθητα πεδία, η κατάσταση είναι τραγική. Στα ειδικά σχολεία, δεν έχει καν ξεκινήσει η διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων για αποσπάσεις. Οι προσλήψεις αναπληρωτών και ωρομισθίων δεν έχουν γίνει, γεγονός που σημαίνει πως δεν πρόκειται να λειτουργήσει, από την αρχή της χρονιάς, κανένα ολοήμερο δημοτικό και νηπιαγωγείο, και καμία τάξη υποδοχής ή φροντιστηριακό τμήμα, για αλλοδαπούς μαθητές» αναφέρει, μεταξύ άλλων.



Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το in.gr,
στη διεύθυνση http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=830340&lngDtrID=244

ΟΙ ΔΙΑΖEΥΜΕΝΟΙ ΚΑΛΟΥΝ ΣΕ ΑΠΟΧΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΡΙΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΣΥΓΑΠΑ - ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΔΡΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΚΗ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ

goneas2005@yahoogroups.com

www.sos-sygapa.eu

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Στα πλαίσια των παροχών λόγω εκλογών, ακούσαμε για επί πλέον βοηθήματα
σε πολύτεκνους, εξομοίωση των τριτέκνων με πολύτεκνους, μονογονικές
οικογένειες, επίπλέον γονικές άδειες για 2,3,4 παιδιά, ισότητα,
κτλ.....
Μα...... όλα αυτά αφορούν μόνο το ένα εκατομμύριο χωρισμένων γυναικών,
διότι μόνο οι μητέρες, στην Ελλάδα έχουν την επιμέλεια-γονική μέριμνα.
Τι γίνεται με τους πατεράδες-άνδρες?
Θα εξομοιωθεί το όριο ηλικίας τους στη συνταξιοδότηση?
Θα δοθούν διά Νόμου ίσες γονικές άδειες σε διαζευγμένους πατεράδες?
Θα αφαιρείται το ποσό διατροφής από την φορολογία?
Θα λαμβάνονται υπ'όψη τα έξοδα ταξιδιού, εξόδων επικοινωνίας?
Θα γίνεται αυτόματη αναπροσαρμογή διατροφής σύμφωνα με τις τιμαριθμικές
τιμές και τις πραγματικές ανάγκες των παιδιών (ξεκινώντας από 80 ευρώ
μηνιαίως όπως αναγνωρίζεται διεθνώς και από το ΙΝΚΑ)?
Θα θεωρείται ο πατέρας ως άνθρωπος που μπορεί να πάρει δάνειο έχοντας
παιδιά?
Θα υπάρχει ίση μεταχείρηση σε όλα?
Γιατί δεν ενδιαφέρεται η Πολιτεία για το τόσο σοβαρό θέμα?
Το ζήτημα είναι πολιτικής βούλησης.
Κάποιος έλεγε εύστοχα ότι στην Ελλάδα υπάρχουν τριών ειδών άνθρωποι: Οι
ζωντανοί, οι νεκροί και οι διαζευγμένοι μπαμπάδες. Αυτοί είναι θύματα
κοινωνικού ρατσισμού.

To Κράτος, πρώτα δημιούργησε (ή υποβοήθησε) να χωρίσουν ένα εκατομμύριο οικογένειες και στη συνέχεια προσφέρει παροχές στις μονογονικές οικογένειες (μητέρα με παιδιά). Ο πατέρας έχει εξωστροκιστεί βίαια πολλές φορές και με δικαστικές αποφάσεις.
Στις επερχόμενες εκλογές τα μέλη και οι φίλοι μας θα σκεφτούν πολύ καλά
εάν πάνε να ψηφίσουν. Στις προηγούμενες εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση
έκαναν όλοι αποχή.

Αγαπητοί φίλοι, συνεργάτες και εθελοντές,
Αυτό το καλοκαίρι προστέθηκαν δεκάδες άλλα μέλη που ζητούν
απεγνωσμένα από τον ΣΥΓΑΠΑ βοήθεια (όπως τα 22.000 άτομαπου ήδη έχουν επικοινωνήσει μαζί μας). Η βοήθεια αυτή έγκειται:
1) Στο πρόβλημα επικοινωνίας πατέρα παιδιού μετά την διάσταση. Ακόμη
και σε κατασκηνώσεις, σχολεία, παιδικούς σταθμούς, νοσοκομεία όπου βρίσκονται τα παιδιά τους κτλ απαγορεύουν τους πατεράδες να προσεγγίζουν.
2) Οικονομική καταστροφή από δικαστήρια επιμέλειας, κτλ. Επίσης,
υπέρογκες διατροφές (που ξεπερνούν κατα πολύ τα εισοδήματα του πατέρα) με αποτέλεσμα να πραγματοποιούνται πλειστηριασμοί, κατασχέσεις, κτλ
3) Αφαιρείται παράνομα από δικαστές η γονική μέριμνα από τον πατέρα.
Επίσης, Εισαγγελείς δεν αφαιρούν τη γονική μέριμνα από μητέρες -
τυράνους (άρθρο 1532).
4) Δεν υπάρχουν οικογενειακοί δικαστές - διαστήρια με αποτέλεσμα τον
εξευτελισμό του πατέρα (διότι πάντα έχει άδικο στα δικαστήρια, αυτή
είναι η νοοτροπία).
Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι να βρίσκονται σε απόγνωση πατέρες,
γιαγιάδες, θείες, συγγενείς και να ζητούν στήριξη από εμένα προσωπικά και απο τα δικαστήρια (όπου και πάλι αδικούνται). Πολοί από αυτούς έχουν καταθέσει αναφορές, μηνύσεις και αγωγές κατά δικαστών και εισαγγελέων.
Ο ΣΥΓΑΠΑ έχει καταθέσει 17 σημεία-αιτήματα στην Πολιτεία και μάλιστα
ετοίμασε νομοσχέδιο σύμφωνα με αυτά που ισχύουν στο εξωτερικό.
Η επιτροπή της Βουλής συζήτησε (μετά από την κοινωνική πίεση) το θέμα
(εισηγήτριες: Κουντουρά-Μπερεντίτη) αλλά το θέμα έμεινε στάσιμο.
Από τη στάση αυτή της Πολιτείας - Κράτους εκτίθενται οι Δικαστές και
ΕΙσαγγελείς οι οποίοι είναι ανειδίκευτοι στην παιδική ψυχολογία.
Δεν υπάρχουν κοινωνικές υπηρεσίες μέσα ή έξω από τα δικαστήρια με
ειδικευμένους πραγματογνώμονες οι οποιοι θα κάνουν εισηγήσεις στους
δικαστές
με σκοπό την σωστή απόφαση τη στιγμή του διαζυγίου.
Τα διαζύγια αυξάνονται (ιδίως τώρα το καλοκαίρι), μισά ζευγάρια
χωρίζουν και
δεν υπέρχει παιδεία - κουλτούρα στην Ελλάδα για να αποτρέψει να
υπάρχουν κατεστραμένα παιδιά και γονείς. Κάποιοι δικηγόροι παίζουν ένα αρνητικό ρόλο.
Δεν τηρούνται τα δικαιώματα του παιδιού. Είμαστε η μόνη χώρα όπου 99,6%
δίδεται η επιμέλεια στη μητέρα και υπάρχει τόσο μεγάλη καταστροφή του
πατέρα και του συγγενικού του περιβάλλοντος.
Εχω αφιερώσει τη ζωή μου στον αγώνα δικαιωμάτων του παιδού και του
πατέρα-άνδρα αλλά παρατηρώ μια εγκληματική αδιαφορία.
Εχω καταθέσει εισηγήσεις στα Υπουργεία Παιδείας, Πολιτισμού,
Οικονομικών, Δικαιοσύνης, Δ. Τάξης, Εσωτερικών, κτλ δίχως αποτέλεσμα.
Το μέλλον της Ελλάδος διακυβέβευται από την έλλειψη παιδιών και μάλιστα
όχι ψυχολογικά μειονεκτούντων, στερημένων του πατέρα.
Το ζήτημα είναι πολιτικό.
Η παροχολογία για τις μονογονικές οικογένειες μόνο ευνοεί την αύξησή
τους με την διαδικασία του διαζυγίου που βγαίνει εύκολα στην Ελλάδα.
Θα μπορούσε το θέμα να είναι στην καθημερινή ειδησεογραφία.
Στηρίξτε την προσπάθειά μου. Οργανώστε τα τοπικά συμβούλια πόλεων.
Δεν απογοητευόμαστε. Ο αγώνας συνεχίζεται.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΓΑΠΑ
Νίκος ΣΠΙΤΑΛΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΦΟΡΟΥΜ ΣΥΖΗΤΗΣΕΩΝ:

goneas2005@yahoogroups.com
www.sos-sygapa.eu

Μείωση του ποσοστού των παρεχόμενων υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στο 16,7% το 2006 από 18,2% το 2003

ΚτΠ: Η Ελλάδα μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. με τις χειρότερες επιδόσεις
Δευτέρα, 10 Σεπτεμβρίου 2007 13:04

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Κομισιόν για την πρόοδο της Κοινωνίας της Πληροφορίας και τη χρήση των νέων τεχνολογιών, η Ελλάδα «συγκαταλέγεται στις ευρωπαϊκές χώρες με τις χειρότερες επιδόσεις, με ενδείξεις διεύρυνσης του χάσματος που τη χωρίζει από τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης».
Αυτό προκύπτει από απάντηση της αρμόδιας Επίτροπου Βίβιαν Ρέντινγκ σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη.
Ειδικά όσον αφορά την παροχή υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, η Επίτροπος της Ε.Ε. σημειώνει ότι «οι επιδόσεις της Ελλάδας βρίσκονται συνήθως κάτω από τον κοινοτικό μέσο όρο, τόσο για τις υπηρεσίες προς τους πολίτες, όσο και προς τις επιχειρήσεις, με σημαντική διαφορά όμως μεταξύ των δύο».
Σύμφωνα μάλιστα με τα τελευταία διαθέσιμα επίσημα στοιχεία το ποσοστό των παρεχόμενων υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης για τους πολίτες μείωθηκε από 18,2% το 2003 στο 16,7% το 2006, ενώ ο αντίστοιχος μέσος κοινοτικός μέσος όρος είναι 36,8%.

Η κατάσταση φαίνεται να είναι κάπως καλύτερη όσον αφορά τις επιχειρήσεις όπου το ποσοστό των διαθέσιμων υπηρεσιών βρίσκεται πιο κοντα στον ευρωπαικό μέσο όρο.

Προβλήματα υπάρχουν και όσον αφορά την ποιότητα των διαθέσιμων παρεχόμενων υπηρεσιών. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Επίτροπος Ρέντινγκ, «το επίπεδο εξειδίκευσης και συνθετότητας όλων των επιγραμμικά παρεχόμενων δημόσιων υπηρεσιών (που συνεπάγονται πλήρη συναλλαγή με αμφίδρομη αλληλεπίδραση) είναι γενικά χαμηλό, μολονότι είναι χαμηλότερο για τις υπηρεσίες προς τους πολίτες από ό,τι για τις επιχειρήσεις».

Σύμφωνα με την Επίτροπο, οι αρνητικές αυτές επιδόσεις της χώρας μας οφείλονται σε «βαθειά ριζωμένες αδυναμίες στην κάλυψη και τη διείσδυση της τεχνολογίας ευρυζωνικών τεχνολογιών καθώς και στη χρήση του Ίντερνετ, το οποίο, κατά κύριο λόγο, περιορίζεται στις βασικές λειτουργίες του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και της πλοήγησης στο Διαδίκτυο». «Μεταξύ των υπολοίπων αδυναμιών περιλαμβάνεται το πολύ χαμηλό ποσοστό χρήσης προσωπικών υπολογιστών (PC) τόσο από τους σπουδαστές όσο και από το διδακτικό προσωπικό, καθώς και πολύ περιορισμένες δεξιότητες των υπαλλήλων όσον αφορά τις τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνίας (ΤΠΕ)», προσθέτει η κ.Ρέντινγκ.

Καταλήγοντας η αρμόδια Επίτροπος κ. Ρέντινγκ επισημαίνει «ότι η χαμηλή ευρυζωνική κάλυψη, η χαμηλού επιπέδου παροχή επιγραμμικών δημόσιων υπηρεσιών (ιδίως στους πολίτες) αφενός και η μη ικανοποιητική αφομοίωση των υπηρεσιών, το χαμηλό επίπεδο δεξιοτήτων ΤΠΕ και χρήσης προσωπικών υπολογιστών, ακόμη και μεταξύ των σπουδαστών και του διδακτικού προσωπικού αφετέρου, δημιουργούν ένα αυτοτροφοδοτούμενο φαύλο κύκλο».
Και υπογραμμίζει πως «είναι αναγκαίο να αναληφθεί σε όλα τα επίπεδα αποφασιστική κυβερνητική δράση, βάσει μιας ισόρροπης και ολοκληρωμένης προσέγγισης που να αποβλέπει στην ενίσχυση τόσο της προσφοράς, όσο και της ζήτησης, προκειμένου να συμβάλει στη διάρρηξη του απαξιωτικού αυτού κύκλου».
« Αφιερώνουμε την απάντηση και τα στοιχεία της Κομισιόν στην αυτοεπαινούμενη κυβέρνηση της ΝΔ καθώς και τους προκατόχους της. Το μεγάλο ψηφιακό χάσμα που χωρίζει την Ελλάδα από τις προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες, καταδικάζει την χώρα μας σε ρόλο ουραγού σε κρίσιμους τομείς και για αυτό υπάρχουν βαρύτατες πολιτικές ευθύνες», σχολίασε σχετικά ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ ο Δ. Παπαδημούλης.

ΜΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Dionisis Vitsos ΑΘΗΝΑ               ΜΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ         «Ο Μπαϊρακτάρης, εξαπέλυσε αποσπάσμα...