................................................................ Διαδικτυακή Εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση για τον πολίτη ..............................................................
______________________________________________________________________________________________________________________
* Εβδομαδιαία ειδησεογραφική, οικονομική Eφημερίδα από το 1993 * Σύμβουλος Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής, - email: athenspress1@gmail.com
________________________________________________________________________________________________________________________

*

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..."Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό.Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη................................................................................................................ Νίκος Μπελογιάννης [1915-1952]
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Τρίτη, 4 Σεπτεμβρίου 2007

Κύθηρα ή γνωστό και με την ενετική ονομασία Τσιρίγο (Cerigo)


Στα στενά της Χώρας


Διακόφτι, το βασικό λιμάνι των Κυθήρων.Τα Κύθηρα, νησί γνωστό και με την παλαιότερη ενετική ονομασία Τσιρίγο (Cerigo) είναι το νησί της θεάς Ουράνιας Αφροδίτης και του Έρωτα. Βρίσκεται στη Νότιο Ελλάδα μεταξύ της Κρήτης και της νότιας Πελοποννήσου νότιότερα της Ελαφόνησου και του κάβο Μαλιά. Τα Κύθηρα συνδέονται ακτοπλοϊκά όλο το χρόνο με τον Πειραιά και το Καστέλι της Κρήτης. Συνδέονται επίσης με την Καλαμάτα, το Γύθειο και την Νεάπολη Λακωνίας. Τα Κύθηρα διαθέτουν αεροδρόμιο και συνδέονται αεροπορικά με την Αθήνα όλο το χρόνο με δρομολόγια της Ολυμπιακής αεροπορίας. Το αεροδρόμιο βρίσκεται 8 χλμ. από την Χώρα.Άποψη του λόφου Απλουνόρι των Κυθήρων, χαλκογραφία του Δήμου Stephanopoli από το βιβλίο "Voyage de Dimo et Nicolo Stephanopoli en Grece...", Παρίσι 1800. Τα Κύθηρα έχουν πληθυσμό 3.354 κατοίκους (απογραφή 2001). Η ομώνυμη πρωτεύουσα του νησιού έχει 579 κατοίκους, ενώ σημαντικά χωριά είναι το Λιβάδι με 370 και ο Ποταμός με 400 κατοίκους. Οι υπόλοιποι κάτοικοι βρίσκονται σε πολλά (σχεδόν 60) μικρά γραφικά χωριά, διάσπαρτα σε όλη την έκταση του νησιού. Το νησί διοικητικά αποτελεί ένα Δήμο που μαζί με την κοινότητα Αντικυθήρων του ομώνυμου γειτονικού νησιού, υπάγονται στην Επαρχία Κυθήρων η οποία ανήκει στον Νομό Αττικής. Ιστορικά τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα υπάγονται στα Επτάνησα.
Οι κάτοικοι είναι κυρίως αγρότες και υπάλληλοι αλλά με την αύξηση του τουρισμού και την προσέλευση ημιμόνιμων οικιστών το κέντρο βάρους έχει μετατοπισθεί προς τις τουριστικές επιχειρήσεις και την οικοδομή. Κύρια αγροτικά προϊόντα είναι το λάδι και το εξαιρετικό μέλι. Τουριστικά το νησί βρίσκεται σε σημαντική ανάπτυξη. Σπουδαία συνεισφορά στην καλή φήμη του αποτελεί και το γεγονός ότι η οικιστική του ανάπτυξη γίνεται ελεγχόμενα, με ιδιαίτερο σεβασμό στο φυσικό και πολιτισμικό περιβάλλον, χωρίς αλλοίωση του τοπικού ρυθμού.


Αξιοθέατα

Στο νησί υπάρχει ένα μεγάλο πλήθος από αξιοθέατα με κυριώτερο τα πολυάριθμα και διάσπαρτα σε μικρή απόσταση το ένα από το άλλο, παραδοσιακά χωριά και το ήραμο λοφώδες τοπίο. Υπάρχουν πολλά βυζαντινά και ενετικά μνημεία, και μερικά αγγλικά. Τα κυριότερα αξιοθέατα είναι:


Η Χώρα με τα παραδοσιακά στενά και αρχιτεκτονική της και το επιβλητικό κάστρο της.
Το Καψάλι, το λιμάνι της Χώρας με τους δίδυμους κόλπους, το κέντρο της διασκέδασης στο νησί.
Η Παλαιόχωρα, η ερειπωμένη βυζαντινή πρωτεύουσα του νησιού και η Κακή Λαγκάδα, η εντυπωσιακή έξοδος του μεγάλου φαραγγιου της Παλαιόχωρας νότια της Αγ. Πελαγίας
Ο Μυλοπόταμος, παραδοσιακό χωριό στα δυτικά με τον καταράκτη της Φόνισσας και την μεσαιωνική Κάτω Χώρα με Ενετικό κάστρο σε εντυπωσιακό τοπίο και συντηρημένα Βυζαντινά εκκλησάκια μέσα στο κάστρο .
Ο Αυλέμονας, ήσυχο πανέμορφο λιμανάκι με μικρό Ενετικό κάστρο
Τα μεσαιωνικά Αρωνιάδικα και η αλληλουχία παραδοσιακών χωριών στο κέντρο του νησιού
Η γέφυρα στο Κατούνι που κατασκευάστηκε από τους Άγγλους το 1829 και ήταν η μεγαλύτερη στο είδος της στην Ελλάδα.
Στο νησί υπάρχει μεγάλο πλήθος από παλαιούς ναούς και μονές από τον 13ο αιώνα και ύστερα. Δύο μοναστήρια, η Αγία Μόνη και η Αγία Ελέσσα βρίσκονται σε αντικρυστές κορυφές βουνών. Σε τρία σημεία υπάρχουν ναοί μέσα σε σπήλαια.
Οι κυριότερες παραλίες είναι το Διακόφτι, η Παλαιόπολη, το Καλαδί, οι Όχελες, η Φυρή Άμμος, το Μελιδόνι, το Καψάλι,η γραφική αλλά και πανέμορφη Αγία Πελαγία, οι Φούρνοι, ο Χαλκός, η Κομπονάδα.

*Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

* Περισσότερα μετά το οδοιπορικό της ρεπόρτερ μας Πόπης Βερνάρδου στο νησί της Αφροδίτης και ίσως και στα Αντικύθηρα- που είναι μια ξεχωριστή περίπτωση με τους σαράντα εναπομείναντες κατοίκους- που θα κάνουν στα μέσα του Σεπτέμβρη του 2007.

Δευτέρα, 3 Σεπτεμβρίου 2007

Εγκληματική ανικανότητα της κυβέρνησης να διαχειριστεί την κρίση των πυρκαγιών
Άρθρο της Μιλένας Αποστολάκη
υποψήφια Βουλευτής Β' Αθηνών


Οι Έλληνες πολίτες έγιναν μάρτυρες της εγκληματικής ανικανότητας της κυβέρνησης να διαχειριστεί την κρίση των πυρκαγιών. Ο απολογισμός τραγικός. Ο φόρος των νεκρών απάνθρωπος. Ο αφανισμός της τοπικής οικονομίας, που για αιώνες έθρεψε τις περιοχές αυτές ολοκληρωτικός. Η μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή στην νεότερη Ελληνική ιστορία. Το πλήγμα στα πολιτιστικά και ιστορικά μας σύμβολα ανεπανόρθωτο. Αισθανόμαστε όλοι αγανάκτηση για την καταστροφή.

Αυτή τη στιγμή επείγει η κινητοποίηση όλων των δυνάμεων για την εθνική ανασυγκρότηση της Ελλάδας. Αντί για αυτό, έχουμε ανεπαρκή ημίμετρα, με τη μορφή «φιλανθρωπικών» αποζημιώσεων, που πολλές φορές δεν πάνε στους πραγματικούς δικαιούχους, ενώ η όλη διαδικασία αποτελεί άλλη μια δοκιμασία για την αξιοπρέπεια των συνανθρώπων μας. Για να καλύψει την τραγική της αδυναμία η κυβέρνηση εφευρίσκει «εσωτερικούς εχθρούς», «συνομωσίες» και «ασύμμετρες απειλές». Δεν υπάρχουν τεκμηριωμένα στοιχεία, δεν υπάρχουν πληροφορίες με αδιάσειστα και αξιόπιστα στοιχεία που να στηρίζουν τις θεωρίες περί συνωμοσιών. Η ασύμμετρη απειλή δεν είναι παρά ένα πρόσχημα, για να καλύψει η κυβέρνηση τις αδιαμφισβήτητες ευθύνες της για την παράλυση του κράτους, για την εθνική συμφορά. Την ίδια στιγμή το απόθεμα ασφάλειας και προόδου που η χώρα είχε κερδίσει μετά τη διοργάνωση της Ολυμπιάδας εξανεμίζεται από τα σχόλια των διεθνών Μ.Μ.Ε. και τις ταξιδιωτικές οδηγίες των Υπουργείων Εξωτερικών άλλων χωρών που συνιστούν την αποφυγή της Ελλάδας ως χώρας πιθανής τρομοκρατικής επίθεσης.

Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση καλλιεργεί τον φόβο, την ανασφάλεια και το διχασμό. Είναι η ίδια κυβέρνηση που προσπάθησε να αναθεωρήσει το «Άρθρο 24» του Συντάγματος το οποίο προστατεύει τα δάση μας και που προώθησε με τροπολογίες τη νομιμοποίηση καταπατήσεων.

Η παράταξή μας επεξεργάστηκε σχέδιο αποκατάστασης και κοινωνικής, οικονομικής, οικολογικής ανασυγκρότησης της χώρας. Θέτουμε την βάση για την εθνική ανασυγκρότησή της χώρας μας, την ανασυγκρότηση των πληγεισών περιοχών, την ανασυγκρότηση με ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης. Σε αυτήν την προσπάθεια που θα έχει αφετηρία ένα νέο ελπιδοφόρο ξεκίνημα στις 17/9 θα συστρατευτεί το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Θα συστρατευτεί το σύνολο το ελληνικού λαού πίσω από την επιτακτική ανάγκη να μετασχηματιστεί η υπό κατάρρευση «ανοχύρωτη πολιτεία» σε ένα κράτος με κανόνες, αρχές, αξιοκρατία και διαφάνεια, που θα ξαναφέρει την ελπίδα, την προοπτική και τη σιγουριά, στα πρόσωπα των πολιτών.

Αθήνα, 1 Σεπτεμβρίου 2007
*προδημοσίευση από την εφημεριδα Εν Αθήναις

Κυριακή, 2 Σεπτεμβρίου 2007

ΟΥΣΤ, ΜΑΥΡΟΓΙΑΛΟΥΡΟΙ...


ΕΧΩ ΑΓΩΝΑ ΣΗΜΕΡΑ
Γράφει ο Αντώνης Φουντής

ΟΙ ΜΕΡΕΣ αυτές είναι μέρες πένθους, θλίψης, οργής και -κυρίως- απογοήτευσης. Μου είναι τρομερά δύσκολο να γράψω για τα μαργαριτάρια των αθλητικών στην τηλεόραση (και, πιστέψτε με, είναι παρά πολλά), τη στιγμή που χιλιάδες κόσμος κλαίει τους ανθρώπους του και το βιος του.
ΖΗΤΑΩ συγγνώμη, αλλά σ' αυτό το τεύχος δεν θα αναφερθώ σε Μαμουζέλους, Τσώνηδες και Αντωνιάδηδες. Για όλους αυτούς, στο επόμενο ON-OFF.
ΘΕΛΩ ΝΑ σταθώ στην τηλεόραση και στον συντονιστικό ρόλο που έπαιξε. Ηταν, ίσως, η πρώτη φορά που δεν ξέφυγε στην υπερβολή, ίσως γιατί (όπως έγραψε και στην «Ε» ο συνάδελφος Σωτ. Μανιάτης), η καταστροφή ήταν από μόνη της υπερβολική.
ΑΥΤΟ ΔΕΝ σημαίνει ότι κάποιοι δεν ξέφυγαν. Κάποιοι κατάφεραν να ξεπεράσουν ακόμα και την υπερβολή, αλλά -ευτυχώς- αυτοί ήταν λίγοι.
ΤΙ ΝΑ πρωτογράψω; Σε ένα κράτος ανίκανο να προστατέψει τον πολίτη, με μια κυβέρνηση στα όρια αδιαφορίας και πανικού, και με μια τοπική αυτοδιοίκηση σχεδόν ανύπαρκτη, η τηλεόραση αποτέλεσε το διακαναλικό συντονιστικό κέντρο για τους πυρόπληκτους!
ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΝΕ, πώς θα προστατευτούν, πώς θα πληροφορηθούν από πού έρχεται η φωτιά και προς τα πού κατευθύνεται. Οι πυρόπληκτοι μάθαιναν τα πάντα από την τηλεόραση και την τηλεόραση εμπιστεύονταν!
ΠΟΙΟ ΚΡΑΤΟΣ; Των Μαυρογιαλούρων; Αυτό του Καραμανλή, του Βουλγαράκη, του Πολύδωρα και του Γιακουμάτου;
ΤΟΝ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ τι τον ένοιαζε; Αυτός είναι πρωθυπουργός!
ΑΡΚΕΙ ΠΟΥ η μισή χώρα καιγόταν κι αυτός εμφανίστηκε στη Ζαχάρω, μεταμφιεσμένος σε... Μπους τζούνιορ, με το γνωστό αμερικάνικο μπουφάν εκστρατείας, λες και θα έφευγε για τον Περσικό!

Ο ΑΛΛΟΣ, ο Βουλγαράκης; Πέρασε και δεν ακούμπησε! Καιγόταν η Αρχαία Ολυμπία, εμφανίστηκε στον ιερό χώρο μετά την καταστροφή, και τι μας είπε; Οτι κάηκαν δυο-τρία δεντράκια!
ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ κι ο αξεπέραστος Πολύδωρας. Απίστευτο να ακούς έναν υπουργό να λέει «εντάξει, το δάσος... τσουρουφλίστηκε, αλλά η Αρχαία Ολυμπία σώθηκε»!
ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ κόσμο τους. Μια κυβέρνηση που της πήρε τέσσερεις ολόκληρες μέρες για να πράξει τα αυτονόητα!
ΤΕΣΣΕΡΕΙΣ μέρες για να βάλει έναν αριθμό τηλεφώνου, να επικοινωνούν οι πυρόπληκτοι, και να μην είναι αναγκασμένοι να τρέχουν στα κανάλια!
ΚΗΡΥΧΘΗΚΑΝ ένα σωρό νομοί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, αλλά ποτέ δεν καταλάβαμε τι σήμαινε αυτό για την κυβέρνηση. Τι έκαναν όλοι αυτοί οι ανίκανοι; Εξέφραζαν τη λύπη και τη συμπαράστασή τους από τα κανάλια στους πυρόπληκτους! Αντί να θλίβονται με την ανικανότητά τους...
ΟΥΤΕ ΕΝΑ «συγγνώμη» από το κράτος. Κανείς δεν είχε το θάρρος να ζητήσει συγγνώμη για το κακό που έγινε. Για παραιτήσεις, φυσικά, ούτε λόγος!
ΤΟ ΜΟΝΟ που έκαναν ήταν να δώσουν «ένα πουρμπουάρ στα θύματα», όπως είπε και στο ALTER ο Γ. Τράγκας!
ΓΙΑ ΝΑ ΦΤΑΣΩ και στην αποθέωση της ασύμμετρης μαλακίας: να μιλάει ο πρωθυπουργός στο υπουργείο Οικονομικών και κάποιοι τεμπέληδες - κρατικοδίαιτοι να τον χειροκροτούν, χωρίς ο Κωστάκης να κάνει ένα νεύμα να σταματήσουν ή να τους πει ευθέως πως δεν είναι ώρα για παλαμάκια!
ΠΟΣΑ ΔΙΚΙΑ είχε ώρες ώρες ο συχωρεμένος ο... Στάλιν!
ΑΥΤΟ ΠΟΥ με τρελαίνει είναι πως αύριο όλοι αυτοί, αντί να κρύβονται, θα έχουν το θράσος να πάνε για προεκλογικές φανφάρες στην Ηλεία, τη Μεσσηνία, τη Λακωνία, την Εύβοια. Ουστ, Μαυρογιαλούροι...


ΤΟ ΠΕΝΑΛΤΙ«Φταίει ο στρατηγός... άνεμος»!
Βύρ. Πολύδωρας, υπουργός Δημ. Τάξης


Για να ξέρετε...

Η Ελλάδα θρηνεί και οι μεγαλοπαράγοντες καίγονται να ξεκινήσει το πρωτάθλημα!

ΟΝ
Θέλω να συγχαρώ τη Φωτ. Νάσσου, τον Στ. Θεοδωράκη και τον Σ. Δανέζη για τις ανταποκρίσεις τους από τα μέτωπα της φωτιάς.

OFF
Το STAR για την παντελή έως προκλητική αδιαφορία του.

e-mail: funtis@enet.gr
ON OFF - 02/09/2007

UNICEF: Κάντε τον ψηφιακό κόσμο ασφαλέστερο για τα παιδιά - αυξάνοντας παράλληλα την πρόσβαση στο διαδίκτυο προς όφελος των πιο μειονεκτούντων

Αθήνα, 11 Δεκεμβρίου 2017 UNICEF: Κάντε τον ψηφιακό κόσμο ασφαλέστερο για τα παιδιά - αυξάνοντας παράλληλα την πρόσβαση στο διαδ...