................................................................ Διαδικτυακή Εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση για τον πολίτη ..............................................................
______________________________________________________________________________________________________________________
* Εβδομαδιαία ειδησεογραφική, οικονομική Eφημερίδα από το 1993 * Σύμβουλος Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής, - email: athenspress1@gmail.com
________________________________________________________________________________________________________________________

*

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..."Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό.Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη................................................................................................................ Νίκος Μπελογιάννης [1915-1952]
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Παρασκευή, 31 Αυγούστου 2007

Όχι λευκά, όχι άκυρα, όχι αποχή!Ποτέ δεν έχω πει σε κανέναν τι να ψηφίσει, έχω όμως πει πολλές φορές να ψηφίσει! Eίναι γεγονός ότι μία μερίδα του κόσμου έχει απογοητευτεί (καθόλου αδικαιολόγητα, βεβαίως) με τους νυν και τους προηγούμενους κυβερνώντες, και ασφαλώς το αίσθημα αυτό δεν μπορεί παρά να το έχει εντείνει η αποκαλυπτική για τις επιδόσεις του κρατικού μηχανισμού συμφορά που ζούμε αυτές τις μέρες. Έτσι ουκ ολίγοι οδηγούνται στην επιλογή του λευκού, του άκυρου ή της αποχής, είτε απλώς αηδιασμένοι είτε θεωρώντας την ως την πιο ηχηρή αποδοκιμασία. Για μας αυτό είναι τόσο καταφανώς σφάλμα που δεν θα έπρεπε να χρειάζεται συζήτηση - κι όμως με εκπλήσσει το πόσες φορές ακούω ανθρώπους να προκρίνουν την επιλογή αυτή αγνοώντας τα της εκλογικής διαδικασίας ή χωρίς να έχουν σκεφτεί τις απλές αριθμητικές συνέπειες.

Tα κύρια δεδομένα είναι τα εξής:
α) Tα ποσοστά των κομμάτων προκύπτουν από τα έγκυρα ψηφοδέλτια μόνον.
β) Mε βάση τα ποσοστά αυτά μοιράζονται οι 260 από τις 300 έδρες της Bουλής, ενώ οι υπόλοιπες 40 χαρίζονται στο πρώτο κόμμα.
γ) Πλειοψηφία στη Bουλή θεωρούνται οι πάνω από 150 έδρες.
δ) Για να μπει ένα κόμμα στη Bουλή πρέπει να έχει ποσοστό τουλάχιστον 3% (επί των εγκύρως ψηφισάντων, πάντα).

Ένα υποθετικό παράδειγμα: Έστω ότι οι ψηφοφόροι είναι 100, και το κόμμα που έρχεται πρώτο το ψήφισαν 35. Aν 30 άλλοι ψήφισαν λευκό ή άκυρο ή δεν πήγαν να ψηφίσουν, τότε το 35 στους εκατό γίνεται 35 στους 70, πράγμα που επιτρέπει στους εκπροσώπους του πρώτου κόμματος να λένε μετά (συνειδητά ψευδόμενοι και όπως ακούμε συνήθως) «μη μιλάτε γιατί εμάς μας ψήφισε το 50% του λαού»...

Kαι ένα πραγματικό παράδειγμα, από τις εκλογές του 2004 (τα ποσοστά είναι στρογγυλεμένα - τα ακριβή στοιχεία εδώ): Aποχή, λευκά και άκυρα ήταν 25%. Tο ποσοστό της NΔ ήταν 34% (επί των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους), με την αποχή κτλ. μεταμορφώθηκε σε 45,5% (επί των εγκύρως ψηφισάντων), που με τη σειρά του έγινε 55% των εδρών στη Bουλή (με το πριμ των 40 εδρών). ΠAΣOK: 30,5% επί των εγγεγραμμένων, 40,5% επί των εγκύρων, 39% των εδρών. Aντίστοιχα, KKE 4,5% - 6% - 4%, ΣYN 2,5% - 3,5% - 2%.

Όσοι λοιπόν ψηφίζουν λευκό ή άκυρο ή απέχουν, στην πραγματικότητα δεν απέχουν καθόλου: ανεβάζουν τα ποσοστά όλων των εντός βουλής κομμάτων (ενώ προφανώς τα απεχθάνονται όλα εξίσου!), κάνουν ακόμα πιο απίθανη την είσοδο κάποιου νέου πολύ μικρού κόμματος (προς το οποίο θα μπορούσαν να έχουν στραφεί), αλλά προπάντων βοηθούν το κόμμα που θα κυβερνήσει, καθώς του χαρίζουν πλαστή πλειοψηφία. Όσο μεγαλύτερη η αποχή, τόσο μεγαλύτερη η πλαστή αυτή πλειοψηφία. Aν η κυβέρνηση έχει πάνω από 150 έδρες, τότε εξασφαλίζει αυτοδυναμία, δηλαδή τη δυνατότητα να περνάει όποιο νόμο θέλει χωρίς να χρειάζεται η σύμφωνη γνώμη άλλων και χωρίς να μπορούν να την εμποδίσουν όλα τα άλλα κόμματα μαζί.

Έτσι, αυτό που κάποιοι θεωρούν αντίδραση, και μάλιστα την εντονότερη αντίδραση, δεν είναι παρά θείο δώρο στην εκάστοτε κυβέρνηση. Kατά τη γνώμη μας η αποχή είναι απλώς εκτόνωση που δίνει την ψευδαίσθηση αντιδράσεως: πραγματική αποδοκιμασία των κυβερνητικών κομμάτων δεν είναι η αποχή αλλά η υπερψήφιση ενός 'μικρού' (έστω με κριτήριο το «στους τυφλούς τον μονόφθαλμο»), ώστε να περιοριστεί η δύναμη και η αλαζονεία των δύο 'μεγάλων'.

Mε τον ισχύοντα εκλογικό νόμο, αν (όπως φαίνεται ότι είναι η κατάσταση αυτή τη στιγμή) τα δύο μεγάλα κόμματα έχουν μικρή διαφορά, και αν τα μικρά που θα μπουν στη Bουλή συγκεντρώσουν συνολικά πάνω από 16% των εγκύρων ψήφων, τότε και μόνον τότε το πρώτο κόμμα δεν θα έχει πια αυτοδυναμία (όπως είδα σε πρόσφατη σχετική ανάλυση στο Έθνος - δυστυχώς δεν μπορώ να την εντοπίσω τώρα).

Δείτε και σχετικό ποστ του Aθεόφοβου, που θίγει και άλλα ζητήματα.

το μεταφέραμε από το: http://gravityandthewind.blogspot.com

Πέμπτη, 30 Αυγούστου 2007

ΣΥΡΟΣ: Αφιέρωμα στην Αρχόντισσα του Αιγαίου..της Μαρίας Πορταράκη*
Η Σύρος βρίσκεται στο κέντρο σχεδόν των Κυκλάδων, 83 ναυτικά μίλια από τον Πειραιά και 62 ναυτικά μίλια από την Ραφήνα. Το ταξίδι με φέρυ-μπότ διαρκεί περίπου τέσσερις ώρες, ενώ με τα σύγχρονα ταχύπλοα διαρκεί λιγότερο από τρις ώρες. Είναι περιτριγυρισμένη ανατολικά από τα νησιά Άνδρο, Τήνο, Μύκονο, Νάξο, Πάρο, Σέριφο, Κύθνο, Κέα. Έχει πληθυσμό περίπου 25 χιλιάδες κατοίκους, ορθόδοξους και καθολικούς. Πρωτεύουσά της η Ερμούπολη, η αρχόντισσα του Αιγαίου, χτισμένη αμφιθεατρικά στους λόφους. Είναι η μοναδική κλασσική πόλη που έχει απομείνει στην Ελλάδα. Ένας αρχιτεκτονικός συνδυασμός του παλιού με το νέο, του κλασσικού με το μοντέρνο.
Φτάνοντας στην Σύρο, μπορείς να μείνεις οπουδήποτε θέλεις. Με πυρήνα την Ερμούπολη και άξονες όλα τα υπόλοιπα μέρη, μπορείς να κατοικήσεις σε ξενοδοχεία, παραδοσιακούς ξενώνες, κάμπινγκ, ενοικιαζόμενα δωμάτια ή διαμερίσματα.
Έχεις πολλές δυνατότητες και πολλούς τρόπους ψυχαγωγίας. Από το να επισκεφτείς τα άπειρα μνημεία, τις εκκλησίες και τα όμορφα μέρη έως τους χώρους ψυχαγωγίας. Η Σύρος διαθέτει έναν κινηματογράφο με το όνομα Παλλάς, δύο γυμναστήρια, ένα καταδυτικό κέντρο όπως επίσης και πολλά εστιατόρια, καφετέριες, νυχτερινά κέντρα κλπ.

Από το πανέμορφο αυτό νησί εκδίδονται τρις τοπικές εφημερίδες, Άποψη, Αρχιπέλαγος και Κοινή Γνώμη, καθώς και ένα περιοδικό με το όνομα Λουκούμι. Καθημερινά μπορούμε να ακούσουμε στο ραδιόφωνο τέσσερις Συριανούς ραδιοφωνικούς σταθμούς. Το FM-1 & TV-1 Σύρος, Αιγαίο FM & TV, Φάρος FM και Super FM 107.

Αξιοθαύμαστα είναι τα αξιοθέατα της Σύρου τα οποία όποιος την επισκεφτεί πρέπει οπωσδήποτε να γυρίσει και να θαυμάσει. Ένα από αυτά, η πλατεία Μιαούλη, η οποία βρίσκεται πίσω από το λιμάνι, στον χώρο που βρίσκεται και το δημαρχείο όπου μπορεί κανείς να δει το άγαλμα του Μιαούλη.
Το παλιό λιμάνι στο οποίο υπάρχουν καφετέριες και ταβέρνες και βρίσκεται στην αριστερή πλευρά του όρμου. Από εκεί μπορείς να θαυμάσεις την υπέροχη θέα που σου προσφέρει η πανέμορφη θάλασσα.
Το αρχαιολογικό Μουσείο, το οποίο ιδρύθηκε γύρω στο 1834-35. από τον αρχιτέκτονα Ε. Τσίλλερ.
Η πινακοθήκη, στην οποία μπορεί κανείς να δει έργα τέχνης.
Το Βιομηχανικό Μουσείο, όπου πρωτολειτούργησε τον Μάιο του 2000 και στο οποίο μπορείς να δεις 400 σπάνια τεκμήρια από τη βιομηχανική κληρονομιά της Ερμούπολης.
Η βιβλιοθήκη, η οποία στεγάζεται σε ένα κτίριο 19ου αιώνα, στο ισόγειο του Πνευματικού Κέντρου.
Και τέλος το θέατρο Απόλλων, στο οποίο οι πρώτες θεατρικές παραστάσεις χρονολογούνται γύρω στο 1826. .
Η αρχόντισσα του Αιγαίου εκτός από τα αξιοθέατα της φημίζεται και για τις πανέμορφες και αμφιθεατρικές εκκλησίες της. Ο Άγιος Νικόλαος, η Ανάσταση και ο Καθεδρικός ναός του Αγίου Γεωργίου, ο οποίος από το 1200 μ.Χ. έχει χτιστεί τρις φορές. Ο τωρινός ναός είναι χτισμένος από το 1834.

Αφήσαμε τέλος, το πιο σημαντικό ίσως έναυσμα για να επισκεφτεί κάποιος τη Σύρο. Εκτός από πρωτεύουσα των Κυκλάδων είναι και γενέτειρα του μεγάλου μας μουσικού Μάρκου Βαμβακάρη. Σε μια φτωχογειτονιά της Σύρου βρίσκεται ακόμα το σπίτι του, το οποίο ο καθένας μας μπορεί να επισκεφτεί για να δει τα προσωπικά του αντικείμενα και να πιει καφέ στην πλατεία Βαμβακάρη στην οποία στεγάζεται το άγαλμα του μεγάλου μας μουσικού.
Ο Βαμβακάρης γεννήθηκε στις 10 Μαΐου του 1905 στο συνοικισμό Σκαλί της Άνω Χώρας της Σύρου από οικογένεια καθολικών. Οι γονείς του ήταν φτωχοί αγρότες. Ήταν ο πρωτότοκος από έξι αδέρφια. Ο παππούς του, έγραφε τραγούδια και ο πατέρας του έπαιζε γκάιντα. Για το θρήσκευμα του απέκτησε αργότερα και το παρατσούκλι " φράγκος".
Σε ηλικία 12 ετών ο Βαμβακάρης έφυγε από την Σύρο και πήγε στον Πειραιά. Εκεί ασχολήθηκε με διάφορα επαγγέλματα όπως φορτοεκφορτωτής, εργάτης σε ορυχείο γαιάνθρακα, λούστρος , εφημεριδοπώλης, εργάτης σε κλωστήρια και περίπου το 1925 ως εκδορέας. Εκεί έμαθε μπουζούκι και άρχισε να γράφει τραγούδια εντυπωσιάζοντας με την ταχύτητα που έμαθε το όργανο αυτό και με την ικανότητα του.
Ο Βαμβακάρης, έπειτα από πολλά σκαμπανεβάσματα, κερδίζει ξανά την καταξίωση και αναγνωρίζεται σαν η μεγαλύτερη φυσιογνωμία του ρεμπέτικου. Πέθανε στις 8 Φεβρουαρίου του 1972, σε ηλικία 66 ετών.
(λίγα λόγια από την αυτοβιογραφία του Βαμβακάρη)
Όλος ο κόσμος της Σύρου με αγαπούσε πολύ, διότι και εγώ ήμουν Συριανός και το είχαν καμάρι οι Συριανοί. Κάθε καλοκαιράκι με περίμεναν να πάω στη Σύρα να παίξω και να γλεντήσει όλη η Σύρα μαζί μου. Το 1937 πήρα μαζί μου τον Μπάτη, τον αδερφό μου τον μικρό και τον πιανίστα Ροβερτάκη και πήγα για πρώτη φορά στη Σύρο, είκοσι χρόνια αφ’ ότου έφυγα από το νησί. Το λέω και στο τραγούδι:

« σε είκοσι χρόνια δύο φορές,
Ήρθα να σ’ αντικρίσω
Και με το μπουζουκάκι μου
Γλυκά να τραγουδήσω.»

Πρωτόπαιξα, λοιπόν σε ένα μαγαζί στην παραλία, μαζεύτηκε όλος ο κόσμος. Κάθε βράδυ γέμιζε ο κόσμος το μαγαζί και έκατσα περίπου δύο μήνες. Εγώ, όταν έπαιζα και τραγουδούσα, κοίταζα πάντα κάτω, αδύνατο να κοιτάξω τον κόσμο, τα έχανα. Εκεί όμως που έπαιζα, σηκώνω μια στιγμή το κεφάλι και βλέπω μια ωραία κοπέλα. Τα μάτια της μαύρα. Δεν ξανασήκωσα το κεφάλι, μόνο το βράδυ την σκεφτόμουν… πήρα, λοιπόν, μολύβι και έγραψα πρόχειρα :

« μια φούντωση, μια φλόγα έχω
Μέσα στην καρδιά.
Λες και μου ‘χεις κάνει μάγια
Φραγκοσυριανή γλυκιά.»

Ούτε και ξέρω πως την λέγανε ούτε και εκείνη ξέρει πως για αυτήν μιλάει το τραγούδι. Όταν γύρισα στον Πειραιά, έγραψα την Φραγκοσυριανή…
Εδώ τελειώνουν τα λόγια του και αρχίζουν τα δικά μας. Ο τουρισμός δεν έχει επηρεάσει καθόλου το νησί αυτό. Δεν έχει ξωκοίλει και οι άνθρωποι συνεχίζουν να είναι απλοί. Όλα κυλούν ήρεμα και είναι ιδανικό μέρος για οικογενειακές και όχι μόνο διακοπές.
Ένα νησί αναλλοίωτο, με μεγάλη ιστορία και κουλτούρα. Αξίζει να το επισκεφτείτε! Και τέλος μην ξεχάσετε να αγοράσετε τα τοπικά, παραδοσιακά γλυκά που δεν είναι άλλα παρά οι χαλβαδόπιττες και τα Συριανά λουκούμια….

*ΜΑΘΗΤΡΙΑ Β’ ΛΥΚΕΙΟΥ

Συγκίνηση στην Ευρωβουλή για τα θύματα και την Ολυμπία

ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΤΕΡΥΓΕΣ

Με την έναρξη των εργασιών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας Νίκος Σηφουνάκης ενημέρωσε στις Βρυξέλλες τα μέλη της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας σχετικά με τις καταστροφές, που προξένησαν οι πρωτοφανείς πυρκαγιές των τελευταίων ημερών στη χώρα μας, αναφερόμενος διεξοδικά στις ζημιές που υπέστη η πολιτιστική κληρονομιά της χώρας με αποκορύφωμα τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας.

Στη συζήτηση που ακολούθησε, τον λόγο πήραν οι εκπρόσωποι των πολιτικών ομάδων.

Εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο Ούγγρος ευρωβουλευτής Παλ Σμιτ, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας και μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, εξέφρασε τη θλίψη του για τις πυρκαγιές που έπληξαν την Ελλάδα και τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας. Εκ μέρους των Σοσιαλιστών, η Αυστριακή ευρωβουλευτής Κρίστα Πρετς, εξέφρασε τη συμπαράστασή της και ζήτησε να υπάρξει κοινοτική ενίσχυση για την αντιμετώπιση των καταστροφών. Εκ μέρους των Φιλελευθέρων, τον λόγο πήρε ο Φινλανδός ευρωβουλευτής Χάνου Τάκουλα, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας, ο οποίος εξέφρασε την ευχή η συζήτηση που θα διεξαχθεί την ερχόμενη εβδομάδα στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου να είναι δημιουργική και να καταλήξει σε συγκεκριμένα συμπεράσματα. Και οι τρεις ευρωβουλευτές, εκπρόσωποι των τριών μεγαλύτερων πολιτικών ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου, ζήτησαν να ενεργοποιηθεί άμεσα ο κοινοτικός μηχανισμός αρωγής για την αποκατάσταση των ζημιών και την ανακούφιση των πληγέντων. Παράλληλα, ο Νίκος Σηφουνάκης κατέθεσε ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζητώντας να ενημερωθεί με ποιον τρόπο η Ε.Ε. θα εκδηλώσει την αλληλεγγύη της στη δοκιμαζόμενη από τις πυρκαγιές χώρα μας και, ειδικότερα, ποια μέτρα προτίθεται να πάρει, για την αποκατάσταση των ζημιών και των ιστορικών μνημείων που καταστράφηκαν.

Σ.ΜΠΑ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 30/08/2007

«Συγγνώμη στην κόρη μου για το μέλλον που θα της παραδώσω»«Ήρθα σήμερα εδώ για να ζητήσω συγγνώμη από τη μικρή μου κόρη για το μέλλον που θα της παραδώσω. Δεν θα βρει τα πράγματα όπως τα βρήκα εγώ και αυτό είναι κάτι που με θλίβει. Δεν ξέρω τι θα της πω όταν μεγαλώνοντας θα με ρωτάει για το περιβάλλον», δήλωσε ο ιδιωτικός υπάλληλος κ. Γιώργος Αποστόλου, που κρατούσε στην πλάτη του τη μικρή του κόρη. «Δεν πιστεύαμε ότι θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο. Δεν περιμέναμε η καταστροφή να έχει αυτό το μέγεθος. Από εμάς, τους απλούς πολίτες εξαρτάται το μέλλον μας.
Πρέπει να γίνουμε πιο ενεργοί. Μπορεί οι φλόγες να μην τυλίξανε τα δικά μας σπίτια, αλλά ο πόνος είναι ο ίδιος», συμπλήρωσε.

εφημ. ΤΑ ΝΕΑ 30.8.07

Τετάρτη, 29 Αυγούστου 2007

Δέκα θέσεις του ΣΥΡΙΖΑΔέσμη προτάσεων από τον Αλέκο Αλαβάνο για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών


Δέκα θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ
Δέσμη προτάσεων από τον Αλέκο Αλαβάνο για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών

ΑΠΕ
O επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος
Αθήνα


Προηγούμενο άρθρο:
Επικοινωνιακό τέχνασμα τα περί «ασύμμετρης απειλής» κατά τον Αλ.Αλαβάνο (27/8/2007)


Πρόταση δέκα σημείων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκλήθηκαν από τις πυρκαγιές κατάθεσε με επιστολή του προς τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος και τους καλεί να δεσμευθούν προεκλογικά, ώστε μετεκλογικά να στηριχθούν από όλους.
Στην επιστολή του ο Αλ.Αλαβάνος, επιστολή που κοινοποίησε και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει δεχθεί την πρότασή του, όπως και άλλων, για συνάντηση των επικεφαλής των κομμάτων προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα από τις πυρκαγιές, σε άμεση και μακροπρόθεσμη βάση.

Οι προτάσεις
Πρώτο: Στήριξη των άρθρων 24 και 117 του Συντάγματος για την προστασία των δασών. Απόσυρση της πρότασης της ΝΔ για αναθεώρησή τους.
Δεύτερο: Εφαρμογή, με βάση τις σημερινές συνθήκες, των κεντρικών υποδείξεων του ομόφωνου πορίσματος της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής του 1993, ιδιαίτερα για τη δημιουργία Συντονιστικού Φορέα Δασοπυρόσβεσης.
Τρίτο: Κατάργηση του Νόμου 2612 του 1998 και της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ που υποβαθμίζει την πρόληψη, τη διαχωρίζει από την καταστολή, περιθωριοποιεί την Δασική Υπηρεσία, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τους Δασοπυροσβέστες που πρέπει να μονιμοποιηθούν.
Τέταρτο: Κατάργηση του Νόμου 3208 του 2003 της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ που οι ρυθμίσεις του κρίνονται συνεχώς αντισυνταγματικές από το Συμβούλιο Επικρατείας, που ακυρώνει τους υπάρχοντες δασικούς χάρτες και στηρίζει τις ενέργειες για αποχαρακτηρισμό δασικών εκτάσεων.
Πέμπτο: Άμεση μείωση των κρατικών δαπανών για στρατιωτικούς εξοπλισμούς κατά 25% και μεταφορά των πόρων σε ένα προωθημένο σύστημα υποδομών για την πρόληψη και την δασοπυρόσβεση.
Έκτο: Κατεπείγον πρόγραμμα, με αίτηση οικονομικής και τεχνικής συνδρομής προς τον ΟΗΕ, την UNESCO, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, τις Διεθνείς Ομοσπονδίες Ολυμπιακών Αθλημάτων, για την αρτιότερη δυνατή αποκατάσταση του περιβάλλοντος στην Αρχαία Ολυμπία, χώρου που θα ολοκληρωθεί πριν την τελετή της αφής της φλόγας για τους Ολυμπιακούς του Πεκίνου.
Έβδομο: Αναθεώρηση όλου του Δ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, όπως και των Προγραμμάτων Δημοσίων Επενδύσεων, με ένα Ειδικό Πρόγραμμα 2007-2013 για την οικολογική και οικονομική αποκατάσταση των πληγεισών περιοχών, με προτεραιότητα τη δημιουργία συνθηκών για την παραμονή των νέων στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές.
Όγδοο: Ίδρυση Υπουργείου Περιβάλλοντος, κατάργηση του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης όπως συμβαίνει στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Ένατο: Κατάργηση των Οικοδομικών Συνεταιρισμών. Απαγόρευση της εκτός σχεδίου δόμησης.
Δέκατο: Εθνικοποίηση των δασών, με εν ανάγκη χρήση υποχρεωτικών και οριστικών απαλλοτριώσεων, ολοκλήρωση το συντομότερο δυνατό του δασικού κτηματολογίου.

Επίσκεψη στη Νότια Εύβοια
Τις καμένες περιοχές της Νότιας Εύβοιας επισκέφθηκε την Τρίτη ο Αλέκος Αλαβάνος. Κατά την επίσκεψή του, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ συναντήθηκε με τη δήμαρχο Ταμυνέων Κατερίνα Καράπα και τη δήμαρχο Στυρέων Σοφία Μούτσου.

Ο Αλ.Αλαβάνος δήλωσε πως η παρέμβαση των τοπικών αρχών, αν και σε συνθήκες πλήρους έλλειψης υποδομής και πρόληψης, ήταν σημαντική.
Ο κ. Αλαβάνος υπογράμμισε το λάθος της κυβέρνησης να μην δίνει τη δυνατότητα στους δήμους να έχουν το δικό τους πυροσβεστικό στόλο ώστε να προλάβουν τη φωτιά.
Παράλληλα, επέρριψε σε αυτή ευθύνες για την απραξία της σε αιτήματα των τοπικών αρχών, όπως το να προστατευθούν από το δίκτυο της ΔΕΗ που με τους σπινθήρες του προκαλούνται πυρκαγιές.

Τέλος, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε τα σπίτια τα οποία έχουν καταστραφεί να ξαναχτισούν ολοκληρωτικά με δαπάνες τους κράτους και ταυτόχρονα να καλυφθούν τα έσοδα των αγροτών, των οποίων καταστράφηκαν οι καλλιέργεις, που θα έπαιρναν από την παραγωγή τους.

«Γενικά νομίζω ότι είναι μια ευκαιρία να αλλάξουμε όλοι και την πολιτική και τον τρόπο που σκεφτόμαστε για τη σχέση που έχουμε με τη φύση» συμπλήρωσε ο κ.Αλαβάνος.

Από την πλευρά της η δήμαρχος Στυρέων Σοφία Μπούρου δήλωσε ότι «τώρα καταγράφουμε τις ζημιές, χαράζουμε το μέλλον, με αισιοδοξία και επανδρώνουμε τους πυροσβεστικούς στόλους μας.

»Καταλάβαμε ότι η δυνατότητα που έχει ο κάθε κρατικός μηχανισμός είναι περιορισμένη. Είναι ώρα να επιλύουν τα προβλήματά τους μόνοι τους οι δήμοι όταν παρουσιάζονται και να μην περιμένουν την παρέμβαση έξωθεν».

Πορεία στις 4 Σεπτεμβρίου
Εν τω μεταξύ, το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Συμβασιούχων Πυρόσβεσης και Πρόληψης, τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ διοργανώνουν διαδήλωση διαμαρτυρίας την Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου και ώρα 7:00 μμ, στα Προπύλαια για τις φωτιές που κατέστρεψαν το φυσικό περιβάλλον και στοίχισαν πολλές ζωές.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τρίτη, 28 Αυγούστου 2007

Γιώργος: Καλλιεργείτε τον φόβο και τον διχασμό


Γιώργος: Καλλιεργείτε τον φόβο και τον διχασμό

«Ο Καραμανλής υπονομεύει τους θεσμούς και διασύρει τη χώρα»
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Χρ. Παπαχρήστος
Βόμβα μεγατόνων έριξε χθες ο Γιώργος Παπανδρέου κατηγορώντας τον κ. Καραμανλή ότι καλλιεργεί τον διχασμό και παίζει επικίνδυνα παιχνίδια για τη δημοκρατία, με στόχο την υπονόμευση του ΠΑΣΟΚ και την κατασυκοφάντησή του στο εξωτερικό.
Απαντώντας στις δηλώσεις Πολύδωρα περί «ασύμμετρων απειλών» που δέχεται η χώρα και τα υπονοούμενα που άφησε ο κ. Καραμανλής την Παρασκευή για εμπρηστές πίσω από τις φωτιές, κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό ότι βάζει σε κίνδυνο τη δημοκρατία και τους δημοκρατικούς θεσμούς. Και του ζήτησε να δώσει αμέσως στη δημοσιότητα όσα στοιχεία αιτιολογούν τις θεωρίες συνωμοσίας, ειδάλλως προειδοποίησε ότι θα είναι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός που με τις πράξεις και τα λόγια του υπονομεύει τους δημοκρατικούς θεσμούς, αφού διασύρει διεθνώς τη χώρα, η οποία περιγράφεται ως άντρο τρομοκρατών. «Από τις αρχές του καλοκαιριού υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης Καραμανλή καλλιεργούσαν εμμέσως ή ευθέως τη θεωρία της συνωμοσίας. Συνωμοσίας ενάντια στο έθνος και μάλιστα με εχθρούς την αντίπαλη παράταξη, το ΠΑΣΟΚ και άλλα κόμματα. Ο αρμόδιος υπουργός Δημόσιας Τάξης μίλησε χθες για ασύμμετρες απειλές, δηλαδή για τρομοκρατικές επιθέσεις. Υπουργοί της κυβέρνησης μιλώντας σε ξένους δημοσιογράφους ευθέως κατηγορούν το ΠΑΣΟΚ για εμπρησμούς. Από την Παρασκευή ο ίδιος ο Πρωθυπουργός υιοθέτησε με υπονοούμενα παρόμοιες θεωρίες. Όταν όμως οι θεωρίες Πολύδωρα υιοθετούνται από τον κ. Καραμανλή, τον Πρωθυπουργό της χώρας, τότε γίνονται επικίνδυνες για τους δημοκρατικούς θεσμούς της χώρας μας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου.

Με Παπούλια
Η δήλωση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης έγινε μετά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Παπανδρέου αποφάσισε να πάρει ανοιχτά θέση για όσα περί «ασύμμετρης απειλής» κατά της χώρας διακινεί η κυβέρνηση και μίλησε διά του προέδρου του για «ασύμμετρες ανοησίες» από πλευράς της κυβέρνησης. Στο πλαίσιο αυτό ο Γιώργος Παπανδρέου πρόκειται σήμερα να μεταφέρει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια την έντονη αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πληροφορίες φέρουν τον κ. Παπανδρέου να τονίζει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι η κυβέρνηση «παίζει με τη φωτιά» με τα περί «ασύμμετρης απειλής» σενάρια που διακινούν από προχθές ο Πρωθυπουργός και κυβερνητικά στελέχη.
Είναι ενδεικτικό πως χθες το βράδυ ο κ. Παπανδρέου προειδοποίησε τον ελληνικό λαό για τη νέα τροπή που παίρνουν οι χειρισμοί της κυβέρνησης της Ν.Δ., «χειρισμοί ανησυχητικοί για τη δημοκρατία και τους θεσμούς» όπως τους χαρακτήρισε, για να συμπληρώσει πως αυτό συμβαίνει διότι αντί η κυβέρνηση να συμβάλλει στην επούλωση των πληγών, καλλιεργεί τον φόβο και την ανασφάλεια, τον φανατισμό και τον διχασμό, καλλιεργώντας εμμέσως ή και ευθέως την θεωρία της «συνωμοσίας». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ καυτηρίασε τις θεωρίες που ανέπτυξε ο κ. Βύρων Πολύδωρας, ειδικά όταν αυτές υιοθετούνται από τον πρωθυπουργό της χώρας και διατύπωσε μια σειρά αμείλικτων ερωτημάτων:
● Γιατί εάν υπάρχει τρομοκρατική απειλή, την οποία γνώριζαν εδώ και 20 μέρες, δεν ενημέρωσαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους αρχηγούς των κομμάτων;
● Γιατί εφόσον υπάρχει εθνική απειλή δεν αποδέχθηκαν την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον κ. Παπούλια;
● Γιατί εάν γνώριζαν για εθνική απειλή άφησαν την Ελλάδα ανοχύρωτη; ● Γιατί εάν γνώριζαν περί «ασύμμετρης απειλής» έκλεισαν εσπευσμένα τη Βουλή και προκήρυξαν άρον- άρον εκλογές;

«Ψεύτικους αριθμούς έδωσε ο Ρουσόπουλος»

ΕΦΗΜΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ 28.08.2007

ΒΟΥΒΗ ΟΡΓΗ! ΕΚΚΩΦΑΝΤΙΚΗ ΣΙΩΠΗ!


Τετάρτη 29 Αυγούστου, στις 7 η ώρα το απόγευμα θα συγκεντρωθούμε όλοι στην πλατεία Συντάγματος αλλά και σε κάθε κεντρική πλατεία κάθε πόλης σε ολόκληρη τη χώρα. Φορώντας μαύρα.

ΒΟΥΒΗ ΟΡΓΗ. ΕΚΚΩΦΑΝΤΙΚΗ ΣΙΩΠΗ.

Αποδοκιμάζουμε χωρίς συνθήματα και πολύχρωμες σημαίες. Πενθούμε για την απώλεια των συνανθρώπων μας χωρίς να συνδέουμε την πρωτοφανή περιβαλλοντική καταστροφή με προεκλογικές σκοπιμότητες. Δίνουμε το παρόν και στεκόμαστε απειλητικά απέναντι σε οποιονδήποτε επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί την τραγωδία για οποιοδήποτε όφελος.

ΤΟ ΠΟΤΗΡΙ ΞΕΧΕΙΛΙΣΕ.

Διαδώστε το.

Ανιση η μάχη με τις φλόγες


Μαίνονται σε Πελοπόννησο, Εύβοια οι πυρκαγιές, λιγότερα τα πύρινα μέτωπα

ΑΠΕ
Ανιση η μάχη με τις φλόγες
Αθήνα
Τελευταία ενημέρωση 10:23

Προηγούμενο άρθρο:
Μαίνονται τα πύρινα μέτωπα σε Πελοπόννησο και Εύβοια (27/8/2007)


Για πέμπτη νύχτα οι πυρκαγιές συνέχισαν το καταστροφικό τους έργο κάνοντας στάχτη χιλιάδες στρέμματα δάσους και καταστρέφοντας εκατοντάδες χωριά σε Πελοπόννησο και Εύβοια. Στο φόντο της καταστροφής η αντιπαράθεση της κυβέρνησης με τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τη θεωρία περί «ασύμμετρης απειλής»...

Απόγνωση για χιλιάδες ανθρώπους, οι οποίοι έμειναν άστεγοι και έχασαν τις περιουσίες τους. Στους 64 ανέβηκε ο αριθμός των νεκρών μετά την ανεύρεση ενός βοσκού στη Ζαχάρω. Ωστόσο, αχτίδα αισιοδοξίας διαφαίνεται από το γεγονός ότι τα μέτωπα της φωτιάς μειώθηκαν σε 23, ενώ τα μεγάλα μέτωπα είναι οκτώ.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, τις τελευταίες 24 ώρες εκδηλώθηκαν συνολικά 56 πυρκαγιές σε διάφορες περιοχές από τις οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη και απασχολούν ιδιαίτερα στα Σύβοτα Αργυρότοπου Θεσπρωτίας και στο Αγκαθωτό Φλώρινας.

Από τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν τις προηγούμενες μέρες τα μέτωπα που εξακολουθούν να είναι μεγάλα και να δημιουργούν ανησυχία στις δυνάμεις πυρόσβεσης είναι στη Σέττα Ευβοίας, στην Κρέστενα, Λάλα και Ροδιά Ηλείας, στο Ισαρι Μεγαλόπολης Αρκαδίας και στις Κολλίνες Αρκαδίας.

Κυριακή, 26 Αυγούστου 2007

Για εγκληματική αμέλεια κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Γιώργος Παπανδρέου


Για εγκληματική αμέλεια κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Γιώργος Παπανδρέου

[Δημοσιεύτηκε στις 26/8/2007 - 12:09:00 πμ] [Συντάκτης:Aegean Times]
Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από την Μεγαλόπολη. Έκανε λόγο για ολιγωρία, αναποτελεσματικότητα και εγκληματική αμέλεια της κυβέρνησης, την οποία κάλεσε να αναλάβει τις ευθύνες της, θέτοντας έτσι τέλος στην πολιτική «εκεχειρία» που επικρατούσε μπροστά στην πύρινη λαίλαπα.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δημιούργησε προσδοκίες σε καταπατητές και άνομα συμφέροντα και ότι αρνήθηκε τη συνεργασία για την αντιμετώπιση της φωτιάς.

Τόνισε ότι είναι ανησυχητική η στάση της να αρνείται να αναλάβει τις ευθύνες της, μιλώντας με υπονοούμενα για «συνομωσίες και οργανωμένα σχέδια».

Ο κ.Παπανδρέου κάλεσε τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της, να μιλήσει συγκεκριμένα και να πράξει το καθήκον της. «Ας σταθεί στο ύψος των περιστάσεων» δήλωσε.


[Συντάκτης:Aegean Times

ΧΑΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: Αμείλικτα τα ερωτήματα για τις ευθύνες στην εθνική τραγωδία - Πως οι εμπρηστές σχεδίασαν και οργάνωσαν το καταστροφικό τους σχέδιο


ΧΑΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: Αμείλικτα τα ερωτήματα για τις ευθύνες στην εθνική τραγωδία - Πως οι εμπρηστές σχεδίασαν και οργάνωσαν το καταστροφικό τους σχέδιο
[Δημοσιεύτηκε στις 25/8/2007 - 11:08:00 πμ] [Συντάκτης:γράφει ο Γιώργος Αδαλής]

Τί έγινε με τα απόρρητα σχέδια της πολιτικής Προστασίας; Ηξερε η ΕΥΠ το σχέδιο δράσης των Εμπρηστών; Γιατί δν χρησιμοποιήθηκαν τα στρατιωτικά ελικόπτερα Απάτσι, για τον εντοπισμό αγνοούμενων; Πόσες ζωές πρέπει να χαθούν για να φύγουν οι Πολύδωρας , Φούρλας και Κόης;
Εθνική τραγωδία αποτελεί πλέον το τεράστιο (και ενιαίο) μέτωπο με τις πυρκαγιές να μαίνονται ανεξέλεγκτα σε ολόκληρη την Πελοπόννησο και την Εύβοια . Οι νεκροί μέχρι αυτή τη στιγμή είναι 41 (σαράντα ένας) ενώ αρκετοί άνθρωποι αγνοούνται. Το χειρότερο είναι ότι ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί διότι δεν έχουν ελεγχθεί ακόμη όλα τα σπίτια στην Πελοπόννησο που έχουν καεί από την πύρινη λαίλαπα .


Μεσσηνία, Ηλεία και Αρκαδία καίγονται από άκρου σ άκρου με το μέτωπο στη Ζαχάρω να φτάνει τα 60 χιλιόμετρα.

Αρκετοί άνθρωποι βρήκαν φρικτό θάνατο μέσα στα σπίτια τους. Ενώ αρκετά χωριά όπως το Μαζαράκι (κοντά στην Αμαλιάδα) εξαφανίστηκαν από τη φωτιά.

Στην Ηλεία απειλούνται τα χωριά Μηλέα, Σμέρνα, Μάκιστος, Λογγός και Βρεστό. Μαίνονται, παράλληλα, οι φωτιές σε Μεσσηνία, Αρκαδία, Λακωνία αλλά και στην Εύβοια. Οι φλόγες έχουν ζώσει και την περιοχή της Μεγαλόπολης, όπου τρία χωριά εκκενώνονται.
Η φωτιά στα Στύρα Ευβοίας αναζωπυρώθηκε και τρεις οικισμοί εκκενώνονται προληπτικά. Η δήμαρχος της περιοχής μίλησε στον ΑΝΤ1 και δήλωσε πως τα αεροσκάφη σταμάτησαν τις ρίψεις και πως η φωτιά μαίνεται στις περιοχές Πολυποτάμου και Κουβελών.


Στη Μεσσηνία απειλούνται τα χωριά Αρτεμησία, Πηγές και Αρτεμιρά.
Το περίεργο της υπόθεσης είναι ότι το τελευταίο 24ωρο σημειώθηκαν 125 πυρκαγιές, εκ των οποίων οι 19 ξέσπασαν το βράδυ της Παρασκευής. Πρόκειται για μέτωπα σε Φιλιππιάδα, Φάρσαλα, Νεμέα, Θέρμο, Αρτα, Κορινθία, Πρέβεζα, Αρεόπολη, Δαμάστα, Αρκαδία, Δομοκό, Φιλιατρά, Γόρτυνα, Αλίαρτο, Λευκάδα, Ηλεία, Αχαΐα και Δερβενοχώρια. Τεράστια είναι και η οικολογική καταστροφή, αφού μόνο στη Ζαχάρω έγιναν στάχτη πάνω από 70.000 δασικής έκτασης.

Θεωρητικά ακόμη και με τις πιο απίθανες στατιστικές , είναι αδύνατον να ξεσπούν ταυτόχρονα τόσες πολλές πυρκαγιές σε τόσα πολλά σημεία της χώρα. Είναι πλέον πρόδηλο ότι είμαστε αντιμέτωποι με ένα προμελετημένο σχέδιο εμπρηστών που σκοπό έχουν να παραλύσουν τον κρατικό μηχανισμό.


Είναι δεδομένο ότι φέτος το καλοκαίρι , υπήρχαν σαφείς ενδείξεις για οργανωμένα σχέδια εμπρηστών σε ολόκληρη την Ελλάδα. Ειδικά για την Πελοπόννησο και την Εύβοια υπήρχαν ακόμη και πληροφορίες στην ΕΥΠ ότι υπάρχει σχέδιο εμπρησμού. Το ίδιο ισχύει και για δύο νησιά του Αιγαίου και για ένα στο Ιόνιο, όπου ακόμη και οι Μυστικές Υπηρεσίες της χώρας διενεργούν έρευνες εντοπισμού συγκεκριμένων ατόμων.

Κατά το παρελθόν υπήρχαν πολλές φωτιές ανάλογου μεγέθους στην Ελλάδα, που κατέκαψαν δεκάδες χιλιάδες στρέμματα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν υπήρχαν τόσα θύματα. Στην σημερινή περίπτωση, φαίνεται ότι οι εμπρηστές έλαβαν υπ όψιν την κατεύθυνση των ισχυρών ανέμων (εδώ και τέσσερις μέρες) και ουσιαστικά πυρπόλησαν κατοικημένες περιοχές .

Αυτή τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, βρέθηκαν άλλοι τέσσερις απανθρακωμένοι άνθρωποι σε δρόμο της Αμαλιάδας .


Από εχτές είχαμε επισημάνει ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει παραλύσει και αδυνατεί να παρακολουθήσει την εξέλιξη της πύρινης λαίλαπας.

Πάντως οι ισχυροί Βοριάδες απέτρεψαν ακόμη και τις συνεχείς ρίψεις από τα Canadair και τα ελικόπτερα.

Ετσι , αρκετά από τα πύρινα μέτωπα στη Πελοπόννησο που αρχικά φαινόταν ως ξεχωριστές εστίες, ενώθηκαν και δημιούργησαν ένα τεράστιο τόξο με πορεία προς τη θάλασσα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η πυροσβεστική να χάσει τον πλήρη έλεγχο της κατάστασης στη Πελοπόννησο .

Κανείς βέβαια δεν γνωρίζει αν ενεργοποιήθηκαν τα κατά τόπους σχέδια των ΠΣΕΑ (Πολιτικής Προστασίας). Η εκπόνηση αυτών των (απόρρητων) σχεδίων έχει κοστίσει εκατοντάδες εκατομμύρια στο Κράτος και ουδείς μπορεί σήμερα να γνωρίζει αν εφαρμόστηκαν από τις Νομαρχίες . Ουδείς μπορεί να γνωρίζει αν υπήρξε έστω και υποτυπώδης συνεργασία μεταξύ Πυροσβεστικής και Αυτοδιοίκησης.

Στην ουσία, η πρώτη νύξη για αύξηση των μέτρων αναζήτησης αγνοούμενων, έγιναν από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό που πήγε το βράδυ στη Ζαχάρω και αμέσως απογειώθηκε ένα Super Puma , το οποίο όμως γύρισε στη βάση του άπραγο.

Ένα άλλο ερώτημα που πρόκειται να τεθεί, είναι γιατί δεν ζητήθηκε από την πρώτη στιγμή η συνδρομή του Στρατού. Ειδικά η αεροπορία Στρατού, έχει στη διάθεσή της, πολεμικά ελικόπτερα τύπου Απάτσι , τα οποία θα μπορούσαν να επιχειρήσουν βράδυ. Το ελικόπτερο αυτό διαθέτει υπερσύγχρονα όργανα νυχτερινής πλοήγησης αλλά ακόμη και όργανα θερμικού εντοπισμού, γεγονός που δημιουργεί σκέψεις , γιατί τα ελικόπτερα αυτά δεν χρησιμοποιούνται σε τέτοιες καταστάσεις! Εκτός αν κι αυτά έχουν αγοραστεί χωρίς τα όργανα νυχτερινής πλοήγησης .

Αγνωστο είναι τι απέγινε και η περίφημη ομάδα της πυροσβεστικής που μπορεί να επιχειρήσει κάτω από δύσκολες συνθήκες και να αντιμετωπίσει τις περίφημες υπερ-φωτιές (super fires) της οποίας η σύσταση και η εκπαίδευση στοίχισε εκατομμύρια

Είναι πλέον προφανές, ότι η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη στην ελλάδα, ενώ σήμερα ακούστηκε για πρώτη φορά η σκέψη ακόμη και να ματαιωθούν οι εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου.


Μεγάλη ευθύνη για την τεράστια καταστροφή φέρουν τόσο ο κ. Κόης όσο και ο κύριος Φούρλας. Πολιτική ευθύνη έχει και ο κ. Πολύδωρας. Ολοι τους δοκιμάστηκαν τούτο το καλοκαίρι και κανείς δεν μπορεί να καταλάβει γιατί ο Πρωθυπουργός τους κρατάει στις θέσεις τους.

Αμέσως μετά την κατάσβεση των πυρήνων μετώπων, ο Κώστας Καραμανλής θα πρέπει να προβεί σε απομάκρυνσή τους από τις θέσεις που κατέχουν . Πάνω απ όλα όμως θα πρέπει να καλυφθούν άμεσα οι 4.000 κενές θέσεις στην Πυροσβεστική.

Φυσικά, περιμένουμε από το Επίσημο ελληνικό Κράτος, όχι απλά να αποζημιώσει τους πληγέντες, με κάποιες καθυστερημένες επιταγές αλλά τούτη τη φορά να ξεπεράσει τον συνηθισμένο εαυτό του. Τούτη τη φορά , θα πρέπει να κινηθεί άμεσα όχι μόνο στην κατεύθυνση της αποζημίωσης των πληγέντων αλλά πολύ περισσότερο , να επιστρατεύσει τις υπηρεσίες πρόνοιας και να σταθεί δίπλα στο δράμα των οικογενειών που θρηνούν τέτοιο απίστευτο (για τα Ελληνικά δεδομένα) αριθμό θυμάτων.


[Συντάκτης:γράφει ο Γιώργος Αδαλής]

Εγκλημα κατά συρροήν
Εγκλημα κατά συρροήν


Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΑΡΝΕΛΛΟΥ

Πύρινη κόλαση. Δεκάδες νεκροί. Ανθρωποι εγκλωβισμένοι και εγκαταλελειμμένοι. Περιουσίες που έγιναν στάχτη. Πολύτιμα δάση και καλλιέργειες καταστράφηκαν. Η μεγαλύτερη τραγωδία όλων των εποχών συντελέστηκε στην Ηλεία και στη Λακωνία. Οι νεκροί έξω από τα χωριά-κρεματόρια γύρω απ' τη Ζαχάρω και την Αρεόπολη συνιστούν ένα πραγματικό ολοκαύτωμα.
*Ο «κόκκινος συναγερμός» της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας και της Πυροσβεστικής δεν απέτρεψε τη βιβλική καταστροφή. Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής αποδείχθηκαν ανεπαρκείς, ο συντονισμός τους αποδιαρθρώθηκε πλήρως. Το κράτος αποδείχθηκε ανίκανο να προστατεύσει τους πολίτες και η οικολογική καταστροφή υπήρξε πρωτοφανής.
*Οι τραγικές επιχειρησιακές ελλείψεις της Πυροσβεστικής, οι κακές διοικητικές εκλογές και η άστοχη πολιτική διαχείριση του όλου θέματος είχαν ολέθριες συνέπειες, με κόστος δεκάδες ζωές και περιουσίες.

Δεκάδες εστίες
Το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης η ένταση των ανέμων σ' όλη την Πελοπόννησο πλησίαζε τα εννέα μποφόρ. Οι σπίθες που χρειάζονταν για να επέλθει ο όλεθρος ήρθαν κι αυτές. Η έναρξη της πυρκαγιάς στις νότιες παρυφές του Ταΰγετου το βράδυ της Πέμπτης επανέφερε στις μνήμες των κατοίκων τον εφιάλτη του 1998.
*Τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή οι φλόγες πέρασαν στη μεσσηνιακή πλευρά του Ταΰγετου ενώ και το άλλο μεγάλο βουνό της Πελοποννήσου, ο Πάρνων, είχε τυλιχτεί στις φλόγες. Στην Αρεόπολη το μεσημέρι της Παρασκευής νέες ανεξάρτητες εστίες οδήγησαν στην τραγωδία, με τις επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις διεσπαρμένες σ' όλα τα μέτωπα της Πελοποννήσου και τις εναέριες καθηλωμένες για μεγάλα χρονικά διαστήματα σε ορισμένες περιοχές και παντελώς απούσες σε άλλες όπου η ένταση των ανέμων ήταν απαγορευτική.


Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι το μεγάλο ρωσικό πυροσβεστικό αεροσκάφος μπήκε σε δοκιμασία και κινδύνευσε κατά τη διάρκεια ρίψεων στον Ταΰγετο.
*Εκτός από τις δεδομένες αδυναμίες του πυροσβεστικού μηχανισμού, για ακόμη μία φορά η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας αναλώθηκε σε συσκέψεις για τη διαχείριση των απωλειών και όχι σε επί τόπου μέτρα και οδηγίες ώστε οι πολίτες να μην τεθούν σε κίνδυνο ή να μην κινδυνεύουν να καούν από έλλειψη καθοδήγησης.
*Οι κάτοικοι πολλών χωριών γύρω από τον Ταΰγετο και τον Πάρνωνα αλλά και στις περιοχές της Ζαχάρως και της Μεγαλόπολης έζησαν εφιαλτικές ώρες και τόσοι άνθρωποι κάηκαν ζωντανοί και αβοήθητοι. Ο πυροσβεστικός μηχανισμός, σοκαρισμένος από τα τραγικά γεγονότα της Αρεόπολης, οδηγούσε τις λιγοστές εφεδρείες για την ενίσχυση των δυνάμεων στις περιοχές του Ταΰγετου και του Πάρνωνα.
*Τότε ήταν που λαμπάδιασε η περιοχή της Ζαχάρως, το πευκοδάσος του Καϊάφα και πέντε-έξι γειτονικά χωριά, στα οποία εκτυλίχθηκε κυριολεκτικά η νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου, με λιγοστούς πυροσβέστες και εκατοντάδες χωρικούς στο έλεος της φωτιάς.

Ηξεραν τις ελλείψεις
Οπως και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, το αρχηγείο της Πυροσβεστικής και ο αρμόδιος υπουργός Δημόσιας Τάξης Β. Πολύδωρας γνώριζαν τα πάντα για τις ελλείψεις στις πυροσβεστικές υπηρεσίες της Λακωνίας από τον περασμένο Μάρτιο.
Σε ένα υπηρεσιακό έγγραφο πραγματικό «σήμα κινδύνου» οι υπεύθυνοι της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σπάρτης σημείωναν τις ελλείψεις και τις αδυναμίες σε προσωπικό και τεχνικά μέσα.
Στο έγγραφο αναφερόταν χαρακτηριστικά ότι: «Το πυροσβεστικό όχημα της ΝΑ πλευράς του Ταΰγετου θα κινείται μόνο όποτε υπάρχει δυνατότητα να επανδρωθεί, εξαιτίας της έλλειψης του προσωπικού». Και ότι η Πυροσβεστική Σπάρτης «στη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου θα λειτουργούσε μόνο με 24 άτομα, εξαιτίας αδειών και αποστρατειών».
*Στο ίδιο έγγραφο αναφέρεται ότι σύμφωνα με το αντιπυρικό σχέδιο του νομού Λακωνίας είχαν εντοπιστεί «15 κενές οργανικές θέσεις στη Σπάρτη, 6 στο Γύθειο, 10 στους Μολάους, 5 στην Αρεόπολη και 5 στη Νεάπολη».
*Ακόμη, στην υπηρεσιακή αναφορά, η οποία έχει πλέον την αξία καταγγελίας, σε ολόκληρη τη Λακωνία ήταν ενεργοί 60 πυροσβέστες, «στην συντριπτική τους πλειονότητα βαθμοφόροι και οδηγοί. Ενώ το 60% των οχημάτων της Π.Υ. Σπάρτης είναι ηλικίας άνω των 15 ετών, με αποτέλεσμα να παθαίνουν συχνές βλάβες και να τίθενται εκτός λειτουργίας».

Φύλλο Κυριακής 26 - 08 - 2007

UNICEF: Κάντε τον ψηφιακό κόσμο ασφαλέστερο για τα παιδιά - αυξάνοντας παράλληλα την πρόσβαση στο διαδίκτυο προς όφελος των πιο μειονεκτούντων

Αθήνα, 11 Δεκεμβρίου 2017 UNICEF: Κάντε τον ψηφιακό κόσμο ασφαλέστερο για τα παιδιά - αυξάνοντας παράλληλα την πρόσβαση στο διαδ...