............................................................ Διαδικτυακή Εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση για τον πολίτη
__________________________________________________________________________________________________________________
... * Εβδομαδιαία ειδησεογραφική, Eφημερίδα από το 1993 * Σύμβουλος Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής, - email: athenspress1@gmail.com
__________________________________________________________________________________________________________________

*

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..."Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό.Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη................................................................ Νίκος Μπελογιάννης [1915-1952]
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2007

Ανθρώπινη Ελλάδα, απάνθρωπη Αθήνα

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ
Η ποιότητα διαβίωσης σε 141 χώρες σύμφωνα με την αμερικανική επιθεώρηση «Reader΄s Digest»

Παριζιάνοι κάνουν βόλτα στις όχθες του Σηκουάνα.

Το Παρίσι βρίσκεται στην τέταρτη θέση των πιο πράσινων πόλεων στον κόσμο O επίγειος παράδεισος δεν έχει ακόμη βρεθεί. Ισως και να μην υπάρχει, αφού είναι διαφορετικός για κάθε ζωντανό πλάσμα, άλλος για τον άνθρωπο, άλλος για την πολική αρκούδα, άλλος για τα λιοντάρια στις ζούγκλες της Αφρικής. Για τον εφευρέτη αλλά και σκλάβο της τεχνολογίας άνθρωπο το απόλυτα φυσικό περιβάλλον δεν αποτελεί εγγύηση ιδανικής διαβίωσης και γι΄ αυτό αενάως αναζητεί τη χρυσή τομή, δηλαδή την ισορροπία του «πράσινου» με το «βιώσιμο». Θεωρητικά, ένας τέλειος συνδυασμός τους θα αποτελούσε τον ανθρώπινο επίγειο παράδεισο.

Με βάση αυτόν τον ιδανικό συνδυασμό, η αμερικανική επιθεώρηση «Reader΄s Digest» έκανε μια παγκόσμια καταγραφή της ποιότητας ζωής των ανθρώπων, δηλαδή σε ποιες χώρες και σε ποιες πόλεις η ζωή είναι καλύτερη με κριτήρια πρωτίστως περιβαλλοντικά. Αλλά και κοινωνικά και οικονομικά (π.χ. μορφωτικό επίπεδο, κατηγορία εισοδήματος κ.ά.).

Η έρευνα έγινε σε 141 χώρες. Πιο «πράσινες και βιώσιμες» αποδείχτηκαν οι σκανδιναβικές. Και από αυτές πρώτη η Φινλανδία, με τις περιβαλλοντικά και κοινωνικά καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, παρά τους βαρείς χειμώνες της. Οι τελευταίες θέσεις του καταλόγου καταλαμβάνονται από χώρες της Αφρικής, με χειρότερη από όλες την Αιθιοπία στην 141η θέση. Εκπληξη: η Ελλάδα βρίσκεται στην 20ή θέση! Αυτό μάλιστα σημαίνει ότι ζούμε σε πιο «πράσινη και ανθρώπινη» χώρα από τους Γερμανούς (21η), τους Αμερικανούς (23η), τους Βρετανούς (25η), τους Ρώσους (51η), τους Τούρκους (70ή), τους Σαουδάραβες (80ή), τους Κινέζους (84η) και πολλούς άλλους.

Ωστόσο, αυτά ισχύουν μόνο για την ελληνική περιφέρεια και όχι για την Αθήνα. Η θέση της πρωτεύουσας του νεοελληνικού κράτους, ανάμεσα στις 72 πόλεις που ερευνήθηκαν, δεν είναι καθόλου ζηλευτή. Βρίσκεται στην 63η θέση. Τι να πει όμως το μολυσμένο Πεκίνο, το οποίο βρίσκεται στην τελευταία, παρ΄ όλο που ετοιμάζεται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες; Το πνίγουν οι ρύποι της ατμόσφαιρας.

Χειρότερη ζωή από τους Αθηναίους κάνουν επίσης- πάντοτε σύμφωνα με την έρευνα του «Reader΄s Digest»- οι κάτοικοι του Τελ Αβίβ (Ισραήλ), της Κρακοβίας (Πολωνία) της Μπανγκόκ (Ταϊλάνδη), της Σανγκάης (Κίνα). Πρώτη στον κατάλογο των πιο «ανθρώπινων» πόλεων η Στοκχόλμη (Σουηδία), δεύτερο το Οσλο (Νορβηγία), τρίτο το Μόναχο (Γερμανία), τέταρτο το Παρίσι (Γαλλία), με 15η τη Νέα Υόρκη (ΗΠΑ), 27ο το Λονδίνο (Βρετανία) και 39η τη Ρώμη (Ιταλία). Οι χειρότερες από πλευράς καθαριότητας και συνθηκών διαβίωσης πόλεις βρίσκονται στην Ασία. Επικεφαλής της μεγάλης αυτής έρευνας ήταν ο περιβαλλοντολόγοςοικονομολόγος Μάθιου Καν, ο οποίος μελέτησε σε κάθε λεπτομέρεια όλες τις παραμέτρους που καθορίζουν την ποιότητα ζωής. Αυτή η διαδικασία, πέρα από την αξιολόγηση των κρατών και των πόλεων, τον οδήγησε σε κάποια θεμελιώδη συμπεράσματα.

Το πρώτο είναι ότι υπάρχει πάντα τρόπος για να περιορισθεί η μόλυνση του περιβάλλοντος. Ακόμη και η Φινλανδία, η χώρα με τον υψηλότερο δείκτη καθαρότητας νερού και ατμόσφαιρας, με τους χαμηλότερους δείκτες παιδικών ασθενειών, το κράτος που παρέχει σχεδόν απόλυτη προστασία στους πολίτες του, δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί «επίγειος παράδεισος». Επιβαρύνει υπέρμετρα το περιβάλλον. Και αυτό επειδή η Φινλανδία έχει τα υψηλότερα ποσοστά ενεργειακής κατανάλωσης σε σύγκριση με τις υπόλοιπες σκανδιναβικές χώρες λόγω έντονης εκβιομηχάνισης. Επιπλέον, λόγω των ψυχρότερων χειμώνων και των μειωμένων βροχοπτώσεων των τελευταίων ετών, μειώθηκε η παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας και αυξάνεται σταθερά σε ποσοστό 15% από το 2005 η κατανάλωση ορυκτών καυσίμων.

Το δεύτερο είναι ότι δεν πρέπει να βγάζουμε από το μυαλό μας το αύριο. Στις ανεπτυγμένες χώρες ο πληθυσμός έχει την τάση να συγκεντρώνεται σε πόλεις και προάστια, επιτείνοντας την ατμοσφαιρική ρύπανση σε αυτές τις περιοχές, που έχουν ως πνεύμονα την ύπαιθρο που τις περιτριγυρίζει. Οταν ανήκουν στο κράτος τα βουνά και τα δάση μπορούν να δώσουν ανάσα στο αστικά κέντρα που ασφυκτιούν. Παράδειγμα ο Καναδάς. Ενώ σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες αποτελεί μόνιμο φαινόμενο η συρρίκνωση των δασικών εκτάσεων, στον Καναδά συμβαίνει το αντίθετο, επειδή εκεί το περιβάλλον προστατεύεται με αυστηρή νομοθεσία. Ετσι η χώρα αυτή έχει αναλογικά καθαρά νερά και ατμόσφαιρα παρά τη ρύπανση που δημιουργούν μεγαλουπόλεις όπως το Μόντρεαλ στον πυκνοκατοικημένο Νότο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Χρειάζονται μέτρα όσο είναι καιρός

ΤΟ ΒΗΜΑ - Ημερομηνία δημοσίευσης 6/10/2007

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Dionisis Vitsos ΑΘΗΝΑ               ΜΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ         «Ο Μπαϊρακτάρης, εξαπέλυσε αποσπάσμα...