............................................................ Διαδικτυακή Εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση για τον πολίτη
__________________________________________________________________________________________________________________
... * Εβδομαδιαία ειδησεογραφική, Eφημερίδα από το 1993 * Σύμβουλος Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής, - email: athenspress1@gmail.com
__________________________________________________________________________________________________________________

*

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..."Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό.Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη................................................................ Νίκος Μπελογιάννης [1915-1952]
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2007

Το πρώτο φύλλο της «Εφημερίδος» εκδόθηκε την 31η Δεκεμβρίου 1790 εν Βιέννη


«Μαρκίδες Πούλιου - Οι πρωτοπόροι Έλληνες δημοσιογράφοι», έκθεση ντοκουμέντων από 27 Οκτωβρίου έως 31 Δεκεμβρίου. Ημερίδα για το ίδιο θέμα στις 10 Νοεμβρίου στο Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΜ-Θ (Μορκεντάου 1, Θεσσαλονίκη).
Έρευνα και έκθεση για την πρώτη ελληνική εφημερίδα
Το πρώτο φύλλο της «Εφημερίδος» εκδόθηκε την 31η Δεκεμβρίου 1790 εν Βιέννη
Την ιστορία της ελληνικής δημοσιογραφίας ανασύρει το Μορφωτικό Ίδρυμα της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης, με την έρευνα και έκθεση στοιχείων για την πρώτη ελληνική έκδοση της «Εφημερίδος» των αδελφών Μαρκίδων Πούλιου.

Η πρώτη ελληνική «Εφημερίς» κυκλοφόρησε στις 31 Δεκεμβρίου του 1790 στη Βιέννη. Ιδρυτές, εκδότες και εν μέρει συγγραφείς της είναι οι αδελφοί Μαρκίδες (οι... γιοι του Μάρκου, που χρησιμοποίησαν το πατρώνυμο για κοινό τους όνομα αντί των Γεώργιος και Πούλιος που ήταν τα «βαπτιστικά» τους) Πούλιου, με καταγωγή από τη Σιάτιστα της Δυτικής Μακεδονίας. Ίδρυσαν και εξέδωσαν την «Εφημερίδα» στο τυπογραφείο του Ιωσήφ Μπαουσμάιτερ στη Βιέννη. Στο τυπογραφείο τυπώθηκαν παράλληλα το ίδιο διάστημα (1790-1797) 56 ελληνικά βιβλία (μεταξύ των οποίων το «Σχολείον των ντελικάτων εραστών» του Ρήγα Βελεστινλή).
Η «Εφημερίς» δημοσιεύει ειδήσεις και ανταποκρίσεις για τις εξελίξεις στα πολεμικά μέτωπα της εποχής (με έμφαση τη Γαλλία, την Τουρκία και τη Ρωσία) και παρακολουθεί την πολιτική και κοινωνική ζωή σε διάφορες χώρες. Τα θέματα δεν τιτλοφορούνται, αλλά κατατάσσονται με βάση τη χώρα ή την πόλη προέλευσής τους (Αούστρια- Αυστρία, Γαλλία ή Φράντζα, Λόντρα ή ΛόνδονΛονδίνο, Μπερλίνι- Βερολίνο κ.ά.). Η γλώσσα είναι δημοτική της εποχής, με πολλούς ιδιωματισμούς, λέξεις της καθαρεύουσας, της εκκλησίας και της διπλωματίας. Στις 22 Δεκεμβρίου του 1797 (μετά τη σύλληψη του Ρήγα Φεραίου) κυκλοφόρησε το τελευταίο φύλλο.
Η ιστορία, η δράση και το ιστορικό υλικό των πρωτοπόρων Ελλήνων δημοσιογράφων ερευνήθηκε από δημοσιογράφους του νεοσύστατου Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΜ-Θ και στοιχεία τους (δύο τόμοι με αυθεντικά φύλλα της εφημερίδας των ετών 1793 και 1794, 20 από τα τυπωθέντα στο τυπογραφείο ελληνικά βιβλία και αντίγραφο της «Χάρτας» του Ρήγα σε δώδεκα κομμάτια) εκτίθενται για πρώτη φορά στην Ελλάδα στους χώρους του Ιδρύματος.

* από την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ 17.10.2007

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Dionisis Vitsos ΑΘΗΝΑ               ΜΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ         «Ο Μπαϊρακτάρης, εξαπέλυσε αποσπάσμα...