............................................................ Διαδικτυακή Εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση για τον πολίτη
__________________________________________________________________________________________________________________
... * Εβδομαδιαία ειδησεογραφική, Eφημερίδα από το 1993 * Σύμβουλος Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής, - email: athenspress1@gmail.com
__________________________________________________________________________________________________________________

*

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..."Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό.Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη................................................................ Νίκος Μπελογιάννης [1915-1952]
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2007

ΦάΠΑ 2% στον καταναλωτή

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΣΙΟΔΡΑ
Σε αύξηση του ΦΠΑ κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες ετοιμάζεται να προχωρήσει η κυβέρνηση, επιβαρύνοντας την τσέπη των καταναλωτών, παρά τις διαβεβαιώσεις που έδινε πριν από τις κάλπες. Προκειμένου να αντιμετωπίσουν το σοβαρό πρόβλημα με τα δημόσια έσοδα, στο μέγαρο Μαξίμου έχουν πειστεί, πλέον, ότι δεν υπάρχει άλλη λύση.
**Η πρώτη κουβέντα για αύξηση του ΦΠΑ κατά 1-2 μονάδες είχε γίνει αμέσως μετά τις εκλογές, ενόψει της κατάθεσης στη Βουλή του προσχεδίου του προϋπολογισμού. Ο Κ. Καραμανλής, ωστόσο, στη Θεσσαλονίκη, μια εβδομάδα πριν από τις κάλπες, είχε πει ότι «δεν είναι στους σχεδιασμούς μας».
**Κρίθηκε, όμως, ότι αν με το «καλημέρα σας» μετά την κάλπη, αντί της προσδοκίας για καλύτερες μέρες, η πρώτη κίνηση ήταν η οικονομική αφαίμαξη των ψηφοφόρων, τότε όλοι θα μιλούσαν για κοροϊδία. Αφέθηκε, λοιπόν, για αργότερα. Η συζήτηση επανήλθε και, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θα προχωρήσει πολύ σύντομα στην εφαρμογή του μέτρου. Το πιθανότερο είναι πως αυτό θα έχει γίνει έως το τέλος Νοεμβρίου.
«Δεν υπήρχε περίπτωση να μην προχωρήσουμε σε αύξηση του ΦΠΑ. Εδώ η Μέρκελ έχει προχωρήσει σε αύξηση του ΦΠΑ κατά 3 μονάδες. Και ο κατάλληλος χρόνος για να εφαρμοστεί το μέτρο είναι στην αρχή της θητείας», λέει υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος.

Επεται το ασφαλιστικό
Η κίνηση αυτή εκτιμήθηκε ότι δεν μπορεί να γίνει στις αρχές της επόμενης χρονιάς, όταν θα βρίσκονται στο φουλ οι μηχανές για το ασφαλιστικό. «Το μείγμα, με δύο τόσο μεγάλα θέματα ανοιχτά, θα είναι πολύ εκρηκτικό», ομολογεί ο συνομιλητής μας.
Η υλοποίηση της απόφασης θα γίνει σύντομα, ώστε να υπάρχει χρόνος για να απορροφηθούν οι κραδασμοί.
Υπάρχει, άλλωστε, και το προηγούμενο του Μαρτίου 2005, όταν, με τη λήψη των πρόσθετων φορολογικών μέτρων, η κυβέρνηση παρουσίασε τη θεαματικότερη πτωτική τάση στις δημοσκοπήσεις στη διάρκεια της θητείας της, στη συνέχεια όμως ανέκαμψε.
**Η μεγαλύτερη πηγή φόβου παραμένει το ασφαλιστικό. Στη Ν.Δ. κάθε άλλο παρά δυσαρεστούνται με τις εκθέσεις Αναλυτή και Γκαργκάνα, που ζητούν αύξηση ορίων ηλικίας και μείωση συντάξεων. Μπορεί να δημιουργείται κλίμα ανησυχίας, όμως μακροπρόθεσμα αυτό εξυπηρετεί την κυβέρνηση. Ο λόγος είναι διπλός:
- Πρώτον, διότι έτσι «προβάρονται» στην κοινωνία σκληρές λύσεις.
- Και δεύτερον, διότι οι κυβερνητικές θέσεις αν είναι έστω και λίγο ηπιότερες από εκείνες των «σοφών» θα φανούν ως «αναγκαίο κακό». Ρεαλιστικές, αλλά πιο δίκαιες...
Η κυβέρνηση, πάντως, είναι αποφασισμένη να προχωρήσει (ανεξάρτητα από το ποιοι θα μετέχουν στο διάλογο) και γύρω στον Φεβρουάριο θα έχει καταρτίσει το σχετικό νομοσχέδιο το οποίο θα δοθεί, στη συνέχεια, για διαβούλευση και ψηφιστεί την άνοιξη.
**Στις επιλογές αυτές θεωρούν βέβαιο ότι θα υπάρχουν αντιδράσεις όχι μόνο από τους εργαζόμενους, αλλά και από την αντιπολίτευση. Και μπορεί το ΠΑΣΟΚ να είναι απορροφημένο από τα εσωτερικά του προβλήματα, όμως δεν τρέφουν αυταπάτες για τις δυσκολίες που έχουν μπροστά τους.
«Ακόμα και αν το ΠΑΣΟΚ συνεχίσει να πείθει λιγότερο από το κυβερνών κόμμα, η Ν.Δ., αν απογοητεύσει, θα βρει απέναντί της μια ακόμη ισχυρότερη ψήφο διαμαρτυρίας κατά του δικομματισμού συνολικά. Ετσι, το τοπίο για τη Ν.Δ. μόνο εύκολο δεν είναι», παρατηρεί ο πολιτικός σύμβουλος του Κ. Καραμανλή Γ. Λούλης.
**Τέλος, στο Μαξίμου θεωρούν δεδομένο ότι όποιος και αν εκλεγεί στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, το πρώτο πράγμα που θα θέλει να δείξει είναι ότι μπορεί να κάνει αντιπολίτευση. Γι' αυτό πιστεύουν ότι τώρα είναι η ώρα να «καθαρίσουν» το έδαφος, προωθώντας κάποιες δύσκολες αποφάσεις.

*από την ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 14.10.2007

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Dionisis Vitsos ΑΘΗΝΑ               ΜΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ         «Ο Μπαϊρακτάρης, εξαπέλυσε αποσπάσμα...