............................................................ Διαδικτυακή Εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση για τον πολίτη
__________________________________________________________________________________________________________________
... * Εβδομαδιαία ειδησεογραφική, Eφημερίδα από το 1993 * Σύμβουλος Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής, - email: athenspress1@gmail.com
__________________________________________________________________________________________________________________

*

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..."Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό.Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη................................................................ Νίκος Μπελογιάννης [1915-1952]
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2007

Περίπου 15.000 κενές θέσεις Με ελλείψεις και χωρίς το βιβλίο Ιστορίας αρχίζει η νέα σχολική χρονιά




10/09/07 13:00

Αθήνα: Περισσότεροι από 10.000 δάσκαλοι στα δημοτικά και 5.000 καθηγητές γυμνασίων και λυκείων θα απουσιάζουν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς στις 11 Σεπτεμβρίου, καθώς λόγω των εκλογών δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διορισμοί των αναπληρωτών και των ωρομισθίων εκπαιδευτικών, αναφέρει Το Βήμα της Κυριακής.
Στις ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό προστίθενται και ορισμένες σε βιβλία, όπως συμβαίνει π.χ. με το νέο διορθωμένο βιβλίο Ιστορίας της Στ' Δημοτικού, το οποίο, όπως σημειώνουν εκπαιδευτικοί, δεν έχει φθάσει ακόμη στα σχολεία.

Σε δηλώσεις του ο γγ του υπουργείου Παιδείας, Ανδρέας Καραμάνος, δήλωσε ότι το βιβλίο δεν έχει τυπωθεί, αφού το Εθνικό Τυπογραφείο ασχολήθηκε κυρίως με το προεκλογικό υλικό των υποψηφίων, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η εκτύπωση.

'Οπως σημειώνουν εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών, τα κενά στα σχολεία δεν θα καλυφθούν πριν σχηματισθεί πρώτα η νέα κυβέρνηση και ορισθεί ο νέος υπουργός Παιδείας.

Από την πλευρά τους, πάντως, στελέχη του υπουργείου Παιδείας σημειώνουν ότι διορισμοί αναπληρωτών και ωρομισθίων έχουν γίνει και τα όποια κενά προκύψουν στην πορεία θα καλυφθούν.

Μάλιστα, ο γγ του υπουργείου Παιδείας τόνισε ότι την Τρίτη θα διοριστούν και ωρομίσθιοι για τη λειτουργία των ολοήμερων σχολείων, ύστερα από έγκριση που δόθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Σχετικά με τις ελλείψεις, στελέχη της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας (ΔΟΕ), εκτιμούν ότι την Τρίτη θα λείπουν από τα δημοτικά περισσότεροι από 10.000 αναπληρωτές και ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί, κάτι το οποίο σημαίνει ότι τα ολοήμερα σχολεία δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Οπως δήλωσε στην εφημερίδα ο πρόεδρος της ΔΟΕ Δ. Μπράτης, στην περιοχή της Ημαθίας καταγράφονται 200 κενές θέσεις σε εκπαιδευτικούς, στη Δυτική Αττική 300, στην Κέρκυρα 70, στη Μαγνησία 180, στην Αιτωλοακαρνανία 150 κτλ.

Προβλήματα και στους παιδικούς σταθμούς

Ο Σωτ. Σκαρτσίλας, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΔΟΕ προσθέτει πως εφέτος σημειώθηκε μεγάλη αύξηση στις εγγραφές προνηπίων (ηλικίας τεσσάρων ετών) στους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς, καθώς τα δημόσια νηπιαγωγεία έδωσαν προτεραιότητα στα νήπια (πέντε ετών), που πρέπει να εγγραφούν υποχρεωτικά.

«Υπολογίζεται ότι 60.000 προνήπια έμειναν εφέτος εκτός δημόσιων σχολείων και στράφηκαν στους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς και στα ιδιωτικά σχολεία» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Κενά σε διδακτικό προσωπικό θα έχουν και τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της ΟΛΜΕ. Οπως αναφέρει ο Γρ. Καλομοίρης, μέλος του ΔΣ της ΟΛΜΕ, λόγω του προεκλογικού κλίματος δεν συζητήθηκαν οι αιτήσεις απόσπασης 700 εκπαιδευτικών στα μουσικά και καλλιτεχνικά σχολεία, όπως και στα σχολεία ειδικής αγωγής.

«Την ίδια στιγμή δεν έχει δρομολογηθεί η διαδικασία για την κάλυψη των κενών σε αναπληρωτές και ωρομισθίους, με αποτέλεσμα το νωρίτερο που θα μπορεί να ξεκινήσει η διαδικασία αυτή να είναι στις 25 Σεπτεμβρίου» σημειώνει ο κ. Καλομοίρης.

Στελέχη της Ομοσπονδίας εκτιμούν ότι την ερχόμενη εβδομάδα οι κενές θέσεις σε καθηγητές στα δημόσια γυμνάσια και λύκεια θα ξεπερνούν τις 5.000 και σημειώνουν ότι δεν αναμένεται να ξεκινήσει εγκαίρως η λειτουργία των προγραμμάτων της πρόσθετης διδακτικής στήριξης και της ενισχυτικής διδασκαλίας.

Κριτική από το ΠΑΣΟΚ

Το νέο σχολικό έτος ξεκινά με τεράστια προβλήματα, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο υπεύθυνος Παιδείας του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

«Η ανεύθυνη προσφυγή στις κάλπες, που ανακοινώθηκε στα μέσα του Αυγούστου, προκάλεσε πρωτοφανή προβλήματα στο εκπαιδευτικό σύστημα.

» Όλες οι διαδικασίες προετοιμασίας για την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων έχουν παγώσει. Τα κενά είναι τεράστια. Οι ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών κάνουν λόγο για 15.000 κενές θέσεις δασκάλων και καθηγητών.

» Ακόμη και στα πιο ευαίσθητα πεδία, η κατάσταση είναι τραγική. Στα ειδικά σχολεία, δεν έχει καν ξεκινήσει η διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων για αποσπάσεις. Οι προσλήψεις αναπληρωτών και ωρομισθίων δεν έχουν γίνει, γεγονός που σημαίνει πως δεν πρόκειται να λειτουργήσει, από την αρχή της χρονιάς, κανένα ολοήμερο δημοτικό και νηπιαγωγείο, και καμία τάξη υποδοχής ή φροντιστηριακό τμήμα, για αλλοδαπούς μαθητές» αναφέρει, μεταξύ άλλων.



Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το in.gr,
στη διεύθυνση http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=830340&lngDtrID=244

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Dionisis Vitsos ΑΘΗΝΑ               ΜΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ         «Ο Μπαϊρακτάρης, εξαπέλυσε αποσπάσμα...